Gospodarstvo : Industrija

20.9.2021. u 14:30
Prikaza: 752
|
Autor: Petra Supan

Hoće li registrirati novu djelatnost?

Radnice Orljave ovlastile sindikat neka im traži posao!?

Požega : Radnice Orljave ovlastile sindikat neka im traži posao!?(Foto: P.S./SBplus)

Prvi i osnovni zahtjev radnica je želja za nastavkom rada, odnosno daljnja proizvodnja. Međutim, protekom vremena od otvaranja stečaja postalo je jasno da u stečaju neće biti posla koji bi garantirao opstojnost.

POŽEGA - Danas su se, u požeškom kazalištu, sastali radnice tekstilne tvornice Orljava i predstavnici Novog sindikata, Sindikata tekstil, obuće, kože, gume te predstavnici  Clean Clothes kampanje - globalne organizacije koja se bori za prava radnica u tekstilnoj industriji.

Podsjetimo, tvornica Orljava trenutno je u stečaju, a 172 radnice su na burzi. Sindikati i radnice žele da se proizvodnja nastavi, no za to su potrebne nove narudžbe. Njemački brend Olymp, dugogodišnji kupac Orljave, otkazao je narudžbe prije nekoliko mjeseci, a Vlada Republike Hrvatske ne pokazuje interes za radnice tvornice čiji je vlasnik.

Predstavnik i glavni tajnik Novog sindikata, Tomislav Kiš, objasnio je prisutnima radničke zahtjeve s kojima su se složile sve prisutne radnice Orljave.

- Želimo da Vlada Republike Hrvatske i Olymp osiguraju dovoljno posla za radnice te da isplate radnicama otpremnine koje im po zakonu i kolektivnom ugovoru pripadaju. Novi sindikat zastupa radnice Orljave već 15 godina. Kroz cijeli ovaj period bili smo s njima. Kreatori smo i tvorci prvog kolektivnog ugovora i na osnovu njega one ističu prava veća nego što bi imale po Zakonu o radu. Naime, po Zakonu o radu imale bi pravo na maksimalno šest plaća, ali našim ugovorom imaju pravo na osam. - pojasnio je glavni tajnik Novog sindikata.

Prvi i osnovni zahtjev radnica je želja za nastavkom rada, odnosno daljnja proizvodnja. Međutim, protekom vremena od otvaranja stečaja postalo je jasno da u stečaju neće biti posla koji bi garantirao opstojnost tvrtke.

- Do sada smo dobili jednu ponudu za posao i to za proizvodnju košulja Švicarskoj željeznici. Međutim, maksimalna cijena koji su oni željeli plaziti bila je cijena koja ne garantira opstojnost i plaću veću od minimalca, a jedan od prvih zahtjeva sindikata je da ne žele više raditi za minimalac i biti u dugogodišnjoj agoniji - hoće li ili neće biti plaćene. Stečajni upravitelj poslao mi je korektan odgovor da nažalost na zahtjev za dugoročnu suradnju kao stečajni upravitelj ne može pozitivno odgovoriti jer u stečaju nema dugoročne suradnje. Eventualno ako neki strateški partner uđe u tvrtku, odnosno vlasničku strukturu, onda s njim možemo dogovarati dugoročne planove. - dodao je Kiš.

Sindikat je dobio suglasnost radnica da i dalje traži posao za njih te da pritisnu državu i Olymp kao dosadašnjeg najvećeg kupca proizvoda Orljave.

- Glavni cilj je da radnja radi, ali i da se skoncentriramo te snagu, energiju i resurse iskoristimo u pritiskanju države i Olympa, kao dosadašnjeg najvećeg kupca, da preuzme odgovornost i isplate onih drugih pet osmina otpremnine. Naime, po kolektivnom ugovoru naše članice imaju pravo na osam plaća za ovaj period koji su članice radile. Tri plaće isplaćuje država iz Agencije za radnička potraživanja što znači da ostaje još pet plaća koje 'vise u zraku'. Želimo da Hrvatska nađe sredstva i da Olymp kao netko tko je profitirao i 'gulio kožu s leđa radnica' u konačnici vrati dio toga na način da isplati ostatak otpremnine do kraja. - zaključio je glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pojavio se strateški partner za Orljavu

Pregovori su u tijeku

Pojavio se strateški partner za Orljavu

8.10.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od 172 zaposlenih, pet ih nije dobilo otkaz

Država je uništila još jednu tvrtku

Od 172 zaposlenih, pet ih nije dobilo otkaz

13.8.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada ima interesa za spas tvornice i radi na tome

Radnici Orljave prosvjeduju

Vlada ima interesa za spas tvornice i radi na tome

30.6.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šleper pun štednjaka i peći poslan stradalima u potresu

Pravi dar u pravo vrijeme

Šleper pun štednjaka i peći poslan stradalima u potresu

6.1.2021. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gase dio proizvodnje i otpuštaju dio radnika

Još jedna tvornica koja 'nestaje'

Gase dio proizvodnje i otpuštaju dio radnika

11.3.2020. | 11:15