Gospodarstvo : Ostalo

4.7.2021. u 9:00
Prikaza: 1663
|
Autor: Petra Supan

180 žena radi u teškim uvjetima

'Mislim da se Vlada posramila svojih postupaka'

Požega : 'Mislim da se Vlada posramila svojih postupaka'Martina Vlašić Iljkić saborska zastupnica (SDP)(Foto: P.S./SBplus)

Prije dvije godine radnice su premještene iz zatvorskog sustava, u okviru kojeg je Orljava dotad radila. Tamo su uvjeti bili dotrajali i nedostatni, a prešli su u jednako nezadovoljavajuću radnu okolinu.

POŽEGA - Posljednjih dana aktualna je tema o stanju u tvrtki Orljava gdje 180 žena radi u nepovoljnim uvjetima, a ono što je najbitnije, nisu im isplaćene plaće za posljednja tri mjeseca. Nakon posjeta ministra Darka Horvata, dva dana su radnice organizirale prosvjed na Markovom trgu kojeg je podržala i SDP-ova saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić.

- Nekoliko dana prije samog prosvjeda svi mi zastupnici dobili smo mail novog sindikata, odnosno, dopis u kojemu oni nas pozivaju da ih podržimo. Znači, to je informacija koju su dobili svi saborski zastupnici. Meni je to bio signal, odnosno, zainteresiralo me budući da se radi o sudbinama radnica iz tekstilne industrije koje su ionako ugrožene, pogotovo što se tiče našeg područja. Naravno da sam se osjećala obveznom i stupila u kontakt s tim sindikatom, a postoje dva takva sindikata koji egzistiraju u Orljavi. - za SBplus kazala je saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić.

Saborska zastupnica stupila je u kontakt s predsjednikom sindikata i vrlo otvoreno mu rekla kako želi podržati prosvjed te njihovu inicijativu i borbu za radnička prava. Prvenstveno, isplatu plaća.

- Željela sam da jednostavno podrškom saborskih zastupnika njima bude lakše tako da sam na taj način krenula u komunikaciju sa sindikatom. Od sindikata sam dobila kontakt povjerenice u tvornici Orljavi i predstavnice iz Radničkog vijeća s kojima sam ugovorila sastanak. Tako je sve krenulo, bio je to obostrani interes za suradnjom. - govori nam Vlašić Iljkić.

Radnice su je primile, a predsjednik Uprave im je omogućio susret u tamošnjim prostorijama. Došao je i drugi predstavnik sindikata i vrlo otvoreno te dugo su razgovarali i to dan uoči prosvjeda.

- Obišla sam i pogon jer me interesiralo u kakvim uvjetima žene rade. Htjela sam vidjeti i posvjedočiti ono što su pričale. Jako mi je drago jer su onda i one osjećale da imaju podršku, ipak sam im došla kao saborska zastupnica dan prije prosvjeda i pružila potporu. Samim time one su se odmah osjećale motiviranije da uopće idu za svojim ciljem, iako su sve imale dogovoreno i naravno da ne bi odustale da im se dogodilo bilo što. - kazala je saborska zastupnica, dodavši da su žene bile pod pritiskom danima prije, u smislu da su pokušali utjecati na njih da odustanu od prosvjeda.

Prije dvije godine radnice su premještene iz zatvorskog sustava, u okviru kojeg je Orljava dotad radila. Tamo su uvjeti bili dotrajali i nedostatni, a prešli su u jednako nezadovoljavajuću radnu okolinu.

- Uprava kao uprava dobro je sređena, sa svim potrebnim uvjetima, dok pogon i sanitarni čvor koje koriste radnice nisu adekvatni. Znači, taj pogon u kojemu one jesu to je sve jedan veliki spojeni prostor koji nema ventilaciju, klimu i stvarno je teško biti ondje neko manje određeno vrijeme, a kamoli provesti tamo osam ili deset sati koje one provedu. I tako rade u lošim uvjetima već dugi niz godina, a posebno im je teško izdržati kada dođu ovi ljetni mjeseci. - pojašnjava Martina Vlašić Iljkić.

Istaknula je i kako su na Markovom trgu, uoči prosvjeda, žene stupile u kontakt s ministrom Horvatom, odnosno, ministar je i dva dana ranije bio u Požegi te obišao predsjednika Uprave. - Njega i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića je čudilo što sada one dižu paniku kada intenzivno rade da se njihov status riješi. Činjenica je da je sindikat uputio zahtjeve za razgovorom o sudbinama tih 180 žena, no nikakav odgovor nisu dobili. Činjenica je da se to događa mimo njih i da razgovori idu mimo njih. Ni sindikat ni one ne znaju što će se događati nakon 2. srpnja kada je određeno prvo stečajno ročište u Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu. - pojašnjava Martina.

Ujedno, činjenica je da 180 žena nije dobilo svoje plaće već tri mjeseca što je minimalac od 3,4 tisuće kuna i to je poražavajuće budući da se radi o tvornici koja je u stopostotnom vlasništvu Vlade Republike Hrvatske.

- Sve su to alarmi koji pokazuju kako Vlada očito nije senzibilizirana kada se radi o ljudima i njihovim sudbinama koji su daleko od dobrih uvjeta u kojima rade. Kada su žene došle na prosvjed, bile su tamo četiri i pol sata dok ih ministar nije primio, a kasnije i premijer Plenković. Pokušale su objasniti što žele i zašto su tamo. Jednostavno žele suradnju, a nisu je dobile od vlasnika. - kazala je Martina dodavši kako je postignut dogovor, odnosno, kako je rečeno da će im zaostale plaće biti isplaćene u roku od desetak dana.

Žene su bile ustrajne i zadovoljne otišle iz Zagreba jer dobile su obećanja koja trebaju biti realizirana. Kako i sama kaže saborska zastupnica koja ih je podržala, bilo bi jako neozbiljno da ih se iznevjeri sada nakon svega što se dogodilo.

- Mislim da se Vlada posramila svojih postupaka jer tu zaista ne mogu reći da ne mogu ništa napraviti jer je tvornica Orljava u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske, a nažalost žene nisu dobivale plaću. - kazala je saborska zastupnica.

Jučer u Hrvatskom saboru imala je i govor na tu temu, zaključno nakon svih događaja te je usporedila situaciju s onom do koje bi došlo kada djelatnici policije, bolnica, ministarstava, bilo koje županije, gradovi, ne dobiju plaće tri mjeseca. Bi li oni šutke promatrali situaciju te svakog jutra iznova išli na posao u neizvjesnosti?

- Naravno da ne bi, dok ove žene još proizvode, rade i vrijedne su, a ne dobivaju plaću. Da ne govorim o svim pravima koja postoje u državnim firmama (božićnice, uskrsnice, regresi, jubilarne nagrade). Sramotno je da jubilarnu nagradu one potražuju sudskim putem. Što se tiče samog Zakona o radu, trebao bi se mijenjati. Sada je u prijedlogu nacrt Zakona o radu, a mi ćemo se sigurno uključiti s amandmanima. Treba mijenjati i osigurati ljudima da rade onako kako bi trebalo. Puno ljudi Orljave radilo je na određeno vrijeme godinama što nije u skladu sa zakonom. Mogu reći da rupe u Zakonu dopuštaju da se sustavom manipulira. - istaknula je Martina.

Unazad godinu dana, posebno saborski zastupnici sa slavonskog područja, prate zbivanja koja se događaju i zainteresirani su te fokusirani na Slavoniju i Baranju.

- S kolegicama sam krenula i od zatvaranja šećerana, dali smo podršku rješavanju situacije zatvaranja tvornice Borovo, svakako sam sada dala podršku i u ovom dijelu. Zaista mislim da zalaganje saborskih zastupnika ima opravdanja i smisla jer je bitna podrška. Mi smo tamo da im pomognemo da se njihov glas čuje, što i je naš posao. - zaključila je saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 4.7.2021. | 9:05

1

Tvornica (ili točnije radionica) s tradicijom, vrlo solidnom kvalitetom i sposobnim radnicama očito ima potpuno nesposobnu upravu i vlasnike. Trebalo bi poduzeti sve za spas te tvrtke, a jedini je pravi put privatizacija - izbiti tvrtku iz ruku nesposobne politike.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tako radi gradonačelnik kojem je istina važnija od karijere

NEOPRAVDANA LEGALIZACIJA KRIMINALA

Tako radi gradonačelnik kojem je istina važnija od karijere

25.10.2021. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prinuđeni su izgraditi potpuno nove mostove, ali kad?

Opasnost za one koji ih koriste

Prinuđeni su izgraditi potpuno nove mostove, ali kad?

3.10.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U korito rijeke bacaju oštećene salonitne ploče

Velika opasnost za građane

U korito rijeke bacaju oštećene salonitne ploče

30.9.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Našla sam si zanimaciju za mirovinu'

67-godišnja Katica Kristić:

'Našla sam si zanimaciju za mirovinu'

18.9.2021. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako je izgledao 6. požeški sajam

Fotogalerija

Ovako je izgledao 6. požeški sajam

18.9.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država sufinancirala obnovu 282 obiteljske kuće

U Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj

Država sufinancirala obnovu 282 obiteljske kuće

16.9.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sufinanciranje energetske obnove do 60 posto

Uskoro novi Javni poziv

Sufinanciranje energetske obnove do 60 posto

13.9.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Elementarna nepogoda ili elementarna neodgovornost?

Tko je krivac za nastalu štetu?

Elementarna nepogoda ili elementarna neodgovornost?

3.7.2021. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stvorili bajkovitu oazu mira u srcu Požeške kotline

Počeli su od nule

Stvorili bajkovitu oazu mira u srcu Požeške kotline

29.6.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od 2441 evidentirane osobe, samo četiri traže posao?

Aktivno je 89 oglasa

Od 2441 evidentirane osobe, samo četiri traže posao?

15.5.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Župan proglasio prirodnu nepogodu

Stradale voćarske kulture

Župan proglasio prirodnu nepogodu

22.4.2021. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na zelenoj tržnici su već četvrt stoljeća i ne žale se

Ne mijenjamo cijene da ne izgubimo kupce

Na zelenoj tržnici su već četvrt stoljeća i ne žale se

15.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Voda ispravna, ali opasnost od mogućeg zagađenja velika

Na vodovod priključeno 92% stanovništva

Voda ispravna, ali opasnost od mogućeg zagađenja velika

7.4.2021. | 15:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Polaganje ispita uz kamere, teoretski dio online

Instruktori otporni na COVID-19

Polaganje ispita uz kamere, teoretski dio online

3.2.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U izvlačenju unesrećenih iz vozila pomoći će im nova oprema

Prva nabavka nakon 20 godina

U izvlačenju unesrećenih iz vozila pomoći će im nova oprema

28.1.2020. | 17:05