Kultura : Izložbe

1.12.2021. u 12:00
Prikaza: 660
|
Autor: Petra Supan

Nešto drugačija izložba

Ovako su pokazali imaju li stav i znaju li reći 'Ne!'

Požega : Ovako su pokazali imaju li stav i znaju li reći 'Ne!'(Foto: PS/SBplus)

U Mjesecu borbe proziv ovisnosti otvorena je izložba učeničkih radova koji su rezultat sudjelovanja na natječaju 'Kreativni i neovisni'.

POŽEGA - Danas je u Gradskoj knjižnici Požega, povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, otvorena izložba na Odjelu za mlade i multimediju. Naime, Požeško-slavonska županija i Zavod za javno zdravstvo, u suradnji s požeškom knjižnicom postavili su izložbu najboljih radova koje su napravili učenici osnovnih i srednjih škola za natječaj „Kreativni i neovisni".

Podsjetimo, za natječaj „Kreativni i neovisni" učenici su mogli izraditi plakate, likovne radove, instalacije, fotografiju ili jednominutni film, na temu „Što različite ovisnosti čine pojedincu, obitelji ili društvu?", „Imam(o) stav i kažem(o) NE.!" te prema vlastitom izboru, u dogovoru s mentorom, na neku drugu temu iz područja ovisnosti ili zaštite mentalnog zdravlja.

Kao predstavnik Županije, otvorenju je prisustvovao zamjenik županice Antonije JozićFerdinand Troha, dok je iz Zavoda za javno zdravstvo, prisutan bio ravnatelj Mato Matijević, a domaćica je bila ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Aleksandra Šutalo. Otvorenje izložbe su pratili i članovi Županijskog stručnog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Požeško-slavonske županije.

- Iz svoje perspektive želim reći da, bez obzira na to što ova manifestacija traje već dugo godina, ovo je prvi put da se izložba organizira u Gradskoj knjižnici Požega. Namjerno smo odlučili da izložba bude upravo u prostoru Odjela za mlade i multimediju budući da u ovom prostoru dnevno boravi najveći broj mladih. Mislimo kako na taj način najbržim putem dopiremo do krajnjih korisnika, odnosno, da se na taj način najefikasnije odašilje poruka koja je u osnovnoj ideji ove akcije. - kazala je ravnateljica Šutalo.

Natječaj je svake godine organiziran s ciljem procjene koliko mladi znaju o sredstvima ovisnosti - od cigareta, alkohola, droge do kocke i moderne tehnologije.

- Natječaj je namijenjen učenicima osnovnih škola (od petog do osmog razreda) te srednjoškolcima s područja Požeško-slavonske županije. Oni su svoje znanje o ovisnostima iskazali putem likovnih radova, fotografije, jednominutnog filma i instalacija. Njihova promišljanja danas su se našla na ovoj izložbi. Ovo je sedmi natječaj i odaziv je izvrstan. U početku je bio nešto manji, no kasnije smo proširili natječaj i uzeli u obzir i osnovne škole. Vjerujem da ćemo uspjeti nastaviti s natječajem te u suradnji sa Županijom i ministarstvom, ponovno kroz projekt "Zdravo biraj, nisi sam”, uspjeti osigurati sredstva za provedbu novog natječaja. - kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, dodavši kako će novi natječaj biti raspisan od 16. prosinca 2021. do 23. travnja 2022. godine.

Zadovoljstvo rezultatima Natječaja, izrazio je i zamjenik županice, Ferdinand Troha.

- Ovdje se uistinu susreću brojni mladi i drago mi je da će upravo u ovom ambijentu moći pogledati izložbu. Znam da je Mjesec borbe protiv ovisnosti, ali isto tako je danas Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a koji je usko povezan s ovisnošću. Živimo u vremenima u kojima živimo - u vremenima ugroze kada se trebamo odgovorno ponašati. Zahvaljujem Zavodu za javno zdravstvo na svim aktivnostima koje provodi u suradnji sa Županijom. - zaključio je zamjenik Troha pozivajući sve, a posebno mlade da pogledaju izložbu koja će biti otvorena do 15. prosinca ove godine.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slikama je probudila nostalgiju za djetinjstvom

Izložba je dostupna do kraja svibnja

Slikama je probudila nostalgiju za djetinjstvom

14.5.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sinoćnje izložbene fotografije su oživjele

"CAPTURED MOVEMENTS"

Sinoćnje izložbene fotografije su oživjele

2.7.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svojim ilustracijama upozorava na opasnosti križanja vrsta

Čovjek ih provodi iz vlastite obijesti

Svojim ilustracijama upozorava na opasnosti križanja vrsta

25.5.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Primjećujemo znatno manji broj zainteresiranih"

Građani još uvijek na oprezu

"Primjećujemo znatno manji broj zainteresiranih"

9.6.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Najponosniji sam na svoj Kužni pil"

Eduard Pastorčić:

"Najponosniji sam na svoj Kužni pil"

3.6.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreativno obilježavaju svoj dan

18. svibnja

Kreativno obilježavaju svoj dan

18.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Barun Trenk, nakon 270 godina, vratio se u Slavoniju

Novo lice legende

Barun Trenk, nakon 270 godina, vratio se u Slavoniju

19.1.2020. | 18:35