Kultura : Izložbe

25.5.2021. u 8:00
Prikaza: 1012
|
Autor: Petra Supan

Čovjek ih provodi iz vlastite obijesti

Svojim ilustracijama upozorava na opasnosti križanja vrsta

Požega : Svojim ilustracijama upozorava na opasnosti križanja vrsta(Foto: P.S./SBplus)

Potaknuta aktualnim pitanjem ljudskoga zadiranja u prirodu, Lora Elezović predstavila je imagibride, simpatična, neobična stvorenja proizašla iz njene živopisne mašte, a koja sada postaju i dijelom promatračeva svijeta.

POŽEGA - Jučer je u požeškoj Knjižnici, odnosno u Galeriji Tunel otvorena izložba Imagibridi akademske umjetnice Lore Elezović. Prva je ovo ne Požežanka koja je svojim ilustracijama odlučila uljepšati Galeriju Gradske knjižnice u Požegi.

- Čast mi je danas predstaviti novu izložbu u Gradskoj knjižnici u Požegi koja otvara jedan novi oblik suradnje s našom dragom Požežankom Miom Matijević, koja je već dugo u Zagrebu, a to je samo početak jedne riče o kojoj ćemo puno više, sigurna sam, pričati u budućnosti. Jučer smo otvorili izložbu njezine kolegice sa studija koja je izložila svoje ilustracije. - kazala je ravnateljica Knjižnice, Aleksandra Šutalo.

Da joj je iznimna čast što će i u Požegi ljudi moći vidjeti njezina djela, kazala je i sama autorica ilustracija, a potaknuta aktualnim pitanjem ljudskoga zadiranja u prirodu, predstavila je imagibride, simpatična, neobična stvorenja proizašla iz njene živopisne mašte, a koja sada postaju i dijelom promatračeva svijeta.

O samoj ideji i poruci ilustracija govorila je njezina kolegica Ivana Završki koja je i pisala recenziju ilustracija.

- Križanjem životinjskih vrsta na papiru, autorica upozorava na opasnost neumjesnog i sve učestalijeg križanja vrsta u stvarnosti, koje čovjek provodi iz vlastite obijesti. Iako je riječ o ozbiljnoj temi koja u prvi plan stavlja etičko pitanje uplitanja u život drugoga, umjetnica nalazi način da imagibride predstavi kroz dječju zaigranost i mnogobrojne mogućnosti koje ona pruža. Tako na papiru, svom trenutnom staništu, obitavaju čudnovate životinje znatiželjna pogleda koje ponegdje djeluju kao da i same postavljaju pitanje „Kako smo dospjele ovamo?". Nježnom izvedbom i razigranošću očituje se u doslovnoj primjeni poslovice, 'staviti se u tuđe cipele', međutim u ovome slučaju, da se čovjek zapita bili životinje jednako postupile da su na njegovu mjestu. - kazala je Ivana Završki.

Također, autorica je ovom temom nastojala 'uzeti' pozornost i najmlađoj publici. Baš kao u animiranoj seriji Profesor Balthazar ove personificirane životinje na papiru ravnopravni su stanovnici grada koji skladno žive s čovjekom.

Upravo tako su imaginarni hibridi Lore Elezović kreirani s ciljem da podsjete promatrača na kvalitetu jednoga Balthazargrada - nadahnjujući zaigrani optimizam.

O autorici:
Lora Elezović je rođena 1995. godine u Torontu, Kanadi. Maturirala je 2014. u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te upisala diplomski sveučilišni studij Likovne kulture, smjer nastavnički i u klasi profesora Igora Čabraje i komentatorice profesorice Ines Krasić, s glavnim umjetničkim predmetom Grafika i primijenjena grafika na ALU u Zagrebu. Godine 2020. diplomirala je na ALU diplomski sveučilišni studij Likovne kulture, grafički odsjek i stekla zvanje magistra edukacije likovne kulture. Izlagala je na dvije samostalne izložbe i na 40-ak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno se bavi vođenjem likovnih radionica od 2017. godine i članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2020. godine.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slikama je probudila nostalgiju za djetinjstvom

Izložba je dostupna do kraja svibnja

Slikama je probudila nostalgiju za djetinjstvom

14.5.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako su pokazali imaju li stav i znaju li reći 'Ne!'

Nešto drugačija izložba

Ovako su pokazali imaju li stav i znaju li reći 'Ne!'

1.12.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sinoćnje izložbene fotografije su oživjele

"CAPTURED MOVEMENTS"

Sinoćnje izložbene fotografije su oživjele

2.7.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Primjećujemo znatno manji broj zainteresiranih"

Građani još uvijek na oprezu

"Primjećujemo znatno manji broj zainteresiranih"

9.6.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Najponosniji sam na svoj Kužni pil"

Eduard Pastorčić:

"Najponosniji sam na svoj Kužni pil"

3.6.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreativno obilježavaju svoj dan

18. svibnja

Kreativno obilježavaju svoj dan

18.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Barun Trenk, nakon 270 godina, vratio se u Slavoniju

Novo lice legende

Barun Trenk, nakon 270 godina, vratio se u Slavoniju

19.1.2020. | 18:35