Obrazovanje : Ostalo

31.1.2021. u 21:00
Prikaza: 2028
|
Autor: Petra Supan

Prošao u reprezentaciju Hrvatske

'Smiješi' li se Borni odlazak u Kazahstan?

Požega : 'Smiješi' li se Borni odlazak u Kazahstan?Prof. Magdalena Srdarević i učenik Borna Soukup(Foto: Petra Supan /SBplus)

Mladi prirodoslovac Borna Soukup sudjelovao je u Državnom turniru mladih prirodoslovaca te se našao na trećem mjestu i prošao u reprezentaciju Hrvatske.

POŽEGA - Prije tjedan dana, 24. siječnja, održan je sedmi po redu Državni turnir mladih prirodoslovaca u organizaciji Istraživačkog centra mladih. Turnir se trebao održati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, međutim zbog trenutne epidemiološke situacije održao se u online okruženju.

Naime, učenik 2.b razreda Gimnazije Požega, Borna Soukup sudjelovao je na Turniru uz mentorstvo profesorice matematike, Magdalene Srdarević. Ove godine natjecanje je bilo nešto drugačije zbog održavanja online putem, izbačen je test snalaženja i sposobnosti koji natjecatelji pišu kako bi uvidjeli razumiju li učenici prirodoslovni način razmišljanja.

- Na Turniru učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih problema te prezentacije rješenja kroz raspravu. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja. Cjeloviti pristup rješavanju problema uključuje osmišljavanje i izvođenje pokusa, teorijsko modeliranje te usporedbu rezultata teorijskog modela i izvedenog pokusa. - za SBplus kazala je profesorica matematike, Magdalena Srdarević.

Borna je pisao rad koji su poslali Istraživačkom centru mladih, kojega su bodovali te na temelju toga pozivali 12 najboljih radova iz cijele Hrvatske na Državni turnir prirodoslovaca.

Specifično je da se Državni turnir odvija kroz znanstvene 'borbe', gdje svaki učenik mora predstaviti svoj rad kroz kratku prezentaciju, nakon čega drugi natjecatelj oponira njegov rad, odnosno, pokušava ga navesti da postane nesiguran u ono što je predstavio. Na samom kraju sudci postavljaju pitanja kako bi se uvjerili da natjecatelji znaju i razumiju ono što su predstavili.

- Svake godine na popisu se nađe 17 različitih problema, ove godine Borna je radio na problemu 'Sol i led', znači istraživao je kako različite vrste soli utječu na otapanje leda. Jedne godine imali smo 'Pamćenje' odnosno kako ljudi i pod kojim uvjetima bolje pamte. - pojasnila je prof. Srdarević.

- Moj cilj je bio istražiti učinkovitost različitih soli da tope led, za eksperiment je koristio pet soli te ih uspoređivao na različitim temperaturama ispod nule, -3, -7, -12, -15, -18 stupnjeva, a nakon mjerenja mase otopljenog leda uslijedilo uspoređivanje učinkovitosti različitih soli. – za SBplus kazao je učenik, Borna Soukup dodajući kako mu je bilo manje stresno zbog održavanja online putem.

Zanimljivost je to što se učenici već u prvom razredu srednje škole susreću s drugačijim načinom rada, odnosno znanstvenim pristupom. Borna se natjecao i u prvom razredu srednje škole, stoga mu nije bilo strano kako turnir 'funkcionira'.

- Od ukupno 11 natjecatelja, Borna je osvojio treće mjesto i tako se plasirao u reprezentaciju Hrvatske koja će sudjelovati na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koji bi se trebao održati u kolovozu u Kazahstanu. Do tada mora istražiti još dva zadana problema, a natjecanje nastavlja na engleskom jeziku. - dodala je prof. Srdarević.

Ovo natjecanje je učenicima jako zanimljivo jer nije puko poznavanje činjenica i znanja, nego se bazira na razumijevanju i istraživačkom radu.

- Prijašnji sudionici su toliko napredovali u tom smislu, odnosno znanstvenom načinu razmišljanja, analiziranju rezultata i izradi samog eksperimenta. Sam način razmišljanja kao i percepcija tih učenika se promjeni, većina njih ostala je u području prirodoslovlja što mi je iznimno drago. - kazala je prof. Srdarević.

Uz to odlaskom na Međunarodni turnir koji se održava u različitim zemljama, upoznaju novu kulturu i ljude. Učenica Klara Stojčević sudjelovala je na turniru u Srbiji i osvojila zlatnu medalju, Luka Korov osvojio je srebro (Iran), Mateja Ostojić brončanu medalju (Kina), Marko Šarić bio je brončani (Gruzija), Dora Špoler osvojila je zlato (Bjelorusija) te Ivona Halas koja je trebala ići u Rusiju, međutim zbog epidemiološke situacije turnir je održan online, ali to nije spriječilo ulazak u reprezentaciju te ponovno osvajanje zlatne medalje. 

Bilo je tu raznih problema, kako je mentorica profesorica matematike, nije bilo puno tema iz tog područja, gdje bi ona mogla više doprinijeti. Stoga su uzeli 'problem' koji bi bio najlakši za provesti, iako i tu je bilo poteškoća pri nabavljanju soli koje su skupe i nema ih ovdje, a financijsku potporu osigurala je ravnateljica Gimnazije Požega, dr.sc. Vesna Vlašić.

Natjecanje nije lako, potrebno je uložiti puno truda i vremena, a hoće li mladi prirodoslovac Borna upoznati kulturu i ljude Kazahstana, pokazat će vrijeme, trud i njegova dobra volja.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Škola nam omogućuje upoznavanje drugih zemalja i kultura'

U Makedoniji provele šest dana

'Škola nam omogućuje upoznavanje drugih zemalja i kultura'

15.10.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U uspjeh na radnom mjestu ulažemo i slobodno vrijeme'

Soba puna uspješnih žena

'U uspjeh na radnom mjestu ulažemo i slobodno vrijeme'

11.10.2021. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su najuspješniji u dvije slavonske županije

Donosimo imena djelatnika

Ovo su najuspješniji u dvije slavonske županije

8.10.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Studentima će subvencionirati smještaj u Studenskom domu

Natječaj još uvijek traje

Studentima će subvencionirati smještaj u Studenskom domu

22.9.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Smatram da pojedinac može imati veliki utjecaj na društvo.'

Učenica trećeg razreda srednje škole:

'Smatram da pojedinac može imati veliki utjecaj na društvo.'

12.9.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto fotografiranja s djecom, provjerio uvjete rada

Promet posebno opasan za najmanje

Umjesto fotografiranja s djecom, provjerio uvjete rada

6.9.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju dva dana za podnošenje prigovora

Izašli privremeni rezultati

Imaju dva dana za podnošenje prigovora

14.7.2021. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko će učenika primati?

Još malo kreću upisi

Koliko će učenika primati?

10.6.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što kaže ravnateljica požeške Gimnazije

Čuli smo maturante

Evo što kaže ravnateljica požeške Gimnazije

19.5.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ne želimo biti online. Želimo biti offline i u klupama!'

Maturanti održali mini norijadu

'Ne želimo biti online. Želimo biti offline i u klupama!'

17.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi učenici vraćaju se u školske klupe

Od ponedjeljka

Svi učenici vraćaju se u školske klupe

15.5.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko su pobjednici u kategorijama - djeca i mladi?

Sudjelovao 131 učenik iz 14 zemalja

Tko su pobjednici u kategorijama - djeca i mladi?

10.5.2021. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U što će pretvoriti stari restoran?

Zanima li vas?

U što će pretvoriti stari restoran?

5.4.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mlade talente pozivaju neka sudjeluju u natjecanju

Povodom Dana Europe

Mlade talente pozivaju neka sudjeluju u natjecanju

25.3.2021. | 9:30