Obrazovanje : Srednje

22.2.2021. u 21:00
Prikaza: 1652
|
Autor: Petra Supan

Hoće li biti nagrađena?

Gabriellin rad krasi i zid u njemačkoj školi

Požega : Gabriellin rad krasi i zid u njemačkoj školiGabriella Kopić, učenica Ekonomske škole Požega(Foto: P.S./SBplus)

Učenici sudjeluju na natjecanju 'Begegnung mit Osteuropa', a u radu su prikazali svoje mjesto kao stvarnost, a grad partnera onako kako ga oni zamišljaju.

 POŽEGA - Kreativnosti u Ekonomskoj školi Požega nema kraja. Učenica 2.h razreda Ekonomske škole, Gabriella Kopić i učenik iz gimnazije Clara Schumann u njemačkome gradu Dülkenu, Julian Schündeln, zajedno sudjeluju u partnerskome projektu, pod nazivom 'Surrealistisch unterwegs', koji je u sklopu natjecanja 'Begegnung mit Osteuropa', a organizira ga Ministarstvo kulture njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija i Vlada u Münsteru. Učenici su prikazali svoje mjesto, ali i grad partnera i to onako kako ga oni zamišljaju. Mentorice su učenicima prof. Andrea Vogt i mr. Martina Budimir.

Natjecanje održavaju već više od 65 godina, a cilj im je postići suradnju između škola, što je dosta teško ostvariti jer su svima dosta privlačniji Erasmus+ projekti. Ekonomska škola je već ostvarila suradnju s jednom školom u Rusiji i dvije u Njemačkoj, a tada je učenica Maja Horvat zajedno s partnerima nagrađena prvim mjestom u svojoj kategoriji.

- Osvojiti prvo mjesto u svojoj kategoriji nije lako. Jako je velika konkurencija, bude preko četiri tisuće radova svake godine tako da je već to veliki uspjeh. Nekako svi maštamo o velikoj nagradi koju osvaja samo deset projekata i samo oni iz Istočne i Središnje Europe imaju priliku otputovati tjedan dana u Münster. – za SBplus kazala je Gabriellina mentorica, mr. Martina Budimir.

Postoji puno kategorija, jedna je vezana uz susret Europe i Njemačke i radi se o putovanju kroz jednu od zemalja, a postoji i nekoliko tema koje su vezane uz glazbu i pisanje.

- Do sada smo najuspješniji bili u temama koje su vezane za 'Susret s Europom' gdje se uspoređuje neki segment života u Hrvatskoj s istim segmentom u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Projekti su poprilično zahtjevni jer se kvalitetan rad može realizirati samo uz jako dobru suradnju s drugom školom ili višemjesečne pripreme. - dodala je mr. Budimir.

Niz je tema vezanih uz umjetnost, koju je upravo izabrala Gabriella. Partnerstvo sa školom sklopili su preko Erasmus+ projekta koji vodi profesorica Lidia Gerstman. Mobilnost je već ostvarena, Nijemci su bili u Ekonomskoj školi, a hrvatski predstavnici u njemačkoj školi.

Ipak, ni Gabriella i Julian, niti mentorice, nisu sudjelovali u Erasmus+ projektu, stoga su izabrali idealnu temu koja je vezana za razdoblje umjetnosti surealizma, gdje su zapravo trebali prikazati svoje mjesto kao stvarnost, a partnerovo kao ono koje žele posjetiti, odnosno kao dio njihove mašte.

Rad nema prave strane, kada se okrene na naslikanu stranu Požege, Dülken je naopako, a tako je i obratno. Dlan je protumačen kao zaštitnički nad Požegom, a Dülken je nešto nepoznato što Gabriella želi upoznati.

- Na projektu smo radili više od dva mjeseca, dogovarali smo se kako i što treba biti, kako se projekt ne bi shvatio krivo. Jedan period je bio naporan, ali uživala sam dok sam radila na njemu. Ideja za izgledom rada jednostavno mi je došla, nisam puno razmišljala i nisam bila neodlučna oko toga. Komunicirali smo na njemačkom, naravno tražila sam pomoć profesorice, no nije bilo problema u sporazumijevanju. - za SBplus kazala je natjecateljica Gabriella Kopić.

- Uvijek očekujem puno, ali mislim da su sva očekivanja već nadmašena onim što je Gabriella postigla. Uživala je u projektu, ostvarila suradnju s njemačkim učenikom, ostavila je trajni trag u našoj i partnerskoj školi što smatram najvećim uspjehom. Zahvalni smo jer imamo predivne, pametne i kreativne učenike koji nam daju nadu u bolju budućnost. - kazala je ponosno mentorica Budimir.

- Ostvarila sam ono što sam htjela ostvariti, nagrada mi nije bitna. Moj je rad izložen na zidu škole, a zid njemačke škole krase replike oba rada, što mi je velika čast. Drago mi je i što sam upoznala nekoga iz druge zemlje i uspjela ostvariti takav kontakt. - za kraj je kazala Gabriella.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Maturanti otplesali tradicionalno kolo na kružnom toku

I ove godine zaustavili promet

Maturanti otplesali tradicionalno kolo na kružnom toku

25.5.2021. | 14:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tradicionalno svake godine za njih isto mjesto i vrijeme

Slave kraj norijadom

Tradicionalno svake godine za njih isto mjesto i vrijeme

21.5.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivana se uz županijsko, pokazala i na državnom natjecanju

Potvrdila 3. mjesto u Hrvatskoj

Ivana se uz županijsko, pokazala i na državnom natjecanju

29.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bliži se kraj, a što onda?

Vrijeme prolazi

Bliži se kraj, a što onda?

14.4.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ivana se našla na trećem mjestu u Hrvatskoj

Na natjecanju iz talijanskog jezika

Ivana se našla na trećem mjestu u Hrvatskoj

3.4.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sandra je sudjelovala u talent-showu na njemačkom jeziku

Rastura s naglascima i jezicima

Sandra je sudjelovala u talent-showu na njemačkom jeziku

19.2.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se snalaze s online nastavom i pripremama za maturu

Evo što maturanti kažu

Kako se snalaze s online nastavom i pripremama za maturu

20.12.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Niti koronavirus ih ne može zaustaviti

Glazbena škola

Niti koronavirus ih ne može zaustaviti

12.12.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nećemo doći na nastavu!'

Maturanti Ekonomske škole:

'Nećemo doći na nastavu!'

11.11.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od jeseni novo zanimanje

Još jedan program Tehničke škole

Od jeseni novo zanimanje

14.6.2020. | 16:30