Politika : Uprava/Samouprava

3.12.2021. u 13:00
Prikaza: 1431
|
Autor: P.S./A.P./SBplus

Zlouporaba znaka pristupačnosti

'Odgovornost je i na nama samima'

Požega : 'Odgovornost je i na nama samima'(Foto: PS/SBplus)

Osobe s invaliditetom progovorile su danas i o zlouporabi znaka pristupačnosti, apelirajući na sve svoje članove neka utječu na vozače u svojim obiteljima kako ne bi znak koristili i parkirali se na mjesta za osobe s invaliditetom onda kada njih ne prevoze.

POŽEGA / SLAVONSKI BROD - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, policijski službenici Policijske uprave požeško-slavonske danas provode preventivno-represivnu akciju usmjerenu na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom.

- Što se tiče naše Policijske uprave, tijekom 2020. godine evidentirali smo 173 prekršaja parkiranja na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, dok je u prvih deset mjeseci ove godine evidentirano 226 takvih prekršaja za koje je propisana novčana kazna u iznosu od 700 kuna. - kazala je glasnogovornica PU požeško-slavonske, Nikolina Janković.

Svrha i cilj ove akcije su, naravno, podizanje razine svijesti svih sudionika u prometu u pogledu skrbi o osobama s invaliditetom.

- Također, Policijska uprava požeško-slavonska uz provođenje današnje akcije kontinuirano kroz cijelu godinu provodi aktivnosti i pomaže osobama s invaliditetom te u suradnji s Udrugama educira osobe starije životne dobi te slijepe i slabovidne osobe, a ove godine smo i obilježili Dan bijelog štapa prilikom čega je našoj PU uručena i zahvalnica, što je dokaz truda i zalaganja te skrbi policijskih službenika za osobe s invaliditetom. - dodala je glasnogovornica.

S nekoliko riječi, povodom današnjeg dana, okupljenima se obratio i predsjednik Udruge za razvoj  kreativnih radionica i kvalitetu življenja osoba s invaliditetom, Marinko Zeljko.

- Što reći? Policijskoj postaji velika hvala kao i Gradu Požegi koji je prepoznao život i politiku osoba s invaliditetom. Danas u malim sredinama, teško je biti osoba s invaliditetom posebice ako se na njih gleda kroz predrasude, primjerice da ne mogu ništa u društvu. To nije istina. Ja vjerujem u službe Grada i sam grad ima veliko razumijevanje, a vjerujem da će imati i u budućnosti. Posebice nam je drago što se policija, već godinama, uključuje u aktivnosti Međunarodnog dana bijelog štapa. Osobe s invaliditetom jedne su od sudionika u prometu, a kada je riječ o mjestima za parkiranje vozila, vjerujem da ćemo ih imati više. Posebice na onim lokacijama gdje je to stvarno potrebno. Želio bih zamoliti vozače koji nisu osobe s invaliditetom da ne uzimaju ta parkirna mjesta jer ona puno znače ljudima koji imaju oštećenje vida, koji su u kolicima, teško pokretljivi… Svaki sugrađanin koji stane na to mjesto pitao bih ga - bi li uzeo moju invalidnost - da vidi kako je to. - zaključio je predsjednik Zeljko.

Akcija je održana i u Slavonskom Brodu 

Policijska uprava brodsko-posavska i Povjerenstvo za osobe s invaliditetom zajednički su, još prije par godina, pokrenuli akciju postavljanja dodatnih slikovnih znakova uz mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom. Ta akcija, nazvana 'Želiš li se mijenjati za mjesto?', dala je svoje rezultate. Naime, iz godine u godinu sve je manje prekršaja parkiranja vozila bez znaka pristupačnosti na parkirališna mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom.

Prema riječima Zlatka Zarožinskog iz PU brodsko-posavske u 2018. godini zabilježeno je 611 takvih prekršaja, već iduće godine bilo ih je 543, da bi prošle godine registrirali 351 takav prekršaj. - Od početka ove godine do danas imali smo 267 prekršaja parkiranja na mjesto za osobe s invaliditetom od strane vozača koji nisu imali znak pristupačnosti. Ja bih rekao da je to rezultat aktivnosti, rada i suradnje policije i udruga. Ovom prilikom apelirao bih na vozače da pokažu strpljenje i razumijevanje i u ostalim prometnim područjima. Ako netko sporije prelazi cestu možda ne vidi dobro ili ima neki drugi problem pa malo strpljenja neće škoditi nikome - apelirao je Zarožinski

Vrativši se na problem parkiranja Željko Pudić iz Povjerenstva za osobe s invaliditetom grada Slavonskog Broda ukazao je na problem manjka parkirališnih mjesta u Slavonskom Brodu. - Dok s jedne strane imamo situaciju pojedinih trgovačkih centara gdje imamo zadovoljavajući broj takvih mjesta, pred Bolnicom ih nedostaje, baš kao i na Gradskom groblju. To su samo dva primjera gdje bi trebalo označiti više mjesta za osobe s invaliditetom na čemu ćemo nastaviti inzistirati. - kazao je Pudić.

I on i Gordana Mišković iz Udruge Loco moto ovom su prilikom dodatno istaknuli problem zlouporabe znaka pristupačnosti. - Nisu uvijek krivi samo vozači koji bez znaka pristupačnosti zauzimaju naša mjesta. Nerijetko to čine i članovi obitelji osobe koja posjeduje znak. Ako ne prevoze osobu s invaliditetom oni ne bi smjeli stajati na označena parkirališna mjesta. Stoga apeliram na svijest samih osoba s invaliditetom nositelja znaka pristupačnosti da utječu na članove svojih obitelji. Odgovornost je i na nama samima, jer  mi moramo razvijati svijest o svojim pravima ali i obvezama. - poručila je Mišković.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zviždač iz Komunalca odbio nominaciju za gradsku nagradu

'Bit će vremena za to'

Zviždač iz Komunalca odbio nominaciju za gradsku nagradu

26.1.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovi mladi imaju priliku mijenjati grad

Jesu li tu zbog sebe ili zbog drugih?

Ovi mladi imaju priliku mijenjati grad

19.1.2022. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakvu su sudbinu građani odabrali za gradsko odmaralište?

Imali su ponuđene tri opcije

Kakvu su sudbinu građani odabrali za gradsko odmaralište?

18.1.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znate li što se dogodilo na današnji dan prije 30 godina?

Jedan od važnih datuma

Znate li što se dogodilo na današnji dan prije 30 godina?

15.1.2022. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo mjesto više nećemo gledati prazno'

Do listopada završetak projekta

'Ovo mjesto više nećemo gledati prazno'

14.1.2022. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobit će novu i bolju prometnu povezanost

Nekad zanemarena Županija

Dobit će novu i bolju prometnu povezanost

12.1.2022. | 17:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad dočekao prvu ovogodišnju bebu

Nakon deset dana

Grad dočekao prvu ovogodišnju bebu

11.1.2022. | 15:29
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čeka li Slavonski Brod i Požegu ista sudbina?

Što vi mislite?

Čeka li Slavonski Brod i Požegu ista sudbina?

10.1.2022. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što će biti s gradskim odmaralištem na moru?

U odluci će sudjelovati i građani

Što će biti s gradskim odmaralištem na moru?

6.1.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Grad mora kupiti prostor kojeg je prodao 2001.?

Opasnost od gubitka 33,5 milijuna kuna

Zašto Grad mora kupiti prostor kojeg je prodao 2001.?

5.1.2022. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni iskazuju poštovanje prema svim vjerskim zajednicama

Nazočili božićnom prijemu

Oni iskazuju poštovanje prema svim vjerskim zajednicama

5.1.2022. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva slavonska grada na vrhu liste

Odriješili 'proračunsku kesu'

Dva slavonska grada na vrhu liste

4.1.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što moraju učiniti do 31. siječnja ove godine

Župani, gradonačelnici,...

Evo što moraju učiniti do 31. siječnja ove godine

3.1.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U 70 aktivnih oglasa, traže 122 radnika

O kojim zanimanjima je riječ?

U 70 aktivnih oglasa, traže 122 radnika

2.1.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svjesna opterećenosti Županije - unijela je promjene

Županica Antonija Jozić

Svjesna opterećenosti Županije - unijela je promjene

2.1.2022. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako su u novu 2022. godinu ušli Požežani

Dobre vibracije za prvi dan siječnja

Ovako su u novu 2022. godinu ušli Požežani

1.1.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobre želje za sve (de)žurne službe koje život čine ljepšim

Obilazak važnih i vrijednih ljudi

Dobre želje za sve (de)žurne službe koje život čine ljepšim

1.1.2022. | 9:10