Politika : Uprava/Samouprava

14.1.2022. u 12:30
Prikaza: 2256
|
Autor: Grad Požega

Do listopada završetak projekta

'Ovo mjesto više nećemo gledati prazno'

Požega : 'Ovo mjesto više nećemo gledati prazno'Lokacija izgradnje novog objekta požeškog Centra(Foto: Grad Požega)

Projekt bi trebao smanjiti broj upućivanja u institucijske oblike skrbi, povećati kvalitetu pružanja usluga izvan institucijske skrbi te kvalitetu prevencijskih aktivnosti u svrhu smanjenja institucionalizacije.

POŽEGA - Centar za socijalnu skrb Požega nositelj je projekta „Novi centar za život u zajednici" u sklopu kojega je danas svečano obilježen početak izgradnje nove zgrade za potrebe Centra. Projekt se provodi u partnerstvu s Požeško-slavonskom županijom i Gradom Pleternicom, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt je vrijedan nešto više od 12 milijuna kuna kuna, od čega bespovratna sredstva sufinanciranja iznose gotovo 11,4 milijuna kuna. Trajanje projekta je 36 mjeseci, a trebao bi biti dovršen do listopada ove godine, piše Grad Požega.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović i njegov savjetnik, Luka Čirko, zastupnica u Hrvatskom saboru i gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević, požeško-slavonska županica, Antonija Jozić, gradonačelnik Požege, dr.sc. Željko Glavić, ostali gradonačelnici i načelnici gradova i općina s područja Požeško-slavonske županije, ravnatelji ustanova te drugi uvaženi gosti.

Prigodnim riječima okupljene je uzvanike pozdravio ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega, Vjekoslav Potočanac.

- Prije točno pet godina, uvidjevši potrebu za novim prostorom, krenuli smo s idejom izgradnje nove zgrade Centra i evo danas ostvarujemo jedan od postavljenih ciljeva – početak gradnje. U novoj zgradi, djelatnici Centra imat će uvjete za rad u skladu s vremenom u kojem živimo, a ono što je najbitnije jest to što će više od 2300 korisnika imati kvalitetnije svakodnevne usluge koje ovaj centar pruža na prostoru tri grada i pet općina. Ovim projektom trajno će biti riješeni problemi prostora Centra, ali i podružnice Obiteljskog centra koji se će se po izgradnji useliti u zgradu u Ulici Filipa Potrebice, gdje nam je sjedište još od 1983. godine. - rekao je ravnatelj Potočanac uz zahvalu Ministarstvu, Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji te partneru, Gradu Pleternici, na pruženoj podršci i suradnji.

Centar za socijalnu skrb Požega je s Gradom Požegom potpisao ugovor o kupoprodaji zemljišta koji je realiziran iz sredstava ovog projekta. Zemljište se nalazi na primjerenoj lokaciji, u Županijskoj ulici, dostatne je veličine i zadovoljava sve uvjete za gradnju nove ustanove stoga je svoje zadovoljstvo projektom izrazio i gradonačelnik Požege, dr.sc. Željko Glavić.

- Veliko mi je zadovoljstvo i čast što danas mogu biti ovdje s vama na početku izuzetno važnog projekta; kako za naš grad Požegu, tako i za cijelu županiju. Drago mi je što jedna važna institucija, Centar za socijalnu skrb, institucija koja ima veliku ulogu u svakodnevnom životu, pogotovo određenih kategorija stanovništva, dobiva i prostorno, a siguran sam i u praktičnom smislu, reprezentativan prostor za svoje djelovanje. Ovdje u Županijskoj ulici, na ovom mjestu koje smo dugo gledali prazno, konačno ćemo imati sadržaj koji, da smo birali, ne bismo mogli bolje izabrati. Meni je to osobito zadovoljstvo i želim svima koji rade na ovom projektu da ga uspješno i u planiranom roku završe. - poručio je gradonačelnik Glavić.

Partner na projektu je Požeško-slavonska županija u čije se ime prigodnim riječima okupljenima obratila županica Antonija Jozić.

- Izuzetno sam ponosna na današnji dan, na provedbu ovog projekta koji itekako na značajniju razinu podiže sve one preduvjete za kvalitetan rad i Centra za socijalnu skrb, svih djelatnika, ali i svih onih koji u Centar dolaze. Novi Centar s novim prostorom, s proširenom djelatnostima, bit će na usluzi svim građanima koji koriste usluge vezane za zakone koji se tiču njihovog socijalnog statusa te za obiteljske zakone. Vjerujem kako će taj prostor služiti svojoj svrsi te da će svi djelatnici Centra u sklopu novog prostora još kvalitetnije, bolje i učinkovitije obavljati svoje zadaće. - rekla je županica Jozić.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike trenutno je u proceduri reforme sustava socijalne skrbi i tako se zaokružuje zakonodavna priča oko socijalne skrbi, sustava koji je dugo godina tražio korjenite promijene, a dio reforme su i projekti koji osnažuju infrastrukturu sustava, naglasio je ministar Josip Aladrović.

- Ono što možemo potvrditi jest da ova reforma donosi te korjenite promijene, iz perspektive korisnika, ali i u organizacijskom smislu te u smislu svih zaposlenika koji djeluju u sustavu. Jedna od promjena koje smo omogućili kroz zakonske izmjene, ali i kroz tri nacionalna plana koja su za sedmogodišnje razdoblje prihvaćena na sjednici Vlade RH u prosincu, predviđa između ostalog i značajna ulaganja u infrastrukturu. Upravo ovo ulaganje je jedan pokazni primjer ulaganja u infrastrukturu, uz pomoć više resora Vlade, odnosno, odrednice cijele Vlade prema samim ulaganjima u sustav socijalne skrbi. Za infrastrukturu smo samo do kraja ovog programskog razdoblja predvidjeli dodatnih 500 milijuna kuna i upravo iz tih sredstava dolazi i ovih 12 koje ulažemo u Požegu. Infrastrukturno ćemo snažiti sustav i kroz 370 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a očekujemo više od 150 milijuna eura ulaganja u sljedećem financijskom okviru upravo u segment socijalne skrbi iz perspektive infrastrukture i više od tri i pol milijarde kuna kroz Europski socijalni fond, uz sredstva za zapošljavanje i socijalnu uključenost korisnika. - rekao je ministar Aladrović.

Po završetku prigodnih obraćanja uslijedio je najsvečaniji dio - polaganje kamena temeljca za novu zgradu Centra za socijalnu skrb Požega. Položili su ga ministar Aladrović, županica Jozić te ravnatelj Centra Potočanac.

Spomenimo kako je cilj projekta „Novi centar za život u zajednici" unaprjeđenje infrastrukturnih kapaciteta Centra za socijalnu skrb Požega za jačanje doprinosa prevenciji institucionalizacije i provedbi procesa deinstitucionalizacije čime će se smanjiti broj upućivanja u institucijske oblike skrbi, povećat će se kvaliteta pružanja usluga izvan institucijske skrbi te kvaliteta prevencijskih aktivnosti u svrhu smanjenja institucionalizacije.

Prijelaz s institucionalnih usluga na usluge podrške za život u zajednici. Nakon izgradnje nove zgrade pristupit će se nabavi opreme, namještaja i uređaja za novoizgrađeni Centar kako bi se isti što prije stavio u funkciju. Nabavi vozila pristupilo se na samom početku projekta, kako bi što prije unaprijedili usluge koje se pružaju korisnicima na terenu. - objavio je Grad Požega.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sučelili se vlasnik lokala i prozvana gradska pročelnica

Pred kamerom portala SBplus

Sučelili se vlasnik lokala i prozvana gradska pročelnica

12.5.2022. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od ove godine, upisi u nešto modernijem 'ruhu'

Novitet za korisnike

Od ove godine, upisi u nešto modernijem 'ruhu'

10.5.2022. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo je strategija jačanja gradova

Samo dva dana ostala za dostavu

Ovo je strategija jačanja gradova

10.5.2022. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sumnjivo 'dizanje' požeške tvornice Orljava

Netransparentno iznajmili objekt

Sumnjivo 'dizanje' požeške tvornice Orljava

8.5.2022. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pronašli smo Savjet mladih koji stvarno nešto radi

Pogledajte što su smislili

Pronašli smo Savjet mladih koji stvarno nešto radi

3.5.2022. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ima li tu mjesta za mene?'

Pitanje svih pitanja

'Ima li tu mjesta za mene?'

28.4.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Doznali smo kada očekuju povratak u svoje prostore

Kako teku radovi?

Doznali smo kada očekuju povratak u svoje prostore

25.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovako mogu riješiti problem nedostatka kapaciteta u vrtićima

Sve više djece ostaje neupisano

Ovako mogu riješiti problem nedostatka kapaciteta u vrtićima

22.4.2022. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iako baštini mnoge vrijednosti, VUP se okrenuo budućnosti

Zaslužena godišnja nagrada

Iako baštini mnoge vrijednosti, VUP se okrenuo budućnosti

22.4.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti zadovoljnih ovakvom raspodjelom sredstava?

Objavljena nova gradska Odluka

Hoće li biti zadovoljnih ovakvom raspodjelom sredstava?

21.4.2022. | 20:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svu dokumentaciju moraju izraditi u roku od 150 dana

Hoće li im ovo vratiti Arhiv?

Svu dokumentaciju moraju izraditi u roku od 150 dana

19.4.2022. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njihov vrtić se našao u užem krugu

Glasanje traje do 20. travnja

Njihov vrtić se našao u užem krugu

16.4.2022. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li netko drugi ispuniti njihova 'očekivanja'?

Novi natječaj nakon odlaska direktorice

Hoće li netko drugi ispuniti njihova 'očekivanja'?

13.4.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'To što smo prepoznati kao odgovorni, čini nas ponosnima.'

U ime nagrađenih poručio:

'To što smo prepoznati kao odgovorni, čini nas ponosnima.'

12.4.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plenkovićevo osiguranje spriječilo incident u Požegi

Na svečanoj sjednici

Plenkovićevo osiguranje spriječilo incident u Požegi

12.4.2022. | 13:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani će vodne usluge plaćati po novim cijenama

Od idućeg mjeseca

Građani će vodne usluge plaćati po novim cijenama

12.4.2022. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li ovaj put pronaći osobu koja će spasiti odmaralište?

Nakon što s udrugama nisu imali sreće

Hoće li ovaj put pronaći osobu koja će spasiti odmaralište?

11.4.2022. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj gradski objekt više neće biti 'izlupano' ruglo

Oštećen jakom tučom

Ovaj gradski objekt više neće biti 'izlupano' ruglo

8.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko će odrađivati dodatne poslove?

Doznali smo

Tko će odrađivati dodatne poslove?

7.4.2022. | 12:00