Politika : Uprava/Samouprava

3.7.2020. u 13:00
Prikaza: 898
|
Autor: Marija Fridrih

Josip Aladrović:

'Uvijek nastojim dati svoj maksimum'

Požega : 'Uvijek nastojim dati svoj maksimum'Josip Aladrović - aktualni ministar rada i mirovinskog sustava te kandidat HDZ-a za Hrvatski sabor

'Emotivno sam vezan za ovaj kraj i boli me kada vidim koliko je mladih otišlo u inozemstvo. No, to me ujedno i motivira da radim još više i dokažem mladima kako imaju razloga za ostanak i kako je budućnost u Hrvatskoj najljepša.'

Pitanje: Kao visoko pozicioniran na listi HDZ-a u V. izbornoj jedinici, što bi ste posebno istaknuli iz programa kao poticaj građanima na zaokruživanje Vašeg imena na listiću?

Josip Aladrović: Mislim da nam je svima, prije svega, važna sigurnost i odgovornost, a mi smo pokazali što znači voditi državu i uspješno rješavati sve izazove koji dođu pred nas. Mislim da niti jedna Vlada do sada nije imala toliki broj izazova koje je uspješno riješila kao Vlada Andreja Plenkovića. U tom smjeru pred građanima je izbor nastaviti politiku sigurnosti, radnih mjesta, plaća i mirovina ili ponovno dati vlast u ruke ljevici i započeti još jedan eksperiment s nesretnim završetkom. Hrvatska nema vremena za eksperimente, a građani zaslužuju ljude koja će znati nastaviti voditi državu u jasnom i sigurnom pravcu. Lista Hrvatske demokratske zajednice predstavlja spoj mladosti, iskustva, dobrog upravljanja i kvalitetnih rezultata te jamči provođenje politika koje smo u programu „Sigurna Hrvatska" istaknuli kao prioritet.

Zato imamo jasne ciljeve naše Vlade u sljedećem mandatu kao što su stabilna monetarna politika, povećanje mirovina najmanje za 10%, smanjenje poreza na dohodak s 24% na 20%, smanjenje PDV-a na hranu s 25% na 13%, te povećanje prosječne plaće na 7 600 kuna, a minimalne plaće na najmanje 4 250 kuna. Svakoj mladoj osobi dati ćemo bespovratnih 130 tisuća kuna za samozapošljavanje te aktivnom investicijskom politikom planiramo otvaranje sto tisuća novih radnih mjesta. Program „Sigurna Hrvatska" jamči našim sugrađankama i sugrađanima razvoj našeg društva, sigurnost, stabilnost i viziju Hrvatske koju ćemo u slijedećem mandatu ispuniti.

Pitanje: Možete li ocijeniti svoj mandat ministra rada i mirovinskoga sustava uspješnim ili smatrate kako ste mogli napraviti više?

Josip Aladrović: Uvijek nastojim dati svoj maksimum i nikada nisam u potpunosti zadovoljan. No, činjenica je kako su Hrvatsku u ovom mandatu zadesile uistinu ranije nezamislive situacije poput pandemije koronavirusa i potresa u Zagrebu. Naša je Vlada pokazala veliku sposobnost upravljanja zemljom u ovoj krizi, a kroz svoje mjere je radila sve kako bi spasila gospodarstvo i očuvala radna mjesta. U okviru mjere za očuvanje radnih mjesta samo na području Brodsko-posavske županije Vlada je za spas više od 15 tisuća radnih mjesta uplatila gotovo 140 milijuna kuna na ručune dvije tisuće i tristo poslodavaca.

Izuzetno sam ponosan i na projekt „Zaželi" Ministarstva rada i mirovinskoga sustava koji je ujedno jedan od najuspješnijih projekata financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda koji u obje faze iznosi više od milijardu i pol kuna. Do sada je omogućio zapošljavanje više od šest tisuća nezaposlenih žena, koje radom doprinose boljitku zajednice, brinući za gotovo 30 tisuća starijih i osoba u nepovoljnom položaju. Sredinom lipnja započeli smo s drugom fazom projekta „Zaželi" u kojoj ćemo zaposliti više od šest tisuća žena koje će skrbiti za 36 tisuća osoba.Odgovorno vođenje države i spas gospodarstva, mjere zapošljavanja i sigurne mirovine za naše umirovljenike dokazi su kako HDZ i u najtežim vremenima mudro i sigurno vodi državnu politiku. Pokazali smo kako se brane životi, zdravlje naših građana, radna mjesta te ekonomija i zbog toga sam kao ministar na kraju mandata zadovoljan.

Pitanje: Mirovine su česta tema političkih debata, u kojima se mogu čuti svakakve informacije, često i netočne. Kao ministar koji pokriva taj resor što možete poručiti našim umirovljenicima?

Josip Aladrović: U mandatu ove Vlade mirovine su povećane za 12%, što je više od povećanja planiranog u Programu Vlade do kraja mandata, dok je najniža mirovina povećana za čak 15% i to za više od 255 tisuća korisnika. Kada govorimo o omjeru prosječne mirovine i plaće, već sada smo na gotovo 70 % udjela prosječne mirovine ostvarene za staž od 40 i više godina i prosječne plaće. Sigurno je da mirovine mogu i trebaju biti još veće stoga je planirano daljnje povećanje mirovina za dodatnih 10% u idućem mandatu, ali isto tako iznimno je važno i što dulje zadržavanje u svijetu rada. Stoga ćemo nastaviti poticati korištenje mirovine uz rad na pola radnog vremena, takvih korisnika mirovina, primjerice, u ovom trenutku više je od 15 tisuća. Također treba spomenuti i uvođenje takozvane nacionalne mirovine, jednog od stožernih projekata Vlade i Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Nacionalna naknada za starije osobe dio je izbornog programa „Vjerodostojno" HDZ-a iz 2016. godine koji je prenesen i u Strategiju socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2017. do 2020. godine.

Naknadom ćemo dodatno zaštiti naše starije sugrađane koji nisu bili u mogućnosti radom osigurati prihod u starosti te u starijoj dobi nemaju dovoljno sredstava za podmirenje životnih potreba. Visina naknade je 800 kuna a moći će se ostvariti od 1. siječnja iduće godine. Kritičari će reći kako to nije velik novac, i slažem se s tom konstatacijom, ali je prvi korak ka pomoći socijalno najugroženijim skupinama našega društva koji do sada nisu imali nikakva prava.

Pitanje: Iako se primičemo kraju mandata, stječe se dojam kako Vlada ne staje s radom. Primjerice ovaj tjedan ste predstavili nove mjere za očuvanje radnih mjesta?

Josip Aladrović: Naši poduzetnici, poslodavci i radnici trebaju pomoć u svladavanju posljedica pandemije koja je utjecala na njihovo poslovanje. Odgovorna Vlada kao što Vlada Andreja Plenkovića nema opravdanja prestati s radom u iščekivanju rezultata izbora. Stoga smo i u ovo izborno vrijeme osmislili nove mjere za očuvanje radnih mjesta koje su svojevrstan nastavak mjera iz lipnja no usmjerene ka dugoročnijem periodu, odnosno do kraja godine. Radi se o mjeri skraćenog radnog vremena koja je namijenjena poslodavcima s deseti više zaposlenih, a koji imaju pad poslovne aktivnosti za 20 i više posto. Država će subvencionirati dio plaće za razdoblje neaktivnosti radnika u visini do dvije tisuće kuna. Osmislili smo sličnu mjeru i za poslodavce koji imaju do deset zaposlenih, no u nešto pojednostavljenom obliku koji je primjereniji mikro poduzetnicima. Upravo ove mjere su izuzetno primjenjive u županijama poput Brodsko-posavske, jer su prije svega namijenjene prerađivačkoj industriji. Ova mjera jamči sigurna radna mjesta i njihovo dugoročno očuvanje. Važno je istaknuti kako smo aktivirali i ostale mjere aktivne politike zapošljavanja, pa tako i iznimno popularnu mjeru samozapošljavanja u donekle izmijenjenom obliku s ciljem aktivacije gospodarskih aktivnosti.

Pitanje: Kao rođeni Slavonac, Požežanin, kako gledate na trenutnu situaciju u Slavoniji?

Josip Aladrović: Emotivno sam vezan za ovaj kraj i boli me kada vidim koliko je mladih otišlo u inozemstvo. No, to me ujedno i motivira da radim još više i dokažem mladima kako imaju razloga za ostanak i kako je budućnost u Hrvatskoj najljepša.

Slavonija može prehraniti cijelu Hrvatsku i dobar dio europskog tržišta, stoga treba osigurati sredstva za nove proizvodne i poljoprivredne kapacitete, kako bi se novim radnim mjestima zadržalo naše mlade u Hrvatskoj kako bi ovdje radili i zasnivali svoje obitelji.Na tom tragu me izuzetno vesele investicije koje smo zadnjih nekoliko godina počeli realizirati na ovom području. Kroz „Projekt Slavonija" osigurali smo povlačenje 2,5 milijardi eura za razvoj naše Slavonije.Samo kroz mjere Vlade u Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji smanjili smo nezaposlenost za više od 30% u odnosu na 2016. godinu. Da su europska sredstva pokretač razvoja Slavonije, Baranje i Srijema pokazuje i činjenica kako je trenutno u pet slavonskih županija u tijeku provođenje projekata financiranih iz EU vrijednosti gotovo 13 milijardi kuna. Sve je to rezultat zajedničkog rada naših načelnika, gradonačelnika i Vlade Republike Hrvatske, jer svi imamo zajednički cilj, a to je da se Slavonija konstantno i kontinuirano razvija.

Na pragu smo nove sedmogodišnje financijske perspektive Europske unije te je ključno buduće razdoblje iskoristiti za podizanje gospodarskog rasta i konkurentnosti. Želim da naši poduzetnici i poljoprivrednici europskim sredstvima unaprijede svoje poslovanje i osiguraju dugoročnu opstojnost naših ljudi na ovom području, jer Slavonija zaslužuje ponovo biti jaka regija kao što je bila kroz cijelu povijest.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pomogli im da budu konkurentniji na tržištu rada

Projekt vrijedan 750 tisuća kuna

Pomogli im da budu konkurentniji na tržištu rada

9.8.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za realizaciju ovog projekta Gradu bi trebalo 35 godina

Puno toga bi bilo neizvedivo bez EU

Za realizaciju ovog projekta Gradu bi trebalo 35 godina

5.8.2020. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendiranjem žele potaknuti upis poljoprivrednih zanimanja

Za buduće srednjoškolce

Stipendiranjem žele potaknuti upis poljoprivrednih zanimanja

4.8.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad koji se odlučio na potpunu promjenu izgleda

Nesponzorirani članak

Grad koji se odlučio na potpunu promjenu izgleda

1.8.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnica razrušena u ratu napokon će biti potpuno obnovljena

Radovi vrijedni 15 milijuna kuna

Bolnica razrušena u ratu napokon će biti potpuno obnovljena

1.8.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Školu je ove godine završilo 18 polaznika

Gradonačelnik dodijelio diplome

Školu je ove godine završilo 18 polaznika

1.8.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vatrogasni dom i novi toranj na korak do otvorenja

Tri milijuna kuna za bolje uvjete DVD-a

Vatrogasni dom i novi toranj na korak do otvorenja

31.7.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na prodaju poslovni prostor u centru grada

Komunalac raspisao Javni natječaj

Na prodaju poslovni prostor u centru grada

31.7.2020. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pripremaju besplatne radionice za osobe s invaliditetom

S ciljem povećanja kvalitete života

Pripremaju besplatne radionice za osobe s invaliditetom

31.7.2020. | 12:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad i dalje subvencionira veterinarske usluge

Akciji se odazvalo više od 700 građana

Grad i dalje subvencionira veterinarske usluge

30.7.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz dva postojeća, najavljen i treći projekt za starije osobe

'Putujući dnevni boravak'

Uz dva postojeća, najavljen i treći projekt za starije osobe

30.7.2020. | 9:47
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tri slavonska grada kreću u zajednički projekt

'Svijet graševine'

Tri slavonska grada kreću u zajednički projekt

29.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorena mogućnost zakupa poslovnih prostora na tržnici

Prilika za lokalne OPG-ove

Otvorena mogućnost zakupa poslovnih prostora na tržnici

29.7.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počeli dugoočekivani radovi

Najavljena još jedna investicija

Počeli dugoočekivani radovi

29.7.2020. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Modro oko Slavonije'

Jedini ostatak Panonskog mora

'Modro oko Slavonije'

28.7.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U srijedu napokon počinje Festival filmova

Tko čeka, taj i dočeka

U srijedu napokon počinje Festival filmova

27.7.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvorenje interpretacijskog parka početak je nove priče

Veći broj posjetitelja očekuju od jeseni

Otvorenje interpretacijskog parka početak je nove priče

26.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi žele na besplatne radionice o energetskoj obnovi

Velik interes građana

Svi žele na besplatne radionice o energetskoj obnovi

26.7.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad sufinancira smještaj djece i čuva radna mjesta

Iz proračuna izdvojili 1,8 milijuna kuna

Grad sufinancira smještaj djece i čuva radna mjesta

26.7.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Reciklažno dvorište napokon u funkciji

Prikupljene sve potrebne dozvole

Reciklažno dvorište napokon u funkciji

25.7.2020. | 16:15