Politika : Uprava/Samouprava

28.3.2021. u 16:30
Prikaza: 1380
|
Autor: P. Supan / SBplus / Grad Požega

Pitate li se?

Za što im je Ministarstvo odobrilo 305 tisuća kuna?

Požega : Za što im je Ministarstvo odobrilo 305 tisuća kuna?Unutrašnjost Gradske knjižnice Požega(Foto: P.S./SBplus/arhiva)

'Otvorenjem nove knjižnice mi puštamo veliki broj novih programa za sve dobne skupine, od beba do umirovljenika, gdje će se sve, posebno na dječjem odjelu događati svakim danom, ali i za ostale dobne skupine u poprilično gustom rasporedu.'

POŽEGA - Gradska knjižnica Požega, osim što su njezini djelatnici bili angažirani oko zahtjevnoga procesa preseljenja u novi, moderni i daleko veći prostor, stručne su službe te požeške kulturne ustanove, pod vodstvom ravnateljice Aleksandre Šutalo, radile odgovorno i na prijavi projekata u sklopu natječaja za javne potrebe u kulturi u 2021. godini Ministarstva kulture i medija RH, piše Grad Požega.

- Otvorenjem nove knjižnice mi puštamo veliki broj novih programa za sve dobne skupine, od beba do umirovljenika, gdje će se sve, posebno na dječjem odjelu događati svakim danom, ali i za ostale dobne skupine u poprilično gustom rasporedu. - ranije je kazala ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Aleksandra Šutalo.

Požeškoj je gradskoj knjižnici kroz odobrene projekte, Ministarstvo ukupno odobrilo 305 tisuća kuna. Za nabavu knjižne i ne knjižne građe 250 tisuća kuna, tekuće izdatke Matične službe 20 tisuća kuna i za program Povijest čitanja u Požegi šest tisuća kuna.

Povijest čitanja u Požegi

Projektom se kroz digitalizaciju najvrjednije, jedinstvene i najreprezentativnije knjižne građe iz fonda zavičajne zbirke Possegana, kao i iz fundusa požeškog Gradskog muzeja i Državnog arhiva Odjela u Požegi, ali i kulturnih ustanova izvan Požege, želi prikazati život i djela znamenitih Požežana. Dakako, i utjecaj koji su imali na stvaranje i oblikovanje kulturnog, društvenog i političkog života svog zavičaja, ali i cijele domovine u razdoblju od pojave ilirskog pokreta i hrvatskog narodnog preporoda pa sve do suvremenog doba.

Naglasak je na životu i djelima onih zavičajnika koji su svoje stvaralaštvo temeljili na pisanoj riječi i kojima je požeška knjižnica predstavljala okupljalište, čuvaricu i rasadište ideja koje su mijenjale život grada u određenom povijesnom razdoblju.

Digitalizacijom će se, kroz projekt, izvorna građa zaštititi, pristup znanju pojednostaviti, a šira zajednica dobit će mogućnost pratiti povijest i razvoj svoga zavičaja u kontekstu pisane riječi i stvaralaštva znamenitih zavičajnika.

Prva faza projekta obuhvatila je povijesno razdoblje od tridesetih do osamdesetih godina 19. st., odnosno vrijeme ilirskog pokreta i hrvatskog narodnog preporoda, te doprinos znamenitih Požežana očuvanju nacionalnog identiteta i jezika.

Druga faza projekta obuhvaća dokumente zavičajne kulturne povijesti od druge polovice 19. st. do Prvog svjetskog rata. Odabranim dokumentima predstavlja se uloga zavičajnika Julija Kempfa, Franje Cirakija i Dragutina Lermana u borbi protiv mađarizacije i germanizacije kao i njihov doprinos u vraćanju hrvatske riječi i promociji nacionalnog identiteta kroz književno stvaralaštvo, kulturna druženja uz ples i pjesmu te prigodna predavanja.

Stručni skup 'Nova zgrada, nova knjižnica'

Zatim, za stručni skup 'Nova zgrada, nova knjižnica Ministarstvo je odobrilo deset tisuća kuna. Naime, narodne knjižnice danas zbog prostornih problema često nisu u mogućnosti zadovoljiti informacijske i kulturne zahtjeve suvremenih korisnika koje su znatno zahtjevnije nego u prethodnim razdobljima. Suvremeni korisnik želi suvremenu knjižnicu koja će mu omogućiti adekvatan prostor za boravak i slobodno vrijeme, prostor za učenje i informatičko-istraživački prostor gdje su mu dostupni svi izvori podataka - bilo da se radi o staroj knjizi ili o jedinici e-građe.

Gradska knjižnica Požega je slučaj adaptacije stare zgrade na koju se dograđuje novi dio što čini vizualno atraktivnu zgradu koja se sastoji od dva dijela koja čine jednu cjelinu: adaptirana stara zgrada sagrađena na početku 20. stoljeća i dograđeni dvorišni dio primjer koji je primjer suvremene arhitekture prepoznatljiv po staklenom pokrovu knjižničnog trga.

Zbog novih prostornih uvjeta i rješenja, knjižnica u Požegi konačno može ponuditi uslugu za 21. stoljeće i predstaviti iskorak u knjižničarstvu koji pomiruje tradicionalno i digitalno.

Stručni skup Nova zgrada, nova knjižnica će na primjeru investicije u Požegi pokazati izvrstan primjer spoja zaštićene zgrade i moderne dogradnje što je javna potreba u kulturi budući da ima još puno potreba za sličnim investicijama. S druge strane, stručni skup će pokazati što kako nova zgrada može doprinijeti ustroju i organizaciji nove knjižnice usklađene potrebama suvremenog korisnika.

Biti umirovljenik

Biti informatički i informacijski pismen danas se podrazumijeva. Osobe treće životne dobi našle su se u nezavidnoj situaciji. Nisu imali mogućnosti informatički se obrazovati, a moraju se snaći u informatičkom svijetu koji postaje neizbježan. Važnu ulogu u ovome procesu informatičko-informacijske edukacije za umirovljenike prepoznala je Knjižnica Požega i u svoje usluge uvodi besplatnu edukaciju za umirovljenike s ciljem unapređenja kvalitete života i prevencije socijalne isključenosti, a za nju odobreno je dvije tisuće kuna.

Umirovljenike se mora i treba poticati, društveno angažirati i stalno ukazivati na važnost praćenja svih suvremenih tehnologija koje će im olakšati život. Informatička pismenost ujedno je i informacijska pismenost koja je u današnje vrijeme neophodna za služenje između ostaloga i knjižničnim uslugama.

Probudi me!

Programom 'Probudi me!' za koji je odobreno deset tisuća kuna, žele pokrenuti povodom otvorenja nove zgrade knjižnice u Požegi s ciljem pokretanja književne manifestacije koja promovira pjesništvo na dosad neviđen način i koja bi bila dio novog identiteta nove knjižnice.

Cilj programa je educirati i promovirati mlade interprete poezije. U programu mogu sudjelovati svi građani RH mlađi od 30 godina, a sastoji se od četiri faze: prijave, bodovanje i selekcija, edukacija te manifestacija.

Program ima tendenciju biti redoviti godišnji program prepoznat na nacionalnoj razini koji bi se održavao na dvije razine: uživo i online.

Umjetnik u meni

Program Umjetnik u meni - likovne radionice za srednjoškolce Gradska knjižnica Požega želi uvesti za srednjoškolce koji pokazuju sklonost i interes prema umjetničkom području s ciljem daljnjeg razvoja uz mentoriranje akademske kiparice te mogućeg poticaja za nastavak akademskog školovanja na području umjetničkih studija.

Program podrazumijeva organizaciju osam likovnih radionica za srednjoškolce sa stručnim vodstvom i organizaciju izložbe radova Umjetnik u meni.

Radionice vodi akademska kiparica s pedagoškom kompetencijama Tatjana Kostanjević. Nakon ciklusa radionica, organizira se izložba u Gradskoj knjižnici Požega s ciljem promidžbe aktivnosti i popularizacije umjetnosti.

Kroz ovaj program srednjoškolci će dobiti dodatnu edukaciju koja moja može pomoći razvoju njihovih umjetničkih afiniteta te profesionalnom usmjeravanju, a za njega je Ministarstvo odobrilo pet tisuća kuna.

Knjiga svaki dan, 2021.

Knjiga svaki dan je program koji Gradska knjižnica Požega organizira od 2014. godine, a od 2017. godine podržava ga i Ministarstvo kulture koje je odobrilo dvije tisuće kuna za njega.

Program podrazumijeva: fotonatječaj, fotoradionicu za mlade, izložbu fotografija i međuknjižničnu suradnju. Na javno raspisani natječaj javljaju se autori iz cijele Hrvatske.

Tema fotonatječaja je uvijek vezana uz knjigu i čitanje. Prosudbeno povjerenstvo bira pobjednike natječaja i odlučuje o izboru fotografija za izložbu koja se uvijek postavlja uz program Noći knjige.

Fotoradionicom se želi među mladima potaći interes za fotografiranjem i čitanjem. Međuknjižnična suradnja očituje se u gostovanjima izložbe u drugim knjižnicama u Hrvatskoj.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovnoškolcima će 'pokriti' troškove radnih bilježnica

Sredstvima od 600 tisuća kuna

Osnovnoškolcima će 'pokriti' troškove radnih bilježnica

21.6.2021. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Kasana predsjednik je Županijske skupštine

Konstituirajuća sjednica

Vinko Kasana predsjednik je Županijske skupštine

18.6.2021. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Gradskog vijeća je HDZ-ovac Matej Begić

Tko su potpredsjednici?

Predsjednik Gradskog vijeća je HDZ-ovac Matej Begić

17.6.2021. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kome prijavljujete štete uzrokovane poplavom

Rok je do 18. lipnja

Evo kome prijavljujete štete uzrokovane poplavom

14.6.2021. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su nove upute za svečanosti

Donosimo

Ovo su nove upute za svečanosti

14.6.2021. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo o čemu su govorili na sastanku

Vlada održala sastanak

Evo o čemu su govorili na sastanku

10.6.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Rekli smo tada svima jasno - hoćemo svoju državu!'

Brigadir Željko Kalić

'Rekli smo tada svima jasno - hoćemo svoju državu!'

9.6.2021. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo vozilo olakšat će rad djelatnicima

Uz kvalitetniju uslugu

Ovo vozilo olakšat će rad djelatnicima

8.6.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Polaganjem vijenaca obilježili Dan državnosti RH

Ove godine 31. obljetnica

Polaganjem vijenaca obilježili Dan državnosti RH

29.5.2021. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stiže novi početak turizma ovog dijela Slavonije

Ministrica Brnjac u posjeti bazenima

Stiže novi početak turizma ovog dijela Slavonije

27.5.2021. | 19:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su uspjeli ući u Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu

U Požeštini nova i stara lica

Oni su uspjeli ući u Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu

21.5.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Glavić potvrđeni pobjednik izbora za gradonačelnika Požege

Odlukom Županijskog povjerenstva

Glavić potvrđeni pobjednik izbora za gradonačelnika Požege

21.5.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potrebno im je 16 novih specijalizanata

Patologija, urologija, psihijatrija...

Potrebno im je 16 novih specijalizanata

20.5.2021. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čekaju li vas 2 godine pauze te ponovno polaganje ispita?

Provjerite koliko ih imate

Čekaju li vas 2 godine pauze te ponovno polaganje ispita?

18.5.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznati rezultati i u ostalim gradovima

Obrađena sva biračka mjesta

Poznati rezultati i u ostalim gradovima

17.5.2021. | 9:00