Život : Vjerski život

11.8.2020. u 16:25
Prikaza: 1303
|
Autor: SBplus

Na dan zaštitnika karitativnog rada

Otvorena nova zgrada Caritasa

Požega : Otvorena nova zgrada CaritasaNova zgrada Caritasa Požeške biskupije(Foto: Grad Požega)

'Caritas je vjernička dimenzija crkve po kojoj vjernici svjedoče, osobito oni koji su siromašni, bolesni i usamljeni, da nisu sami, da u njemu prepoznaju lice Isusovo.'

POŽEGA - Na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i biskupijskog Caritasa, na otvorenom prostoru ispred Biskupskog doma, središnje misno slavlje jučer je predvodio biskup Antun Škvorčević - vijest je koju prenosimo sa službene stranice Grada Požege. Slavlje je okupilo brojne vjernike s područja biskupije među kojima su bili požeški gradonačelnik i zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Puljašić, župan Alojz Tomašević te drugi uvaženi gosti.

Biskup Škvorčević izrekao je dobrodošlicu na slavlje svim nazočnim vjernicima te istaknuo značenje sv. Lovre za karitativno djelovanje, ali i za zajedništvo te nadahnuće kako iz vjere crpiti snagu za životne nedaće.

- Okupili smo se pokraj požeške osam stoljeća stare crkve sv. Lovre koja pamti snažnu duhovnu povijest koja se odvijala pod zaštitom ovoga sveca. Od 1998. papa Ivan Pavao II dao nam je sv. Lovru za zaštitnika naše biskupije, a mi smo ga k tome izabrali i za zaštitnika našeg Caritasa. Siguran sam da je svaki pojedini od vas i svi zajedno unio na ovo slavlje svoje vjerničko srce koje prepoznaje Božje djelo u svetom Lovri i srce koje želi da to Božje djelo ne bude daleko od nas, nego snažno, Božjom prisutnošću potkrijepljeno i pokrenuto, baš poput Lovrina. - naglasio je biskup Škvorčević.

Kako je sv. Lovro i zaštitnik biskupijskog Caritasa, na slavlju su s drugim vjernicima sudjelovali i Caritasovi volonteri iz svih župa, biskupijski stipendisti te korisnici Caritasove kuhinje u Požegi. Nakon euharistijskog slavlja svečano je otvorena i blagoslovljena nova zgrada sjedišta Caritasa Požeške biskupije u Cirakijevoj 12 u Požegi Požeške biskupije, gdje se otvaraju veće mogućnosti djelovanja nego u dosadašnjim prostorima, a sve u cilju što boljeg ostvarivanja pojedinih Caritasovih projekata, među kojima je i Centar „Pro vita et familia".

- Caritas je vjernička dimenzija crkve po kojoj vjernici svjedoče, osobito oni koji su siromašni, bolesni i usamljeni, da nisu sami, da u njemu vjernici prepoznaju lice Isusovo. Nastojimo se organizirati kao biskupijski i župni Caritas u smislu da pronađemo vjernike koji su spremni unutarnjim raspoloženjem srca pristupati ljudima i prepoznavati njihovu dostojanstvo koje imaju po Bogu. Caritas nema poslanje samo skupljati i dijeliti materijalna dobra nego je to puno više. Novo sjedište Caritasa Požeške biskupije treba služiti različitim slojevima ljudi koji su u potrebi. - poručio je biskup Škvorčević prilikom svečanosti otvorenja.

Svoje zadovoljstvo uređenjem još jedne zgrade u Požegi koja je u vlasništvu Požeške biskupije iskazao je i gradonačelnik Darko Puljašić.

- Uistinu je čast danas biti ovdje, na dan kada Požega, i to na blagdan sv. Lovre, dobiva ovo velebno, novouređeno zdanje. Hvala Vam, oče biskupe, što ste osmislili ovaj projekt pun ljubavi. Drago mi je što surađujemo i radimo zajedno na dobrobit naših sugrađana i šire. - kazao je gradonačelnik Puljašić.

U svečanom duhu jučer je otvoren i natječaj za stipendije Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima u školskoj i akademskoj godini 2020./2021.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Muftija posjetio vladiku u Pakracu i biskupa u Požegi

Predsjednik hrvatske Islamske zajednice

Muftija posjetio vladiku u Pakracu i biskupa u Požegi

24.2.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novoosnovanom riznicom dobrote pomažu najpotrebitije

Caritas Požeško-slavonske županije

Novoosnovanom riznicom dobrote pomažu najpotrebitije

27.12.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sitnice ovom selu donose radost

Kad se male ruke slože

Sitnice ovom selu donose radost

25.12.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svaki dan - namirnica više ili jedno dobro djelo

Caritas Požeške biskupije osmislio

Svaki dan - namirnica više ili jedno dobro djelo

1.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Suzdržite se od druženja danas, kako bismo to činili sutra

Uskrs po julijanskom kalendaru

Suzdržite se od druženja danas, kako bismo to činili sutra

16.4.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije slučajno što ovoga Uskrsa moramo ostati u domovima'

Uskrsna poruka biskupa Škvorčevića

'Nije slučajno što ovoga Uskrsa moramo ostati u domovima'

12.4.2020. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će još Uskrsa, tradicije, običaja i slavlja

Uspomene nas tješe

Bit će još Uskrsa, tradicije, običaja i slavlja

11.4.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvo dobar katolik, a potom dobar kirurg...

Prvo poslušnost nebeskom Ocu

Prvo dobar katolik, a potom dobar kirurg...

12.1.2020. | 16:00