Reagiranja

1.6.2022. u 11:55
Prikaza: 2869
|
Autor: Vladimir Jerković

Bez rukavica

Doktor Vladimir Jerković Čole demantira dr.sc. Ivicu Balena

root : Doktor Vladimir Jerković Čole demantira dr.sc. Ivicu Balena Prof.dr.sc. Ivica Balen i Vladimir Jerković, dr.med.(Foto: SBplus / arhiva)

Istina je kako za vrijeme našeg 'prijateljevanja' nisam ja bio u sjeni Autobiografa niti sam ga „trebao" za razvoj svoje „karijere", nego je upravo obrnuto.

Prof.dr.sc. Ivica Balen, prim.dr.med., „ugledni liječnik, ravnatelj bolnice i respektabilni nogometaš", kako ga je u naslovu intervjua 2020. predstavila novinarka portala SBplus, u nakladi Brodskog kulturnog kruga Pannoniae gloria i Diozit d.o.o., nedavno je, u 40 primjeraka, objavio autobiografiju.

Opisujući svoj život na 656 tvrdo ukoričenih stranica, u poglavlju naslovljenom: 'Moja razmišljanja o nekim poznatim Brođanima i prijateljima', kolega Balen je na prvo mjesto stavio naš međusobni odnos u kojem me, uvodno, predstavio „posebnim, nenametljivim, dobrim i vrijednim studentom, vrlo tihim, osjetljivim, ali ponosnim i odlučnim da ustrajem do kraja". Potom je ustvrdio kako sam bio „jedan od najboljih kirurga u Hrvatskoj, a svakako najbolji brodski kirurg svih vremena" te iznio stav da sam ja „uvijek bio hrabar i progresivan", a on „nekako više sistematičan".

Nakon lapidarnog uvoda, kojim je sebe predstavio 'sistematičnim' i vjerodostojnim kvalifikatorom, Autobiograf će pristupiti iznošenju supstancijalnog stava o meni, tvrdeći kako sam „radi političke karijere izdao prijatelja". Njega.

Taj javno objavljen stav razlog je mome javnom reagiranju, dakako, ne zbog želje da polemiziram s autorom - jer on istinu zna - nego zbog čitatelja koji je također trebaju znati. U skladu je to s jednom od mojih neusklađenosti zbog koje sam, kako reče Autobiograf, cijeli život ostao „osjetljiv, ponosan i odlučan".

Što Autobiograf tvrdi, a nalazi se u prostoru između neistine i klevete

Prvo. Nije istina da smo, „kad je došla samostalna hrvatska država obojica bili najozbiljniji kandidati za ravnatelja ustanove"; Nije istina kako sam ja „čak imao prednost kao rođeni Brođanin" niti je istina da smo se „nas dvojica korektno dogovorili".

Istina je da me velika većina zaposlenika Bolnice željela za ravnatelja zbog toga što sam bio „jedan od najboljih kirurga u Hrvatskoj, a svakako najbolji brodski kirurg svih vremena", kako ističe kolega Balen, a ne zbog toga što sam „rođeni Brođanin", kako drugi On podmeće svojim čitateljima.

Osim toga, nije istina da smo se „nas dvojica korektno dogovorili" nego je istina - ono što i sam Balen u istom pasusu svoje autobiografije tvrdi - da sam ja „želio dalje raditi i voditi Kirurgiju", dok je on „svojim organizacijskim sposobnostima želio dati povoljne okvire u tadašnjem Medicinskom centru, a kasnije u Bolnici".

Odbivši se kandidirati za ravnatelja, ustvari, kolegi Balenu ispunio sam žarku želju da postane šef Bolnice. I nisam pogriješio jer je On tu funkciju obnašao dobro.

Zahvaljujući mom načelnom odnosu prema osvajanju društvenih funkcija, na isti način, Autobiografu sam omogućio da vodi brodske Lionse i Nogometni klub Marsoniju.

Drugo. Nije istina da sam „na Stručnom vijeću Bolnice paranoično napao" Autobiografa jer sam „spremao političku karijeru pa mi je trebao napad na Balena", niti je istina da sam 2006. „kao predsjednik Upravnog vijeća Bolnice iskoristio sav svoj autoritet kako bih s položaja ravnatelja smijenio prof.dr.sc. Davora Đanića (HNS) i ustoličio dr. Milana Bitunjca (HDZ)."

Istina je da sam sedam godina ranije (1998.), bez velike vlastite volje, postao brodski gradonačelnik i na taj način ostvario ono što je za Autobiografa velika „politička karijera". Dakle, ne samo da tad nisam 'ganjao' „političku karijeru", nego sam nakon verbalnog sukoba s Autobiografom, podnio ostavku na funkciju šefa Kirurgije.

Istina je da je Vlada Ivice Račana - tijekom smjenjivanja svih (HDZ-ovih) čelnika državnih ustanova, institucija i trgovačkih društava - 2000. godine, Ivicu Balena (HDZ) smijenila s mjesta ravnatelja i na tu funkciju postavila Davora Đanića (HNS), koji je Balena zadržao kao svog zamjenika.

Istina je da se 2004. HDZ vratio na vlast te, sukladno običaju, uglavnom 'pomeo' kadar SDP-ove šestoglave koalicije, ali ne i u slavonskobrodskoj bolnici. Kako i sam Autobiograf piše, Đanić i On, tek dvije godine kasnije (2006.), podnijeli su „neopozive" ostavke. Pritom, ne kaže kako Đanić ostavku nije podnio iz političkih nego pravosudnih razloga, kako ga tadašnji šef HDZ-a, Zdravko Sočković, ne bi procesuirao zbog suspektnog vođenja poslova u Bolnici.

Treće. Nije istina da sam Autobiografa „izdao", a potom „otpisao kad mi više nije bio potreban".

Istina je kako za vrijeme našeg 'prijateljevanja' nisam ja bio u sjeni Autobiografa niti sam ga „trebao" za razvoj svoje „karijere", nego je upravo obrnuto. Budući da sam tijekom svog radnog vijeka više volio „raditi i voditi Kirurgiju", nego biti politički angažiran, sam Autobiograf je govorio: "Lako je biti ravnatelj bolnice kad ti je Čole šef kirurgije".

Sami biramo: individualni i grupni egoizam ili opće dobro

Uglavnom, poznato je da kad zadnja čaša vina nije dobra kao ona prije nje, ja ustajem i odlazim iz društva, ma koliko žalio za neobnovljivim prijateljstvom.

Prema Davoru Đaniću kao ravnatelju slavonskobrodske Bolnice i Autobiografu kao njegovu zamjeniku bio sam blagonaklon do otkrića protuzakonita postupanja tijekom upravljanja Ustanovom. Tad, na uštrb osobnih odnosa s njima, štitio sam pozitivne zakonske propise i akte same Ustanove te dignitet predsjednika Upravnog vijeća, a ne "prijatelja" Sočkovića i njegovo kadroviranje. 

U onoj mjeri u kojoj se zaštita pravne države i inzistiranje na zakonitu vođenju Bolnice dr. Josip Benčević može nazvati „izdajom" prijatelja, u toj mjeri je autobiograf Ivica Balen ispravno karakterizirao naš međusobni odnos i obrnuto.

U onoj mjeri, pak, u kojoj je netko od nas (protu)zakonito kapitalizirao svoj društveni status, u toj mjeri je vidljiv njegov odnos prema zajednici i prijateljima u njoj.

Dok će jedni nasrtaj prijatelja na pravnu državu osuditi kao nedostatak patriotizma, drugi će to nazvati izdajom prijatelja. Na svakom od nas je sloboda izbora: podrediti opće dobro prijateljevu egoizmu ili prijateljev egoizam ograničiti općim dobrom.

To što u našem društvu individualni i grupni egoizam dominiraju nad općim dobrom posljedica je činjenice da u zajednici živi više „sistematičnih" nego „hrabrih i progresivnih" ljudi.

 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Grubo ste povrijedili ugled i čast svih nastavnika'

Ravnatelj škole – SBplus-u:

'Grubo ste povrijedili ugled i čast svih nastavnika'

14.6.2022. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Umjesto kulturnog dijaloga - neprihvatljivi ispadi bijesa'

Podrška HND-a novinarki portala SBplus

'Umjesto kulturnog dijaloga - neprihvatljivi ispadi bijesa'

27.5.2022. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Poricanje povijesnih činjenica i istine je pogrešno'

Veleposlanik Mor o brodskom slučaju:

'Poricanje povijesnih činjenica i istine je pogrešno'

27.5.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Očitovanje ravnatelja Industrijsko obrtničke škole

Povodom teksta SBplus-a

Očitovanje ravnatelja Industrijsko obrtničke škole

26.5.2022. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nadzorni odbor je direktoru produžio ugovor'

Reagiranje novogradiškog gradonačelnika:

'Nadzorni odbor je direktoru produžio ugovor'

14.5.2022. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njoj pacijenti nisu samo broj. Kada bi bar svi bili kao ona.

Ivan Džepina o brodskoj liječnici:

Njoj pacijenti nisu samo broj. Kada bi bar svi bili kao ona.

10.3.2022. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Neka dođe netko iz Županije i odradi taj posao umjesto nas'

Reakcija razočaranog učitelja:

'Neka dođe netko iz Županije i odradi taj posao umjesto nas'

2.3.2022. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Devet godina trebalo je za sramotnu odluku brodskog Suda'

Komentar Mije Kokanovića:

'Devet godina trebalo je za sramotnu odluku brodskog Suda'

23.1.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Do 25.12.2021. ravnatelji nisu bili obuhvaćeni tim Zakonom'

Reagirao Ante Cvitković:

'Do 25.12.2021. ravnatelji nisu bili obuhvaćeni tim Zakonom'

13.1.2022. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Povrijedili ste nam ugled, dobar glas, čast i ime'

Josip Grgić demantira

'Povrijedili ste nam ugled, dobar glas, čast i ime'

9.11.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nikad nećete izgubiti ako se borite za istinu

Piše Vlado Prskalo

Nikad nećete izgubiti ako se borite za istinu

8.11.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pored ovakvih prijatelja nisu nam potrebni neprijatelji

Reagiranje Komunalca na pisanje SBplus-a

Pored ovakvih prijatelja nisu nam potrebni neprijatelji

21.10.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Tko o čemu, Jerko Zovak o poštenju"

Slavica Lemaić:

"Tko o čemu, Jerko Zovak o poštenju"

4.8.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto sam ponosna jer me on nazvao novinarskim smećem?

Veliki dan za novinarku portala SBplus

Zašto sam ponosna jer me on nazvao novinarskim smećem?

29.6.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sud časti proveo je montirane postupke'

Luka Krijan i drugi tvrde:

'Sud časti proveo je montirane postupke'

15.6.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li na površinama uz kanal Biđ došlo do ekocida?

Kroz osam točaka odgovorili na pitanje:

Je li na površinama uz kanal Biđ došlo do ekocida?

11.5.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije mi upućen zahtjev za organizaciju prosvjeda'

Reakcija ravnateljice Centra:

'Nije mi upućen zahtjev za organizaciju prosvjeda'

22.4.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo se veliki ljudi mogu i znaju ispričati

Nakon jučerašnjeg članka SBplus-a

Samo se veliki ljudi mogu i znaju ispričati

30.3.2021. | 9:15