Reagiranja

6.10.2017. u 18:15
Prikaza: 7814
|
Autor: Peter Tot-Đerđ

'Mi vjerujemo u 'image' Croduxa!'

Potpuno je nebitno tko i kako sudjeluje u projektu

root : Potpuno je nebitno tko i kako sudjeluje u projektuRafinerija nafte u Bosanskom Brodu(Foto: Danijel Soldo)

Iznenađuju i zabrinjavaju neke izjave iz nekih medija, pa i ova kolumna od g. Lukića. Prvo, jer je očigledno da su te izjave i rasprave pune negativnim nabojem o izvođaču, što je u cijeloj priči potpuno nebitno za samu realizaciju projekta. Uz sve to, mi Brođani vjerujem u iskustvo i 'image' Croduxa!

NISAM se htio javiti u vezi nove kolumne g. Tomislava Lukića jer ono što je najvažnije prošli put sam već rekao: „Iz … uvodnog dijela se ne vide koje su stvarne namjere g. Lukića ... No moramo primijetiti, ako je riječ o šefu Ureda ministra okoliša (i turizma) Federacije Bosne i Hercegovine, tada bi Brođani mogli očekivati i očekuju puno više, nego što je dosada napisano…".

A jasno je da osobe, i sa jedne i druge strane Save, koje ne vide potrebu modernizacije Rafinerije, ne bi smjeli biti kočničari razvoja! Ali ni kočničari koji sprečavaju da se Brođani sa obje strane Save ponadaju čistom zraku i zdravljem življenju!

Zaista, ne znamo zašto čovjek s takvom reputacijom, iskustvom i funkcijom nije se više angažirao na pronalaženju rješenja za smanjenje onečišćenja iz emisije Rafinerije, koja rafinerija je ipak na prostorima Bosne i Hercegovine, za koje prostore neovisno od podjele na Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpske neki bi zakoni, pa tako i iz područja zaštite okoliša, mogli biti identični, ili bar vrlo slični!  

No čitajući novu kolumnu ciljevi i namjera pisca kolumne su postali puno više vidljiviji. Dobro je jedan komentator članka zapisao: „Može li g. Lukić predložiti rješenje(?), umjesto destrukcije ponuđenih rješenja.".

Ipak da se vratim na ono što sam još prošli put pisao vezano za brodski zrak, kako „…je riječ o 'verificiranom' zagađenju iz emisije Rafinerije nafte Brod koje već osam godina i 10 mjeseci traje, pa su i sami Rusi svjesni da to nitko ne može više 'skrštenih ruku' gledati i/ili raditi…". To zaista stoji. Neovisno od dojma pisca kolumne, pa i anegdotskih scena u kojima je g. Lukić u mladosti sudjelovao.

Prije je zrak bio čišći

Nažalost nitko ne može poreći da je brodski zrak, od završetka Domovinskog rata pa do početka rada Rafinerije, bio puno-puno čišći! Također nitko ne može poreći da je brodski zrak najzagađeniji u RH i Brođani su (skoro) svaki dan izloženi velikim onečišćenjima.

Evo nam najnovije primjer kada smo prije tri dana javili da je na mjernoj postaji na Jelasu izmjerena visoka satna koncentracija sumporovodika od 123,7 µg/m3, dok je granična vrijednost 7 µg/m3!!!

Tada su pored alarmantno visoke satne koncentracije sumporovodika također više sati u kontinuitetu mjerene i povećane koncentracije sumporov dioksida, pa i od 445 µg/m3(!), što je iznad granične vrijednosti (350 µg/m3).

Dok u prethodna dva dana (2. i 3.10.) mjerene su i visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10. Tako na Jelasu 14 puta je mjerena satna koncentracija PM2.5 iznad 40 µg/m3, pa i od 49,8 µg/m3! Dok je kod Stadiona kraj Save 15 puta je mjerena satna koncentracija PM10 iznad 50 µg/m3, pa i od 93 µg/m3! A to su već prilično visoke koncentracije lebdećih čestica. Naročito ako je riječ o početku sezona loženja! Što će biti kada dođe prava zima? A u postrojenjima je neophodno održati radnu temperaturu za preradu nafte iznad 300 stupnjeva!

Većinu zagađenja 'proizvodi' Rafinerija

Jasno je iz svega rečenog da je većinu tih zagađenja 'proizvodila' Rafinerija. Moguće su usporedbe sa podatcima sa mjerne stanice Rafinerije! No to nije ni toliko važno… Mi smo u Eko-Integralu više puta ukazali na korelaciju mjerenih podataka, naročito ako je riječ o lebdećim česticama, u Slavonskom Brodu i u Rafineriji nafta Brod.

Dalje sam još pisao: „Tako, ono što Brođani već neko vrijeme tvrde, ako plinofikacija Rafinerija nafte Brod na vrijeme započne, brzo se ona, možda u roku šest mjeseci, može riješit. To je potvrdio veleposlanik Rusije Azimov!".

U međuvremenu puno toga se odigralo u svezi rješavanja brodskog gorućeg problema. Ja osobno, u svoje ime, pa i u ime koordinacije građanskih akcija i ekoloških udruga, mogu reći da naš aktivizam, nakon 8 godina i 10 mjeseci borbe za čisti zrak, ipak urodio plodom i rezultirao da je Vlada RH na jučerašnjoj svojoj 59. sjednici donijela zaključak o prihvaćanju 'Nacrta protokola o suradnji na realizaciji projekta opskrbe prirodnim plinom Rafinerije u Bosanskom Brodu' i to produktovodom od Slobodnice.

Tri ministra podržali rješenje

Brođani zaista vjeruju da će sama "realizacija projekta opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod" rezultirati smanjenjem zagađenja iz emisije rafinerije, baš kako svi svjetski stručnjaci iz svjetskih rafinerija tvrde. Još bi samo naveo da problem plinofikacije je od studenog 2013.g. na stolu Ministarstva zaštite okoliša. U tom razdoblju tri su ministra: M. Zmajlović, S. Dobrović i T. Ćorić to rješenje podržali! 

Također svima nam je jasno da rijetko koja rentabilna rafinerija radi još na (otpadni) mazut. A molim sve Vas, ako je riječ o Rafineriji BB, nemojte više koristiti još i imenicu: nafta, jer se nafta u Rafineriji ne koristi kao pogonsko gorivo! U Rafineriji  se spaljuje godišnje najmanje 100.000 tona mazuta najlošije kvalitete. Ako to usporedimo s količinom mazuta kojeg su koristile kotlovnice prije 5 – 6 godina u Slavonskom Brodu, ostat ćemo u velikoj dilemi, što nam je plinofikacija brodskih toplana donijela?

Zabrinjavaju neke izjave iz nekih medija, pa i ova kolumna g. Lukića

Zato bih posebno naveo kako nas pomalo iznenađuju i zabrinjavaju neke izjave iz nekih medija, pa i ova kolumna od g. Lukića. Prvo jer je očigledno da su te izjave i rasprave pune negativnim nabojem i o izvođaču/ima, što je, tj. izvođač u cijeloj priči potpuno nebitan za samu realizaciju projekta. Uz sve to mi Brođani vjerujem u iskustvo i 'image' Croduxa!

Drugo, zabrinjava Brođane i ta izjava, kako bi realizacija plinofikacije mogla potrajati i do godinu dana… Kako smo i ranije konstatirali, morali bih svi Brođani upregnuti svoje znanje kako bi se pronašlo rješenje za brže rješavanje plinofikacije, tj. da se što prije krene s izvedbom same plinofikacije, a i prelaskom Rafinerije na plin. Vjerujte, sve ovo već predugo traje!

A jasno je da osobe, i sa jedne i druge strane Save, koje ne vide potrebu modernizacije Rafinerije (nemojte zaboraviti da 'ona prijeko' radi po talijanskoj shemi iz 1967.g.), ne bi smjeli biti kočničari razvoja! Ali ni kočničari koji sprečavaju da se Brođani sa obje strane Save ponadaju čistom zraku i zdravljem življenju!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
region

region

Komentirano: 25.1.2018. | 18:24

1

Sto jest jest nigdje ko u bosni,ja ga jebem ko kaze da nevalja. Daj čakiju i rakije, http://youtu.be/uOBfyRzv3f4
kradezej_zna

kradezej_zna

Komentirano: 27.12.2017. | 11:59

2

Smrdi smrdi cjele blagdane
PeterTDj

PeterTDj

Komentirano: 7.10.2017. | 23:00

3

Polako se sve izlazi na vidjelo… Evo večeras su nam prijatelji iz BiH javili da kod njih postoji nekakav spor oko plinofikacije. Ukazano mi je na članak od 05.10.2017.g. iz business-magazine.ba: „BH-Gas: Snabdjevanje prirodnim gasom Rafinerije Brod?“ – gdje se navodi: „BH-Gas ovom prilikom želi da upozna javnost da se oštro protivi bilo kakvim parcijalnim rješenjima i konekcijama na tačci Brod!“. Tako nam je sada potpuno jasno zbog čega je šef kabineta Ureda za zaštitu okoliša u Federaciji, Tomislav Lukić na SBPlusu ovih dana tako oštro obrušio na plinofikaciju Rafinerije! Vidi poveznicu: http://business-magazine.ba/2017/10/05/bh-gas-snabdjevanje-prirodnim-gasom-rafinerije-brod/

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sagradite si arku kako biste preživjeli ovaj potop'

Maras o 'Sumrak sagi Đure Đakovića'

'Sagradite si arku kako biste preživjeli ovaj potop'

17.7.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Željko Garić ima svoje mišljenje o Opačkovoj eksploziji

Obična konkurencija ili neobična zavist?

Željko Garić ima svoje mišljenje o Opačkovoj eksploziji

22.5.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zahtijevamo od Vašeg portala javnu ispriku

Sindikat medicinskih sestara/tehničara

Zahtijevamo od Vašeg portala javnu ispriku

13.5.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pevex reagirao na pisanje SBplusa

Promptno

Pevex reagirao na pisanje SBplusa

18.3.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đurin dioničar zatražio ispravak objavljenog članka

Demanti Nenada Bakića

Đurin dioničar zatražio ispravak objavljenog članka

24.1.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Reagirati ima pravo svatko, dakle i Mazatori

Na pisanje SBplus-a

Reagirati ima pravo svatko, dakle i Mazatori

5.12.2019. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Iza najmodernijih elektrana stoji Đuro Đaković TEP"

Izgrađeno ih je pet, očekuju se još tri

"Iza najmodernijih elektrana stoji Đuro Đaković TEP"

3.9.2019. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prava zaposlenika regulirana su važećim Kolektivnim ugovorom

Reagiranje Croatia airlinesa:

Prava zaposlenika regulirana su važećim Kolektivnim ugovorom

29.7.2019. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo što se zapravo događa s projektom 'Brod 2'

Oglasio se direktor brodskog Vodovoda

Saznali smo što se zapravo događa s projektom 'Brod 2'

25.4.2019. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Dao sam ostavku nakon 8 godina. Zašto? Pitajte načelnika'

Demanti Marijana Furića

'Dao sam ostavku nakon 8 godina. Zašto? Pitajte načelnika'

8.3.2019. | 20:19
SBplus.hr, Slavonski Brod : Boro Grubišić, dr.med. ispravlja sadržaj članka 'Krmak'

Sukladno čl. 40 Zakonu o medijima

Boro Grubišić, dr.med. ispravlja sadržaj članka 'Krmak'

11.10.2018. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policajka nije opalila šamar maloj Ivoni

Reagiranje PU brodsko-posavske

Policajka nije opalila šamar maloj Ivoni

16.9.2018. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Reagiranje slavonskobrodske policije na članak SBplus-a

Posebno strogi prema 'ponavljačima'

Reagiranje slavonskobrodske policije na članak SBplus-a

14.9.2018. | 19:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zadržati vlast u tuzemstvu, ili narod u inozemstvu?

Zaslužujemo li birokraciju kakvu imamo?

Zadržati vlast u tuzemstvu, ili narod u inozemstvu?

4.7.2018. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Moja obitelj nije 'spremna'. Moj sin nije 'spreman'."

Reakcija brodskog tate:

"Moja obitelj nije 'spremna'. Moj sin nije 'spreman'."

17.4.2018. | 12:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema sukoba između gradonačelnika Duspare i ministra Ćorića

Ministar Tomislav Ćorić demantira

Nema sukoba između gradonačelnika Duspare i ministra Ćorića

2.4.2018. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnica Lemaić 'očitala bukvicu' uredniku SBplus-a Zovku

Ugledna komunalna političarka

Vijećnica Lemaić 'očitala bukvicu' uredniku SBplus-a Zovku

7.2.2018. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovu raspravu smatramo završenom

Reagiranje 3

Ovu raspravu smatramo završenom

9.11.2017. | 12:35