Reagiranja

25.4.2019. u 17:35
Prikaza: 10172
|
Autor: Ž.G./SBplus

Oglasio se direktor brodskog Vodovoda

Saznali smo što se zapravo događa s projektom 'Brod 2'

root : Saznali smo što se zapravo događa s projektom 'Brod 2'Ministar Tomislav Ćorić i direktor Vodovoda Stjepan Aščić, 8. studenog 2018. u Sikirevcima(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

Direktor slavonskobrodskog Vodovoda pomirljivo je poručio kako „vjeruje da je došlo do pogreške u komunikaciji“ te se nada da će uskoro „otkloniti sve nesporazume“ s resornim Ministarstvom. No, nakon usporedbe informacija koje je ministar jučer iznio u Saboru te podataka koje je danas dostavio Vodovod o projektu 'Brod 2', samo od sebe nameće se pitanje - je li ministar namjerno ili slučajno iznio krive podatke.

Nakon jučer objavljenog članka portala SBplus, naslova „Slavonskobrodski Vodovod nije dorastao poslu" koji se bavio pitanjem saborskog zastupnika, Pere Ćosića, upućenog ministru zaštite okoliša i energetike, Tomislavu Ćoriću, na sjednici Hrvatskog sabora, od Uprave Vodovoda Slavonski Brod zatražili smo komentar istog te zamolili neka nam, u brojkama, prikažu što se točno događa s projektom 'Brod 2' i koje su posljednje poduzete aktivnosti. Odgovor direktora slavonskobrodskog Vodovoda, Stjepana Aščića, u nastavku prenosimo u cijelosti:
"U sklopu aktualnog prijepodneva jučerašnje sjednice Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Pero Ćosić postavio je resornom ministru Tomislavu Ćoriću pitanje o povlačenju sredstava i tijeku projekata unaprijeđenja sustava javne vodoopskrbe i odvodnje, posebno s obzirom na projekt razvoja vodnokomunalne infrastrukutre Brod 2.
Ministar Ćorić je zastupnike Hrvatskog sabora i hrvatsku javnost upoznao sa stanjem ugovorenosti projekata, tj. kako je odobreno 38 projekata ukupne vrijednosti 14,4 milijarde kuna te kako je u fazi aplikacije 17 projekata procijenjene vrijednosti 6,9 milijardi kuna, a da se u trećoj skupini nalazi sedam projekata za koje je napravljena terenska procjena vrijednih oko 2,5 milijardi kuna. Realizacija navedenih projekata predstavljala bi 186 posto alokacije predviđenih europskih sredstava, zbog čega resorno ministarstvo u dogovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja ide u smjeru povećanja alokacije.
Za projekt Brod 2 ministar Ćorić je rekao kako se, nažalost, ne nalazi ni u jednoj od ove tri skupine projekata iz razloga što projekt nije pripremljen, a da bi projekt dobio odobrenje i 'išao dalje' potrebno je ispuniti čitav niz kriterija, dovoljan broj građevinskih dozvola, odnosno njih 50 posto, što projekt Brod 2 nema, isto tako nisu ugovoreni nadzor i upravljanje projektom te projekt nema prolaznu ocjenu tj. nije poslan Jaspersu.
Ministar Ćorić je na kraju svog odgovora izjavio kako se nada da će projekt Brod 2, kao i neki drugi projekti, biti pripremljen te da to u potpunosti ovisi o Vodovodu Slavonski Brod.
Projekt Brod 2 je 478 milijuna kuna vrijedan projekt razvoja vodnokomunalne infrastrukture na području devet jedinica lokalne samouprave, Slavonski Brod, Sibinj, Brodski Stupnik, Podcrkavlje, Bukovlje, Gornja Vrba, Klakar, Garčin i Donji Andrijevci.
Predmet projekta je izgradnja vodovodne mreže dužine 49.120 m sa 4.762 priključka, kao i izgradnja sustava odvodnje dužine 147.067 m s 11.477 priključaka, čijom će provedbom 12.300 stanovnika dobiti pitku vodu iz javnog vodovoda, a odvodnju 31.000 stanovnika.
Napominjemo kako je u općinama Brodski Stupnik, Garčin i Donji Andrijevci dijelom izgrađen sustav odvodnje koji se ne može koristiti prije provedbe projekta Brod 2.
Vodovod d.o.o. Slavonski Brod pokrenuo je projekt Brod 2 2014. godine, nakon čega je uslijedilo potpisivanje ugovora o partnerstvu, ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovora o sufinanciranju te je nakon provedene javne nabave u sedmom mjesecu 2015. potpisan ugovor za izvođenje projektne i studijske dokumentacije.
Razlog kašnjenja izrade dokumentacije je promjena koncepcije aglomeracija. Naime, preliminarnim aglomeracijama je bila predviđena izrada tri zasebna uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Prema studiji izvodljivosti i konzultantima Jaspers, bolja koncepcija je spajanje sve tri preliminarne aglomeracije na postojeći UPOV u Slavonskom Brodu.
Ova izmjena je dovela do produženja cjevovoda i povećanja broja crpnih stanica, dok je u financijskom smislu iznos ugovora ostao u okviru odobrenih sredstava.
Dokumentacija za projekt Brod 2 je u završnoj fazi:
·         Izrađeni su svi idejni projekti 27/27,
·         Ishođene su sve lokacijske dozvole – pravomoćne 27/27,
·         Izrađeni su svi glavni projekti 27/27,
·         Ishođene su građevinske dozvole 16/27 (ostalih 11 je u postupku ishođenja),
·         Ishođene su sve potvrde na glavne projekte,
·         Ishođeni su svi potrebni Dodatci:
o   Dodatak 1. Izjava tijela nadležnog za praćenje područja NATURA 2000
o   Dodatak 2. Izjava nadležnog tijela odgovornog za gospodarenje vodama
o   Dodatak 3. Tablica koja se odnosi na usklađenost aglomeracija na koje se primjenjuje obrazac zahtjeva s direktivom o gospodarenju komunalnim otpadnim vodama
·         Studija izvedivosti i analiza troškova i koristi
·         Dokumentacija za javnu nabavu „Nadzor" poslana na ex ante kontrolu PT2 12.4.2019.,
·         Dokumentacija za „Vođenje projekta" poslana na ex ante kontrolu PT 2 12.4.2019.,
·         Rok za dostavu Dokumentacije za „Radove – Crveni FIDIC" je 29.4.2019.,
·         Rok za dostavu Dokumentacije za javnu nabavu „Oprema" i „Promidžba i vidljivost" je 30.5.2019.
Uzevši u obzir stanje projekta Brod 2, tj. 59 posto građevinskih dozvola i riješenosti imovinsko pravnih odnosa od 73,52 posto,  vjerujemo kako je došlo do pogreške u komunikaciji Ministarstva kao provedbenog tijela 1 i Hrvatskih voda kao provedbenog tijela 2, jer projekt Brod 2 ispunjava sve uvjete po Uputi za prijavitelje v_4 koji se primjenjuje od siječnja 2019.godine, članak 5.1 Faze postupka dodjele.
Također vjerujemo kako će Vodovod d.o.o. Slavonski Brod vrlo brzo u suradnji s resornim ministarstvom i Hrvatskim vodama otkloniti nesporazume vezane za ovaj projekt, te da će, u suradnji sa svim dionicima, prije svega Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda, projekt Brod 2 u vrlo skoro vrijeme biti odobren.
Uostalom, Vodovod d.o.o. Slavonski Brod je u prethodnom razdoblju bio prvi koji je koristio sredstva EU fondova u sufinanciranju izgradnje vodnogospodarske infrastrukture i bio prepoznat kao „Primjer dobre prakse"."

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 26.4.2019. | 10:12

1

Iz ovog se jasno vidim ako me matematika služi da Vodovod ima 59 i sitni, skoro 60% građevinskih dozvola, dakle ministre, ili lažete ili ste nesposobni! I druga stvar, očekujem da se onaj naš lignjoslav od zastupnika ispriča za nanesenu štetu. Mislim, znam da ne volite naš grad, ali barem se potrudite da nas ne mrzite!!! Dno dna HDZ-a i njihovih igrokaza!
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 25.4.2019. | 20:35

2

Klima@ . . vjerojatno si HDZ-ov fun. Ne kužiš ti ništa. Ovdje, u ovom članku je sve rečeno. Vodovod se kulturno odnosi prema ministarstvu (govori o greški u komunikaciji) iako ih je Ćosić oklevetao. Ministar je popušio, kao i onda kada je rekao da filtri nisu promjenjeni, a tvornica vode predaje brođanima još uvijek kvalitetnu vodu preko toga filtra. Vodovod je argumentirao sve što se od njih tražilo. A što je Pero lagao Ćoriću, to je druga priča...
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 25.4.2019. | 17:55

3

Ćosiću i Ćoriću nije vam ovo trebalo. Bravo za Vodovod! Ćorić bi pored živih ljudi osnivao agencije, kao što Plenković izmišlja povjerenstva. Kada je prošle godine trebalo spojiti Sikirevce s Brodom, Pero je izjavio da se radi o priključku dužine od 150 metara, a ono tek 1,5 metar. I to su radili skoro 3 mjeseca uz svu svoju tehnologiju. Sve u svemu vrši se pritisak na Vodovod da se poslovi dodjele Brodskoj posavini (Pero vlasnik). Kako su građevinske firme HDZ-ovom politikom dovedene do nestajanja s ovih prostora, mislim da je Perina ekipa jedina u mogućnosti to i izvesti. No, bilo je i korektnijih načina to izvesti, a ne pljuvati po svojim sugrađanima...

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Do 25.12.2021. ravnatelji nisu bili obuhvaćeni tim Zakonom'

Reagirao Ante Cvitković:

'Do 25.12.2021. ravnatelji nisu bili obuhvaćeni tim Zakonom'

13.1.2022. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Povrijedili ste nam ugled, dobar glas, čast i ime'

Josip Grgić demantira

'Povrijedili ste nam ugled, dobar glas, čast i ime'

9.11.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nikad nećete izgubiti ako se borite za istinu

Piše Vlado Prskalo

Nikad nećete izgubiti ako se borite za istinu

8.11.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pored ovakvih prijatelja nisu nam potrebni neprijatelji

Reagiranje Komunalca na pisanje SBplus-a

Pored ovakvih prijatelja nisu nam potrebni neprijatelji

21.10.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Tko o čemu, Jerko Zovak o poštenju"

Slavica Lemaić:

"Tko o čemu, Jerko Zovak o poštenju"

4.8.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto sam ponosna jer me on nazvao novinarskim smećem?

Veliki dan za novinarku portala SBplus

Zašto sam ponosna jer me on nazvao novinarskim smećem?

29.6.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sud časti proveo je montirane postupke'

Luka Krijan i drugi tvrde:

'Sud časti proveo je montirane postupke'

15.6.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li na površinama uz kanal Biđ došlo do ekocida?

Kroz osam točaka odgovorili na pitanje:

Je li na površinama uz kanal Biđ došlo do ekocida?

11.5.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije mi upućen zahtjev za organizaciju prosvjeda'

Reakcija ravnateljice Centra:

'Nije mi upućen zahtjev za organizaciju prosvjeda'

22.4.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo se veliki ljudi mogu i znaju ispričati

Nakon jučerašnjeg članka SBplus-a

Samo se veliki ljudi mogu i znaju ispričati

30.3.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pojedinci nisu slika rada liječnika opće medicine'

Požeška liječnica:

'Pojedinci nisu slika rada liječnika opće medicine'

24.11.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Za takav čin isprika nije dovoljna, potrebne su sankcije'

Reagiranje Joze Kovačevića:

'Za takav čin isprika nije dovoljna, potrebne su sankcije'

21.11.2020. | 20:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon strojarskog, informatički fakultet je imperativ

Stručnjak o visokom obrazovanju

Nakon strojarskog, informatički fakultet je imperativ

28.10.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Boga se bojimo malo, vlasti nimalo, a Vas k'o ...

Vi koji prijetite portalu SBplus znajte:

Boga se bojimo malo, vlasti nimalo, a Vas k'o ...

19.9.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bivši načelnik optužuje predsjednika Suda Mirka Svirčevića

Ogorčenost, prezir, optužbe...

Bivši načelnik optužuje predsjednika Suda Mirka Svirčevića

16.8.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije član stranke, neovisan je i neutralan'

Donacijama usprkos

'Nije član stranke, neovisan je i neutralan'

10.8.2020. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sagradite si arku kako biste preživjeli ovaj potop'

Maras o 'Sumrak sagi Đure Đakovića'

'Sagradite si arku kako biste preživjeli ovaj potop'

17.7.2020. | 17:00