Crna kronika

21.4.2021. u 12:30
Prikaza: 3986
|
Autor: A. Primorac

Karamazani se i dalje brane šutnjom

Tragovi krvi pronađeni na vratima vozača i na mašini

Slavonski Brod : Tragovi krvi pronađeni na vratima vozača i na mašini(Foto: AP/SBplus)

Najintenzivniji preliminarni tragovi pronađeni su na vozilu i stroju za pranje rublja, no sredstvo korišteno za detekciju tragova osim na ljudsku krv, prema 'nekim stručnim člancima reagira i na neke druge stvari, poput primjerice izbjeljivača i sredstava za čišćenje'.

SLAVONSKI BROD - Ne mogu decidirano tvrditi da je provedenim testom uočena tekućina koju smo pronašli pri pretrazi kuće obitelji Karamazan - krv Zorice Fadljević - kazao je, na današnjem ročištu u postupku koji se protiv Slavice i Mije Karamazana vodi na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu, Marijan Medunić, diplomirani kriminalist Policijske uprave brodsko-posavske.

- Izuzeli smo tri do četiri traga, uz nož, šatorsko krilo i stolnjak, a vještačenje je pokazalo da nema dovoljne količine DNA za analizu - odgovorio je svjedok. Nakon što ga je Mataić upitao da li sredstvo koje je korišteno za detekciju tragova reagira isključivo na ljudsku krv, diplomirani kriminalist Marijan Medunić kazao je kako je 'iz nekih stručnih članaka poznato i da reagira na neke druge stvari, poput primjerice izbjeljivača i sredstava za čišćenje'.

Podsjetimo ŽDO bračni par Karamazan tereti za ubojstvo Zorice Fadljević čije tijelo još nije pronađeno. Tijekom današnjeg ročišta svjedok Marijan Medunić, koji je sudjelovao u pretrazi obiteljskog doma i automobila, odgovarajući na pitanja optužbe i obrane kazao je kako je pretraga na tragove krvi obavljena u dva navrata.

- Prvi puta smo automobil i kuću pretražili dan nakon što su Slavica i Mijo uhapšeni i tada smo cijeli postupak radili s trakicama koje u dodiru s tragovima krvi pokažu plavo obojenje. No, riječ je o uistinu malim trakicama koje zahtijevaju pregled dio po dio. Kada smo nekoliko dana kasnije dobili sredstvo koje djeluje na bazi raspršivača, čime se detaljnije može pregledati veća površina, zatražio sam ponovni pregled koji je i obavljen u nazočnosti svjedoka. Zahvaljujući tom spreju dobiju se puno bolji tragovi. Pri pregledu Renault Clia karakteristično plavo obojenje pokazalo se na spoju vozačevog sjedala i naslona, oko mjenjača te na papučici gasa i kočnice dok je najveća količina, kada je u pitanju automobil, uočena na vozačevim vratima dakle na samoj kvaki, spoju sa vratima putničkog dijela vozila i dijela prema krovu. Nešto manje tragova obojenja pronađeno je na podu u putničkom dijelu vozila te dvije mrlje na šatorskom krilu i stolnjaku koji su se nalazili u prtljažniku - ispričao je Medunić, dodavši kako su, špricajući oko vozila od vozačevih vrata prema stepeništu u kuću, uočene mrlje koje su podsjećale na stope obuće. - Ti su tragovi vodili prema kupaonici gdje smo na stroju za pranje rublja dobili najintenzivnije obojenje koje je ukazivalo na curenje. Uz to pregledom kuhinje i korištenjem raspršivača u ladici od desetak noževa samo je jedan dao karakteristično plavo obojenje te je izuzet - ispričao je Medunić.

Odgovarajući na izravan upit odvjetnika obrane Zorana Mataića, svjedok Medunić je istaknuo kako preliminarni test služi za detektiranje traga, njegovo izuzimanje i slanje na vještačenje.

- Koliko ste u ovom slučaju izuzeli upotrebljivih tragova te što je pokazalo vještačenje? - pitao je odvjetnik Mataić.

- Izuzeli smo tri do četiri traga, uz nož, šatorsko krilo i stolnjak, a vještačenje je pokazalo da nema dovoljne količine DNA za analizu - odgovorio je svjedok. Nakon što ga je Mataić upitao da li sredstvo koje je korišteno za detekciju tragova reagira isključivo na ljudsku krv, diplomirani kriminalist Marijan Medunić kazao je kako je 'iz nekih stručnih članaka poznato i da reagira na neke druge stvari, poput primjerice izbjeljivača i sredstava za čišćenje'.

Čin suicida nije znak neubrojivosti

Njegovu svjedočenju prethodio je iskaz psihijatrice Ivanke Zirdum, vještaka specijaliste psihoterapije, koja je na današnjem ročištu u cijelosti ostala kod svog, ranije danog, pisanog nalaza. U svom iskazu ponovila je kako niti Slavica niti Mijo Karamazan nisu imali psihičkih poteškoća koje bi utjecale na njihovu sposobnost rasuđivanja, upravljanja voljom i postupcima. Takav nalaz rezultat je, rečeno je danas, vještačenja njihove ubrojivosti u trenutku počinjenja djela koje im se stavlja na teret i u tom vremenskom periodu.

Na izravan upit odvjetnika Zorana Mataića može li - bez posebnog vještačenja - reći je li Slavica Karamazan bila ubrojiva u trenutku kada je pred liječnicom opće županijske bolnice u Požegi, koja joj je pružala pomoć nakon pokušaja suicida, govorila o 'krvi, ubojstvu, čišćenju tragova' - nije decidirano odgovorila sa da ili ne. Tek nakon što joj je sutkinja Mirjana Madunić pročitala dio iz svjedočenja liječnice Sabine Cviljević, psihologinja Zirdum je kazala kako sam čin suicida ne znači da je netko neubrojiv. - Slavica je bila vidno uznemirena i uzbuđena. U takvom stanju osoba može ne davati odgovore. Može to biti odraz snažne emotivne reakcije koja proizlazi iz osjećaja krivnje sa kojom se eventualno nosila. Tog momenta je slabije, na racionalnom nivou, mogla kontrolirati svoje ponašanje - kazala je Zirdum. 

Nakon što je napustila sudnicu, obrana je dala primjedbu koja je unesena u zapisnik. - Liječnica je ovdje na raspravi dala mišljenje o ubrojivosti u trenutku kada je Slavica Karamazan nešto govorila pred liječnicom požeške Opće županijske bolnice, što obrana smatra da nije moguće bez prethodno provedenog vještačenja - istaknuo je odvjetnik Mataić. On je u dokaznom postupku u spis priložio i tri rješenja Prekršajnog suda u Slavonskom Brodu iz kojih je vidljivo da je Drago Fadljević, muž Zorice Fadljević za koju ŽDO drži da je ubijena, bio sklon alkoholu, vrijeđanju i fizičkom zlostavljanju. - Suprugu je fizički zlostavljao u stupnju alkoholiziranosti od tri promila - dodao je Mataić.

Sudski proces došao je do trenutka kada bi Slavica i Mijo Karamazan trebali iznijeti svoju obranu. Na današnjoj raspravi Županijska državna odvjetnica Mirela Šmital zatražila je odgodu kako bi optužnicu prilagodila, s čime se složila i obrana, a sutkinja Mirjana Madunić novu je raspravu zakazala za 18. svibnja ove godine, u 9 sati. No, kako je nakon današnjeg ročišta medijima izjavio odvjetnik obrane Zoran Mataić supružnici će se i nadalje nastaviti braniti šutnjom. 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
kockica66

kockica66

Komentirano: 22.4.2021. | 12:48

1

E gdje je ona milicija iz 80-tih god, pendrek , udri mlati i u toku dana priznaš i što jesi i što nisi napravio (skrivio).

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv roditelja

U slučaju preminule djevojčice

Državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv roditelja

18.6.2021. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što kaže policija na optužbe majke o prisilnoj izjavi

Novogradiški slučaj djevojčice Nikol

Evo što kaže policija na optužbe majke o prisilnoj izjavi

18.6.2021. | 11:13
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska policija traži ovu ženu

Jeste li je vidjeli?

Brodska policija traži ovu ženu

10.6.2021. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Manjak opreza u prometu za ovog je vozača mogao biti koban

Vozači, pazite na motocikliste na cesti!

Manjak opreza u prometu za ovog je vozača mogao biti koban

8.6.2021. | 15:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Savi pronađeno tijelo mlađeg muškarca

Je li u pitanju migrant?

U Savi pronađeno tijelo mlađeg muškarca

4.6.2021. | 11:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pronađeno tijelo Zorice Fadljević?!

Ročište odgođeno za srpanj

Pronađeno tijelo Zorice Fadljević?!

18.5.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zovak mijenja i petog suca porotnika - političara

Sude mu suci i političari

Zovak mijenja i petog suca porotnika - političara

10.5.2021. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se to sinoć događalo u Podvinju?

Građane iznenadila policijska akcija

Što se to sinoć događalo u Podvinju?

6.5.2021. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sin je oca napao dok je spavao u dnevnom boravku

Obavljeno prvo ispitivanje napadača

Sin je oca napao dok je spavao u dnevnom boravku

28.4.2021. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz uporabu čekića sin (20) je oca napao i kuhinjskim nožem

Završio u istražnom zatvoru

Uz uporabu čekića sin (20) je oca napao i kuhinjskim nožem

26.4.2021. | 10:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prenoćili u provaljenoj kamp kućici da bi joj oteli novac

Ženi (72) prijetili nožem

Prenoćili u provaljenoj kamp kućici da bi joj oteli novac

23.4.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sin oca izmasakrirao čekićem?

U Slavonskom Brodu

Sin oca izmasakrirao čekićem?

23.4.2021. | 11:29
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dokaže li Janković da je imovinu stekao na zakonit način

Jerko je uvrijedio Jerka

Dokaže li Janković da je imovinu stekao na zakonit način

21.4.2021. | 18:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za prijevoz migranata trebali su dobiti pet tisuća eura

DO ide s žalbom na rješenje suca istrage

Za prijevoz migranata trebali su dobiti pet tisuća eura

13.4.2021. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepoznati počinitelj opustošio Starčevićevu

Ukrali 13 grmova i procvjetalu magnoliju

Nepoznati počinitelj opustošio Starčevićevu

8.4.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svjedoci potvrdili da je Rimac bio (i) u njemačkom zatvoru

U slučaju tužbe za klevetu

Svjedoci potvrdili da je Rimac bio (i) u njemačkom zatvoru

7.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani jutros naišli na beživotno tijelo

Na šetnici u Slavonskom Brodu

Građani jutros naišli na beživotno tijelo

6.4.2021. | 7:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Majku sada terete za 'tešku ozljedu s posljedicom smrti'

Mirela Šmital o prekvalifikaciji djela

Majku sada terete za 'tešku ozljedu s posljedicom smrti'

4.4.2021. | 17:30