Gospodarstvo : Industrija

12.1.2020. u 11:30
Prikaza: 5263
|
Autor: SBplus

Novi šef Đure Đakovića:

'Čini mi se lakšim naći tri strateška partnera nego jednog'

Slavonski Brod : 'Čini mi se lakšim naći tri strateška partnera nego jednog'Hrvoje Kekez, novi predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupacije d.d.(Foto: SBplus/arhiva)

Tone li slavonski brod Đure Đakovića ili ga se može spasiti? Nekolicina upućenijih u stanje slavonskobrodskog Holdinga na to će pitanje odgovoriti poput ronioca na dah. Udahnut će duboko, prestat će disati i nadati se da će netko drugi ponuditi odgovor kad oni "izrone".

SLAVONSKI BROD - Predsjednik uprave i predsjednik nadzornog odbora dali su ostavke, a ministar gospodarstva Darko Horvat 'spasonosno' je rješenje našao i kreditu s državnim jamstvima i imenovanju Hrvoja Kekeza, dugogodišnjeg direktora Đurinog poduzeća Strojna obrada, za predsjednika Uprave cijelog Holdinga. Na šest mjeseci.

Iz tišine ostalih većih dioničara očito je kako se rješenje za probleme Đure Đakovića očekuje od države koja drži 23 posto tvrtke, a slijede je Nenad Bakić i potom PBZ – CO, obvezni mirovinski fond drugog stupa. Do ljeta će oči u Slavonskom brodu biti uprte u Hrvoja Kekeza. Zatekli smo ga na skijanju ipak spremnog za razgovor o budućnosti ostataka grupacije u kojoj je nekada radilo 15-ak tisuća ljudi, a danas ih je s bivšim dijelovima sustava koji su u međuvremenu privatizirani oko pet tisuća, piše Direktno.hr. U Holdingu, kojem je država još uvijek najveći dioničar, krajem rujna je, prema poslovnom izvješću, bilo zaposleno 860 radnika.

- Čekamo da dođe najavljena pomoć države pa da krenemo u razradu plana restrukturiranja. Volio bih da to bude plan u kojem ćemo razraditi više mogućnosti za budućnost, a ne samo jednu. - kazao je Kekez i tvrdi kako je optimističan.

Kredit od 150 milijuna kuna, uz državno jamstvo, obećao je ministar gospodarstva Darko Horvat kako bi se tim novcem deblokirali računi i financirao dovršetak poslova po tri potpisana ugovora, koja bi potom trebala Đuri Đakoviću donijeti 128 milijuna kuna nove likvidnosti. Državna su jamstva nužna kako biznis specijalnih vozila, koji čini više od polovice prihoda Holdinga, ne bi završio u stečaju.

Iako Kekez djeluje optimistično, priča o Đuri Đakoviću pomalo podsjeća na priču o pulskom Uljaniku. Ima posla, ali novca za financiranje posla nema. Prema poslovnom izvješću za prvih devet mjeseci lanjske godine Holding ima 572,1 milijun kuna dogovorenih poslova, ali ne i novca kojim bi financirali obavljanje tog posla.

- Vjerujem da bi u Đuri Đakoviću mogle opstati proizvodnja i održavanje borbenih vozila, potom teretnih vagona, opreme za eksploataciju nafte i prijenosnika snage, reduktora, zupčanika i vratila te održavanje osovinskih sklopki za vagone i lokomotive. - objasnio je Kekez kako je on to zamislio. Pred njim je izrada plana restrukturiranja Holdinga koji treba odobriti Europska komisija, a za koji bi bilo poželjno da uključuje i strateškog partnera, odnosno ulagača koji bi još jednom izvukao Đuru Đakovića iz problema.

Takvog, pak, na horizontu, priznaje Kekez, nema.

- Smatram da će biti lakše naći nekoliko strateških partnera zainteresiranih za ulaganje u pojedine programe nego jednog koji bi ušao u cijeli Holding. - kazao je.

Naime, među realno tri poslovna segmenta Đure Đakovića najžilaviji je segment obrane kojem su jedinom u prvih devet mjeseci prihodi rasli sa 15,6 na 22,7 milijuna kuna. Tumači se kako je obrana državi najvažniji dio biznisa koji uz logističku i poslovnu pomoć države ima i najveće izglede opstati, no istodobno je smetnja investitorima koji bi htjeli uložiti u druge dijelove poslovanja, ne želeći "imati ništa s vojskom".

Kekez kazao je kako Energetika i infrastruktura posluje dobro i stabilno. "Oni će sigurno dalje uspješno poslovati", smatra novi predsjednik Uprave.

Za najveći dio Holdinga - Specijalna vozila, Kekez smatra kako imaju šansu.

- Oni sada nisu produktivni, posluju s gubitkom, ali država ima snažan interes u vojnom djelu programa, a na nama je da to iskoristimo. - kazao je Kekez za Direktno.hr. Iz toga se može zaključiti da je težište težnji u Đuri Đakoviću na obrani i vojnom djelu programa u Specijalnim vozilima u kojima je i zaposleno gotovo 70 posto od 680 radnika.

Gotovo je očito kako će se Holding pozdraviti sa segmentom Industrijskih rješenja koja su se bavila elektromontažom, proizvodnjom opreme i inženjeringom jer, nakon što su prekinuli najveći dio proizvodnje, to je poduzeće zatražilo predstečajnu nagodbu.

- Pokušaji da ih se spasi su trajali predugo i odvijali su se presporo. Holding je vlasnik proizvodnih prostora i većine opreme , možemo ih prodati, ali o tome će odlučivati vlasnici. - kazao je Kekez o sudbini tog dijela poslovanja dok za Strojnu obradu, koju je vodio 16 godina, tvrdi kako posluje stabilno.

- U godinama krize znali smo imati gubitke, ali nikad nismo bili blokirani, nikada nismo dizali kredite za plaću i dobro smo disperzirali rizike. - dodao je Kekez.

Unatoč optimizmu novog predsjednika Uprave tihi promatrači, koji su više ili manje upućeni u probleme kompanije, na pitanje o "tonjenju Đurina broda" nakon ponovnog hvatanja daha, izražavaju strah kako bi ipak mogao potonuti. Moglo bi se reći da se svi puno nadaju, ali vrlo malo očekuju, smatrajući kako je Đuro Đaković predugo ostavljen na vjetrometini da bi mu se više moglo pomoći.

Na pitanje što bi moglo opstati, čak i u slučaju stečaja, Kekez zasad nije bio od volje odgovarati. Ionako će u planu restrukturiranja Europskoj komisiji morati dokazati kako su opcije koje osmisle doista bolje od stečaja. Zašto je sve to dobra vijest? Zato što je neke agonije bolje prekinuti ako im pomoći nema, a Đuro Đaković je, izgleda, na putu da mu se pomogne ili da se prekine agonija. Bez najmanje jednog strateškog partnera izglednija je druga opcija. Iako se, komentirao je Kekez, nešto može postići i prodajom imovine.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 12.1.2020. | 20:07

1

Janus , neponovljivo , apsolutno si u pravu
Igramala

Igramala

Komentirano: 12.1.2020. | 18:32

2

Dali su novom predsjedniku uprave mandat od 6 mjeseci. To je vremena dovoljno da se napravi što? Morali su ostavit ponovo mogućnost da se nakon parlamentarnih izbora stavi politički podobne?
Janus

Janus

Komentirano: 12.1.2020. | 16:31

3

A i to je dobro, dobiješ poso od jedno 40-50 hiljada mjesečno, koju ne zaradiš ionako jer su gubici sto milijona godišnje, i sedmicu kasnije odeš skijat ahaha
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.1.2020. | 15:37

4

"u prvih devet mjeseci prihodi rasli sa 15,6 na 22,7 milijuna kuna" - kako su rasli troškovi u istom periodu? Jel bilo plusa il se gomilao dodatni minus? Što mi znače odgovori vodećeg čovjeka firme, ako nije odgovoreno na ova osnovna pitanja? Bio na skijanju ili ne, treba postaviti prava pitanja, a ne pustiti čovjeka da trabunja bez veze i izbacuje soc-komunističke floskule.
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.1.2020. | 15:31

5

Evo i odgovora na moje pitanje: "Oni sada nisu produktivni, posluju s gubitkom, ali država ima snažan interes u vojnom djelu programa, a na nama je da to iskoristimo" - dakle, osnova poslovnog plana nove, kao i svih dosadašnjih uprava, je parazitirati na novcima poreznih obveznika, a zbog navodnog strateškog značaja tvrtke.
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.1.2020. | 15:29

6

"Prema poslovnom izvješću za prvih devet mjeseci lanjske godine Holding ima 572,1 milijun kuna dogovorenih poslova, ali ne i novca kojim bi financirali obavljanje tog posla." - Koliki je prema kalkulacijama očekivani profit od tih dogovorenih poslova. Ima li ga uopće? Podaci o vrijednosti dogovorenih poslova su stara komunistička fora. Danas, kada porezni obveznici trebaju financirati nečije poslovanje, bilo bi pristojno iznijeti bar okvirno očekivanu dobit.
Igramala

Igramala

Komentirano: 12.1.2020. | 12:14

7

Tako je, prodajte hale privatnicima. Vidit ces kako Teska hala vraća mlinove nazad u roku 3 mjeseca. I sve sto je bilo neisplativo postaje isplativo.

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Đ.Đ. Grupa' prikuplja ponude za prodaju četiri nekretnine

Oglas za zgradu, dvorišta i prakiralište

'Đ.Đ. Grupa' prikuplja ponude za prodaju četiri nekretnine

15.1.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Specijalna vozila bit će uključena u veliki vojni projekt?

Hrvatska nabavlja 76 borbenih vozila

I Specijalna vozila bit će uključena u veliki vojni projekt?

8.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nisam htio stajati na putu transformacije ĐĐ Grupe

Oglasio se i Nenad Bakić

Nisam htio stajati na putu transformacije ĐĐ Grupe

20.11.2020. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bakići Đurine dionice prenijeli češkom D.D.Acquisition-u

Đuro Đaković Grupa

Bakići Đurine dionice prenijeli češkom D.D.Acquisition-u

19.11.2020. | 19:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako danas stoji 'Đuro'?

Uprava otkrila očekivanja

Kako danas stoji 'Đuro'?

18.11.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni u doba koronakrize bolnice opskrbljuju opremom za kisik

ĐĐ Aparati imaju pune ruke posla

Oni u doba koronakrize bolnice opskrbljuju opremom za kisik

14.11.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodu ponovno pilanari iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije

11. Kongres pilanara jugoistočne Europe

U Brodu ponovno pilanari iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije

25.9.2020. | 13:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pojavili se potencijalni investitori

Nova nada za 'Đuru'?

Pojavili se potencijalni investitori

17.9.2020. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovana Uprava ĐĐ Grupe na novo mandatno razdoblje

Evo tko je na čelu iduće četiri godine

Imenovana Uprava ĐĐ Grupe na novo mandatno razdoblje

6.7.2020. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro pozvao investitore neka se jave

Novi pokušaj spasa ĐĐ Grupe

Đuro pozvao investitore neka se jave

15.6.2020. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stvoren je preduvjet za nastavak sanacije i restrukturiranja

Odlukom Glavne Skupštine ĐĐ Grupe:

Stvoren je preduvjet za nastavak sanacije i restrukturiranja

27.5.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt vrijedan 130 milijuna kuna napreduje prema planu

Pratimo radove u Luci Brod

Projekt vrijedan 130 milijuna kuna napreduje prema planu

25.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuri Đakoviću stiže 300 milijuna kuna potpore

Europska komisija odobrila odluku Vlade

Đuri Đakoviću stiže 300 milijuna kuna potpore

10.5.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro u problemu zbog koronavirusa

Iz ĐĐ Grupe obavijestili

Đuro u problemu zbog koronavirusa

29.4.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro traži potporu HZZ-a za očuvanje radnih mjesta

Zbog COVID-19 otežano posluju

Đuro traži potporu HZZ-a za očuvanje radnih mjesta

1.4.2020. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gubitak Đuro Đaković grupe je 112,5 milijuna kuna

U prošloj, 2019. godini

Gubitak Đuro Đaković grupe je 112,5 milijuna kuna

1.3.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li se pojaviti zainteresirani za Đurinu tešku halu?

Oglas za iskazivanje interesa za kupnju

Hoće li se pojaviti zainteresirani za Đurinu tešku halu?

28.2.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovan ‘kontrolor krize’ u Đuri Đakoviću

Nakon podnošenja ostavke predsjednika NO

Imenovan ‘kontrolor krize’ u Đuri Đakoviću

27.2.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Potencijal Specijalnih je u daljnjoj modernizaciji tenkova'

D. Krstičević potpisao ugovor sa ĐĐ SV:

'Potencijal Specijalnih je u daljnjoj modernizaciji tenkova'

18.2.2020. | 16:00