Gospodarstvo : Industrija

24.10.2019. u 14:00
Prikaza: 9840
|
Autor: A. Primorac

Oglasila se Uprava, izjavu dao i župan

Đurini radnici izaći će i na ulice. Očekuju podršku građana.

Slavonski Brod : Đurini radnici izaći će i na ulice. Očekuju podršku građana.(Foto: AP/SBplus)

Radnici Specijalnih, Industrijskih rješenja i Grupe u štrajku su od jutros. Oglasila se i Uprava. Kažu problem intenzivno rješavaju, no još ne znaju kada će biti riješen. Sindikat pozvao Vladu i premijera da se uključe, a bude li potrebno radnici će izaći i na ulice u čemu očekuju podršku građana.

SLAVONSKI BROD - "Uprava odlazi, Uprava odlazi, Uprava odlazi" uzvikivali su tijekom prijepodneva radnici Đuro Đaković Specijalnih vozila, Industrijskih rješenja i Grupe koji su zbog neisplaćenih plaća za rujan od jutros u sedam sati u štrajku

 Iz Uprave su im kratko na njihove uzvike i zahtjeve poručili kako intenzivno rade na rješavanju problema oko isplate plaće za rujan te su na izravan upit novinara hoće li udovoljiti zahtjevima i podnijeti ostavke kazali tek kako će se 'Uprava znati odgovorno ponijeti u ovoj situaciji".

No u ovome trenutku sindikat i radnici tvrde kako njihovo dosadašnje ponašanje nije bilo odgovorno. Uz Upravu za stanje u Đuri 'proizvaju' i Vladu.

- Žalosno je da 120 dana hrvatska Vlada ne može iznaći rješenje problema koji su sami stvorili. Nismo zaslužili da budemo gladni i bez plaća. Neka budu spremni na to da ćemo se za svoja prava boriti i da nećemo dozvoliti da politiku rješavaju preko krvavih leđa branitelja i radnika - kazao je uz emotivnom obraćanju Ivan Barić, zamjenik glavnog sindikalnog povjerenika u Đuro Đaković Specijalnim vozilima d.d.i predsjednik Udruge branitelja "Đuro Đaković - Specijalna vozila". 

 Ova je Vlada, kazao je Barić, kriva što danas tko se rodio u Hrvatskoj u njoj ne želi živjeti. Radnici tri Đurine tvrtke koji su od jutros u štrajku tim su više ogorčeni što posla imaju, rade, ali plaća nema i ako ih ne bude te ako se ne pokaže interes ni njima neće preostati ništa drugo, kažu, nego otići van.

- Prošao sam svega i svašta ali nikada nije ovako bilo. Mi radimo, a ne znamo zapravo zašto nema plaća", kazao je Nedjeljko Bodrožić koji u Đuri radi 17 godina.

- Pozivamo Vladu neka što prije nešto učini - istaknuo je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Antun Štivić, razčaran u činjenicu da Nadzorni odbor nije prihvatio njihov prijedlog o osnutku kriznog menadžmenta kojeg sindikalisti traže jer drže kako postojeća Uprava nema snagu riješiti situaciju u kojoj su se našli.

Može li i koliko Vlada riješiti ovo pitanje. Predstavnici Sindikata kažu može, ako ima političke volje. - Upozoravali smo Vladu proteklih godinu godinu i pol da situacija nije dobra, ali oni kao 38% vlasnici i kao oni koji s pozicije vlasti mogu utjecati na to nisu do sada uopće reagirali - podsjetio je Siniša Kosić, predsjednik SMH-IS. Pri tome, dodao je, situacija u Đuri mora se riješiti kako se ne bi ponovio 3. maj ili Uljanik. I on je mišljenja kako Uprava snosi najveću krivnju za ovakvu situaciju. - Mislim da oni jednostavno nisu imali kapaciteta za rješavanje problema, ali trebali su onda dati ostavke - kazao je Kosić.

 S toga je Poruka Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću od strane Mladena Novosela, predsjednika SSSH neka se obrati javnosti sutra ili u subotu i kaže kako je riješio problem financiranja Đure Đakovića.

Problem s druge strane pokušava riješiti i Uprava. Tako je rekao predsjednik Uprave ĐĐ Grupe Marko Bogdanović, koji se medijima obratio neposredno nakon skupa radnika i sindikalaca. U kratkoj izjavi za medije istaknuo je kako poremećaje u isplati plaće za rujan u tri od ukupno pet društava Grupe, a koja kasni 15-ak dana, intenzivno pokušavaju riješiti iako u ovome trenutku ne mogu točno odgovoriti na pitanje kada će radnici dobiti plaće. - Do poremećaja je došlo zbog problema u adekvatnom financiranju proizvodnje vagona, a što je uzrokovala daljnja kašnjenja u svim ostalim obvezama koje smo morali ispuniti. Uz to trenutno smo u razgovorima i s novim potencijalnim kreditorima - kazao je Bogdanović, dodajući kako je uvjeren da je riječ o prolaznim problemima koji će biti riješeni.

No ne budu li, Sindikat i radnici neće odustati od štrajka. Štrajkački odbor već je pripremio daljnje korake. Radnici će, potraje li štrajk, za desetak dana izaći i na ulice, a po svoje zarađene novce ići će i pred Županiju i na Markov trg. U tome, kažu, očekuju i podršku građana, jer kako su istaknuli, puno je ljudi u Slavonskom BRodu i Brodsko Posavskoj županiji živjelo od Đure Đakovića.

Ako proizvodnja akumulira gubitke, onda je to produženje agonije
Situaciju u Đuri Đakoviću, za medije je, komentirao i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić:
"Nažalost došlo je do situacije da su zbog neisplate plaća radnici počeli štrajkati što mi je naravno jako žao jer tu je puno radnika i puno obitelji. Ono što su mene kao župana i Uprava i sindikati i predstavnici branitelja molili je jedan koordinirani sastanak u Ministarstvu gospodarstva koji se i dogodio, a na kojem su uz ministra Horvata bili i predstavnici HEP-a, Hrvatske poštanske banke, kao i predstavnici Uprave ĐĐ na čelu s gospodinom Bogdanovićem te predstavnici sindikata i branitelja. Ja sam ocijenio da je bilo volje pomoći na određeni način Đuri Đakoviću. Moram napomenuti da je Vlada prije godinu dana već pomogla ĐĐ i spasila proizvodnju u vrijednosti jamstva od 98 milijuna kuna. Tako da je Vlada kao jedan od, možemo čak reći manjih vlasnika, prije godinu dana povukla značajan potez spašavanja proizvodnje. Međutim u tih godinu dana se dogodila jedna neugodna situacija. ĐĐ Specijalna vozila imaju ugovorenu proizvodnju vagona do 2021. godine no u toj proizvodnji ih je pratila Zagrebačka banka koja se povukla iz financiranja te proizvodnje. Mi smo išli u Ministarstvo da vidimo načine i mogućnosti prije svega isplate plaće, ali i ponovni ulazak jedne od banaka u financiranje tiejkoa proizvodnej vagona. Pri tome se mislilo na mogućnost ulaska Hrvatske poštanske banke. No, naravno, da banka mora imati određena jamstva za takvu stvar i sve mora biti u skladu sa zakonima RH.-a. Ministar je rekao da će iznaći sve mogućnosti da ta jedna plaća bude isplaćena međutim ono što je bitno tek treba vidjeti hoće li se naći banka koja će pratiti tu proizvodnju vagona jer je najbitnije u tome da proizvod ĐĐ bude konkurentan na tržištu i da to bude zdrava proizvodnja koja ne akumulira gubitke. Jer ako proizvodnja akumulira gubitke onda je to produženje agonije.", kazao je župan Marušić.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 25.10.2019. | 1:20

1

@mikib dobro si napisao s time da isti obrazac vrijedi i na državnoj razini osim nekih lokalnih izuzetaka koji se bore za sebe ali to možemo svrstati u iznimke ili u činjenicu da neke hadezenjare osim što kradu za sebe usput naprave nešta i za svoj teritorij. Evo koliko su hrvatski političari angažirani u borbi za boljitak Hrvatske u odnosu na okruženje za kojim sve više zaostajemo u nekim segmentima: https://tinyurl.com/y374v29d
mikib

mikib

Komentirano: 24.10.2019. | 21:07

2

Da ponovimo gradivo, sve dolje u prethodnim komentarima je apsolutno točno... Neznaš tko su većI idioti, uprava, radnici, sindikat ili političari... Nesposobne uprave koje postoje samo zbog same sebe, sve ove godine vode firme koje rade sa gubicima ( čast iznimkama).. ponašaju se kao nedodirljivi, pobrinuli su se za sebe i familiju, postavljeni po tko zna kakvim političkim linijama... apsolutno nesposoban HNS kadar koji nije po nikakvim kriterijima zaslužio vodi bilo kakvu tvrtku, otpadci HDZ-a koji su tu samo da se pobrinu za sebe i “svoje”... Radnici koji znaju dići glas samo kad plaća kasni, nije bitno da li su ju pošteno zaradili ili se skrivaju u oblaku dima i sa flašom (konzervom) u ruci u nekoj od “Mara”.. Sindikalci koji uglavnom šute, opet čast iznimkama, ali uglavnom ista ekipa koja godinama vodi sindikat, sve zna, ali “sindikalni dodatak” je jači od savjesti i sindikalnog statuta... Političari, jedni koji su svoju ekipu (HNS) postavili na vodeće pozicije, sve redom vrhunski menadžeri sa zavidnim karijerama, lokalni HDZ koji je pod pritiskom središnjice popustio i prepustio vodstvo HNS-u, i sada lagano uživa i pere ruke od svega, i podjebava upravu sa pitanjem: a koja je Vaša uloga u svemu tome... Uglavnom, nadam se da Vlada neće dati niti jednu kunu za plaće i druge obaveze, iako će to zbog povezanosti društava štetiti i onima koji su pošteno zaradili svoje plaće (SO) Gospodo, vrijeme je da svi skupa izađete sa druge strane ograde i da se sustav resetira, prodati ili iznajmiti proizvodnju svjetskim firmama, oni koji vrijede neka nastave raditi, ostali noga u guzicu, a neki bi mogli odsvirati i koju godinu u zatvorenoj ustanovi... Jer činjenica je samo jedna, posla u metaloprerađivačkoj industriji ima, ali opstat će samo oni koji znaju i žele raditi, sve ostalo je za otpis, i to što prije i efikasnije.... I sretno sa štrajkom sutra, ali u jutro kad se ustane, kad se pogledate u ogledalo, zapitajte prvo sebe da li ste pošteno zaradili svoju plaću, a političari i ostali, dobro promislite što je zaista dobro za našu budućnost.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 24.10.2019. | 21:06

3

DOBAR LOŠ ZAO, svaka na mjestu,direktno u čelo,samo što guzičare uhlljebe brodske političke boli jedna stvar oni su lutke ,ne na koncu .nego na k..... i jako ih boli ta stvar za grad , njihov grad je zg
karlom

karlom

Komentirano: 24.10.2019. | 19:49

4

Moramo znati da su dosadašnje uprave uništavale ĐĐ a nisu snosile nikakve posljedice. Od Sočkovića pa naovamo. Prava katastrofa je uslijedila s Kovačevićem (HNS) pa Mazalom (hint Tamara Obradović Mazal savjetnica Jospiovića) pa sada Bogdanovićem. I nitko od njih nije snosio nikakve posljedice za loš posao koji su odradili. Mazal je nagrađen menadžerskim mjestom u Plinari Zagreb. To su pravi razlozi hrvatske tragedije. Bezveznjaci dolaze na pozicije moći i ne snose nikakve posljedice za loše upravljanje.
Dobar_los_zao

Dobar_los_zao

Komentirano: 24.10.2019. | 19:14

5

Ovdje izlazi na vidjelo sav jad bijeda i sramota brodskih guzičara iz politike kad Pernar koji s Brodom nema ništa diže svoj glas pobune u saboru zbog ĐĐ-a dok su se domači političari-guzičari posakrivali u mišje rupe. Ovi predstavnici radničke klase dobro zbore premda kasne kojih 25 g. i unatoč tome što velik dio upravo njih ove političke guzičare i prodane duše redovito zaokružuju na izborima pridružit ćemo im se na prosvjedima ako ih bude. I radi njih ali i radi svih ostalih u sličnoj situaciji. Slavonijo ne daj se zajebavat, nismo se za ovo borili.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Brodu ponovno pilanari iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije

11. Kongres pilanara jugoistočne Europe

U Brodu ponovno pilanari iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije

25.9.2020. | 13:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pojavili se potencijalni investitori

Nova nada za 'Đuru'?

Pojavili se potencijalni investitori

17.9.2020. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovana Uprava ĐĐ Grupe na novo mandatno razdoblje

Evo tko je na čelu iduće četiri godine

Imenovana Uprava ĐĐ Grupe na novo mandatno razdoblje

6.7.2020. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro pozvao investitore neka se jave

Novi pokušaj spasa ĐĐ Grupe

Đuro pozvao investitore neka se jave

15.6.2020. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stvoren je preduvjet za nastavak sanacije i restrukturiranja

Odlukom Glavne Skupštine ĐĐ Grupe:

Stvoren je preduvjet za nastavak sanacije i restrukturiranja

27.5.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt vrijedan 130 milijuna kuna napreduje prema planu

Pratimo radove u Luci Brod

Projekt vrijedan 130 milijuna kuna napreduje prema planu

25.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuri Đakoviću stiže 300 milijuna kuna potpore

Europska komisija odobrila odluku Vlade

Đuri Đakoviću stiže 300 milijuna kuna potpore

10.5.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro u problemu zbog koronavirusa

Iz ĐĐ Grupe obavijestili

Đuro u problemu zbog koronavirusa

29.4.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro traži potporu HZZ-a za očuvanje radnih mjesta

Zbog COVID-19 otežano posluju

Đuro traži potporu HZZ-a za očuvanje radnih mjesta

1.4.2020. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gubitak Đuro Đaković grupe je 112,5 milijuna kuna

U prošloj, 2019. godini

Gubitak Đuro Đaković grupe je 112,5 milijuna kuna

1.3.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li se pojaviti zainteresirani za Đurinu tešku halu?

Oglas za iskazivanje interesa za kupnju

Hoće li se pojaviti zainteresirani za Đurinu tešku halu?

28.2.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovan ‘kontrolor krize’ u Đuri Đakoviću

Nakon podnošenja ostavke predsjednika NO

Imenovan ‘kontrolor krize’ u Đuri Đakoviću

27.2.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Potencijal Specijalnih je u daljnjoj modernizaciji tenkova'

D. Krstičević potpisao ugovor sa ĐĐ SV:

'Potencijal Specijalnih je u daljnjoj modernizaciji tenkova'

18.2.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slaven Posavac i službeno podnio ostavku

Stupa na snagu 31. siječnja

Slaven Posavac i službeno podnio ostavku

21.1.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlada precizirala kako 'Đuro' mora potrošiti milijune

Najbitniji su dobavljači i banke

Vlada precizirala kako 'Đuro' mora potrošiti milijune

20.1.2020. | 11:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto Đuri Đakoviću, posao pripao Krstičevićevoj tvrtki

Izgradnja naftnih spremnika

Umjesto Đuri Đakoviću, posao pripao Krstičevićevoj tvrtki

17.1.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Čini mi se lakšim naći tri strateška partnera nego jednog'

Novi šef Đure Đakovića:

'Čini mi se lakšim naći tri strateška partnera nego jednog'

12.1.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Očekivano brodsko ime na poziciji predsjednika Uprave Grupe

Obistinila se gradska šuškanja

Očekivano brodsko ime na poziciji predsjednika Uprave Grupe

7.1.2020. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đurinim radnicima danas je isplaćena plaća za studeni

U novoj godini nova filozofija

Đurinim radnicima danas je isplaćena plaća za studeni

3.1.2020. | 20:30