Gospodarstvo : Industrija

11.5.2021. u 19:00
Prikaza: 3504
|
Autor: A.Primorac

Sumnjaju u pranje novca?

Dvije godine ne rade, a ostvarili dobit od gotovo 300 mil kn

Slavonski Brod : Dvije godine ne rade, a ostvarili dobit od gotovo 300 mil knIlustracija(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Ekonomistica Svetlana Cenić je za capital.ba komenitrala kako je "očigledno da je novac u Rafineriju nafte Brod „upumpan" izvana, točnije iz Rusije. „Kada se tako upumpava novac to znači pranje novca i to znači iznošenje novca iz Rusije ili bilo koje zemlje, pod nekim izgovorom. To je legalizacija novca kroz Rafineriju, a poslije toga će taj novac nestati na ovaj ili onaj način."

BROD (BiH) - Iako je već godinama poslovala s prilično velikim gubicima, Rafinerija nafte u bosanskom Brodu, prema financijskom izvješću ove tvrtke, za proteklu je godinu prijavila dobit od 71,7 milijuna konvertibilnih maraka, piše capital.ba dodajući kako taj podatak sam po sebi ne bi bio uopće čudan, da Rafinerija već godinama ne posluje s ogromnim gubitcima. A uz sve to, već više od dvije godine ne radi i ne prerađuje sirovu naftu.

Naime, Rafinerija negativno posluje, pišu, još od 2004. godine. Tako se krajem 2019. godine, upravo zbog gubitaka u poslovanju u 2018., spominjalo zatvaranje Rafinerije. Ono što je tada potpirivalo takve vijesti bile su informacije o otkazu gotovo 70 radnika, ali i akumuliranom gubitku koji je na kraju te, 2018. godine iznosio više od 600 milijuna KM. "Privatizacijom preuzeti dug prema Poreznoj upravi RS, od oko 127 milijuna KM, reprogramiran je i gotovo u potpunosti podmiren. Ostatak duga po tom reprogramu iznosi 4,15 milijuna KM, koji se odnosi na preostala dva anuiteta koja nisu dospjela za plaćanje", priopćili su tada iz Porezne uprave RS.", a Milorad Dodik, član predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda odbacio mogućnost njenog prestanka rada temeljeći to na tada najavljenoj i dogovorenoj plinofikaciji Rafinerije.

- Činjenica da je Zarubežnjeft uložio ili ulaže novac u izgradnju plinovoda koji dolazi iz Slavonskog Broda govori o tome kako su njihove namjere da Rafinerija radi veoma ozbiljne. - izjavio je u listopadu 2019. Dodik. Da su namjere bile ozbiljne, govori i podatak kako je - nakon 2019. koja je završena s gubitkom od skoro 120 milijuna konvertibilnih maraka, te, kako piše capitall.ba, akumuliranim gubitkom od 663,7 milijuna KM - protekla 2020. završena sa gotovo 72 milijuna KM dobitka (276.973.672 kuna). Unatoč tome što proizvodnje nije bilo jer je u tijeku bio remont i plinofikacija. Gdje i kako je Rafinerija onda ostvarila dobit, kada i sami, na prozivke o tome da su uzročnik zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, to negiraju argumentirajući činjenicom da ne rade?

Ekonomistica Svetlana Cenić je za capital.ba komenitrala kako je "očigledno da je novac u Rafineriju nafte Brod „upumpan" izvana, točnije iz Rusije.

„Kada se tako upumpava novac to znači pranje novca i to znači iznošenje novca iz Rusije ili bilo koje zemlje, pod nekim izgovorom. To je legalizacija novca kroz Rafineriju, a poslije toga će taj novac nestati na ovaj ili onaj način. U ovoj državi se pere novac tako što se nešto proglasi zajedničkom investicijom, pa na primjer firma iz Rusije ovdje šalje novac, a mi ovdje ulažemo kao nekakav razrušeni objekt, kojih kod nas ima mnogo, i to se prikazuje kao zajednička investicija. Banka to odobrava i nakon toga više nitko ne prati kako ta zajednička investicija posluje i što se dešava", tvrdi Cenić.

Kako je naglasila, u BiH postoji dosta tvrtki koje su povezana sa tvrtkama, obično iz Rusije, i koje posluju u gubicima ili na ivici rentabilnosti, tako da je, kako ističe, očigledno da su prikazani milijuni morali doći izvana.

„Banka je morala prijaviti taj priljev novca, a to je očigledno išlo pod izgovorom da oni taj novac šalju Rafineriji kako bi se proširilo poslovanje, kupio stroj i slično. Što će dalje biti s tim novcem, to je onda pitanje", izjavila je Cenić.

Inače, prema ranijim najavama, prvoga dana mjeseca lipnja iz Hrvatske će, plinovodom koji je Crodux postavio ispod rijeke Save, u Rafineriju i službeno stići plin čime će Rafinerija ponovno početi s radom. S obzirom da se u proteklom razdoblju Uprava posvetila projektima bitnim za postizanje uštede u proizvodnji, od kojih je najbitnija upravo plinofikacija od koje se očekuje kako će u znatnoj mjeri donijeti uštede u proizvodnji, za vjerovati je da će se i trend pozitivnog poslovanja nastaviti. To bi onda u konačnici značilo ponovno zapošljavanje ljudi s druge strane rijeke Save što bi im, ostvare li se najoptimističnija nadanja, donijelo financijsku sigurnost. S ove pak strane rijeke Save, pozitivno poslovanje i eventualni daljnji rast dobitaka Rafinerije teško da će donijeti korist ikome, osim možda onima koji su izravno vezani uz njeno poslovanje.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : ĐĐ Industrijska rješenja idu u stečaj?

Đuro Đaković Grupa

ĐĐ Industrijska rješenja idu u stečaj?

2.9.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na svjetskom tržištu ĐĐ je sve ono što nije na hrvatskom'

100 godina metaloprerađivačke industrije

'Na svjetskom tržištu ĐĐ je sve ono što nije na hrvatskom'

31.8.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo produljenje mandata u Upravi Grupe

Đuro Đaković

Novo produljenje mandata u Upravi Grupe

25.8.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno uređenje odmorišta Marsonija

HAC potvrdio:

Konačno uređenje odmorišta Marsonija

8.5.2021. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država će prodati svoje udjele u Podravki i Đuri Đakoviću?

Rješavaju se onih koji nisu na listi

Država će prodati svoje udjele u Podravki i Đuri Đakoviću?

8.5.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Đuri Đakoviću bit će zaposleno još tisuću ljudi?

Nakon razgovora sindikata i ulagača

U Đuri Đakoviću bit će zaposleno još tisuću ljudi?

1.5.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ispod Save provukli cijev kojom će putovati prirodni plin

Na korak do plinofikacije Rafinerije

Ispod Save provukli cijev kojom će putovati prirodni plin

25.3.2021. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li konačno pronašli investitora koji će ih spasiti?

U godini stote obljetnice

Jesu li konačno pronašli investitora koji će ih spasiti?

15.3.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod-plin krenuo s rušenjem starih spremnika mazuta

U Naselju Slavonija I

Brod-plin krenuo s rušenjem starih spremnika mazuta

15.3.2021. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bit će posla za Đuru Đakovića

DETALJI DOGOVORA

Bit će posla za Đuru Đakovića

9.3.2021. | 12:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Đuro Đaković Grupa nastavlja pregovore sa češkom tvrtkom

Bliži se dokapitalizacija?

Đuro Đaković Grupa nastavlja pregovore sa češkom tvrtkom

28.1.2021. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Đ.Đ. Grupa' prikuplja ponude za prodaju četiri nekretnine

Oglas za zgradu, dvorišta i prakiralište

'Đ.Đ. Grupa' prikuplja ponude za prodaju četiri nekretnine

15.1.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Specijalna vozila bit će uključena u veliki vojni projekt?

Hrvatska nabavlja 76 borbenih vozila

I Specijalna vozila bit će uključena u veliki vojni projekt?

8.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nisam htio stajati na putu transformacije ĐĐ Grupe

Oglasio se i Nenad Bakić

Nisam htio stajati na putu transformacije ĐĐ Grupe

20.11.2020. | 9:20