Gospodarstvo : Obrtništvo

6.9.2018. u 18:30
Prikaza: 7317
|
Autor: Marija Radošević

Domišljato i slatko

Nakon rada u Austriji, peče palačinke svojim sugrađanima

Slavonski Brod : Nakon rada u Austriji, peče palačinke svojim sugrađanima(Foto: MR/SBplus)

"Cilj mi je bio vratiti se kući i otvoriti nešto svoje, početi živjeti normalnim životom, kaže Ivan Ostopanj, dodajući kako ga je na to "natjerala" činjenica da četiri godine nije znao što je blagdan. Radio je za svaki Uskrs, Božić, Novu godinu...

SLAVONSKI BROD - Mirisne, slasne, raznovrsne - jednom riječju neodoljive - palačinke odnedavna Brođani, i oni koji svrate u ovaj grad, mogu isprobati u novoj  palačinkarnici "Creps" na Trgu Stjepana Miletića (okrenuta prema kazališnoj dvorani), koja, iako malo skrovita od pogleda, privlači sve više posjetitelja.

Mladi vlasnik i majstor palačinki, kuhar Ivan Ostopanj, zadovoljan je zbog te činjenice, premda je bivša brodska palačinkarnica njegove kolegice Maje relativno brzo završila svoj vijek.

 Vole li Brođani domišljate slastice pokazat će vrijeme no mlade studentice, Vlatka, Ana, Ena i Iva ih obožavaju i odabrale su  svaka svoju omiljenu. Na tanjurima su zamirisale palačinka s bananom, čokoladom i keksom; ona s jagodama, bananom, šlagom i čokoladnim preljevom, a zagolicala im je znatiželju i palačinka s čokoladom, keksom, pudingom od vanilije i preljevom od šumskog voća.

To im je, kažu kroz smijeh, večera, a inače vole palačinke pa i same ih znaju  pripremiti. "No, ove  Ivanove su posebno privlačne, i odlična je usluga" vele mlade brucošice  FER-a, psihologije, sestrinstva i biologije. Premda ih u Zagrebu i Puli sada očekuje ponuda svega i svačega, iskreno pohvaljuju "pecmajstora", a na probu palačinki će zasigurno dovoditi i svoje prijatelje i goste. 

Takve izjave ohrabruju mladog kuhara koji je, nakon četiri godine rada u planinskom austrijskom hotelu s četiri zvjezdice, cijele godine popunjenog gostima, došao na ideju da otvori palačinkarnicu u Brodu. "Obilazio sam takva mjesta i u našem susjedstvu, u Novom Sadu i Beogradu i odlučio sam isprobati isto u Brodu pa što bude bude. Cilj mi je bio vratiti se kući i otvoriti nešto svoje, početi živjeti normalnim životom.", kaže.

Na to ga je "natjerala" činjenica da četiri godine nije znao što je blagdan. Radio je za svaki Uskrs, Božić, Novu godinu. A recept nije onaj starinski, mamin, nego iz jedne austrijske tvrtke s kojom je, veli, sklopio dogovor.

"To su gotove smjese koje rade isključivo za mene po mjeri koju sam im dao, točan postotak mlijeka, brašna, jaja, u što se dodaje samo voda i tijesto je pripremljeno. Ja sam doduše istraživao duže dok nisam otkrio recepturu koja je samo moja.  Naravno tijesto mora odležati i što duže leži to je bolje" kaže majstor.

A na pečenu palačinku stavlja razna punjenja pa tako do sada u ponudi broji deset slatkih varijanti, pet slanih, osam vafli i knedle, a namjerava uvesti štrudlu s jabukama i umakom od vanile. 

"Ljudi dolaze ako čuju od nekoga, a komentari su više nego pozitivni jer je i cijena prilagođena našim džepovima (od 8-19 kuna)", dodaje Ivan. "Želim da moje slastice budu pristupačne svima. A one mogu biti kompletan obrok poput austrijske knedle punjene pekmezom od šljiva i umakom od vanilije te tradicionalno austrijski posute makom ili cimetom i šećerom. Prava je to gastro "bomba" veli mladi kuhar, koji se vratio u svoj grad među svoje ljude. Sada radi od  16.30 do  24 sata, a uskoro će krenuti s radom od 10 do 14 pa opet poslijepodne. 

Zbog njegove hrabrosti i povratka u rodni grad iz kojega svakodnevno ljudi odlaze u potrazi za boljim životom, ako ni zbog čega drugog i zbog toga, Ivan zaslužuje podršku, no neodoljivi miris palačinki nikoga ne ostavlja ravnodušnim.  

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Orsag

Orsag

Komentirano: 7.9.2018. | 16:28

1

@Stipe sve je ok, oprosti na grubljem tonu. Povlacim
netko_sb

netko_sb

Komentirano: 7.9.2018. | 15:31

2

Čestitam na hrabrosti i na ogromnom trudu i volji!!!! Palačinke su vrhunske,!!! Svaka čast Ivane
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 7.9.2018. | 14:35

3

STIPE ,dugo nisi bio izvan BRODA ,to je trend samo da ga ne izjebu kojekakve inspekcije poput zaštite na radu certifikat za jedno i za još ponešto i odoše sve i tri pm , pustite ljude da rade
Stipe

Stipe

Komentirano: 7.9.2018. | 10:21

4

orsag - nisi me shvatio. Želim mu svu sreću, treba probati. Bolje to nego sjediti skrštenih ruku. Znam da na mene ne računa, ali ti moderni na koje računa su doista malobrojni u Brodu, posebno oni koji ne očekuju financiranje od ovakvih kao ja :(
Orsag

Orsag

Komentirano: 7.9.2018. | 8:22

5

Pa onda nemoj ici. Tko te tera ? Normalno da je za moderne i mladje na takve ko ti nitko i ne racuna. Bez veze komentiras samo da nesto napises. Ja sam bio i ponuda je odlicna. Pohvale za trud.
Stipe

Stipe

Komentirano: 7.9.2018. | 8:09

6

Radi li se baš o palančikarnici ? Jel to neka palanačka fora? Dečko možda konta: kad nemaju za kruh, nek jedu palačinke :) Za 20kn moja žena napeče hrpu palačinki, onda malo domaćeg slavonskog pekmeza i eto ga. Ovo je možda dobro za moderne djevojke kojima pečenje palačinki baš ne ide od ruke.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznato radno vrijeme Katarinskog sajma

Prijave u tijeku

Poznato radno vrijeme Katarinskog sajma

9.10.2019. | 13:15
Kao i prethodnih godina, posjetitelji će tijekom četiri sajamska dana zasigurno uživati uz bogatu ponudu brojnih izlagača, bogatom kulturno-umjetničkom programu te zanimljivim popratnim manifestacijama.
Kao i prethodnih godina, posjetitelji će tijekom četiri sajamska dana zasigurno uživati uz bogatu ponudu brojnih izlagača, bogatom kulturno-umjetničkom programu te zanimljivim popratnim manifestacijama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spoj tradicije i suvremenosti

Neodoljive slastice u Strossmayerovoj

Spoj tradicije i suvremenosti

25.8.2019. | 21:00
Osim pripreme standardnih slavonskih kolača, kao što su čupavci, naranča-šnite, boem, bijela pita i neizostavna mađarica, Anita proizvodi i makrone, a poseban naglasak daje u izradi glazura kao što su ogledalo preljevi, pliš i karamel, te ganache glazura, čime se još uvijek u Sla
Osim pripreme standardnih slavonskih kolača, kao što su čupavci, naranča-šnite, boem, bijela pita i neizostavna mađarica, Anita proizvodi i makrone, a poseban naglasak daje u izradi glazura kao što su ogledalo preljevi, pliš i karamel, te ganache glazura, čime se još uvijek u Sla
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanka oduševljava maštovitim lampama

Kreativnost o kojoj se daleko čuje

Brođanka oduševljava maštovitim lampama

14.7.2019. | 19:20
'Nastojim uvijek imati drugačije tkanine, drugačijih dezena i motiva, a uz to želim da su u raznim bojama. To sam ja. Ne volim bezbojne tkanine. Ljudi su kod nas još uvijek jako oprezni i nastoje sve strogo uskladiti i kombinirati, dok se u svijetu ovakve lampe i sjenila ovakvih
'Nastojim uvijek imati drugačije tkanine, drugačijih dezena i motiva, a uz to želim da su u raznim bojama. To sam ja. Ne volim bezbojne tkanine. Ljudi su kod nas još uvijek jako oprezni i nastoje sve strogo uskladiti i kombinirati, dok se u svijetu ovakve lampe i sjenila ovakvih
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavonskom Brodu pokrenuli proizvodnju konzumnog leda

Braniteljska zadruga

U Slavonskom Brodu pokrenuli proizvodnju konzumnog leda

7.7.2019. | 9:00
"Mladi na proizvodnju leda reagiraju iznimno pozitivno i još od kako smo najavili da idemo s tim stalno ispituju kada će krenuti. Oni stariji na prvu informaciju o prodaji leda reagiraju skeptično, ali samo u prvim trenutcima. Već kad im malo pojasnite uočavaju prednosti. Kako g
"Mladi na proizvodnju leda reagiraju iznimno pozitivno i još od kako smo najavili da idemo s tim stalno ispituju kada će krenuti. Oni stariji na prvu informaciju o prodaji leda reagiraju skeptično, ali samo u prvim trenutcima. Već kad im malo pojasnite uočavaju prednosti. Kako g
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Svatko normalan zna da sirup od 20 kuna nije med'

Kupujte med od svog pčelara

'Svatko normalan zna da sirup od 20 kuna nije med'

13.6.2019. | 22:00
O plasmanu domaćeg meda te kako prepoznati kvalitetan med razgovarali smo sa Stjepanom Aračićem, dopredsjednikom Upravnog odbora Pčelarske udruge "Zrinski", Slavonski Brod i članom Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza.
O plasmanu domaćeg meda te kako prepoznati kvalitetan med razgovarali smo sa Stjepanom Aračićem, dopredsjednikom Upravnog odbora Pčelarske udruge "Zrinski", Slavonski Brod i članom Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sakupljamo stare kade, frižidere, akumulatore…'

Smetaju li i vama dok urlaju na razglas?

'Sakupljamo stare kade, frižidere, akumulatore…'

6.6.2019. | 8:00
„Ako policijski službenici utvrde da sakupljači sekundarnih sirovina, kao fizičke osobe ili kao obrtnici ne posjeduju dozvolu za obavljanje djelatnosti sakupljanja otpada te nisu upisani u očevidnik prijevoznika otpada, prosljeđuju obavijest o počinjenom prekršaju mjerodavnom Min
„Ako policijski službenici utvrde da sakupljači sekundarnih sirovina, kao fizičke osobe ili kao obrtnici ne posjeduju dozvolu za obavljanje djelatnosti sakupljanja otpada te nisu upisani u očevidnik prijevoznika otpada, prosljeđuju obavijest o počinjenom prekršaju mjerodavnom Min
SBplus.hr, Slavonski Brod : Država podupire zanimanje pogrebnika

Plaćaju majstorski, dozvole za rad,...

Država podupire zanimanje pogrebnika

11.4.2019. | 20:24
Pripremu za majstorski, izlazak na ispit, izdavanje licenci i brojne druge troškove, država će pokriti onima koji se odluče na neobičan obrt i izaberu posao pogrebnika.
Pripremu za majstorski, izlazak na ispit, izdavanje licenci i brojne druge troškove, država će pokriti onima koji se odluče na neobičan obrt i izaberu posao pogrebnika.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nisam toliko bogat da kupujem jeftino'

A vi?

'Nisam toliko bogat da kupujem jeftino'

25.2.2019. | 13:15
Koliko će sudionicima, u konačnici, dobroga donijeti sudjelovanje u projektu i primjena naučenoga najbolje će se vidjeti kada sve to primjene na tržištu, na kojem, barem kad je u pitanju Slavonija, nažalost još uvijek 'jeftina cijena' u većini slučajeva 'tlači kvalitetu'. Može li
Koliko će sudionicima, u konačnici, dobroga donijeti sudjelovanje u projektu i primjena naučenoga najbolje će se vidjeti kada sve to primjene na tržištu, na kojem, barem kad je u pitanju Slavonija, nažalost još uvijek 'jeftina cijena' u većini slučajeva 'tlači kvalitetu'. Može li
SBplus.hr, Slavonski Brod : Među nagrađenim inovatorima i mladić iz Brodske županije

Hrvatski inovatori 'ubiru' nagrade

Među nagrađenim inovatorima i mladić iz Brodske županije

10.1.2019. | 21:00
Česte su nagrade koje osvajaju hrvatski inovatori na izložbama inovacija diljem svijeta. Tako je bilo i u prosincu prošle godine na sajmu naTajvanu.
Česte su nagrade koje osvajaju hrvatski inovatori na izložbama inovacija diljem svijeta. Tako je bilo i u prosincu prošle godine na sajmu naTajvanu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su se za radnike odlučili izboriti sami

Prilika da i drugi naprave slično

Oni su se za radnike odlučili izboriti sami

25.11.2018. | 16:30
Možda je to u trenutnoj gospodarskoj i obrazovnoj situaciji u zemlji i ponajbolji put koji bi vodio ka nekakvom oporavku. Naravno samo ako ga bude pratio i kvalitetan budući međusobni odnos poslodavca i radnika. Što znači isplate plaće koje će odgovarati kvaliteti rada uposlenika
Možda je to u trenutnoj gospodarskoj i obrazovnoj situaciji u zemlji i ponajbolji put koji bi vodio ka nekakvom oporavku. Naravno samo ako ga bude pratio i kvalitetan budući međusobni odnos poslodavca i radnika. Što znači isplate plaće koje će odgovarati kvaliteti rada uposlenika
SBplus.hr, Slavonski Brod : Već pet godina on je vjeran Katarinskom sajmu

OPG-ovi koji se vraćaju

Već pet godina on je vjeran Katarinskom sajmu

23.11.2018. | 10:20
"U Slavonski Brod dolazim, evo, već petu godinu za redom. Mogao bih reći tradicionalno smo već tu i raduje nas što iz godine u godinu raste interes ljudi za bučino ulje i brašno, posebice onih koji se okreću tradicionalnoj prehrani. Naime, opće je poznato blagotvorno djelovanje o
"U Slavonski Brod dolazim, evo, već petu godinu za redom. Mogao bih reći tradicionalno smo već tu i raduje nas što iz godine u godinu raste interes ljudi za bučino ulje i brašno, posebice onih koji se okreću tradicionalnoj prehrani. Naime, opće je poznato blagotvorno djelovanje o
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otvoren ovogodišnji 23. Katarinski sajam

Velika fotogalerija

Otvoren ovogodišnji 23. Katarinski sajam

22.11.2018. | 14:15
Lješnjaci, jabuke, med i proizvodi od meda, bučine sjemenke, odjevni predmeti, ukrasi od prirodnih materijala, domaći bakini kolači...i još puno toga našlo se na štandovima ovogodišnjeg sajma koji je, kao i prethodnih godina, organiziran u prostorima Sportske dvorane Vijuš.
Lješnjaci, jabuke, med i proizvodi od meda, bučine sjemenke, odjevni predmeti, ukrasi od prirodnih materijala, domaći bakini kolači...i još puno toga našlo se na štandovima ovogodišnjeg sajma koji je, kao i prethodnih godina, organiziran u prostorima Sportske dvorane Vijuš.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Katarinski sajam preseliti u Tvrđavu?

Traju prijave za sudjelovanje na sajmu

Hoće li Katarinski sajam preseliti u Tvrđavu?

18.10.2018. | 21:15
Ovakav kakav je danas nema šarma, pa se sve svede na odlazak po kolače i posjet štandova brodskih udruga. No to su iskustva od ranijih godina. Ova donese možda drugačiju priču i toliko željeni miris prošlosti koji se želilo prizvati kada je obnovljen prije 23. godine.
Ovakav kakav je danas nema šarma, pa se sve svede na odlazak po kolače i posjet štandova brodskih udruga. No to su iskustva od ranijih godina. Ova donese možda drugačiju priču i toliko željeni miris prošlosti koji se želilo prizvati kada je obnovljen prije 23. godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Natjecanje je  predivno i neprocjenjivo iskustvo

Matija i Dejan frizirali u Parizu

Natjecanje je predivno i neprocjenjivo iskustvo

14.9.2018. | 9:25
Inače, frizure koje su rađene na modelima praktično su nenosive, to sve izgleda kao da ste došli u neki psihodelični svijet. Pa čak i u Matijinoj,najklasičnijoj kategoriji, sve je ludilo od frizura i odjeće, sve izmiješano,prošlo i buduće vrijeme. Nagledali smo se fantazije, av
Inače, frizure koje su rađene na modelima praktično su nenosive, to sve izgleda kao da ste došli u neki psihodelični svijet. Pa čak i u Matijinoj,najklasičnijoj kategoriji, sve je ludilo od frizura i odjeće, sve izmiješano,prošlo i buduće vrijeme. Nagledali smo se fantazije, av
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su radnici Boxmarka u Slav. Brodu ugasili strojeve?

Inspekcija rada ne vidi problem

Zašto su radnici Boxmarka u Slav. Brodu ugasili strojeve?

7.9.2018. | 16:00
"Nas 200 i nešto žena, koliko nas ima u šivaoni, stale smo sa šivanjem i tražile da nam se pojasni zašto nam se toliko oduzima od plaće. Nismo mi robovi, mi smo isto žene od krvi i mesa", kazala je Ivana Rosandić, radnica Boxmarka.
"Nas 200 i nešto žena, koliko nas ima u šivaoni, stale smo sa šivanjem i tražile da nam se pojasni zašto nam se toliko oduzima od plaće. Nismo mi robovi, mi smo isto žene od krvi i mesa", kazala je Ivana Rosandić, radnica Boxmarka.