Gospodarstvo : Ostalo

14.2.2022. u 7:00
Prikaza: 823
|
Autor: A. Primorac

U 2021. godini u odnosu na prethodnu

Broj samozaposlenih osoba udvostručen

Slavonski Brod : Broj samozaposlenih osoba udvostručenIlustracija (fotografija nema izravne veze s događajem opisanim u članku)(Foto: pravimajstor.hr)

"Tijekom prošle godine iz evidencije nezaposlenih su se odjavile 223 nezaposlene osobe koje su pokrenule vlastiti posao upravo uz pomoć mjere Samozapošljavanje, što je dvostruko više nego tijekom 2020. godine."

SLAVONSKI BROD – Nedavno su 'veliki' mediji objavili informaciju o tome kako je tek jedna osoba iskoristila Vladinu potporu od 200 tisuća kuna za povratak iz inozemstva u Hrvatsku. Hoće li ih vremenom biti više ili će mjera, kao i dobar dio ranijih, neslavno završiti pokazat će vrijeme.

Jednokratne novčane pomoći u pravilu nisu one koje će pojedinca potaknuti na ostanak. Bez posla od kojeg se može živjeti i prehraniti obitelj jednokratna pomoć tek je 'gašenje požara'. No, jedna od onih mjera koja, ako je suditi po statistici, daje rezultate je potpora za samozapošljavanje. Na području Brodsko-posavske županije broj njenih korisnika u godinu dana se udvostručio.

- Mjeru Potpora za samozapošljavanje tijekom 2020. godine koristilo je 107 osoba s područja Brodsko-posavske županije, a tijekom protekle godine koristile su je 223 osobe. – za SBplus kazali su iz Zavoda za zapošljavanje.

Tijekom 2020. godine u tu je namjenu isplaćeno više od 8,5 milijuna kuna, s tim da je prosječan iznos isplaćenih potpora bio oko 80 tisuća kuna, dok su se pojedinačne potpore kretale od 45 i 110 tisuća kuna. 

-Tijekom 2021. godine za Potporu za samozapošljavanje isplaćeno je nešto više od 16,5 milijuna kuna. Prosječan iznos isplaćene potpore zadržao se na razini prosječnog iznosa u prethodnoj godini te je iznosio više od 80 tisuća kuna. Pojedinačni iznosi su se tijekom 2021. godine kretali između 45.000 i 130.000 kuna. – kazali su nam u Zavodu za zapošljavanje.

Kako se tijekom prošle, 2021. godine, potpore nisu odobravale za djelatnosti čiji je rad, zbog trenutne epidemiološke situacije, bio onemogućen odlukom Stožera, zanimalo nas je za koje su to djelatnosti građani Brodsko-posavske županije tražili i dobivali potpore. 

-Tijekom 2020. i 2021. godine Potpora za samozapošljavanje je najčešće dodjeljivana za: djelatnost građevinarstva (fasaderski radovi, postavljanje podnih i zidnih obloga, gradnja stambenih i nestambenih građevina, elektroinstalaterski i vodovodni radovi, soboslikarski i završni radovi). Osim navedenog potpora se koristila i za djelatnost prerađivačke industrije (strojna obrada metala, razni bravarski poslovi), zatim za otvaranje frizerskih salona, radionica za održavanje i popravak motornih vozila, zatim uslužne djelatnosti poput njege i održavanja tijela, fotografske djelatnosti i slično. – odgovorili su nam s brodsko-posavske 'burze rada'.

Ono što je dobro je kako tijekom protekle dvije godine nije bilo prekida ugovora, od kojih je većina potpisana na dvije godine. Prije toga bilo je raskida ugovora, ali u jako malom broju.  

- Tijekom prošle godine iz evidencije nezaposlenih su se odjavile 223 nezaposlene osobe koje su pokrenule vlastiti posao upravo uz pomoć mjere Samozapošljavanje, što je dvostruko više nego tijekom 2020. godine. S obzirom na to kako većina korisnika ove potpore svoje ugovorne obveze izvrši uredno do kraja i da najveći dio posluje i nakon isteka mjere, te na povećanje interesa za ovu Mjeru, sa sigurnošću možemo reći da je potpora za Samozapošljavanje odlično prihvaćena od strane korisnika. U 2022. godini potpora se dodjeljuje nezaposlenim osobama za pokrivanje inicijalnih troškova poslovanja i rada poslovnog subjekta. Osobe mogu potporu koristiti za udruživanje u nove poslovne subjekte i preuzimanje postojećih subjekata. - zaključili su u Zavodu za zapošljavanje Brodsko-posavske županije.

Posljedice u slučaju nepoštivanja ugovornih obveza
"Prekid mjere se događa kod težih kršenja ugovornih obveza. Pri težem kršenju ugovornih obveza ugovor se raskida i korisnik potpore mora vratiti cjelokupno isplaćenu potporu u prvoj godini poslovanja. Za drugu godinu su posljedice nešto blaže. Teža kršenja ugovornih obveza odnose se na odjavu samozaposlene osobe iz sustava mirovinskog osiguranja, statusne promjene poslovnog subjekta, poput privremene obustave rada te ostalih promjena koje dovode do prestanka rada, gubitak vlasničkog statusa i statusa osobe ovlaštene za zastupanje poslovnog subjekta, promjene pravnog oblika i naziva koje nisu po sili zakona, ne obavljanje djelatnosti za koju je dodijeljena potpora. Također, korisnici potpore za samozapošljavanje su obvezni po završetku ugovornih obveza dostaviti dokaz da nemaju dugovanja po osnovi obavljanja gospodarske djelatnosti i nedostavljanje Potvrde porezne uprave o stanju dugovanja po osnovi javnih davanja predstavlja teže kršenje. Korisnici potpore za samozapošljavanje iz 2021. godine trebaju ostvariti i prihode/primitke u visini 50 posto od iznosa dodijeljene potpore u dvije godine ugovornih obveza. Ugovorne obveze za svaku godinu dodjele potpore se razlikuju, ali ne i u djelu težih kršenja. 
Za lakše povrede ugovornih obveza predviđene sankcija je povrat neiskorištenog dijela sredstava potpore zbog dostavljanja nepotpune dokazne dokumentacije kojom se dokazuje namjenski utrošak potpore. Ovakav oblik povrata je čest kod korisnika samozapošljavanja u prijašnjim godinama i najčešće je zbog toga što odobreni troškovnik nije realiziran u cijelosti. No i ovdje postoje neki instrumenti za preveniranje povrata zbog tržišnih promjena cijena te postoji mogućnost izmjene troškovnika."

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na Budainci ograničena brzina i postavljen uspornik

IZ GRADA UPOZORAVAJU

Na Budainci ograničena brzina i postavljen uspornik

20.6.2022. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kultura biciklizma u Slavonskom Brodu

Što je dobro, a što treba mijenjati?

Kultura biciklizma u Slavonskom Brodu

5.6.2022. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod dobio je novi Centar. Donosimo o čemu se radi

Hrabro zaplivao vodama privatnika

Slavonski Brod dobio je novi Centar. Donosimo o čemu se radi

26.5.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zapošljavaju ih uglavnom na određeno vrijeme

Brojke su neumoljive

Zapošljavaju ih uglavnom na određeno vrijeme

22.4.2022. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zakinutima 10 posto veće mirovine

Sindikat i Matica umirovljenika traže:

Zakinutima 10 posto veće mirovine

22.4.2022. | 12:51
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo u čemu prednjači Brodsko-posavska županija

Ministrica puna riječi hvale

Evo u čemu prednjači Brodsko-posavska županija

20.4.2022. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kad prestaje ogrjevna sezona

Poznato je

Evo kad prestaje ogrjevna sezona

19.4.2022. | 10:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od ukupno 68 kandidata, njih 18 dobilo posao u Općoj bolnici

Nakon provedenog natječaja

Od ukupno 68 kandidata, njih 18 dobilo posao u Općoj bolnici

29.3.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I oni osjećaju negativan utjecaj rata u Ukrajini

Problemi s cijenama i rokovima

I oni osjećaju negativan utjecaj rata u Ukrajini

26.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kada kreće isplata povrata poreza

Tko ga sve može očekivati

Evo kada kreće isplata povrata poreza

22.3.2022. | 9:44
SBplus.hr, Slavonski Brod : Većina zaposlena na određeno vrijeme

Od 352 onih koji su dobili posao

Većina zaposlena na određeno vrijeme

20.3.2022. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bojite li se Vi nestašice hrane?

Ministrica kaže kako će je biti dovoljno

Bojite li se Vi nestašice hrane?

10.3.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Reduciraju COVID kapacitete i zapošljavaju 18 radnika

Brodska Opća bolnica

Reduciraju COVID kapacitete i zapošljavaju 18 radnika

9.3.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za dugo čekanje na pretrage krivnju snosi i dio pacijenata

Nesavjesnim ponašanjem

Za dugo čekanje na pretrage krivnju snosi i dio pacijenata

5.3.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve je veći broj korisnika novčane naknade

Broj nezaposlenih u porastu

Sve je veći broj korisnika novčane naknade

17.2.2022. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku su prijave za povrat poreza

Lani je isplaćeno 1,8 mlrd kn povrata

U tijeku su prijave za povrat poreza

15.2.2022. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslodavci tražili gotovo 600 radnika

Najtraženiji su bravari i zavarivači

Poslodavci tražili gotovo 600 radnika

7.2.2022. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najtraženiji su bili bravari i zavarivači

Poslodavci tražili 507 radnika

Najtraženiji su bili bravari i zavarivači

10.12.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možemo li očekivati pad cijena i na hrvatskim postajama?

U susjedstvu najavili sniženja

Možemo li očekivati pad cijena i na hrvatskim postajama?

2.12.2021. | 9:40