Gospodarstvo : Ostalo

24.3.2021. u 9:30
Prikaza: 1090
|
Autor: A. Primorac

100 godina metaloprerađivačke industrije

'Današnja proizvodnja i izvoz nisu slabiji nego nekada'

Slavonski Brod : 'Današnja proizvodnja i izvoz nisu slabiji nego nekada'(Foto: Galerija umjetnina)

'Uz fotografije iz povijesti priču završavamo s ovim zadnjim razdobljem u kojem 16 aktualnih tvrtki, koje u svom nazivu nose Đuro Đaković, pokazuju ono što sada rade. Kada smo uspoređivali određene pokazatelje, tone, dolare, električnu energiju, današnja proizvodnja i izvoz nisu ništa slabiji nego nekada.'

SLAVONSKI BROD - Ciklusi se ponavljaju i u gospodarstvu. Uvijek iza rata ide uspon, pa onda pat, svakih pet šest godina netko ide gore netko dole. Firme su nestajale, slijedile potrebe tržišta i sve je to vidljivo na fotografijama izloženim u sklopu ove izložbe. Iz postojećeg arhiva izdvojili smo fotografije kroz koje smo željeli pokazati građanima što se sve učinilo u posljednjih sto godina. Uz one fotografije iz povijesti priču završavamo s ovim zadnjim razdobljem u kojem 16 aktualnih tvrtki koje su svom nazivu nose Đuro Đaković pokazuju ono što sada rade. Kada smo uspoređivali određene pokazatelje, tone, dolare, električnu energiju, današnja proizvodnja i izvoz nisu ništa slabiji nego nekada. - kazao je Darko Katić, član Uprave ĐĐ Montaže na otvorenju izložbe koja je posvećena stogodišnjici metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu.

Izložba naziva "Fotografijama kroz povijest i generacije" donosi fotografije koje prikazuju velik broj proizvoda i postrojenja izrađenih te montiranih za domaće i strane kupce u vremenu od 1921. do 2021. godine. Izložene fotografije svjedok su znanja, ali i sposobnosti niza generacija zaposlenika koji su prošli kroz ovu slavonskobrodsku tvrtku. Osim što su fotografije podsjetnik starijim građanima na vremena kada je metaloprerađivačka industrija doživjela svoj vrhunac, one ujedno, istaknuli su organizatori izložbe, žele mlađe generacije upoznati sa širokim spektrom proizvoda iz područja čeličnih konstrukcija, opreme strojeva i vozila te montiranih objekata iz područja energetike, petrokemije i prehrambene industrije.

- Naša je želja da ova izložba bude poruka mladima da u narednim razdobljima i oni budu podrška, da se ovdje zapošljavaju i ostanu te da ovaj gigant tu ostane još sto godina. - poručio je Katić, naglasivši kako je ova izložba ne samo podsjetnik na godine koje su iza nas nego i zahvala tisućama zaposlenika koji su prošli kroz pogone Đure Đakovića i tamo proveli svoj radni vijek zaradivši u pogonima Đure Đakovića svoje mirovine.

- Koristili smo fotografije iz materijala monografije Đure Đakovića što je jedna vrlo korisna baza. Uz to svako je društvo iz svog arhiva izvuklo svoje fotografije. Na kraju smo imali toliko materijala pa je bila potrebna selekcija. Meni su najfascinantnije crno bijele fotografije. Ja kao strojar moram priznati da je fascinantno na izloženim fotografijama vidjeti što smo sve radili 50.-tih i 60.-tih godina. Po svemu ovome posjetitelji mogu vidjeti da imamo što pokazati, ne samo ono što je rađeno u povijesti, nego i da još uvijek imamo što pokazati iz asortimana onoga što se danas radi u Industrijskoj zoni Đuro Đaković - istaknuo je Hrvoje Kekez predsjednik Uprave ĐĐ Grupe.

No, nije Grupa jedina koja sudjeluje u organiziranju velike obljetnice sto godina postojanja nekadašnjeg industrijskog giganta. U organizaciju proslave, koja će biti raspoređena tijekom godine, uključene su sve tvrtke koja u svom nazivu nose predznak Đuro Đaković. Epidemija koronavirusa i mjere koje su uvedene zbog toga spriječili su ih u organizaciji proslave kakvu su prvotno imali na umu, ali su zato svoje programe prilagodili postojećoj situaciji. Uz izdane knjige, nakon izložbe, uslijedit će Akademija, a dozvole li prilike u svibnju bi trebali organizirati i radničke igre.

Metaloprerađivačka industrija dala je neizmjeran doprinos razvoju Slavonskog Broda, ali i cijele domovine i tako postala prepoznatljiv brend koji u sebi sadrži kvalitetu i konkurentnost te je odličan temelj za radne uspjehe novih naraštaja. No, trenutna situacija u Đuro Đaković Grupi čak i za ovakvih obljetnica neminovno nameće pitanje što donosi budućnost te hoće li od ĐĐ ostati samo sjećanje.

-  U Grupi je u tijeku proces i ja se nadam da ćemo mi ići putevima Montaže i TEP-a. To su firme u privatnom vlasništvu koje obilježava poduzetništvo i uspješnost i nadam se da ćemo mi, kad govorim u ime Grupe, u ovoj godini obilježavanja stogodišnjice, doći i do onoga što mi želimo u ovom procesu - a to je da imamo većinski privatno vlasništvo, da imamo investitora koji ima tržište, viziju, misiju i proizvode. Ja mislim da je ispred Đure Đakovića, kao Industrijske zone sigurno budućnost koja neće nestati. Ovdje je izložen usporedni dijagram o potrošnja električne energije iz kojeg se da iščitati kako cijela ta Industrijska zona radi punom parom jednako kao i 1986., čak sada trošimo struju i više. Sve su hale pune i u ovome trenutku u ĐĐ Industrijskoj zoni nema ni jedna slobodna hala. - kazao je Kekez izražavajući nadu u bolju budućnost Grupe nego li se to dalo naslutiti kroz posljednjih nekoliko godina.

Ostaje nadati da će se njegova predviđanja i želje ispuniti, kako od svega ne bi ostao tek Nekakav stalni postav ili svojevrstan Tehnički muzej, o kome se razmišlja, a u kojem bi se mogla vidjeti bogata povijest industrijskog diva od kojeg je živjelo tisuće obitelji iz Slavonskog Broda i okolice. A do nekih boljih dana i mogućeg stalnog postava Brođani jučer otvorenu izložbu mogu pogledati do 14. travnja ove godine.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Koktel_visnja

Koktel_visnja

Komentirano: 10.7.2021. | 7:58

1

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/vraca-li-se-posrnuli-narodni-heroj-na-staze-stare-slave-vlada-otpisuje-dugove-cesi-donose-svjezi-kapital-ceka-se-zeleno-svjetlo-bruxellesa-foto-20210710
Josipa15

Josipa15

Komentirano: 24.3.2021. | 17:51

2

Kad nismo znali sami, nadam se da će nas Česi dovesti u red. Međutim ako bude kao u Montaži i TEP-u, neće biti sreće.
vladoo

vladoo

Komentirano: 24.3.2021. | 10:40

3

hahaha zanimljivo. Sve su hale pune, troši se jednako ili više nago u najboljim danima...a zapošljava se deset puta manje, proizvodi se deset puta manje i traži se novi vlasnik. Poslje rata prva parola je bila da treba privatizirati jer se troši previše i zapošljava previše...tražio se novi vlasnik hahaha. Danas je to Gigant iz prošlosti koji troši jednako a proizvodi i posjeduje deset puta manje...budučnost je poslovna zona ili polovna zona...autopijaca??? Najbolje da se taj dio grada nazove ĐĐ kao što se trgovi nazivaju po velikanima i pusti da ljudi prićaju kako je nekada bio gigant đuro đaković.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : U godinu i pol dana oni su 'digli' više od 15,5 milijuna kn

Uzdali se u sebe i u svoje programe

U godinu i pol dana oni su 'digli' više od 15,5 milijuna kn

19.7.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njih više od 660 zaposleno je na određeno vrijeme

Broj nezaposlenih u padu

Njih više od 660 zaposleno je na određeno vrijeme

12.7.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oglasili 692 slobodna radna mjesta

Stvarni pad nezaposlenosti ili?

Oglasili 692 slobodna radna mjesta

21.6.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok njegovi vršnjaci odlaze, on ostaje na selu

Budućnost vidi u uzgoju začinskog bilja

Dok njegovi vršnjaci odlaze, on ostaje na selu

19.6.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonski Brod dobio instrument za lasersko skeniranje

Jedini u Hrvatskoj

Slavonski Brod dobio instrument za lasersko skeniranje

28.5.2021. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priliku za posao nude za 37 osoba

Natječaji su u tijeku do kraja mjeseca

Priliku za posao nude za 37 osoba

23.5.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslodavci povećali potražnju za radnicima

Prema statistici Zavoda za zapošljavanje

Poslodavci povećali potražnju za radnicima

12.5.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tri teško ozlijeđene osobe

U prometnim nesrećama

Tri teško ozlijeđene osobe

10.5.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto ne žele raditi kao direktori, menadžeri i čelnici?

Biraju građevinu i šalterski posao

Zašto ne žele raditi kao direktori, menadžeri i čelnici?

8.5.2021. | 20:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novootvorenim Domom za starije do povećanja kapaciteta

Do otvaranja prostora u 5,5 mjeseci

Novootvorenim Domom za starije do povećanja kapaciteta

4.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako trgovine rade na Praznik rada?

Pročitajte

Kako trgovine rade na Praznik rada?

30.4.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslodavci tražili 694 radnika

Zabilježen pad broja nezaposlenih

Poslodavci tražili 694 radnika

22.4.2021. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rakija iz brodskog skladišta nije prodana u Hrvatskoj

Zaključen stečaj PAN-a

Rakija iz brodskog skladišta nije prodana u Hrvatskoj

21.4.2021. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Početkom lipnja do Rafinerije će iz Hrvatske putovati plin

Radovi na plinofikaciji u završnici

Početkom lipnja do Rafinerije će iz Hrvatske putovati plin

10.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako se tržilo brodskim nekretninama tijekom 'koronagodine'

Očekivali ste pad kupoprodaje?

Kako se tržilo brodskim nekretninama tijekom 'koronagodine'

5.4.2021. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raspisani natječaji za više od 50 zdravstvenih djelatnika

Najviše njih traži brodska Opća bolnica

Raspisani natječaji za više od 50 zdravstvenih djelatnika

5.4.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velika Grupa, s malo novca, pravi veliku reklamu

Besramno koriste (i) malu djecu

Velika Grupa, s malo novca, pravi veliku reklamu

23.3.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od 371 zaposlenih, njih 315 posao je dobilo na određeno

Poslodavci tražili 465 radnika

Od 371 zaposlenih, njih 315 posao je dobilo na određeno

21.3.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra privremeno prekidaju isporuku plina

Zbog radova

Sutra privremeno prekidaju isporuku plina

17.3.2021. | 15:50