Gospodarstvo : Ostalo

27.7.2020. u 21:00
Prikaza: 2431
|
Autor: A. Primorac

Planiraju projekte vrijedne 940 mil kuna

Hoće li neriješeni plovni put ugroziti budućnost Luke Brod?

Slavonski Brod : Hoće li neriješeni plovni put ugroziti budućnost Luke Brod?Ilustracija(Foto: SBplus/arhiva)

- U svakom slučaju vrlo je bitno riješiti taj problem plovnog puta kod Novog Grada, a ove investicije u Luci Brod govore koliko ozbiljno mi u stvari na to računamo. Tako da u svakom slučaju mogu kazati kako se ne bi toliko ulagalo u Luku Brod da se ne misli riješiti i taj problem plovnog puta - odgovorio je Marušić.

SLAVONSKI BROD - Uz dosadašnjih 130 milijuna kuna ulaganja u infrastrukturne projekte u Luci Brod, u narednom razdoblju u planu je niz projekata ukupne vrijednosti 954 milijuna kuna kojima bismo stvorili preduvjete za daljnji gospodarski razvoj Brodsko-posavske županije - istaknuo je brodsko-posavski župan Danijel Marušić, govoreći o projektima za koji se sredstva kane 'povući' iz paketa od 22 milijarde eura koje je Hrvatska dobila na raspolaganje.

Projekti u Luci Brod, koje je nabrojao, uistinu su impresivni. I po svojoj važnosti ali i financijskoj vrijednosti. U planu je tako izgradnja dva milijuna eura vrijednog putničkog pristaništa na Savi u Slavonskom Brodu, zatim sedam milijuna eura vrijedan terminal za opasne terete u Luci Brod, deset milijuna eura vrijedna izgradnja brodogradilišta za izgradnju i popravak riječnih plovila, nabavka milijun eura 'teške' dizalice za podizanje manjih riječnih plovila. U planu je i nastavak izgradnje industrijskog kolosijeka u lučkom području Luke Brod sa spojem na X. željeznički koridor, investicija vrijedna 6,3 milijuna eura. Tu su i putničko pristanište na Savi (4 milijuna kuna) i teretna luka (dva milijuna kuna oboje na Savi u Davoru. U Oriovcu je u planu izgradnja putničkog pristaništa. Prema najavama župana Marušića jedan od projekata je i izgradnja terminala za tekuće terete u lučkom području Luke Brod (12,5 milijuna eura), skladište bitumena u lučkom području (4 milijuna eura), izgradnja kapaciteta za proizvodnju, urede, skladište (pet milijuna eura), a - kako je istaknuo - ne odustaje se niti od dva projekta koja su zapravo privatne investicije. Riječ je o dobro znanim - izgradnji termoelektrane i postrojenja za proizvodnju bioetanola.

- Sveukupno je riječ o projektima vrijednosti 954 milijuna kuna zahvaljujući kojima će se, uz ostalo, općinama uz rijeku Savu omogućiti stvaranje takozvanih ekoloških gospodarskih zona. Naime, svaka će općina dobiti pristanište, a to znači i veću konkurentnost kroz jeftiniji transport čime će i prodaja gospodarskog zemljišta biti olakšana - kazao je župan Marušić.

No, što je, kako s dosadašnjim, tako i s ovim najavljenim investicijama, kao i onim turističkim koje se najavljuju već dulje vrijeme, ako se zna da je rijeka Sava danas plovna čak manje od 50 posto dana u godini. I više nego nedovoljno da bi sve ove investicije, planovi i projekti mogli zaživjeti. A kada se tome doda činjenica da je pitanje uređenja plovnog puta rijeke Save, na njenoj najkritičnijoj dionici kod Novog Grada, još uvijek neizvjesno, postavlja se pitanje ulaganja tolikih novaca u projekte čija je budućnost (barem kako ovoga trenutka stvari stoje) prilično upitna. Pitali smo stoga brodsko-posavskog župana je li se pitanje uređenja plovnog puta kod Novog Grada počelo rješavati.

- Vlada, preko svojih nadležnih institucija, intenzivno radi upravo kako bi se riješilo pitanje plovnosti kod Novog Grada i da se poveća vremenska iskoristivost plovnog puta tijekom godine. - na upit SBplusa odgovorio je župan Danijel Marušić.

- Na tom je dijelu problem zapravo sa susjedne BiH strane koja, navodno, u ovom trenutku nema izvor financiranja, a bez njih se u projekt ne može ići? - pitali smo dalje.

- Rijeka Sava je granično područje. Vidjeli smo da i kod problema s Rafinerijom i onih s onečišćenjem, pa tako sada i u ovom slučaju, moramo imati partnere s našim susjedima. Zato to i jeste u stvari na razini Vlade RH-a, jer se takvi problemi rješavaju na međudržavnoj razini. - odgovorio je župan Marušić, ono što smo znali i do sada.

Na naš upit zna li kakva je sudbina prošlogodišnje najave kako bi krajem ove, 2020. godine, trebala biti riješena dokumentacija, građevinska dozvola i sredstva za financiranje (s obje strane rijeke Save) rješavanja pitanja plovnog puta kod Novog Grada, župan Marušić je kazao kako u ovome trenutku nema konkretnih spoznaja.

- U svakom slučaju vrlo je bitno riješiti taj problem plovnog puta kod Novog Grada, a ove investicije u Luci Brod govore koliko ozbiljno mi u stvari na to računamo. Tako da u svakom slučaju mogu kazati kako se ne bi toliko ulagalo u Luku Brod da se ne misli riješiti i taj problem plovnog puta - odgovorio je Marušić.

Ostaje nam vjerovati i nadati se. Jer u suprotnom Luka Brod mogla bi doživjeti sudbinu brojnih hrvatskih političkih investicija u koje su sredstva ulagana, a nikada nisu zaživjele u onom opsegu u kojem su trebale, ili su, u još gorem slučaju, potpuno propale bez obzira na to što je potencijala za uspjeh itekako bilo.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 28.7.2020. | 21:10

1

Dali VI LALAKOALA . ,vjerujete u luku BROD,.to jedna od večih laži tko iole zna Savu zna da je to nemoguća misija , kao što svi znamo da trenutno glavni zagađivaći zraga nisu više prijeko nego tvrtke iz Broda. hoćemo dalje ili da stanem Luka BROD služi za nešto drugo
samosb

samosb

Komentirano: 28.7.2020. | 20:32

2

Sve miriši na rolo terminal u Spačvi
Vucko9

Vucko9

Komentirano: 28.7.2020. | 19:32

3

Novi Amsterdam ima da budemo! Ne znam samo kako možete više lagati ovaj napaćeni narod..
lalakoala

lalakoala

Komentirano: 28.7.2020. | 14:00

4

Vi jako dobro znate ko' Vas laže, i to sa lažnim obećanjima, već više od 20 (dvadeset) godina. A ako neznate, 'ajd pogodite!!! Bok svima!!!
lalakoala

lalakoala

Komentirano: 28.7.2020. | 13:46

5

Hi Mentalist! Pitanje! Jesi'li Ti dežurni NEGATIVAC na ovom portalu??? Daj, pusti malo vijere i sunca u svoje komentare. Bit će Ti bolje. Nisi Ti loš čovjet, samo se malo bojiš budućnosti. Čitajući ovaj dobro izvještujući članak, vidim, Brođani rade na svojoj budućnosti. Pohvala i napredak! Bok svima!!!
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 27.7.2020. | 22:11

6

Ovaj trik sa lukom i radnje koje se odvijaju ni David Coperfild ne bi bolje smislio , plovnost Save, povezivanje sa Dunavom ,nemoguča misija sesti dio

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve manja potražnja za radnicima

Kakva je situacija kod vas?

Sve manja potražnja za radnicima

19.1.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslodavci tražili 320 radnika

U studenom

Poslodavci tražili 320 radnika

29.12.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko 80 posto štandova na Tržnici je zatvoreno

Zbog epidemije koronavirusa

Oko 80 posto štandova na Tržnici je zatvoreno

15.12.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plin, u odnosu na drva, sve povoljniji

Raste broj priključaka na plinsku mrežu

Plin, u odnosu na drva, sve povoljniji

6.12.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proizveli prve kilovate el. energije iz solarne elektrane

Projekt vrijedan gotovo 8 milijuna kuna

Proizveli prve kilovate el. energije iz solarne elektrane

7.11.2020. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska bolnica raspisala natječaj za 34 specijalizanta

Aktivno 90 oglasa za posao

Brodska bolnica raspisala natječaj za 34 specijalizanta

2.11.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zavod prodaje stanove u Slavonskom Brodu i Požegi

Pogledajte što se nudi i po kojoj cijeni

Zavod prodaje stanove u Slavonskom Brodu i Požegi

3.10.2020. | 12:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvije tvrtke traže ukupno 70 radnika

Među 114 aktivnih oglasa

Dvije tvrtke traže ukupno 70 radnika

8.8.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo dvije tisuće nezaposlenih više

Gospodarske posljedice korone?

Gotovo dvije tisuće nezaposlenih više

19.7.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuli s uređenjem korita rijeke Save

Rade punom parom

Krenuli s uređenjem korita rijeke Save

24.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo jednim oglasom nude posao za čak 200 radnika

Kod ponuda treba dobro otvoriti oči

Samo jednim oglasom nude posao za čak 200 radnika

15.6.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Koristimo godišnje odmore kako bismo izbjegli otpuštanja'

Novčanu naknadu koristi 1475 osoba

'Koristimo godišnje odmore kako bismo izbjegli otpuštanja'

24.5.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fina će bankama dati naloge za deblokadu računa ovršenika

Tijekom ovog i slijedećeg tjedna

Fina će bankama dati naloge za deblokadu računa ovršenika

21.4.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na biro se, u potrazi za poslom, javilo 703 nezaposlenih

Posljedice epidemije koronavirusa?

Na biro se, u potrazi za poslom, javilo 703 nezaposlenih

20.4.2020. | 11:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tomo Opačak, izgleda, jači je od Države

Sukob ili tek natjecanje?

Tomo Opačak, izgleda, jači je od Države

10.4.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smeta me!

Dragi ljudi

Smeta me!

31.3.2020. | 19:10