Gospodarstvo : Ostalo

13.10.2019. u 16:15
Prikaza: 5580
|
Autor: Željka Gavranović

Oporavlja li se tržište nekretninama?

Provjerili smo cijene nekretnina u gradu

Slavonski Brod : Provjerili smo cijene nekretnina u graduPogled iz luksuznog stana u Horvatovoj(Foto: Njuškalo)

'Najtraženija kategorija kuća koja se traži na tržištu, su uređene prizemnice cijene do 50.000 eura. Mogu reći da je kriza na tržištu nekretnina prošla. Kvalitetne nekretnine, po razumnim cijenama pronalaze kupce.'

SLAVONSKI BROD - Iako manje nego u doba najveće recesije, ljudi iz Brodsko-posavske županije (kao i drugih dijelova Lijepe Naše) i dalje iseljavaju te, nerijetko, pritom odlučuju prodati svoje nekretnine. Prodaju ih, dakako, i oni koji ostaju 'tu', a mijenjaju životni prostor. Posljednjih se mjeseci često piše o tomu kako su državne mjere cijene nekretnina odnijele 'u nebesa'. Naime, subvencioniranim stambenim kreditima, porastao je broj zainteresiranih mladih obitelji za kupovinu stanova i kuća. Dalje, svi znamo kako ide; veća potražnja - veće cijene. Povećanje broja zaposlenih i njihovih plaća, mnoge je učinio kreditno sposobni(ji)ma pa sada konačno imaju uvjete za stjecanje, najčešće prve i jedine, nekretnine. No, pravi se uzrok poskupljenja krije i u oporavku građevinskog sektora.

- Stanovi u novogradnji, koji čine vrh piramide nekretnina koje se traže na tržištu, zbog značajnog porasta cijene građevinskih radova i materijala, u godinu dana poskupili su s 1150 eura po kvadratnom metru, na 1250, dakle, sto eura po kvadratnom metru, a predviđam daljnji rast cijene kvadrata za buduće građevine u novogradnji. Samim time, povukli su za sobom i cijene ostalih nekretnina. - za SBplus kazao je krajem srpnja ove godine Mario Brezičević, slavonskobrodski posrednik za prodaju nekretnina, referirajući se na općenito stanje na hrvatskom tržištu nekretnina.

Početkom 2018. godine, referirajući se na cijene nekretnina oglašene na internetu, pisali smo kako se jednosobni stanovi u slavonskobrodskim naseljima mogu pronaći već za 15 tisuća eura, dok su nešto starije, ali useljive, manje kuće na rubnom dijelu grada postizale cijenu oko 25 tisuća eura. Građevinske parcele veličine cca. 500 kvadrata, u Bukovlju i Brodskom Varošu, dakle, okolici Slavonskog Broda, mogle su se pronaći za 3500 do 4500 eura. Tada je bilo i prilično neobičnih ponuda - poput stana u širem centru grada za 408 eura po kvadratu. I to nije bio jedini koji je 'išao' po takvoj cijeni. Kupci u Slavonskom Brodu danas imaju drugačije mogućnosti i želje, a postoje i naselja koja više preferiraju u odnosu na druga.

- U odnosu na 2008. i 2009. godinu, prije velike krize, kada su cijene imale svoj vrhunac, stanovi u naseljima kao što su Slavonija I i Slavonija II postizali su cijene od 1000 do 1100 €/m2. Sada se te cijene kreću oko 700 €/m2 i to za uređene stanove, a prodaju se uglavnom samo oni koji su na nižim katovima. Hebrang je uvijek imao svoju klijentelu i stanovi na Hebrangu uvijek su se dosta dobro prodavali, ali ni tamo cijene nisu visoke, tako da ni najskuplji i najuređeniji stanovi ne prelaze 800 €/m2. Izuzetak je samo najnovija zgrada na ulazu u naselje od kružnog toka, koja postiže i 1000 €/m2. Kao i uvijek, kada su stanovi u pitanju, na začelju cijena su Mikrorajon i posebno Jelas, gdje se stanovi na višim katovima mogu kupiti već od 550 €/m2. - kazao je Mario Brezičević iz „Diva Nekretnina".

I oglasi na 'Njuškalu' pokazuju kako je danas situacija značajno drugačija pa, primjerice, pretragom nalazimo tek jedan stan u Slavonskom Brodu, veličine 28 kvadratnih metara za 15 tisuća eura. I to je najjeftiniji (ali i jedan od najmanjih) u trenutnoj ponudi. Isto se dogodilo i s kućama pa se sada uistinu tek one udaljene od grada (Stari Slatinik, Bicko Selo i slične lokacije) mogu naći po cijeni od 17 do 20 tisuća eura. Usto, radi se o nekretninama koje je potrebno obnoviti.

Među najskupljim nekretninama za stanovanje u Slavonskom Brodu, trenutno je, prema Njuškalu, samostojeća katnica, veličine osamsto kvadratnih metara. Početna je cijena čak 700 tisuća eura, a nekretnina se nalazi u Brodskom Vinogorju. Za luksuzan četverosobni stan u Horvatovoj ulici, stambene površine veće od 150 kvadrata, zainteresirani će kupci morati izdvojiti oko 156 tisuća eura iliti nešto više od tisuću eura po kvadratu.

Trenutno je na području Brodsko-posavske županije aktivno 169 oglasa za stanove i 473 za kuće, no postoji i 'najtraženija' kategorija među slavonskobrodskim kupcima.

- Najtraženija kategorija kuća koja se traži na tržištu, su uređene prizemnice cijene do 50.000 eura. Mogu reći da je kriza na tržištu nekretnina prošla. Kvalitetne nekretnine, po razumnim cijenama pronalaze kupce. Posebno tome pomažu mjere državnog subvencioniranja koje upravo kreću. Kamatna stopa je relativno niska, subvencija je proširena i na već rođenu djecu i to je prilika da se kvalitetno riješi stambeno pitanje i mladi kupci, koji čine najveći postotak kupaca, ne propuštaju tu priliku. - zaključio je Brezičević.

Ipak, komentar mladog slavonskobrodskog kupca nekretnine koji je kazao „Ne treba meni nitko plaćati dio rate kredita, plaćat ću je sam, a oni neka adekvatno plate moj rad.", dovoljno govori o tomu kako niti jedna demografska mjera više neće zadržati mlade u Hrvatskoj, ne budu li svojim radom mogli platiti pristojan život. Na životarenje će ubuduće malotko pristati, posebice u današnje vrijeme 'izbrisanih granica'.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Traženi su bravari i zavarivači, te liječnici i njegovatelji

Zapošljavalo se na određeno vrijeme

Traženi su bravari i zavarivači, te liječnici i njegovatelji

23.1.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve manja potražnja za radnicima

Kakva je situacija kod vas?

Sve manja potražnja za radnicima

19.1.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslodavci tražili 320 radnika

U studenom

Poslodavci tražili 320 radnika

29.12.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko 80 posto štandova na Tržnici je zatvoreno

Zbog epidemije koronavirusa

Oko 80 posto štandova na Tržnici je zatvoreno

15.12.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plin, u odnosu na drva, sve povoljniji

Raste broj priključaka na plinsku mrežu

Plin, u odnosu na drva, sve povoljniji

6.12.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proizveli prve kilovate el. energije iz solarne elektrane

Projekt vrijedan gotovo 8 milijuna kuna

Proizveli prve kilovate el. energije iz solarne elektrane

7.11.2020. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska bolnica raspisala natječaj za 34 specijalizanta

Aktivno 90 oglasa za posao

Brodska bolnica raspisala natječaj za 34 specijalizanta

2.11.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zavod prodaje stanove u Slavonskom Brodu i Požegi

Pogledajte što se nudi i po kojoj cijeni

Zavod prodaje stanove u Slavonskom Brodu i Požegi

3.10.2020. | 12:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvije tvrtke traže ukupno 70 radnika

Među 114 aktivnih oglasa

Dvije tvrtke traže ukupno 70 radnika

8.8.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li neriješeni plovni put ugroziti budućnost Luke Brod?

Planiraju projekte vrijedne 940 mil kuna

Hoće li neriješeni plovni put ugroziti budućnost Luke Brod?

27.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo dvije tisuće nezaposlenih više

Gospodarske posljedice korone?

Gotovo dvije tisuće nezaposlenih više

19.7.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuli s uređenjem korita rijeke Save

Rade punom parom

Krenuli s uređenjem korita rijeke Save

24.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo jednim oglasom nude posao za čak 200 radnika

Kod ponuda treba dobro otvoriti oči

Samo jednim oglasom nude posao za čak 200 radnika

15.6.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Koristimo godišnje odmore kako bismo izbjegli otpuštanja'

Novčanu naknadu koristi 1475 osoba

'Koristimo godišnje odmore kako bismo izbjegli otpuštanja'

24.5.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fina će bankama dati naloge za deblokadu računa ovršenika

Tijekom ovog i slijedećeg tjedna

Fina će bankama dati naloge za deblokadu računa ovršenika

21.4.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na biro se, u potrazi za poslom, javilo 703 nezaposlenih

Posljedice epidemije koronavirusa?

Na biro se, u potrazi za poslom, javilo 703 nezaposlenih

20.4.2020. | 11:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tomo Opačak, izgleda, jači je od Države

Sukob ili tek natjecanje?

Tomo Opačak, izgleda, jači je od Države

10.4.2020. | 0:01