Gospodarstvo : Ostalo

22.2.2020. u 9:05
Prikaza: 3632
|
Autor: A. Primorac

Potpore za samozapošljavanje

Sve je više onih koji odlučuju biti sami sebi poslodavci

Slavonski Brod : Sve je više onih koji odlučuju biti sami sebi poslodavciIlustracija (fotografija nema izravne veze s događajem opisanim u članku)(Foto: SBplus/arhiva)

Mada 'sam svoj gazda' nije uvijek biti tako lako, kako se na prvu čini, prednost je ta što barem motivacije za uspjehom ne bi trebalo izostati. A to je već pola puta do ostanka u Hrvatskoj.

SLAVONSKI BROD - U Hrvatskoj raste broj onih koji se odlučuju sami riješiti pitanje svoje budućnosti, a da pri tome to nije odlazak izvan granica Lijepe naše. Dobar dio njih posljednjih godina odlučio je pokušati biti sam sebi poslodavac, pri čemu se, govore brojke, u priličnom postotku odlučuju koristiti mjeru potpore za samozapošljavanje. U protekle tri godine u Hrvatskoj je kroz tu potporu uključeno čak 18.791 osoba.

Prema podatcima Zavoda za zapošljavanje broj onih koji ovu mjeru koristi na području Brodsko-posavske županije u samo godinu dana narastao je za više od 75 posto.

- U prošloj 2019. godini potpisan je 191 ugovor, od čega u Ispostavi Nova Gradiška 36, Okučani jedan i u Slavonskom Brodu čak 154 ugovora. Godinu ranije, dakle u 2018., kada su u pitanju potpore za samozapošljavanje potpisano je 109 ugovora. Riječ je dakle o 75,2 posto više ugovora u prošloj nego li u pretprošloj godini - za SBplus odgovorio je Željko Balikić, iz Područne službe Zavoda za zapošljavanje Slavonski Brod.

Pri tome je u 2018. godini za samozapošljavanje isplaćeno 6.273.999,45 kn, a u 2019. godini 9.682.502,52 kuna.

Potpore za samozapošljavanje najčešće su dodjeljivanje u djelatnostima:  frizerski saloni i saloni za uljepšavanje, računalno programiranje, fasadni i štukaturski radovi - montaža suhe gradnje, postavljanje zidnih ili podnih keramičkih, betonskih ili kamenih pločica, uvođenje instalacije vodovoda, kanalizacije i plina i instalacija za grijanje i klimatizaciju, ostali završni građevinski radovi

Nažalost dio onih koji su potpisali ugovore o potpori za samozapošljavanje te su ugovore prekinuli, i to najčešće jer su u 12 mjeseci koliko traje ugovorna obveza, zasnovali radni odnos kod nekog drugog poslodavca. Srećom, vraćanje ukupnog duga na ime isplaćenih potpora mogu vratiti putem nagodbe u više rata. No, ako je vjerovati brojkama ipak je još uvijek dobar dio onih koji su i nakon isteka potpora za samozapošljavanje nastavili s radom

- Podaci o radu navedenih poslovnih subjekata nakon isteka ugovornih obveza utvrđeni kontrolom u siječnju 2020 govore kako je njih 90 posto aktivno nakon godinu dana, 84,52 nakon 24 mjeseca, 84,44 nakon 36 te 74,63 posto nakon 48 mjeseci od početka korištenja potpora - istaknuli su u slavonskobrodskoj Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje.

- Svi koji imaju ideju, imaju vještinu ili nešto vole raditi moraju znati kako se sve može pretvoriti u posao - riječi su to koje je Danijela Vrljić iz Starog Slatinika, kazala još ranije za SBplus. Ona je to potkrijepila svojim primjerom jer je, nakon potrage za poslom odlučila iskoristiti mjeru aktivne politike zapošljavanja. Vrlo brzo su, naglasila je tada, formalnosti ispunjene, stigao novac, a ona nabavila opremu i programe, nakon čega je zaposlila još jednu osobu. Danijela je kroz ovu mjeru otvorila knjigovodstveni servis.

 Ako se zna da se ove godine osigurava veća financijska potpora za osobe koje u slabije razvijenim područjima kreću u samozapošljavanje, a čime se utječe na gospodarski razvitak i demografsku sliku tih područja, onda ne treba niti sumnjati da će i s područja Brodsko-posavske županije biti i dalje zainteresiranih i onih koji će krenuti stopama Danijele i ostalih koji su se već odlučili na potporu pri samozapošljavanju. Mada sam svoj gazda nije uvijek biti tako lako, kako se na prvu čini, prednost je ta što barem motivacije za uspjehom ne bi trebalo izostati. A to je već pola puta do ostanka u Hrvatskoj.

Prema Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a prema stupnju razvijenosti, potpore za samozapošljavanje dijele se u tri skupine i to: prva skupina za općine i gradove od I do IV; druga skupina V do VI; treća skupina VII do VIII, pojasnili su iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Tako će korisnici koji stanuju u najmanje razvijenim područjima (stupanj I do IV) dobivati subvenciju u iznosu do 100.000 kn. Korisnici u druge skupine sa stupnjem razvijenosti od V do VI mogu dobiti subvenciju 85.000 kn. Posljednja, treća skupina u koju ulaze oni koji stanuju u najrazvijenijim krajevima (stupanj VII i VIII), može dobiti subvenciju do 75.000 kuna. U kombinaciji s osposobljavanjem na radnom mjestu ti se iznosi mogu uvećati za deset tisuća kuna.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 23.2.2020. | 18:33

1

Naravno da više nema dobrih majstora jer rade po Irskoj i Njemačkoj a razlozi su dole nevedeni. Prosto ko pasulj.
MatoArt

MatoArt

Komentirano: 23.2.2020. | 13:53

2

leteci_holandez - možete li mi poslati nekoliko linkova na obrtnike i male poduzetnike iz Broda na kojima predstavljaju svoje proizvode i usluge, sa slikom i cijenama? Možda link nekog malog obrtnika ili lokalnog trgovca koji kuburi i kojega vi žalite, a na kojemu prezentira svoje proizvode i usluge na akciji, ima mjesto gdje možete napraviti narudžbe i postaviti pitanje, redovito šalje svoje proizvode pouzećem, dostavnim službama ..... ? U Brodu ne možete naći za suho zlato nikakvog: keramičara, vodoinstalatera, električara da vam dođe doma u nekoliko idućih tjedana. Čeka se mjesecima. Jako je malo dobrih automehaničara koji su u stanju pouzdano dijagnosticirati kvar na iole novijem autu (15 godina starom), molera, zidara. Djeca nam odoše za menadžere, pravnike, ekonomiste, lingviste i skandinaviste, izučavatelje svahilija i stare rumunjske književnosti pa kad s tako visokom naobrazbom ne uspiju naći posao, onda kuknjava. Gotovo pa nema velike svjetske (industrijske) tvrtke, a da nije krenula iz neke šupe ili garaže. Rijetko kada poduzetnici kreću odmah s tri hale i 3000 zaposlenih.
MatoArt

MatoArt

Komentirano: 23.2.2020. | 9:46

3

Kapitalistički društveno-ekonomski sustav počiva na poduzetništvu. Ako nema poduzetništva taj sustav nikako napredovati ne može pa onda nije moguć niti napredak pripadnika tog društva. Istraživanja su pokazala da obično na jedan uspješan poduzetnički poduhvat bude 9 neuspješnih. Da, nije lako uspjeti u poduzetništvu, kao ni u umjetnosti, sportu i drugim područjima života. Da, u svakom od tih područja postoji hrpa prepreka koje treba savladati. Jako je teško uspjeti. Da, okriuženje nije uvijek naklonjeno poduzetništvu - to treba isticati i kritizirati. No, koja je alternativa? Čekati da političari to odrade za građane, da se lokalni šerifi igraju poduzetnika s našim novcem? Statistika je i za njih ista: 9:1. Možda pak holandez misli kako su hrvatski političari poduzetnilčki genijalci pa za njih ta statistika ne vrijedi? Uspješan poduzetnik neće propasti jer nije firmu otvorio za 20 minuta preko interneta već je morao obići par neučinkovitih hrvatskih šaltera i potrošiti na to nekoliko dana. Čudi li ikoga da postolari, krojači, užari, kovači, urari i neki drugi obrtnici danas možda nemaju baš puno posla i da su prisiljeni zatvoriti svoje butige? Što reći o desecima pekara i trgovaca? Ima li doista toliko prostora na tržištu za sve njih? Možemo kukati koliko god želimo, širiti defetizam i očaj, ali gore navedene činjenice se neće promijeniti.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 23.2.2020. | 3:54

4

Evo odgledao sam film i tekmu pa da se samo nadovežem :) ...ovo dole nije naravno opaska autorici članka nego općenito nekoj umjetno stvorenoj i lažnoj pozitivnoj atmosferi koja se oko toga radi na lokalnoj razini ali i šire. Danijela Vrljić iz Starog Slatinika, je potkrijepila svojim primjerom piše u tekstu. Drago mi je da je poduzetna i želim joj uspjeh u poslu ali šta sad da joj navedemo 300 000 primjera suprotnih njenom pa da vidimo šta je relevantnije?
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 22.2.2020. | 23:44

5

Ovo sve skupa je jako žalosno i otužno za čitati. Uzeti jedan pozitivan primjer ( u ovom slučaju iznimku ) i njega prezentirati kao eto neki tamo obrazac kako se ovdje ipak može uspjeti je samo znak koliko smo nisko pali. Pa u npr. zemljama Skandinavije firmu registriraš i počinješ s radom za 30 minuta s tim da nerijetko ne moraš ni izlaziti iz kuće nego sve on line obaviš. O stimulativnim mjerama koje se nude kao 'početniku' da i ne govorim a ovdje se zatvaraju uhodani obrti s višegodišnjim poslovanjima jer ih parazitska birokracija guli gdje i kako stigne a one koji bi nešta i htjeli raditi destimuliraju tretirajući ga gotovo kao neprijatelja države ili zadnje govno a ne kao nekoga ko bi se htio osamostaliti i privređivati i sebi i državnoj kasi. Mi smo močvara Europe a sve ostalo je populistička demagogija ili što bi tamo neki malo betobrazniji rekli mudologija.
Apokalipso

Apokalipso

Komentirano: 22.2.2020. | 22:37

6

MatoArt je vjerojatno uspješan poduzetnik kojem treba ljubiti stopala zato što svakog 25.u mjesecu isplati minimalac?
PodOblokom

PodOblokom

Komentirano: 22.2.2020. | 19:53

7

Ti si usporedio SAD i Hrvatsku....uspoređujes neusporedivo i pozivas se na istrazivanja u americi. Sve ti govori info da privatnik zbog 20kn dobije 1000 puta vecu kaznu....divljanje carine i poreznika gdje neopravdano kaznjavaju i milion drugih situacija a da ne pricamo o ZAMPu i HRTu i ostalim gulikozama...pogledaj samo koliko OPG-ovi imaju papirologije da te zaboli glava. Pusti ameriku, vrati se u realnost.
MatoArt

MatoArt

Komentirano: 22.2.2020. | 18:28

8

Treba pokušavarti sve više ljudi i u sve više navrata. Istraživanja u SAD i drugim razvijenim državama pokazuju da tek 1 od 10 poduzeća uspije. Vani nije sramota kada poduzeće propadne, sramota je kada poduzetnik odustane od pokušavanja pokretanja uspješnog biznisa. Naravno, nisu svi za posuzetnike - to ljudi moraju sami u sebi prepoznati. Ako nisi za to onda se valja pripremiti mentalno da ćeš imati gazdu i da ćeš ovisiti o njemu te da mu moraš biti zahvalan što želi s tobom raditi i surađivati.
PodOblokom

PodOblokom

Komentirano: 22.2.2020. | 10:47

9

Svi bi u privatnike a onda kad im drzava sjedne na grbacu sa nametima slijedi zatvaranje i kuknjava. Dok se ne rijese silni nameti nema tu kruha

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve manja potražnja za radnicima

Kakva je situacija kod vas?

Sve manja potražnja za radnicima

19.1.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslodavci tražili 320 radnika

U studenom

Poslodavci tražili 320 radnika

29.12.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko 80 posto štandova na Tržnici je zatvoreno

Zbog epidemije koronavirusa

Oko 80 posto štandova na Tržnici je zatvoreno

15.12.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plin, u odnosu na drva, sve povoljniji

Raste broj priključaka na plinsku mrežu

Plin, u odnosu na drva, sve povoljniji

6.12.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proizveli prve kilovate el. energije iz solarne elektrane

Projekt vrijedan gotovo 8 milijuna kuna

Proizveli prve kilovate el. energije iz solarne elektrane

7.11.2020. | 14:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska bolnica raspisala natječaj za 34 specijalizanta

Aktivno 90 oglasa za posao

Brodska bolnica raspisala natječaj za 34 specijalizanta

2.11.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zavod prodaje stanove u Slavonskom Brodu i Požegi

Pogledajte što se nudi i po kojoj cijeni

Zavod prodaje stanove u Slavonskom Brodu i Požegi

3.10.2020. | 12:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvije tvrtke traže ukupno 70 radnika

Među 114 aktivnih oglasa

Dvije tvrtke traže ukupno 70 radnika

8.8.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li neriješeni plovni put ugroziti budućnost Luke Brod?

Planiraju projekte vrijedne 940 mil kuna

Hoće li neriješeni plovni put ugroziti budućnost Luke Brod?

27.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gotovo dvije tisuće nezaposlenih više

Gospodarske posljedice korone?

Gotovo dvije tisuće nezaposlenih više

19.7.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krenuli s uređenjem korita rijeke Save

Rade punom parom

Krenuli s uređenjem korita rijeke Save

24.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Samo jednim oglasom nude posao za čak 200 radnika

Kod ponuda treba dobro otvoriti oči

Samo jednim oglasom nude posao za čak 200 radnika

15.6.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Koristimo godišnje odmore kako bismo izbjegli otpuštanja'

Novčanu naknadu koristi 1475 osoba

'Koristimo godišnje odmore kako bismo izbjegli otpuštanja'

24.5.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fina će bankama dati naloge za deblokadu računa ovršenika

Tijekom ovog i slijedećeg tjedna

Fina će bankama dati naloge za deblokadu računa ovršenika

21.4.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na biro se, u potrazi za poslom, javilo 703 nezaposlenih

Posljedice epidemije koronavirusa?

Na biro se, u potrazi za poslom, javilo 703 nezaposlenih

20.4.2020. | 11:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tomo Opačak, izgleda, jači je od Države

Sukob ili tek natjecanje?

Tomo Opačak, izgleda, jači je od Države

10.4.2020. | 0:01