Gospodarstvo : Ostalo

19.7.2021. u 20:00
Prikaza: 4153
|
Autor: A. Primorac

Uzdali se u sebe i u svoje programe

U godinu i pol dana oni su 'digli' više od 15,5 milijuna kn

Slavonski Brod : U godinu i pol dana oni su 'digli' više od 15,5 milijuna knIlustracija(Foto: SBplus/arhiva)

Mjeru Potpora za samozapošljavanje tijekom 2020. godine na razini Republike Hrvatske koristilo je 3778 osoba, a u istom vremenskom razdoblju 107 osoba s područja Brodsko-posavske županije. U prvih šest mjeseci 2021. Potporu za samozapošljavanje koristile su 94 osobe s područja Brodsko-posavske županije.

SLAVONSKI BROD - Unatoč činjenici kako se zadnjih mjeseci bilježi smanjenje evidentirane nezaposlenosti na području Brodsko-posavske županije, slika na terenu ipak je nešto drugačija. Naime, dio tih koji su utjecali na smanjenu evidentiranost nezaposlenih posao je pronašao izvan granica Lijepe naše, drugi dio radi za minimalac, a veliki broj novozaposlenih radno mjesto dobilo je na određeno vrijeme. Takvih je u lipnju ove godine bilo čak 663, od ukupno 673 osobe koje su stupile u radni odnos. I dok dio radnika odlazi izvan zemlje, dio onih koji ostaju muku muči s plaćama, njihovim isplatama i bori se s poslodavcima, a jedan dio odlučuje se iskušati u pokretanju vlastitog posla. Pomaže im u tome mjera samozapošljavanja koju nudi Zavod za zapošljavanje. 

- Obrt sam otvorila u listopadu prošle godine. Papirologije je bilo dosta, ali zahvaljujući sustavu e-građanin otvorila sam ga vrlo jednostavno kroz sustav e-obrta. Puno toga mogla sam napraviti on-line. To mi je uvelike pomoglo. Dobila sam 74 tisuće kuna poticaja za samozapošljavanje. Trebalo je dobro osmisliti poslovni plan, no proces prijave nije bio kompliciran i osjećala sam da su mi zaposlenici našeg lokalnog HZZ-a željeli pomoći da ostvarim svoj cilj jer im se ideja svidjela”, još ranije je kazala Sandra Vukoja, koja je zahvaljujući ovim sredstvima kupila opremu potrebnu za rad u uredu i na terenu. Tea Mušicki mjeru je 'uzela' još 2017. godine i još uvijek radi. No, koliko je zapravo osoba, umjesto pakiranja kofera i odlaska u Njemačku, Irsku, Englesku, pokušalo problem zapošljavanja riješiti u svome gradu uz vlastiti trud i rad. Tim tragom dostavili smo Zavodu za zapošljavanje Slavonski Brod nekoliko upita, a evo što kazuje njihova statistika.

'Nije bilo prekida ugovora'

SBplus: Koliko je osoba mjeru samozapošljavanja koristilo tijekom prošle 2020. godine, a koliko njih u prvih šest mjeseci ove godine?

Zavod za zapošljavanje: Mjeru Potpora za samozapošljavanje tijekom 2020. godine na razini Republike Hrvatske koristilo je 3778 osoba, a u istom vremenskom razdoblju 107 osoba s područja Brodsko-posavske županije. U prvih šest mjeseci 2021. Potporu za samozapošljavanje koristile su 94 osobe s područja Brodsko-posavske županije.

SBplus: Koliko je u sklopu te mjere u oba slučaja, dakle tijekom prošle, odnosno u prvih šest mjeseci ove godine, isplaćeno potpora?

Zavod za zapošljavanje: Ukupno isplaćeni iznos za mjeru Potpora za samozapošljavanje tijekom 2020. godine, kada je u pitanju Područni ured Slavonski Brod, je bio preko 8,5 milijuna kuna. Prosječan iznos isplaćene potpore je 80.000 kuna, a pojedinačni iznosi su se tijekom 2020. godine kretali između 45 i 110.000 kuna. U prvih šest mjeseci ove godine za Potporu za samozapošljavanje isplaćeno je nešto više od sedam milijuna kuna (PU Slavonski Brod).

SBplus: Za koje su djelatnosti uglavnom dodjeljivane?

Zavod za zapošljavanje: Tijekom 2020. i 2021. godine Potpora za samozapošljavanje je najčešće dodjeljivana za: djelatnost građevinarstva: fasaderski radovi, postavljanje podnih i zidnih obloga, gradnja stambenih i nestambenih građevina, elektroinstalaterski i vodovodni radovi, soboslikarski i završni radovi. Osim navedenog potpora se koristila i za djelatnost prerađivačke industrije (strojna obrada metala, razni bravarski poslovi), zatim za otvaranje frizerskih salona, radionica za održavanje i popravak motornih vozila, zatim uslužne djelatnosti poput njege i održavanja tijela, fotografske djelatnosti i slično.

SBplus: Koliko je osoba eventualno prekinulo korištenje ove mjere, a koliko ih je i dalje aktivno?

Zavod za zapošljavanje: U 2020. godini nije bilo prekida ugovora. Većina potpisanih ugovora je u trajanju dvije godine. Prijašnjih godina broj raskinutih ugovora bio je minimalan, a najčešći razlog prekida mjere bila je odjava samozaposlene osobe iz sustava mirovinskog osiguranja u poslovnom subjektu za koji je dodijeljena potpora.

SBplus: Kakve su posljedice za one koji prekinu korištenje mjere samozapošljavanja?

Zavod za zapošljavanje: Prekid mjere se događa kod težih kršenja ugovornih obveza. Pri težem kršenju ugovornih obveza ugovor se raskida i Korisnik potpore mora vratiti cjelokupno isplaćenu potporu u prvoj godini poslovanja. Za drugu godinu su posljedice nešto blaže. Teža kršenja ugovornih obveza odnose se na odjavu samozaposlene osobe iz sustava mirovinskog osiguranja, statusne promjene poslovnog subjekta poput privremene obustave rada te ostalih promjena koje dovode do prestanka rada pravnog subjekta, gubitak vlasničkog statusa i statusa osobe ovlaštene za zastupanje poslovnog subjekta, promjene pravnog oblika i naziva koje nisu po sili zakona, ne obavljanje djelatnosti za koju je dodijeljena potpora. Također, korisnici potpore za samozapošljavanje su obvezni po završetku ugovornih obveza dostaviti dokaz da nemaju dugovanja po osnovi obavljanja gospodarske djelatnosti i nedostavljanje Potvrde porezne uprave o stanju dugovanja po osnovi javnih davanja predstavlja teže kršenje. Korisnici potpore za samozapošljavanje iz 2021. godine trebaju ostvariti i prihode/primitke u visini 50% od iznosa dodijeljene potpore u 2 godine ugovornih obveza. Ugovorne obveze za svaku godinu dodjele potpore se razlikuju, ali ne i u djelu težiš kršenja.

Za lakše povrede ugovornih obveza predviđene sankcija je povrat neiskorištenog dijela sredstava potpore zbog dostavljanja nepotpune dokazne dokumentacije kojom se dokazuje namjenski utrošak potpore. Ovakav oblik povrata je čest kod korisnika samozapošljavanja u prijašnjim godinama i najčešće je zbog toga što odobreni troškovnik nije realiziran u cijelosti. No i ovdje postoje neki instrumenti za preveniranje povrata zbog tržišnih promjena cijena te postoji mogućnost izmjene troškovnika.

Većina Korisnika potpore za samozapošljavanje svoje ugovorne obveze izvrši u potpunosti do kraja.

SBplus: Koliki je, inače, minimalni, odnosno maksimalni, pojedinačni iznos koji se kroz ovu mjeru može ostvariti te koje opće uvjete osoba mora ispuniti kako bi mogla dobiti ovu mjeru.

Zavod za zapošljavanje: Iznos potpore za samozapošljavanje do maksimalno 130.000,00 kn, trajanje mjere 24 mjeseca. Potpora se dodjeljuje se nezaposlenim osobama za pokrivanje inicijalnih troškova poslovanja i rada poslovnog subjekta. Osobe mogu potporu koristiti za udruživanje u nove poslovne subjekte i preuzimanje postojećih subjekata. Cilj mjere je financijska podrška nezaposlenim osobama koje odluče pokrenuti vlastiti posao. Ciljane skupine su nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju Zavoda. Iznos potpore za samozapošljavanje do maksimalno 130.000 kuna trajanje mjere 24 mjeseca.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
UNICREDIT

UNICREDIT

Komentirano: 20.7.2021. | 2:23

1

Dobar dan svima, Unicredit nudi BESPLATNI KREDIT za svaku kreditnu transakciju. Od vas se ne traže predujmovi ili naknade. Sve što vam treba za dobivanje zajma je valjana lična karta. KONTAKT E-pošta: unicreditfastloan@gmail.com TELEFON: +17815611941 LINKEDIN: UNICREDITNI BRZI KREDIT TWITTER: @LoanUnicredit Zajam sa najboljim kamatama.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zapošljavaju ih uglavnom na određeno vrijeme

Brojke su neumoljive

Zapošljavaju ih uglavnom na određeno vrijeme

22.4.2022. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zakinutima 10 posto veće mirovine

Sindikat i Matica umirovljenika traže:

Zakinutima 10 posto veće mirovine

22.4.2022. | 12:51
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo u čemu prednjači Brodsko-posavska županija

Ministrica puna riječi hvale

Evo u čemu prednjači Brodsko-posavska županija

20.4.2022. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kad prestaje ogrjevna sezona

Poznato je

Evo kad prestaje ogrjevna sezona

19.4.2022. | 10:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od ukupno 68 kandidata, njih 18 dobilo posao u Općoj bolnici

Nakon provedenog natječaja

Od ukupno 68 kandidata, njih 18 dobilo posao u Općoj bolnici

29.3.2022. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I oni osjećaju negativan utjecaj rata u Ukrajini

Problemi s cijenama i rokovima

I oni osjećaju negativan utjecaj rata u Ukrajini

26.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kada kreće isplata povrata poreza

Tko ga sve može očekivati

Evo kada kreće isplata povrata poreza

22.3.2022. | 9:44
SBplus.hr, Slavonski Brod : Većina zaposlena na određeno vrijeme

Od 352 onih koji su dobili posao

Većina zaposlena na određeno vrijeme

20.3.2022. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bojite li se Vi nestašice hrane?

Ministrica kaže kako će je biti dovoljno

Bojite li se Vi nestašice hrane?

10.3.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Reduciraju COVID kapacitete i zapošljavaju 18 radnika

Brodska Opća bolnica

Reduciraju COVID kapacitete i zapošljavaju 18 radnika

9.3.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za dugo čekanje na pretrage krivnju snosi i dio pacijenata

Nesavjesnim ponašanjem

Za dugo čekanje na pretrage krivnju snosi i dio pacijenata

5.3.2022. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve je veći broj korisnika novčane naknade

Broj nezaposlenih u porastu

Sve je veći broj korisnika novčane naknade

17.2.2022. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : U tijeku su prijave za povrat poreza

Lani je isplaćeno 1,8 mlrd kn povrata

U tijeku su prijave za povrat poreza

15.2.2022. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj samozaposlenih osoba udvostručen

U 2021. godini u odnosu na prethodnu

Broj samozaposlenih osoba udvostručen

14.2.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslodavci tražili gotovo 600 radnika

Najtraženiji su bravari i zavarivači

Poslodavci tražili gotovo 600 radnika

7.2.2022. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najtraženiji su bili bravari i zavarivači

Poslodavci tražili 507 radnika

Najtraženiji su bili bravari i zavarivači

10.12.2021. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možemo li očekivati pad cijena i na hrvatskim postajama?

U susjedstvu najavili sniženja

Možemo li očekivati pad cijena i na hrvatskim postajama?

2.12.2021. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnica u potrazi za većim brojem radnika

Broj nezaposlenih raste

Bolnica u potrazi za većim brojem radnika

19.11.2021. | 17:00