Gospodarstvo : Poljoprivreda

20.6.2019. u 22:00
Prikaza: 2568
|
Autor: Marija Radošević

U brodskom Centru za BTI

Raste interes za čudesnu Paulowniju

Slavonski Brod : Raste interes za čudesnu Paulowniju(Foto: SBplus)

Upravo ovih dana u Centru je u tijeku isporuka dijela bezvirusnih presadnica, proizvedenih 'in vitro', iz pupa - jednom njemačkom kupcu s kojim je za ovu godinu potpisan ugovor o isporuci čak 80 tisuća sadnica Paulownije. Je li to pak dostatno za funkcioniranje Centra?

SLAVONSKI BROD - Slavonskobrodski Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj, već pet godina od kako je otvoren proizvodi presadnice raznih biljaka uzgojenih u sterilnim uvjetima laboratorija.

Kontinuiranim ulaganjem u istraživanje i razvoj, raznim edukacijama, sudjelovanjima na projektima, suradnjama s visokim znanstvenim ustanovama, kažu kako su svoje ciljeve ispunili. 

„Naime, Regionalni centar tvrtka je koja uz ostale djelatnosti, kao što su kemijska analiza plodnosti tla, analizu teških metala u tlu na najsuvremenijem uređaju, atomskom spektrofotometru, analizom aflatoksina na HPLC uređaju, ostvaruje godišnju proizvodnju od 200.000 presadnica cvijeća, bobičastog voća ( malina, aronija, kupina, sibirske borovnice, oblačinske višnje ) te začinskog bilja. No, moramo naglasiti da je Centar najveće uspjehe polučio u proizvodnji Paulownije, kineskog brzorastućeg drveta, vrlo dekorativnog i egzotičnog", navodi direktorica Centra, Anamarija Mađarević.

Gigantska Paulownia, prema podatcima najbrže rastuće drvo na svijetu, sve je zanimljivija i u Hrvatskoj - kako proizvođačima tako i kupcima.

Upravo ovih dana u Centru je u tijeku isporuka dijela bezvirusnih presadnica, proizvedenih 'in vitro', iz pupa - jednom njemačkom kupcu s kojim je za ovu godinu potpisan ugovor o isporuci čak 80 tisuća sadnica. 

„Dobar glas se daleko čuje, što je rezultiralo tako velikom potražnjom za sadnicama Paulownije. Tako su u Regionalni centar došli mnogi zainteresirani za kupnju sadnica, ali i za upoznavanje sa samim procesom proizvodnje. U 2019. godini Centar će isporučiti više od 80.000 sadnica, što je nekoliko puta više nego je bilo stavljeno na tržište proteklih godina. U prilog tome govori činjenica da je 80 posto proizvedenih sadnica ugovorom prodano, što Regionalnom centru pruža određenu stabilnost, no i odgovor na kvalitetu, budući da se radi uglavnom o stalnim kupcima.

Među njima je i broj stranaca koji se u posljednje vrijeme odlučuju za zelene investicije, odnosno sve više ulažu u očuvanje okoliša i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Kako vrijeme prolazi, Paulownia svoju primjenu pronalazi i time rastu interes i prodaja", ističe direktorica.

Od ranije je poznato kako dva resorna ministarstva - poljoprivrede te zaštite okoliša - imaju različit pristup kada je u pitanju uzgoj ove čudesne biljke, zbog kako prvi tvrde njezine invazivnosti – ipak zakonska regulativa nikome ne zabranjuje da proizvodi i sadi Paulowniju.

U slavonskobrodskom Centru, proizvode sadni materijal hibrida za koji je dokazano da nema klijavost.

Inače je sjeme Paulownije klijavo samo u posebnim uvjetima. Drvo brzo raste ali ako se ne poštuje tehnologija za proizvodnju ostat će skromne veličine, poručuju iz Centra, u čijem laboratoriju iz samo dvjestotinjak kvalitetnih pupova mogu proizvesti desetak tisuća sadnica Paulownije, jer posebno vode računa o sprječavanju svake mogućnosti kontaminacije prostora. 

Između ostalih, inženjerka Marjana Krišto uvodi pupove u kulturu tkiva. Naime, kako je ranije kazala, dio pupa Paulownije stavlja na pripremljenu hranjivu podlogu a kad se primi ide na podlogu drugačijeg kemijskog sastava, dok se na trećoj podlozi biljka zakorjenjuje i nakon četiri tjedna ide na aklimatizaciju. "To zahtijeva intenzivan rad, nadgledanje vlage i temperature po nekoliko puta dnevno, navela je inženjerka. U ovim uvjetima vegetacijski ciklus traje šest mjeseci a stalnom selekcijom dobiju najveće i najbolje sadnice, koje u prvoj godini sadnje narastu i četiri metra

Oni, pak, koji se upuštaju u sadnju Paulownije moraju imati razvijenu svijest o zaštiti okoliša i onome što žele dobiti. Manji broj sadnica djelatnici Centra prodaju po maloprodajnoj cijeni od 25 kuna i na gradskoj tržnici jer je sve veći broj onih koji žele iskušati sadnju po nekoliko komada, ovog brzorastućeg drveta sa širokom primjenom, u dvorištu, vrtu… Računica je jasna jer ukoliko drvo uspije, korist je deseterostruko veća. 

„Drvo Paulownije vrlo je kvalitetno i skupo. Iako je mekano, ima veliku upotrebu u izradi namještaja, furnira, glazbenih instrumenata, brodskoj i avio-industriji. Pored značaja Paulownije kao drvno-prerađivačke sirovine, vrlo je bitna i s ekološkog aspekta. Ni jedna od tradicionalnih metoda razmnožavanja nije pogodna za dobivanje velike količine sadnog materijala, stoga je primjena različitih tehnika kulture tkiva 'in vitro', kakvu zastupa Centar u svojoj proizvodnji, neophodna za dobivanje visoko kvalitetnih presadnica ove biljke" dodaje direktorica ukupno 12 zaposlenika Centra.

Ovo iznimno čvrsto, tvrdo drvo, korisno je i kao vrlo medonosno, a proizvodi i obilje kisika.... Siječe se tek kada je spolno zrelo (s desetak godina), a zbog velike kalorijske vrijednosti uzgaja se i za bio masu.

U prošloj je godini Centar u laboratorijskim uvjetima proizveo ukupno 120 tisuća sadnica što je 20 posto više u odnosu na godinu prije. Uz najveći broj sadnica Paulownije (55 tisuća), proizvedeno je i 15 tisuća sadnica kupine,13 tisuća maline, 11 tisuća sibirske borovnice, sedam tisuća sadnica aronije, pet tisuća gizele, 2000 stevije, 6000 oblačinske višnje, 4000 fotinije i 2000 presadnica duda.

U istim uvjetima u Centru su uzgojene i presadnice ljetnica i cvijeća za uređenje parkova te začinskog i ljekovitog bilja poput bosiljka, origana, ružmarina, mažurana, vlasca, celera, lavande, rabarbare…

Sve to još uvijek nije dovoljno za samofinanciranje Centra, zbog čega Brodsko posavska županija sa izdašnim sredstvima pomaže njihov rad. U prošloj godini su, primjerice, od ukupnih 1.569,085,00 prihoda, 42,81 posto iznosila sredstva Županije, a 57,19 posto Centar je uprihodovao iz vlastitih sredstava.

Želja im je da se taj odnos promijeni kroz veće samofinanciranje, a da bi to i ostvarili, prema riječima direktorice Mađarević, u Centru uz Paulowniju traže neke nove zanimljive biljne vrste koje bi mogli uzgojiti, a koje bi mogle biti put ka povećanju prihoda. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sočne, slasne, zdrave… no drže cijenu

Možete li zamisliti ljeto bez lubenica?

Sočne, slasne, zdrave… no drže cijenu

12.8.2019. | 18:15
Pomaže kod reguliranja tlaka, preporučljiva za zdravo srce, bubrege, lijep ten, mršavost.. ali i osobama sa slabim libidom.
Pomaže kod reguliranja tlaka, preporučljiva za zdravo srce, bubrege, lijep ten, mršavost.. ali i osobama sa slabim libidom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kriva je sprega ministarstva i osiguravajućih kuća'

Treba li nam protutučna obrana?

'Kriva je sprega ministarstva i osiguravajućih kuća'

10.7.2019. | 22:00
'Ukinuli su nam protutučnu obranu i pozvali nas da se osiguramo. Za osiguranje mog voćnjaka država daje 120 tisuća kuna, a ja 50, što je ukupno 170 tisuća kuna samo za moj voćnjak. Pa mi bi za tih 170 tisuća kuna mogli kupiti raketa da obranimo cijelu okolicu. A govorimo samo o i
'Ukinuli su nam protutučnu obranu i pozvali nas da se osiguramo. Za osiguranje mog voćnjaka država daje 120 tisuća kuna, a ja 50, što je ukupno 170 tisuća kuna samo za moj voćnjak. Pa mi bi za tih 170 tisuća kuna mogli kupiti raketa da obranimo cijelu okolicu. A govorimo samo o i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svega osam općina donijelo program raspolaganja zemljištem

Stanje u Brodsko-posavskoj županiji

Svega osam općina donijelo program raspolaganja zemljištem

10.7.2019. | 9:00
Bez tog dokumenta nije moguće raspisivanje natječaja, ocjenjivanje pristiglih ponuda niti bilo kakve druge radnje vezane za ta, mnogim poljoprivrednicima prijeko potrebna, zemljišta. Osim toga, time je stopirano korištenje blagodati novog Zakona.
Bez tog dokumenta nije moguće raspisivanje natječaja, ocjenjivanje pristiglih ponuda niti bilo kakve druge radnje vezane za ta, mnogim poljoprivrednicima prijeko potrebna, zemljišta. Osim toga, time je stopirano korištenje blagodati novog Zakona.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijete li tužbe načelnicima i gradonačelnicima?

Državno poljoprivredno zemljište

Prijete li tužbe načelnicima i gradonačelnicima?

5.7.2019. | 9:40
Državno poljoprivredno zemljište je aktualna tema posljednjih tridesetak godina. Nikad nije u potpunosti jasno tko ima prednost pri kupnji ili dugogodišnjem zakupu, jesu li u prednosti ratari, stočari ili domicilno stanovništvo. Sudeći po inicijativi saborskog zastupnika Tomisla
Državno poljoprivredno zemljište je aktualna tema posljednjih tridesetak godina. Nikad nije u potpunosti jasno tko ima prednost pri kupnji ili dugogodišnjem zakupu, jesu li u prednosti ratari, stočari ili domicilno stanovništvo. Sudeći po inicijativi saborskog zastupnika Tomisla
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zahvaljujući i poljoprivrednicima on ima plaću 42.000 kuna?

„Blues mutne vode“ na hrvatskim njivama

Zahvaljujući i poljoprivrednicima on ima plaću 42.000 kuna?

5.7.2019. | 8:00
Još jedanput je prozvao odgovorne zbog nečinjenja na području raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i podsjetio na HSS-ov Zahtjev za interpelacijom Vladi koji nije stavljen na dnevni red sjednice Vlade RH. Kazao je kako je Vlada inovativna kod oporezivanja i dodavanja
Još jedanput je prozvao odgovorne zbog nečinjenja na području raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i podsjetio na HSS-ov Zahtjev za interpelacijom Vladi koji nije stavljen na dnevni red sjednice Vlade RH. Kazao je kako je Vlada inovativna kod oporezivanja i dodavanja
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državnih poljoprivrednih površina za prodaju - nema

Program raspolaganja na javnom uvidu

Državnih poljoprivrednih površina za prodaju - nema

29.6.2019. | 14:30
Poljoprivrednog zemljišta namijenjenog za prodaju, a koje je u vlasništvu države, na području ove Općine nema, dok je za povrat određeno 0,7303 ha poljoprivrednog zemljišta.
Poljoprivrednog zemljišta namijenjenog za prodaju, a koje je u vlasništvu države, na području ove Općine nema, dok je za povrat određeno 0,7303 ha poljoprivrednog zemljišta.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednici traže obranu raketama

Nezadovoljstvo sustavom osiguranja

Poljoprivrednici traže obranu raketama

5.6.2019. | 11:00
Zbog izostanka protutučne obrane raketama bez posla bi mogao ostati dio ljudi koji su i ove godine prošli edukaciju i zdravstvene preglede.
Zbog izostanka protutučne obrane raketama bez posla bi mogao ostati dio ljudi koji su i ove godine prošli edukaciju i zdravstvene preglede.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Netko našu zemlju čuva kako bi ju prodao strancima?

Zašto se ne raspisuju natječaji

Netko našu zemlju čuva kako bi ju prodao strancima?

1.6.2019. | 13:15
„Pitam za koga se čuva poljoprivredno zemljište? Za ruske banke i strvinarske fondove ili ga treba dati na korištenje našim PG-ovima? Zašto nije podnesen zahtjev Europskoj komisiji za produženje moratorija za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta strancima? Što se čeka? Oči
„Pitam za koga se čuva poljoprivredno zemljište? Za ruske banke i strvinarske fondove ili ga treba dati na korištenje našim PG-ovima? Zašto nije podnesen zahtjev Europskoj komisiji za produženje moratorija za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta strancima? Što se čeka? Oči
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije dosta loše vrijeme, nego im još špricaju i kose kanale

A potrebno je samo malo dobre volje svih

Nije dosta loše vrijeme, nego im još špricaju i kose kanale

30.5.2019. | 22:00
Prilagođavaju se, vrijedno rade i trude se dati maksimum u okolnostima koje im čovjek, koji je krivac i za klimatske promjene, svojim (ne)djelovanjem pruža. I ne kažnjavaju ga, nego mu vraćaju zdravljem utkanim u med koji proizvode. Kada bi samo malo zastali, osluhnuli, pogledali
Prilagođavaju se, vrijedno rade i trude se dati maksimum u okolnostima koje im čovjek, koji je krivac i za klimatske promjene, svojim (ne)djelovanjem pruža. I ne kažnjavaju ga, nego mu vraćaju zdravljem utkanim u med koji proizvode. Kada bi samo malo zastali, osluhnuli, pogledali
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Bilo je luđe nego u kaubojskim filmovima'

Šampion države je Zenta

'Bilo je luđe nego u kaubojskim filmovima'

12.5.2019. | 15:20
Tijekom počasnog kruga jedan je konj otkazao na trenutak poslušnost djevojci koja ga je vodila te se istrgnuo i krenuo prvo na suce, a potom i prema publici, da bi se sapleo i pao.
Tijekom počasnog kruga jedan je konj otkazao na trenutak poslušnost djevojci koja ga je vodila te se istrgnuo i krenuo prvo na suce, a potom i prema publici, da bi se sapleo i pao.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog državne izložbe zatvaraju promet u središtu grada

Ovoga vikenda

Zbog državne izložbe zatvaraju promet u središtu grada

7.5.2019. | 10:00
Iako će zbog Državne izložbe lipicanaca ove nedjelje za sav promet privremeno biti zatvorena ulica uz izložbeni prostor, vjerujemo kako se vozači neće buniti jer činjenica kako će se na jednom mjestu naći 60 elitnih grla lipicanaca u čijoj će ljepoti posjetitelji moći uživati, it
Iako će zbog Državne izložbe lipicanaca ove nedjelje za sav promet privremeno biti zatvorena ulica uz izložbeni prostor, vjerujemo kako se vozači neće buniti jer činjenica kako će se na jednom mjestu naći 60 elitnih grla lipicanaca u čijoj će ljepoti posjetitelji moći uživati, it
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogu li (i) Slavonci u toj 'svestranoj' biljci pronaći spas?

Zakonske promjene šire opcije

Mogu li (i) Slavonci u toj 'svestranoj' biljci pronaći spas?

29.4.2019. | 8:00
S obzirom na izumiranje poljoprivrede i napuštanje ruralnih dijelova Hrvatske, posebice Slavonije, oni koji imaju koji hektar za uzgoj te vrijedne biljke, svakako bi se u tome trebali okušati jer tržište je očigledno prilično veliko. Iako se radi o kulturi netipičnoj za slavonske
S obzirom na izumiranje poljoprivrede i napuštanje ruralnih dijelova Hrvatske, posebice Slavonije, oni koji imaju koji hektar za uzgoj te vrijedne biljke, svakako bi se u tome trebali okušati jer tržište je očigledno prilično veliko. Iako se radi o kulturi netipičnoj za slavonske
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li sijati i saditi?

Uranilo proljeće

Treba li sijati i saditi?

28.2.2019. | 12:00
Neke povrtne kulture se mogu već sada sijati, čak je preporučljiva ranija sjetva graška i boba koji vole hladnije tlo. Kasnije se zbog visokih temperatura može osušiti zemlja pa je nicanje otežano.
Neke povrtne kulture se mogu već sada sijati, čak je preporučljiva ranija sjetva graška i boba koji vole hladnije tlo. Kasnije se zbog visokih temperatura može osušiti zemlja pa je nicanje otežano.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovih 163 mladih su pokazali da se ovdje može ostati'

Tomislav Tolušić o životu u Slavoniji:

'Ovih 163 mladih su pokazali da se ovdje može ostati'

12.2.2019. | 11:20
„Priča se da mladi napuštaju Slavoniju i da sela ostaju prazna. Ovdje je danas 163 mladih ljudi koji su samom odlukom da sudjeluju u natječajima iz Programa ruralnog razvoja pokazali da se ovdje može i želi živjeti i graditi budućnost. Danas su potpisali ugovore iz mjere 6, ali v
„Priča se da mladi napuštaju Slavoniju i da sela ostaju prazna. Ovdje je danas 163 mladih ljudi koji su samom odlukom da sudjeluju u natječajima iz Programa ruralnog razvoja pokazali da se ovdje može i želi živjeti i graditi budućnost. Danas su potpisali ugovore iz mjere 6, ali v
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poljoprivrednici potpisali ugovore vrijedne 46,6 mil kn

Potpore za pokretanje poslovanja mladih

Poljoprivrednici potpisali ugovore vrijedne 46,6 mil kn

7.2.2019. | 19:55
"Imamo preko 20 tisuća poljoprivrednika mlađih od 40 godina u Hrvatskoj i taj broj raste iz dana u dan. Njihov rast i razvoj financiramo novcem EU fondova kojim poljoprivredne djelatnosti u Hrvatskoj želimo modernizirati, osigurati primjenu novih tehnologija i povećati konkurentn
"Imamo preko 20 tisuća poljoprivrednika mlađih od 40 godina u Hrvatskoj i taj broj raste iz dana u dan. Njihov rast i razvoj financiramo novcem EU fondova kojim poljoprivredne djelatnosti u Hrvatskoj želimo modernizirati, osigurati primjenu novih tehnologija i povećati konkurentn