Gospodarstvo : Promet

23.1.2022. u 12:40
Prikaza: 4263
|
Autor: D.Z./SBplus

Hrvatske ceste u 2022.

Investiraju 24 mil. kn u dva vrlo važna projekta za Brođane

Slavonski Brod : Investiraju 24 mil. kn u dva vrlo važna projekta za BrođaneSjeverni ulaz u ĐĐ i produžetak Svačićeve avenije(Foto: D.Z./SBplus)

U planu je izgradnja državne ceste do sjevernog ulaza u ĐĐ te rekonstrukcija Svačićeve ulice i izgradnja spojne ceste od Gupčeve do Zrinske ulice.

SLAVONSKI BROD – Državna tvrtka Hrvatske ceste d.o.o., kao investitor, 2018. godine dovršila je postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije s ishođenjem svih potrebnih akata za Izgradnju državne ceste DC431 u dionici od DC53 (Sjeverna vezna cesta) do sjevernog ulaza u Holding Đuro Đaković d.d. u Slavonskom Brodu. Nastavak je to realizacije ideje izgradnje spojne ceste Sjeverna vezna cesta-Sjeverni ulaz u Đuru Đaković, dužine 387,45 metara, prema idejnom rješenju ovlaštenog inženjera Željka Devčića, o čemu je SBplus pisao ranije.

Izgradnjom ove ceste prema ĐĐ riješit će se i problem prometovanja izvanrednih tereta koji su do sada prometovali kroz gradske ulice nedovoljne nosivosti.

Prema podacima navedenim u natječaju prije 4 godine, svrha izgradnje ove spojne ceste je omogućiti promet teških teretnih i drugih vozila između gospodarsko-poslovne zone i državne ceste DC 53 te dalje prema autocesti A3 i drugim prometnim pravcima. Sukladno projektnom zadatku, izgradnjom ove ceste riješit će se i problem prometovanja izvanrednih tereta koji su do sada prometovali kroz gradske ulice nedovoljne nosivosti i nezadovoljavajućih dimenzija prometnih profila.

Nakon što je u prosincu 2017. projekt započeo objavom natječaja za izradu projektne dokumentacije, u 2022. bi ovaj vrlo važan projekt za grad Slavonski Brod i Industrijsku zonu Đuro Đaković mogao doći u fazu izgradnje. Naime, Hrvatske ceste su u svom planu nabave za 2022. godinu objavile i nabavu Izgradnje državne ceste DC431, dionica od DC53 (sjeverna vezna cesta) do sjevernog ulaza u holding Đuro Đaković u Sl. Brodu. Projekt izgradnje je vrijedan 12 milijuna kuna, a sam nadzor projekta 600 tisuća kuna. Predviđen rok za izgradnju je 9 mjeseci.

Nastavak izgradnje Svačićeve avenije znači i početak realizacije projekta Brod 2?

Pored izgradnje spojne ceste Sjeverna vezna cesta-Sjeverni ulaz u Đuru Đaković, u planu nabave Hrvatskih cesta za 2022. godinu navedena je i Rekonstrukcija postojeće ulice Petra Svačića i izgradnja spojne ceste od ulice M. Gupca do N.Š. Zrinskog D 423 u Slavonskom Brodu, duljine cca 1,0 km.Taj projekt izgradnje je vrijedan 11 milijuna kuna, a završetak je očekivan u roku od 9 mjeseci. Također, za ovaj projekt je predviđen i trošak od 600 tisuća kuna za nadzor.

Naime, realizacijom ovoga projekta moguće je razmišljati i o rasterećenju Zrinske ulice (od Štampareve do Gupćeve) na način da ista postane jednosmjerna što bi u konačnici omogućilo i izgradnju biciklističke staze, ali i povećanje parkirališnih kapaciteta u toj ulici.To je vrlo važan projekt jer produžetak Svačićeve avenije ide do spoja sa najvećim kružnim tokom u Slavonskom Brodu koji je povezan sa Osječkom, Zrinskom, Milanovićevom ulicom te ulazom u naselje Andrije Hebranga.

Proširenjem Svačićeve avenije, moguće je razmišljati o rasterećenju Zrinske ulice (od Štampareve do Gupčeve) na način da ista postane jednosmjerna što bi u konačnici omogućilo i izgradnju biciklističke staze, ali i povećanje parkirališnih kapaciteta u toj ulici.

Izgradnja produžetka prve gradske avenije, koja je u planu nabave Hrvatskih cesta za ovu godinu, može značiti i kako je konačno otkočen projekt Brod 2. Naime, gradonačelnik Mirko Duspara je u više navrata kazao kako nastavak gradnje neće krenuti prije nego započne izgradnja kolektora u sklopu projekta "Brod 2", o kojem je još 2018. godine kazao:

- Taj je projekt sada u fazi da smo Hrvatskim vodama i Vladi predali potrebnu dokumentaciju koja sada ide pred Europsku komisiju. A njima, ako je sve u redu, treba barem pet šest mjeseci do donošenja konačne odluke. Kako doznajemo u Hrvatskim vodama se nadaju da bi Brod 2 mogao krenuti u drugoj polovini 2019. godine. Ako to bude tako tada bi mogao krenuti i nastavak izgradnje avenije. Jer čim oni polože kolektor i naprave izvode na Slavoniju 2 i obližnje parkiralište, može se nastaviti i s radovima na aveniji - pojasnio je gradonačelnik Duspara, naglasivši kako je kolektor na toj dionici od iznimne važnosti i zbog toga što će njegovim postavljanjem biti riješeno pitanje plavljenja podvožnjaka u Kumičićevoj ulici.

Vrijeme će pokazati u kojoj će mjeri biti i realiziran plan nabave Hrvatskih cesta u 2022. godini, kada je grad Slavonski Brod u pitanju, jer ova državna tvrtka rekonstrukciju Svačićeve ulice i izgradnju spojne ceste od Gupčeve do Zrinske ulice planira već pet godina. Još 2017. je u planu nabave HC-a navedena realizacija ovoga projekta, točnije iste godine kada je krenula izgradnja sjevernog kolnika i rekonstrukcija južnog kolnika ul. Petra Svačića  u Slav. Brodu. Prvo dio avenije je završen krajem 2018. godine, a projekt izgradnje produžetka Svačićeve avenije još uvijek nikako da krene.

A oba ovdje navedena državna cestovna projekta nalaze se u Strategiji gospodarskog razvoja grada Slavonskog Broda (2012.-2020.) koja je usvojena na Gradskom vijeću Grada Slavonskog Broda prije deset godina. U svakom slučaju treba podsjetiti da su ovi projekti često obećavani u predizbornim kampanjama, bilo pred lokalne ili nacionalne izbore, od strane brojnih nositelja aktualne državne vlasti, pa nema razloga da isti i ne budu ispunjeni. Jer poznato je da se i Slavonski Brod nalazi u Hrvatskoj. 

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Apokalipso

Apokalipso

Komentirano: 26.1.2022. | 21:14

1

Ajde mali okreni fotografiju sjevernog ulaza u DD u prirodni položaj :)
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 23.1.2022. | 18:17

2

Svačićeva avenija.....hahahahaha, koji ste vi likovi u redakciji
Rasol

Rasol

Komentirano: 23.1.2022. | 16:24

3

Obećanja ha ha.... Malo jači članak. Je li plaćen?

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : I tijekom sutrašnjeg dana vozači će morati obilaznim putem

Produženo vrijeme radova

I tijekom sutrašnjeg dana vozači će morati obilaznim putem

24.5.2022. | 17:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Generacija kojoj je korona ukrala srednjoškolske dane

Imat će povorku gradskim ulicama

Generacija kojoj je korona ukrala srednjoškolske dane

24.5.2022. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeste li znali da zbog ovoga možete dobiti pozamašnu kaznu?

Opasnost za druge sudionike u prometu

Jeste li znali da zbog ovoga možete dobiti pozamašnu kaznu?

21.5.2022. | 18:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo gdje i kada će privremeno biti zatvorena cesta

Vozači će morati obilaznim putem

Donosimo gdje i kada će privremeno biti zatvorena cesta

20.5.2022. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Promjene i novosti na slavonskobrodskim prometnicama

Počela sezona radova

Promjene i novosti na slavonskobrodskim prometnicama

11.5.2022. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani pitaju: 'Što će tu raditi osam mjeseci?'

Nakon vijesti o zatvaranju na 8 mjeseci

Brođani pitaju: 'Što će tu raditi osam mjeseci?'

10.5.2022. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj ulaz u Brodsko Vinogorje će osam mjeseci biti zatvoren

Zbog radova na nadvožnjaku

Ovaj ulaz u Brodsko Vinogorje će osam mjeseci biti zatvoren

7.5.2022. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Svijet bajki 'iskrcavaju' ih ovako

Godinama nije moguće pronaći rješenje?

U Svijet bajki 'iskrcavaju' ih ovako

27.4.2022. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliko gradsko naselje treba nove linije javnog prijevoza?

Uskoro natječaj za koncesionara

Veliko gradsko naselje treba nove linije javnog prijevoza?

20.4.2022. | 13:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani su i sami ponekad krivi za nepreglednost križanja

Što Grad može učiniti?

Građani su i sami ponekad krivi za nepreglednost križanja

19.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nadzorne kamere u Mesićevoj i Starčevićevoj ulici?

Vandalizam opet u porastu

Nadzorne kamere u Mesićevoj i Starčevićevoj ulici?

15.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo za što vam je još uvijek potrebna COVID potvrda

Unatoč ublažavanju epidemioloških mjera

Evo za što vam je još uvijek potrebna COVID potvrda

13.4.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plaćaju li i oni parking?

Evo što kažu

Plaćaju li i oni parking?

6.4.2022. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pazite da vam 'pauk' ne odnese vozilo

Nastavak označavanja parkirališta

Pazite da vam 'pauk' ne odnese vozilo

4.4.2022. | 16:27
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio osoba s invaliditetom plaćat će parking

I oni imaju pravo na povlaštene karte

Dio osoba s invaliditetom plaćat će parking

1.4.2022. | 18:30