Gospodarstvo : Promet

8.1.2020. u 8:00
Prikaza: 15961
|
Autor: Željka Gavranović

Big Brother na brodskoposavskim cestama

Saznali smo koliko je vozača kažnjeno zahvaljujući kamerama

Slavonski Brod : Saznali smo koliko je vozača kažnjeno zahvaljujući kameramaKamera u slavonskobrodskoj Osječkoj ulici, postavljena krajem 2019. godine(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

Kazne za prekršaje koje zabilježe kamere na brodskoposavskim prometnicama, penju se i do dvadeset tisuća kuna, tako da se vozači itekako preznojavaju kako bi ih na vrijeme uočili. Policija za SBplus otkriva koliko je osoba dosad kažnjeno i koji su im prometni grijesi zabilježeni objektivom.

Zbog velike zainteresiranosti građana i čitatelja SBplus-a o novopostavljenim kamerama na prometnicama Brodsko-posavske županije, policijski službenih za odnose s javnošću, Krešimir Šimić, odgovorio je na nekoliko pitanja o tomu kako sve funkcionira na području nadležnosti Policijske uprave brodsko-posavske.

SBplus: Koliki je broj trenutno postavljenih i aktivnih kamera na prometnicama Brodsko-posavske županije?

PUBP: Temeljem plana za realizaciju projekata iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020. godina, na području Policijske uprave brodsko-posavske, postavljeno je osam kućišta za fiksne kamere na sljedećim lokacijama: Sibinj, Rastušje, Sapci, Slavonski Brod, Kovačevac, Rešetari, Baćindol i Sikirevci,

SBplus: Što sve bilježe te kamere?

PUBP: Kamere za mjerenje brzine kretanja bilježe prekršaje prekoračenja brzine kretanja ovisno o dozvoljenoj brzini kretanja, a zbog svojih tehničkih mogućnosti, mogu bilježiti i prekršaje vožnje poput vozila kojemu je isteklo važenje prometne dozvole, nedozvoljeno pretjecanje, zabranu prometovanja određene kategorije vozila na dionicama ceste te ostale prekršaje poput korištenja sigurnosnog pojasa i slično.

SBplus: Koliko je vozača temeljem tih snimki dosad kažnjeno i kakve su kazne bile te za koje prekršaje?

PUBP: U 2019. godini (prva kamera je puštena u rad u lipnju 2019. godine, a ostale nešto kasnije) evidentirano je 1163 prekršaja snimljenih fiksnim uređajima za mjerenje brzine, od kojih je :

- 15 prekršaja nepropisne brzine u naselju za više od 50 km/h iznad dopuštene brzine.

Navedeni prekršaj je najteži prekršaj vezan za nepropisnu brzinu kretanja i predviđena kazna za taj prekršaj sukladno odredbama čl. 53. ZSPC-a je - „ Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. Pored izricanja kazni (novčane ili kazne zatvora) počiniteljima se izriče i zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom, te se izriču negativni prekršajni bodovi".

- 168 prekršaja nepropisne brzine u naselju za brzinu od 30 do 50 km/h iznad dopuštene brzine.

Predviđena kazna za taj prekršaj sukladno odredbama čl. 53. ZSPC-a je - „Novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. Pored izricanja kazne počiniteljima se izriče i zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom, te se izriču negativni prekršajni bodovi".

- 541 prekršaj nepropisne brzine u naselju za brzinu koja je za 20 do 30 km/h iznad dopuštene brzine.

Predviđena kazna sukladno odredbama čl. 53. ZSPC-a je „ Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 20 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, te se izriču negativni prekršajni bodovi. Ostali utvrđeni prekršaji su blaži prekršaji u odnosu na prethodno navedene.

SBplus: Pomažu li kamere u prevenciji nesreća?

PUBP: Fiksne kamere za mjerenje brzine kretanja postavljane su na lokacijama koje su se u prethodnim godinama pokazale kao mjesta na kojima se događaju prometne nesreće (dionica cesta i sl.) ili mjesta na kojima smo evidentirali činjenje težih prekršaja ili lokacije za koje smo imali dojave građana za učestalo kršenje prometnih propisa, posebice nepropisne brzine kretanja. Analiziranjem podataka o prometnim nesrećama, razvidno je da se na tim dionicama značajno smanjio broj prometnih nesreća, a najznačajnije je da su prosječne brzine kretanja u skladu s postavljenim ograničenjima jer, uzimajući u obzir, da su te dionice najopterećenije prometnice na području Županije brodsko-posavske podatak o broju utvrđenih prekršaja u odnosu na dnevni promet vozila ipak ukazuje da se većina vozača pridržava postavljenih ograničenja i pravila prometa.

Temeljem prikupljenih podataka, kao i pozitivnih reakcija stanovnika tih naselja u kojima su postavljene kamere, možemo biti zadovoljni i očito su kamere postigle svoj osnovni preventivni učinak.

Nadamo se da će i broj kažnjenih vozača ubuduće biti još manji, te da će se svi sudionici ubuduće pridržavati  prometnih propisa.

SBplus: Jesu li sve snimke dostupne policijskim službenicima, odnosno, kako funkcionira sustav pregleda prekršaja?

PUBP: Snimke utvrđenih prekršaja prekoračenja brzine kretanja automatski se obrađuju te se dostavljaju mjesno nadležnim policijskim postajama čiji djelatnici poduzimaju daljnje mjere i radnje u cilju procesuiranja prekršaja sukladno odredbama Prekršajnog zakona.

Napominjemo da je, pored fiksnih kamera, kroz Nacionalni program sigurnosti prometa na cestama u 2019. godini nabavljen i određeni broj ručnih i stacionarnih uređaja za mjerenje brzine kretanja čije su karakteristike i način rada slične fiksnim kamerama, s tim da su mobilni i mogu se postavljati na mjestima na kojima se krše prometni propisi.

Način rada policijskih službenika s takvim uređajima može biti bez zaustavljanja počinitelja na mjestu događaja, s obzirom na to da se prekršaj snima identično kao i kod fiksnih kamera te se obavijesti o počinjenom prekršaju dostavljaju na kućnu adresu vlasnika vozila.

Ovakvi uređaji omogućuju veću mobilnost policijskih ophodnji te rad na mjestima na kojima građani često ukazuju na nepoštivanje ograničenja brzina kretanja, a ta mjesta često nisu pogodna za zaustavljanje vozila, stoga, upozoravamo vozače da su dužni pridržavati se ograničenja brzine na svim cestama, a ne samo na dionicama na kojima su postavljene fiksne kamere.

Također, ističemo kako je udio prekršaja nepropisne i neprilagođene brzine u prometnim nesrećama u 2019. godini iznosio 20 posto, što predstavlja značajan udio u greškama vozača, a poznato je kako veća brzina kao posljedicu ima i veće štete te veću mogućnost težeg stradavanja samih vozača i putnika u tim vozilima, kao i ostalih ranjivih skupima kao što su pješaci, biciklisti i drugi sudionici.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
disident

disident

Komentirano: 8.1.2020. | 11:15

1

da se stavi koja i u zagrebačku i sv.antuna/kumičićeva bilo bi odlično s obzirom koliko se tamo leti i koliko prometnih bude a u obje ulice škole i pješaci svuda.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz autocestu će graditi novi restoran, kafić, benzinsku...?

Zemljište za 87 tisuća kuna mjesečno

Uz autocestu će graditi novi restoran, kafić, benzinsku...?

22.7.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova teška prometna nesreća na autocesti

Vrijeme godišnjih, pojačajte oprez

Nova teška prometna nesreća na autocesti

22.7.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad 'obilazni pravac' postane 'jači' od svih drugih znakova

Uznemireni stanari sporednih ulica

Kad 'obilazni pravac' postane 'jači' od svih drugih znakova

20.7.2020. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kvarovi signalizacije na pružnim prijelazima bit će rjeđi'

HŽ Infrastruktura ide u modernizaciju

'Kvarovi signalizacije na pružnim prijelazima bit će rjeđi'

19.7.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I kad je rampa dignuta najsigurnije je stati

Ponovno kvar na pružnom prijelazu

I kad je rampa dignuta najsigurnije je stati

14.7.2020. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proteklih dana granicu prešlo više od 50 tisuća putnika

Normalizirano prometovanje 'preko Save'

Proteklih dana granicu prešlo više od 50 tisuća putnika

6.7.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija na ceste šalje sve raspoložive službenike i opremu

Za ovaj vikend najavljene velike akcije

Policija na ceste šalje sve raspoložive službenike i opremu

4.7.2020. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pojedine točke u gradu posebno su opasne za bicikliste

Čitatelji upozoravaju

Pojedine točke u gradu posebno su opasne za bicikliste

30.6.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad se drvo ispriječi

Bijeg od sunca

Kad se drvo ispriječi

30.6.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Brod' na Savi

Lijepo je vidjeti

'Brod' na Savi

29.6.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Dvoje je putnika ostalo gledati 'busu u leđa'"

Nose li maske u brodskim autobusima?

"Dvoje je putnika ostalo gledati 'busu u leđa'"

27.6.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodska avenija doprinijela je sigurnosti

Policija 'presudila' mišljenjem:

Slavonskobrodska avenija doprinijela je sigurnosti

25.6.2020. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad ulica postane dječje igralište...

Tko će biti odgovoran za nesreću?

Kad ulica postane dječje igralište...

17.6.2020. | 19:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Stao sam samo pet minuta nešto obaviti'

Izgovori za bezobrazluk

'Stao sam samo pet minuta nešto obaviti'

2.6.2020. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Moram u samoizolaciju, a nisam bila izvan zemlje?'

Iznenađena porukom koju je dobila

'Moram u samoizolaciju, a nisam bila izvan zemlje?'

1.6.2020. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li kažnjeni službenici GP Brod uhićeni u ožujku?

Istraga zbog korupcije na granici

Jesu li kažnjeni službenici GP Brod uhićeni u ožujku?

29.5.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : BiH otvara granice i za građane Hrvatske

Vijeće ministara jednoglasno odlučilo:

BiH otvara granice i za građane Hrvatske

28.5.2020. | 21:18