Gospodarstvo : Promet

4.10.2020. u 17:30
Prikaza: 4357
|
Autor: A. Primorac

Gotovo 50 % smanjenje prometa putnika

Zaštita od korone (ni)je dovela do diskriminacije?

Slavonski Brod : Zaštita od korone (ni)je dovela do diskriminacije?Ilustracija(Foto: SBpus/Arhiva)

Državljani Hrvatske iz Slavonskog Broda mogu u susjedni Brod i nazad kad god. Državljani Hrvatske, koji imaju i državljanstvo BiH gdje imaju i mjesto prebivališta mogu preko granice bez ispunjavanja posebnih uvjeta isto kad god požele. U takvoj fluktuaciji putnika, oni koji imaju isključivo državljanstvo susjedne zemlje i mjesto prebivališta u njoj, u Hrvatsku mogu samo pod posebnim uvjetima. Neminovno se nameće pitanje po čemu su oni opasniji za širenje epidemije od drugih?

SLAVONSKI BROD - U prvih devet mjeseci ove, 2020. godine, preko graničnog prijelaza Slavonski Brod prometovalo je 48 posto manje putnika i 40 posto manje vozila u odnosu na isto vremensko razdoblje prošle godine. Vidljivo je to iz brojčanih podataka koje je na upit SBplus portala dostavila Policijska uprava brodsko-posavska.

"Jedan nemali broj stanovnika Broda ima dvojno državljanstvo. Hrvatsko i bosanskohercegovačko. I oni, bez obzira na to što žive ovdje, mogu bez testova i karantene izlaziti iz zemlje, odlaziti u Hrvatsku i vraćati se. Ja to ne mogu jer imam samo bosanskohercegovačko državljanstvo. I to je diskriminirajuće.", govori Josip.

- U vremenu od 01. 01. do 30. 09. 2019. godine preko GP Slavonski Brod prometovalo je ukupno 3 469 849 putnika i 1 379 124 vozila, dok je u istom vremenskom periodu 2020. godine prometovalo: 1 801 169 putnika i 825 991 vozila što je smanjenje za 48% prometovanja putnika i 40% smanjenje prometovanja vozila. Od navedenog broja 2019. godine ušlo je 1 719 963, a izašlo 1 749 886 putnika te je ušlo 682 018, a izašlo 697 106 vozila. Ove, 2020. godine, do 30.9. ušlo je 910 033, a izašlo 891 136 putnika te je ušlo 418 274, a izašlo 407 717 vozila. - piše u odgovoru PU brodsko-posavske.

Razlog smanjenja prometovanja je svima poznat. Epidemija koronavirusa i na ovom je polju uzela svoj danak. Prvo u cijelosti zabranjeno prometovanje s ciljem suzbijanja širenja epidemije koronavirusa, a onda djelomično rezultiralo je ovim brojkama. 

Danas su na snazi mjere koje državljanima RH-a, bez obzira na mjesto prebivališta, omogućavaju prelazak državne granice bez epidemioloških ograničenja, baš kao i građanima ostalih EU zemalja. No, kada su u pitanju državljani BiH oni u Hrvatsku mogu ući bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati, odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju negativni nalaz PCR pretrage. "Oni pak koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju neki drugi neodgodiv osobni razlog, imaju obvezan zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju, s tim da ga mogu skratiti na sedam dana ako o svom trošku naprave bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i te on bude negativan na SARS-CoV-2.

I tu nastaju problemi. Barem kada su u pitanju stanovnici susjednog Broda, jer kažu kako ovakve mjere ne priječe širenje epidemije. - Problem je što jedan nemali broj stanovnika Broda ima dvojno državljanstvo. Hrvatsko i bosanskohercegovačko. I oni, bez obzira na to što žive ovdje, mogu bez testova i karantene izlaziti iz zemlje, odlaziti u Hrvatsku i vraćati se. Ja to ne mogu jer imam samo bosanskohercegovačko državljanstvo. I to je diskriminirajuće, jer naši susjedi s dvojnim državljanstvom idu u Hrvatsku i vraćaju se među nas koji imamo samo bosanskohercegovačko državljanstvo i koji bez ispunjenja određenih uvjeta ne možemo preko. A i oni i mi živimo u istoj zgradi, ulici, gradu. - ogorčen je naš sugovornik Josip M. (68), koji dodaje kako njegovo mišljenje dijele gotovo svi koji nemaju dvojno državljanstvo.

S obzirom na ove navode od PU brodsko-posavske zatražili smo dodatno pojašnjenje i odgovor na upit kakvo je, u okolnostima epidemije, postupanje s onima koji imaju dvojno državljanstvo, bosanskohercegovačko i hrvatsko, a imaju adresu stanovanja u susjednoj BiH? Mogu li oni u Hrvatsku ući pod istim uvjetima kao hrvatski državljani koji žive i rade u Hrvatskoj?

"Državljani EU, znači i državljani RH, bez obzira na mjesto prebivališta, mogu slobodno ući u Republiku Hrvatsku bez ispunjavanja bilo kakvih dodatnih uvjeta za ulazak.", piše u policijskom odgovoru SBplus portalu.

Dakle, jasno je da su navodi državljana BiH točni. Jesu li postojeći uvjeti diskriminatorni prema njima, ostavljamo na procjenu svakome ponaosob, no činjenica je da su zbunjujući. Državljani Hrvatske iz Slavonskog Broda mogu u susjedni Brod i nazad kad god, državljani Hrvatske koji imaju i državljanstvo BiH, gdje imaju i mjesto prebivališta, mogu preko granice bez ispunjavanja posebnih uvjeta isto kad god požele. U takvoj fluktuaciji putnika, koju upražnjava i jedna i druga kategorija, ona treća, koja ima isključivo državljanstvo susjedne zemlje i mjesto prebivališta u njoj, u Hrvatsku može samo pod posebnim uvjetima. Neminovno se nameće pitanje po čemu su oni opasniji za širenje epidemije od drugih? No, valjda oni koji su mjere donosili znaju odgovor na to pitanje, jer teško je zamisliti da bi ih netko donosio tek reda radi i ispunjavanje forme.

Službeno:
"Državljani Bosne i Hercegovine smiju ulaziti u Republiku Hrvatsku uz ispunjavanje uvjeta propisanih Preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske. Sukladno navedenim preporukama pod točkom 2f. navedeno je da osobe (državljani trećih zemalja) koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja, mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz), odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.
Pod točkom 2g. navedeno je da osobe (državljani trećih zemalja) koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju. Karantena/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.
Sukladno gore navedenim uputama državljani EU (znači i državljani RH) bez obzira na mjesto prebivališta, mogu slobodno ući u Republiku Hrvatsku bez ispunjavanja bilo kakvih dodatnih uvjeta za ulazak.", - PU brodsko-posavska.Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preostaje uređenje zelene površine uz parkiralište

U cijelosti asfaltiran najveći parking

Preostaje uređenje zelene površine uz parkiralište

25.1.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz Glogovicu jurio 129 kilometara na sat

Uhvatili ga brodski 'plavci'

Uz Glogovicu jurio 129 kilometara na sat

12.1.2021. | 11:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županija nastavlja s potporama i subvencijama poduzetnicima

Zbog epidemije koronavirusa

Županija nastavlja s potporama i subvencijama poduzetnicima

11.1.2021. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pojačan nadzor tijekom snježnog vikenda

Policija upozorava

Pojačan nadzor tijekom snježnog vikenda

8.1.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani se teško privikavaju na promjene i nova pravila

Ni prepreke ne pomažu

Brođani se teško privikavaju na promjene i nova pravila

4.1.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne ide li milom, morat će silom! Hoće li im stati na kraj?

Počelo uređenje problematičnog Trga

Ne ide li milom, morat će silom! Hoće li im stati na kraj?

10.12.2020. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Toleriranjem ovih vozača potiču uzrokovanje tragedije

Zakazali policija i prometni redari

Toleriranjem ovih vozača potiču uzrokovanje tragedije

3.12.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas posebno pazite kako i gdje parkirate

Policija i pauk u akciji

Danas posebno pazite kako i gdje parkirate

3.12.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duž Vukovarske iscrtani autobusni peroni

Od ponedjeljka zatvoreno za promet

Duž Vukovarske iscrtani autobusni peroni

26.11.2020. | 13:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi slavonskobrodski rotor bit će dovršen do Božića

Na gradilištu radno i tijekom pljuska

Novi slavonskobrodski rotor bit će dovršen do Božića

17.11.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za nepoštivanje propisane obveze kazna tisuću kuna

Ne zaboravite na prometne odredbe

Za nepoštivanje propisane obveze kazna tisuću kuna

14.11.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zabrana prometa zbog radova

Županijska uprava za ceste

Zabrana prometa zbog radova

13.11.2020. | 12:27
SBplus.hr, Slavonski Brod : Preko mosta satima prelazile dugačke kolone kamiona

Organizirani konvoj ili slučajnost?

Preko mosta satima prelazile dugačke kolone kamiona

4.11.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za neposlušne i/ili zaboravljive - slijede kazne

Ne zaboravite upaliti svjetla

Za neposlušne i/ili zaboravljive - slijede kazne

1.11.2020. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon dugo vremena, most na blagdanski vikend bez gužve

Oko groblja i dalje posebna regulacija

Nakon dugo vremena, most na blagdanski vikend bez gužve

31.10.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na snazi posebna regulacija prometa

Uz besplatne autobusne linije

Na snazi posebna regulacija prometa

29.10.2020. | 9:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo koliko brzo mogu ići i koji im je domet

Brodski poštari u novim jurilicama

Saznali smo koliko brzo mogu ići i koji im je domet

29.10.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani javno potpisivali prisegu

Na korzu pred 'plavcima'

Brođani javno potpisivali prisegu

21.10.2020. | 11:45