Kultura : Književnost

18.11.2018. u 18:45
Prikaza: 4120
|
Autor: Željka Gavranović

Istražili smo

Što su i koliko ove godine čitali Brođani?

Slavonski Brod : Što su i koliko ove godine čitali Brođani?(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

Mada mnogi ističu kako je vrijeme pisane riječi i listanja stranica odavno prošlo, zagrebački Interliber svake godine okuplja veliki broj posjetitelja. Dijelom i stoga što je i pisana riječ pronašla druge puteve do čitatelja pa je i Sajam knjiga prerastao u puno više. Kakve su navike Brođana, koliko čitaju i kakve knjige najviše posuđuju, istražili smo u slavonskobrodskoj Gradskoj knjižnici.

SLAVONSKI BROD - Šestodnevni međunarodni sajam knjiga i učila sa četrdeset godina tradicije, smješten na zagrebačkom Velesajmu, večeras zatvara svoja vrata. Više od tristo izlagača iz trinaest zemalja, preko dvije stotine pratećih programa i stotinu gostujućih predavača te oko 130 tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske, epilog je ovogodišnjeg Interlibera.

Paviljon broj šest, kako je ranije pisao SBplus, ugostio je ove godine i slavonskobrodske izlagače - Podružnicu za povijest Slavonije, Srijema i Baranje te autora Jerka Zovka sa šest ukoričenih autorskih djela.

Povodom zatvaranja Interlibera, ali i završetka Mjeseca hrvatske knjige koji je u slavonskobrodskoj Gradskoj knjižnici obilježen bogatim dvanaestodnevnim programom, istražili smo koliko i što čitaju Brođani.

Broj registriranih članova knjižnice u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod trenutno je 3642, što znači da je Knjižnica ove godine privukla dvjesto novih korisnika. Tijekom prvih devet mjeseci učlanjeni iz Slavonskog Broda i okolice, posudili su više od 53 tisuće knjiga. a usluge Knjižnice u prosjeku svaki dan koristi tristotinjak članova.

Među posuđenim knjigama najviše su se ove godine tražili sljedeći naslovi: „Slonovi na mjesečini", „Dobra djevojka", „Supruga vlasnika plantaže čaja", „Nakon tebe" i „Oteta nevjesta"

Dolaskom vršiteljice dužnosti Ružice Bobovečki na ravnateljsko mjesto slavonskobrodske Knjižnice, pojavile su se i brojne novine poput Kluba čitatelja, programa „Za lakši san djeteta u bolnici" (prema projektu na državnoj razini „Za osmijeh djeteta u bolnici"), radionice programiranja s micro:bitovima, Kutića Gradske knjižnice u vrtićkim skupinama Dječjeg vrtića „Ivana Brlić Mažuranić" te izbora najčitatelja Knjižnice.

- Smatram da Gradska knjižnica Slavonski Brod s ove točke gledišta, s dobrim strateškim planom koji uključuje poslovne i marketinške planove, istraživanje tržišta, ispitivanje potreba korisnika (ali i ostalih članova zajednice koji nisu korisnici), kvalitetnim timskim radom i brojnim knjižničnim uslugama, otvorenošću za nove ideje ....stremi i ide prema realnoj održivosti u novom okruženju i vrhu hrvatskog knjižničarstva. - za SBplus kazala je Ružica Bobovečki, v.d. ravnateljice Gradske knjižnice Slavonski Brod.

Knjižnica će i u narednom razdoblju biti usmjerena na razvoj kulturnih programa (Večer poezije, Tjedan knjižnice, projekcije filma, Slušaonica glazbe, izložbe, radio emisije čitanja knjiga, koncerti), edukativnih programa s ciljem poticanja pismenosti i razvijanja čitalačkih navika kroz pedagoško-animatorske radionice za djecu i mladež, radionica računalnog opismenjavanja umirovljenika, predavanja vezanih za različite teme kao što su zdravlje, psihologija, pedagogija te aktualna društvena pitanja.

Knjižnica, pritom, sve navedene programe ne može provoditi sama pa je suradnja s različitim gradskim udrugama, institucijama i pojedincima nužna. Neki od 'prijatelja' slavonskobrodske Knjižnice su Udruga UPKO, Dječje kazalište, gradske škole i vrtići, manjinske zajednice, foto i filmski klub Zajednice tehničke kulture Slavonski Brod, Opća bolnica dr. Josip Benčević, Učiteljski fakultet, Inkluzija, Regoč, Udruga slijepih i slabovidnih Slavonski Brod, Udruga gluhih i nagluhih Slavonski Brod, Udruga osoba s invaliditetom Loco-Moto.

Baš poput Interlibera i Gradska knjižnica Slavonski Brod odavno nudi više od pukog čitanja i posuđivanja knjiga. Postali su to pravi informativni centri i mjesta učenja za sve skupine građana. Od učenja novih pisama pa do bavljenja omiljenim hobijima, knjižnice danas prate moderne tehnologije i pokušavaju biti ukorak s novitetima. Vrijeme je, očito, za velike promjene i novo doba knjižnica, a ona slavonskobrodska zasad izvrsno odgovara na sve zahtjeve suvremene svakodnevice te stoga okuplja sve više mladih korisnika.

Slavonskobrodska Knjižnica ima oko 135 tisuća jedinica knjižne građe, 2390 neknjižne (elektroničke) građe, 74 naslova novina, časopisa i drugih periodičnih izdanja koje korisnici mogu čitati u prostorijama Knjižnice, ali i posuđivati. Godišnja članarina iznosi osamdeset kuna, a u Noći knjige, 23. travnja, građani koji dotad nikada nisu bili korisnici svake se godine mogu besplatno učlaniti. Cijeli rujan članarina je besplatna za prvašiće s područja Brodsko-posavske županije, a u proteklom Mjesecu hrvatske knjige, povodom rođendanske godine (70. obljetnice osnutka i rada GKSB), članarina je bila besplatna i za sve osobe rođene 1948. godine ako im je to bilo prvo učlanjenje.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sedamdeset i dvije su joj godine tek

Slavonskobrodska slavljenica

Sedamdeset i dvije su joj godine tek

26.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nalazimo se pred vratima drugačijeg života

Crtica iz Antunova pera

Nalazimo se pred vratima drugačijeg života

12.4.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za sve su krivi čovjek i njegova pohlepa

Promišljanje kroz čitanje

Za sve su krivi čovjek i njegova pohlepa

9.4.2020. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dražen Filošević, novo književno ime Slavonskog Broda

Promocija knjige Konstantinopol 1054.A.D

Dražen Filošević, novo književno ime Slavonskog Broda

29.2.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani se Ivanom hvale, ali o njoj najbolje pišu neki drugi

'Najbolja knjiga o Ivani'

Brođani se Ivanom hvale, ali o njoj najbolje pišu neki drugi

12.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Brođani se znaju smijati i smiju se pravim stvarima'

Klupko smijeha u Gradskoj knjižnici

'Brođani se znaju smijati i smiju se pravim stvarima'

6.2.2020. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radioaktivna heretičnost dr. sc. fra. Drage Bojića

Daidža, reći će kolege mu iz Hercegovine

Radioaktivna heretičnost dr. sc. fra. Drage Bojića

12.11.2019. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Sumorna vremena nose bolje pjesničke uspjehe'

Hrvatska je dobra za stvaralaštvo:

'Sumorna vremena nose bolje pjesničke uspjehe'

4.11.2019. | 20:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nikola Tesla je svjetska baština!

Premijerno u Brodu-Teslina izložba u MBP

Nikola Tesla je svjetska baština!

15.10.2019. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradska knjižnica u potrazi za pojačanjem

U raspisanom oglasu poznata i primanja

Gradska knjižnica u potrazi za pojačanjem

19.8.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : „Erotika u fantastici”

8. lipnja 8. Marsonikon

„Erotika u fantastici”

29.5.2019. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva mjeseca uložila u izradu slikovnice

Pobjednica je Viktorija iz Križevaca

Dva mjeseca uložila u izradu slikovnice

8.4.2019. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uplovljavamo u svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić

Objavljen program manifestacije

Uplovljavamo u svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić

3.4.2019. | 16:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : U pisanju nalazi slobodu koju si u službi ne može dopustiti

Svakomu je potreban ispušni ventil

U pisanju nalazi slobodu koju si u službi ne može dopustiti

16.3.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nitko više ne govori, svi pričaju'

Nives Opačić:

'Nitko više ne govori, svi pričaju'

9.3.2019. | 9:15