Kultura : Ostalo

21.2.2019. u 9:20
Prikaza: 4702
|
Autor: Marija Radošević

16. Dani plesa posvećeni Slavenskoj

Susreti koji pomiču granice u plesnim izričajima

Slavonski Brod : Susreti koji pomiču granice u plesnim izričajima(Foto: Marija Radošević/SBplus)

"Svi se mi baziramo na klasičnom baletu kao tehničkoj pripremi, ali daljnji razvoj, kako kreativno tako i odgojno, kod djece leži upravo u suvremenom i kreativnom plesu koji pristupa svakom djetetu individualno pa se tako može i izraziti. Što smo mi posebniji i drugačiji i što je više različitosti, osobnosti, između nas - to više cijenimo i više radimo na tome. Takva je bila i Mia a mi težimo tome“, kazala je Ilijana Lončar.

SLAVONSKI BROD - Šesnaesti Dani plesa, posvećeni velikoj primabalerini Miji Čorak Slavenskoj, započeli su sinoć u Kazališno-koncertnoj dvorani, donoseći ljepotu pokreta koju su u prvoj plesnoj večeri najbolje pokazali mladi plesači osječkog plesnog studija "Shine", plesne radionice Ilijane Lončar iz Požege, zagrebačke Udruge Gombalište te domaćeg Studija za moderni i klasični ples "Brodski leptirići".

Ova plesna manifestacija podsjećanje je na dugo prešućivanu Slavensku koja je voljela klasični balet, ali je jednako bila otvorena i prema modernim strujanjima u plesnoj umjetnosti, kakve narednih tjedan dana ljubitelji plesa mogu svaku večer gledati na pozornici slavonskobrodske Kazališno-koncertne dvorane.

Plesna umjetnost puno znači i Olgi Andrusenko, dugogodišnjoj voditeljici „Brodskih leptirića" koji su se nedavno iz Beča vratili s čak četiri zlatne nagrade. „Posvećujemo ih našoj Miji Čorak Slavenskoj", kaže Andrusenko ponosna na „svoje leptiriće" koji su do sada s brojnih putovanja donosili lijepa priznanja. Među njima je i Dora Pejić koja od pete godine uči balet. „Drago mi je da mogu učiti plesati u istom gradu u kojem je plesala nekada najpoznatija balerina, Mia Čorak Slavenska, a i da mogu sudjelovati u ovom programu posvećenom njoj". Desetogodišnja Ana Svirčević krenula je plesati sa četiri godine a pleše, kaže, zbog toga što joj je Mia oduvijek bila inspiracija. „I jednostavno zato što mi se sviđaju plesni koraci. Nikad neću odustati makar imala i pedeset godina", kaže ova rasplesana djevojčica.

Iako je plesnu umjetnost teško njegovati u malim sredinama, plesnoj koreografkinji Ilijani Lončar to uspijeva u maloj Požegi već gotovo dva desetljeća. Puno puta je sa svojom ekipom sudjelovala na Danima plesa što joj je, kaže, velika čast, premda u Brodu uglavnom pokazuje rad mlađih dobnih uzrasta. A publika je sinoć pozorno pratila nastup prvašića te nešto odraslijih djevojaka, koje plešu već deset godina u ovoj umjetničkoj organizaciji. 

Na ovakvim plesnim susretima, svi sudionici pomiču granice u plesnim izričajima, kao što ih je nekada pomicala i Mia. „Moj osobni plesni izričaj je suvremeni ples. On je kreativan sam po sebi, ples iz nutrine. Svi se mi baziramo na klasičnom baletu kao tehničkoj pripremi ali daljnji razvoj kako kreativno tako i odgojno kod djece leži upravo u suvremenom i kreativnom plesu koji pristupa svakom djetetu individualno pa se tako može i izraziti. Što smo mi posebniji i drugačiji i što je više različitosti, osobnosti, između nas - to više cijenimo i više radimo na tome. Takva je bila i Mia a mi težimo tome", kazala je Ilijana Lončar koja dva desetljeća okuplja klince koji vole plesati u dobi od treće godine na dalje, a uvijek ih ima do 150 djece, što je veliki uspjeh.

Po prvi put se brodskoj publici predstavila zagrebačka Udruga Gombalište, koja također njeguje različite plesne izričaje, što su s puno energije i pokazali. Njihova voditeljica Marija - Martina Glavaš kaže kako joj ples znači život. Već osam godina pokušava svoje plesno znanje prenijeti na djecu i stvoriti ne samo plesače nego (kao buduća kineziologinja) i kompletne izvođače (glumce itd). „Najviše smo fokusirani na suvremeni ples, hip-hop i klasični balet ali ukomponiramo show dance, jazz dance i ostale umjetničke tehnike. Ples je moj život, u plesu sam od treće godine i 17 godina sam intenzivno plesala svaki dan. To mi je ogroman ispušni ventil, odmaknut se od briga ovoga svijeta i prepustiti se muzici i pokretu" rekla je Marija - Martina.

Jednako tako u pokretu uživa i Suzana Žuljević, voditeljica plesnog studia Shine iz Osijeka, po drugi put na Danima plesa. „Drago mi je što ovakvih festivala ima sve više kao i plesnih klubova, jer ples spaja ljude. Ples je za mene ljubav, nešto što je važno ostaviti mlađim naraštajima, a nas odrasle vraća u doba kada smo bili zaigrani i sretni samo što postojimo" kazala je Žuljević koja je također zaplesala na pozornici KKD u programu različitih plesnih stilova. „Jer ples je spektar boja koje treba miješati i uživati u tome, ne bojati se eksperimentirati sa svojim tijelom", dodaje Žuljević koja se profesionalno 15 godina bavi plesom i spaja ugodno s korisnim".

Pokret uz glazbu s više ili manje plesnog umijeća pokazali su sinoć na pozornici KKD klinci od treće godine do srednjoškolaca a i narednih sedam dana ljubitelje plesne umjetnosti čekaju besplatni programi (osim subote) na istom mjestu. 

Uz standardne plesne večeri na Danima plesa koji se održavaju uz pomoć Grada i Ministarstva kulture, uz već treću godinu zaredom plesnu poslasticu-Gala večer, kada će nastupiti „baletani" nacionalnih kuća Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, ove godine održat će se i plesne radionice koje će voditi dugogodišnji suradnik i plesni koreograf, Branko Banković. „Na to smo se odlučili kako bismo plesnim pedagozima koji djeluju pri osnovnim školama grada i županije, a plesnom se umjetnošću bave kroz redovnu nastavu ili izvannastavne aktivnosti, omogućili nekakvo stručno usavršavanje što inače nemaju priliku dobiti na seminarima koje organizira agencija za odgoj i obrazovanje" kazala je ravnateljica KKD Sanja Nuhanović. Dodala je kako će Banković svoje znanje i vještine prenijeti djeci preko plesnih pedagoga i možda u njima pobuditi ljubav prema plesnoj umjetnosti, stvoriti publiku za plesne programe ili potaknuti da se tom umjetnošću bave.

Ako imaju svoju viziju, trebaju se školovati, biti vrijedni i uporni i možda dotaknu zvijezde, kao što je to uspjelo i velikoj baletnoj umjetnici Miji Čorak Slavenskoj.

Sinoćnjoj plesnoj večeri kojom su započeli sedmodnevni Dani plesa u Slavonskom Brodu prethodilo je polaganje cvjetnog vjenčića na spomen ploču rodne kuće Mije Čorak Slavenske u središnjoj brodskoj Starčevićevoj ulici.

Večeras (četvrtak) je na programu od 19.30 sati plesna predstava „Viola, ja i nas dvije", Zagrebačkog plesnog centra, a u petak dvije plesne predstave Studija za suvremeni ples iz Zagreba, od 19.30 (Ansambl) i 20.45 sati (Umjetnik za hitne intervencije). 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako do velikog broja knjiga za svega 30 kuna

Akcija traje još kratko

Evo kako do velikog broja knjiga za svega 30 kuna

13.11.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izabrani najbolji radovi mladih autora

Podružnica za povijest SBS

Izabrani najbolji radovi mladih autora

27.10.2020. | 10:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala za slobodu da predstavu napravimo kako smo zamislili'

Projekt koji je povezao Brođane

'Hvala za slobodu da predstavu napravimo kako smo zamislili'

21.10.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tragajući za ovcama koje piju more, pronašao je ljude

Novinar, javni radnik i pisac S. Ferić

Tragajući za ovcama koje piju more, pronašao je ljude

29.9.2020. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ludilo' radionice u pomalo 'luda vremena'

Vrijedna donacija

'Ludilo' radionice u pomalo 'luda vremena'

25.7.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno na korak do stalnog postava Muzeja

Za dogradnju 9,7 milijuna kuna

Konačno na korak do stalnog postava Muzeja

1.7.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prepoznajete li ovaj dio Slavonskog Broda?

Nekad 'gol', danas prepun drveća

Prepoznajete li ovaj dio Slavonskog Broda?

9.6.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (10.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (10.)

31.5.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (9.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (9.)

30.5.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (8.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (8.)

29.5.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (7.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (7.)

28.5.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (6.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (6.)

27.5.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (5.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (5.)

26.5.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (4.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (4.)

25.5.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (3.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (3.)

24.5.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (2.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (2.)

23.5.2020. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (1.)

Rješavanje kontroverzije u nastavcima

Oko pitanja najstarijeg pisanog spomena Slav. Broda (1.)

22.5.2020. | 18:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi gledaju, ali samo rijetki vide. On itekako dobro vidi.

Izložba koju ne smijete propustiti

Mnogi gledaju, ali samo rijetki vide. On itekako dobro vidi.

16.5.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radionice iz brodskog Centra mladih preselili na Facebook

Cool KUL centar ne staje

Radionice iz brodskog Centra mladih preselili na Facebook

13.5.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svijet bajki u virtualnom izdanju?

Bude li volje i truda

Svijet bajki u virtualnom izdanju?

14.4.2020. | 16:15