Obrazovanje : Osnovno

5.9.2019. u 11:15
Prikaza: 4279
|
Autor: A. Primorac

Na početku školske godine opet problemi

Roditelji: 'Vjerojatno ćemo pisati peticiju'

Slavonski Brod : Roditelji: 'Vjerojatno ćemo pisati peticiju'(Foto: AP/SBplus)

"Teško mi je shvatiti zbog čega učenici iz viših razreda ne idu u drugu smjenu, a ovu malu dječicu da ostave u prvoj. Kad bi to bilo tako lakše bismo 'pregurali' to što nemamo boravka, jer bi se onda tih par sati od završetka nastave do našeg povratka s posla nekako 'premostilo'. Ovako se pitam kada ću viđati svoje dijete."

SLAVONSKI BROD - U osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Slavonskom Brodu jučer je održan roditeljski sastanak za prve, druge, treće i četvrte razrede. - Sazvali su nas, između ostaloga, da nam kažu kako će naša djeca koja pohađaju treći i četvrti razred ići u poslijepodnevnu smjenu - kazala je Mirela Vrdoljak čiji sin ide u četvrti razred ove škole. Takvu odluku smatra lošom po djecu, tim više što učenici četvrtih razreda nemaju mogućnost pohađanja dnevnog boravka.

- Točno je da su roditelji iskazali svoje nezadovoljstvo, kako pitanjem dnevnog boravka tako i zbog činjenice da će učenici trećih i četvrtih razreda mijenjati smjene, što znači da će svaki drugi tjedan biti u poslijepodnevnoj. No mi smo učinili ono što je u našoj ovlasti. Dnevni boravak bio je sporan i za učenike trećih razreda no oni su osnivaču podnijeli zahtjev da se njihovoj djeci omogući pohađanje dnevnog boravka, nakon čega smo mi u školi dobili Odluku osnivača po kojoj moramo iznaći prostor. To ćemo i učiniti jer tehnički možemo učionicu razreda koji je primjerice na tjelesnom 'ponuditi' za tu namjenu, no tu valja istaknuti kako takvo tehnički moguće rješenje u svakom slučaju ide na uštrb kvalitete uvjeta boravka i rada s djecom - za SBplus kazao je Zlatko Bagarić, ravnatelj Osnovne škole Ivan Goran Kovačić.

I dok su roditelji trećih razreda riješili pitanje dnevnog boravka, zajedno s roditeljima četvrtih razreda izražavaju nezadovoljstvo time što njihova djeca idu u poslijepodnevnu smjenu.

- Teško mi je shvatiti zbog čega učenici iz viših razreda ne idu u drugu smjenu, a ovu malu dječicu da ostave u prvoj. Kad bi to bilo tako lakše bismo 'pregurali' to što nemamo boravka, jer bi se onda tih par sati od završetka nastave do našeg povratka s posla nekako 'premostilo'. Ovako se pitam kada ću viđati svoje dijete. Ja sam ujutro na poslu, on je poslijepodne u školi i zapravo po cijele dane se ne vidimo, a oni su još u dobi kada smo mi roditelji ti koji ih trebamo učiti stvaranju radnih navika. Kako to učiniti ako ih ne vidimo po cijeli dan - pita se Mirela, dodajući kako su na upite o sudbini pohađanja nastave svoje djece u predviđenim uvjetima na jučerašnjem roditeljskom dobili prijedlog da pišu peticiju osnivaču.

- Razgovarali smo nakon sastanka međusobno i čini se kako je peticija sve izglednija - najavila je ova majka koja je kao i drugi roditelji nezadovoljna trenutnim rješenjem. Ravnatelj Bagarić ističe kako je u cijeloj priči najveći problem u organizaciji nastave, jednosmjenskog rada i produženog boravka - prostor kojeg ova škola nema. 

- Mi radimo u prilično teškim prostornim uvjetima bez garderobe, blagovaonice, na 170 učenika imamo šest slavina za vodu i osam kabina za wc. Na prostoru se pokušalo prije par godina dobili pregradnjom velike u dvije manje učionice no niti to nije donijelo željene rezultate. U razgovoru s predstavnicima osnivača iznesena je s njihove strane ideja da se u blizini škole pronađe dodatni prostor u koji bi onda išli učenici trećih i četvrtih razreda čime bi se i njima omogućila jednosmjenska nastava, no sve su to vatrogasne mjere koje idu na uštrb kvalitete rada s djecom - mišljenja je ravnatelj Bagarić koji je osnivaču u više navrata iznosio ideju preuređenja potkrovlja školske zgrade.

Na taj bi se način, uvjeren je, riješio problem s kojim se sada susreću. Ideja je stara, kaže od 2006. godine, a podrazumijeva izmjenu krova i preuređenje tavanskih prostora čime bi se dobile četiri velike učionice. - Ova zgrada 2023. napunit će sto godina a isto toliko stara stolarija vapi za obnovom kao i krov. Kada bi se išlo u tu sanaciju, koja je neophodna, bilo bi dobro da se iznađu sredstva te da se odmah tavanski prostor preuredi u učionice - poručio je ravnatelj, izražavajući nadu kako će se za to sredstva uspjeti pronaći jer je krajnji cilj dobrobit djece. Nadaju se tome i roditelji učenika trećih i četvrtih razreda, koji do tada ipak žele da njihova djeca ne budu ta koja će ići drugu smjenu te traže da se do početka nastave ipak dogovori neko prijelazno i po njihovu djecu bolje i kvalitetnije rješenje. Kako će cijela priča završiti ostaje pričekati ponedjeljak, 9. rujna kada i službeno počinje novo odgojno-obrazovno razdoblje koje eto niti ove godine nije prošlo bez problema.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
ibarix

ibarix

Komentirano: 8.9.2019. | 19:12

1

Ljudi previše seru, kratko i jasno. I mi smo išli u obje smjene, pješačili daleko, nismo imali boravke, besplatne knjige, besplatno jelo i slično. A pogle danas. Toliko nezahvalnih razmaženaca. Da njihove pahuljice slučajno ne bi izvan staklenog zvona. Seratori.
12345

12345

Komentirano: 6.9.2019. | 21:36

2

Xsize@ koji to gradski ravnatelj radi kontra grada? Prvi put za to čujem, a da taj nije bivši...
Klima

Klima

Komentirano: 6.9.2019. | 11:01

3

XSIZE ti stvarno misliš da ako gradonačelnik nešto predloži i kaže da se ravnatelj neće složiti?! Gdje ti živiš. Netko je fino napisao da su roditelji postali cendravi. Većina da. Djeca su u dobi od 10g morala već biti dosta samostalna. Da ih se ne treba voziti do škole i iz nje. Osim po ružnom vremenu naravno. Ali kad vidimo kako ta navika traje i traje do srednje škole gdje se masovno dolazi po klince. Nije ni čudo što su onda ti klinci na glasu kao ne samostalni. Od roditelja sve ide i tu sve završava.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 6.9.2019. | 7:21

4

12345, samo čisto informativno, o rasporedu smjena i produženog boravka odlučuje ravnatelj škole, ne gradonačelnik... Mislim da si malo pobrkao lončiće, i meni je puno razumljivije da mijenjaju smjene stariji razredi, nego razredna nastava. Valjda će netko doći pameti.
12345

12345

Komentirano: 6.9.2019. | 0:11

5

Mrki55@ ne pričam individualno tko gdje i što radi, nego o tome da neki mogu dobiti što traže, a neki ne.... zašto lane nije uveden boravak i za treci razred kao sto ove godine jest... a ništa se nije promjenilo.. sljedeće godine ovi iz trećeg kad budu četvrti opet će izlobirat i za četvrti... vidiš neki mogu, a neki ne... ne moraš se složit, ali tako stvari stoje... da se mene pita pita razredna nastava u prvu, a predmetna u dvije smjene i bilo bi prostora i za boravak od prvog do četvtog, ali mene se ne pita, a sigurno bi bilo i onih kojima niti to ne bi odgovaralo... znači radi se preko koljena i diktatorski i to ne samo u ovoj školi... to ti je ono kad ministarstvo prepusti vlast lokalnim šerifima koji ne znaju pojam pedagoški standardi i uvjet boravka u školi... zadovoljava li velebna ideja pregrađivanja učionice broju djece po broju kvadrata u kojem bi trebali boravit... naravno da ne, ali od čeg bi onda majstor za rigips živio... imamo Hrvatsku!!
mrki55

mrki55

Komentirano: 5.9.2019. | 23:46

6

12345 , ne slažem se. Šta je sa djecom roditelja koji rade druge ( ili treće )smjene- oni nemaju pravo vidjeti dijete? Jesu li njihova prava ugrožena???
12345

12345

Komentirano: 5.9.2019. | 21:56

7

Uredit tavan i riješen problem. Osim ako mirko ne daje sve na livadu, a ovdje nema ni wc papira... Zanimljivo je kako neki koji nemaju djecu, a daju si za pravo komentirat, a nemaju ni pojma kojim povodom i prijedlogom je sastanak sazvan...grad osim debilnih prijedloga i diktatorskih odluka nista racionalno i pametno ne nudi... Taubek@ pa gradu su i podnjeli prijedlog roditelji koji djecu ne žele vidjet cijeli dan, a sad se žale oni četvrtaši koji će morati u dvije smene i nemaju boravak, znaći nit imaju gdje djecu ostavit, niti ce ih cjeli dan zbog druge smjene vidjet.... ak se ne varam radi se o neravnopravnosti ovom odlukom grada prema nekim razredima...zakljucak, ako se roditelj iz nekog razreda duboko u šupak uvukao gradu on dobiva što hoće, ostali nek se jeb... Znači namazat se vazelinom i pravac tvrđa...
Taubek

Taubek

Komentirano: 5.9.2019. | 15:54

8

I roditelji su poceli cendrati...trdba mu dnevni boravak za dijete od 10 ili 11 godina...nek doma idu...kljuc mu napraviti i doma pisati zadacu
mrki55

mrki55

Komentirano: 5.9.2019. | 15:18

9

Sastanak je bio nešto strašno!!! Nitko se nije zapitao zašto opet djeca iz Vrbe idu u tu školu??? Oni bi od ovolike škole napravili veću. Kako? Kad je ravnatelj govorio da se ne prima djecu iz drugih upisnih područja ' vršio se pritisak da se djeca ipak upišu. Sad nema mjesta za sve - nema se više kakav pritisak vršiti- djeca zbijena- bez uvjeta za rad. Sad svi pate. Izvolite svoju djecu upisati u školu kojoj pripadaju i svi će biti zadovoljni. Dijete sa Livade ne treba u školu u centru grada jer tu rade roditelji. Dijete koje pripada na Mikrorajon, neka ide na Mikrorajon. Gužve ni problema neće biti.
portal

portal

Komentirano: 5.9.2019. | 14:33

10

"Ovako se pitam kada ću viđati svoje dijete." Možeš si misliti. Viđat ćeš ga kao i svi drugi roditelji čija djeca idu u obje smjene. U svim školama je (osim H. Badalića), do unatrag dvije godine, svaki razred mijenjao smjene i nitko od roditelja se nije pitao kada će viđati svoje dijete, samo se ova majka našla uvrijeđena. Valjda njeno dijete vrijedi više od naše.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvašić s autizmom plakao pred slavonskobrodskom školom

"Prekrasni prvi dan škole"

Prvašić s autizmom plakao pred slavonskobrodskom školom

9.9.2019. | 17:05
- Ja sam po prirodi vrlo emotivan i u ovom trenutku mogao bih reći svašta, ali ne želim naštetiti svojem djetetu. Razočaran sam ovako 'divnim' početkom školske godine. - rekao je Hrvoje čiji je sin prvi dan škole ostao u suzama.
- Ja sam po prirodi vrlo emotivan i u ovom trenutku mogao bih reći svašta, ali ne želim naštetiti svojem djetetu. Razočaran sam ovako 'divnim' početkom školske godine. - rekao je Hrvoje čiji je sin prvi dan škole ostao u suzama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijem za najmlađe

Ljetni gradski programi

Prijem za najmlađe

30.8.2019. | 12:40
Brodski ljetni kamp izazvao je veliki interes, čemu svjedoči podatak da je u njemu sudjelovalo oko 250 djece, dok se u programe Ljeta u Brodu uključilo oko 300 djece i mladih s područja grada.
Brodski ljetni kamp izazvao je veliki interes, čemu svjedoči podatak da je u njemu sudjelovalo oko 250 djece, dok se u programe Ljeta u Brodu uključilo oko 300 djece i mladih s područja grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sada su pronašli nešto loše i u omiljenom 'graničaru'

Stručnjaci ga proglasili nasilnim

Sada su pronašli nešto loše i u omiljenom 'graničaru'

30.6.2019. | 13:00
Omiljena igra bez koje nije mogla proći osnovna škola i slavonskobrodskim je đacima dobro poznata. Na terenu i 'graničarom' mnogo su se puta rješavala dječja rivalstva među gradskim školama. Saa stručnjaci kažu kako se radi o legaliziranom nasilju.
Omiljena igra bez koje nije mogla proći osnovna škola i slavonskobrodskim je đacima dobro poznata. Na terenu i 'graničarom' mnogo su se puta rješavala dječja rivalstva među gradskim školama. Saa stručnjaci kažu kako se radi o legaliziranom nasilju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svim brodskim osnovnoškolcima osigurani besplatni udžbenici

Za uspješnu novu školsku godinu

Svim brodskim osnovnoškolcima osigurani besplatni udžbenici

27.6.2019. | 9:45
Kako bi financijski pomogli roditeljima osnovnoškolaca da sa što manje briga dočekaju novu školsku godinu, iz državnog i gradskog proračuna osigurana su sredstva za nabavu besplatnih udžbenika i radnih bilježnica koje će dočekati sve slavonskobrodske osnovnoškolce početkom nove š
Kako bi financijski pomogli roditeljima osnovnoškolaca da sa što manje briga dočekaju novu školsku godinu, iz državnog i gradskog proračuna osigurana su sredstva za nabavu besplatnih udžbenika i radnih bilježnica koje će dočekati sve slavonskobrodske osnovnoškolce početkom nove š
SBplus.hr, Slavonski Brod : Započeo upis osnovnoškolaca u produženi boravak

Poziv roditeljima

Započeo upis osnovnoškolaca u produženi boravak

29.5.2019. | 11:55
Prijave za produženi boravak roditelji mogu predati u Gradsku upravu najkasnije do kraja lipnja, ostale pojedinosti vezane u prijavu pogledajte u nastavku.
Prijave za produženi boravak roditelji mogu predati u Gradsku upravu najkasnije do kraja lipnja, ostale pojedinosti vezane u prijavu pogledajte u nastavku.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska škola vršit će isporuku energije HEP-u

Novi proizvođači energije u gradu

Brodska škola vršit će isporuku energije HEP-u

8.5.2019. | 14:30
- Budući da škola nije energetski obnovljena, prijavom na projekt nismo ništa puno očekivali. Doista, promjenom ponašanja - gašenjem svjetala, pažnjom na vodu da se ne ostavi otvorena, uspjeli smo postići te velike uštede u samo nekoliko mjeseci. Bitno je istaknuti kako smo to i
- Budući da škola nije energetski obnovljena, prijavom na projekt nismo ništa puno očekivali. Doista, promjenom ponašanja - gašenjem svjetala, pažnjom na vodu da se ne ostavi otvorena, uspjeli smo postići te velike uštede u samo nekoliko mjeseci. Bitno je istaknuti kako smo to i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li im biti vraćeno istom mjerom?

Društvu i zajednici daju puno

Hoće li im biti vraćeno istom mjerom?

15.4.2019. | 15:00
Uz vanjski okoliš, u koji bi smjestili vrt i igralište, povećanjem broja učionica i prostorija za rehabilitacijske programe, slavonskobrodska Osnovna škola za učenike s posebnim potrebama, jedina takve vrste u Brodsko-posavskoj županiji, želi učiniti još više za društvo i postati
Uz vanjski okoliš, u koji bi smjestili vrt i igralište, povećanjem broja učionica i prostorija za rehabilitacijske programe, slavonskobrodska Osnovna škola za učenike s posebnim potrebama, jedina takve vrste u Brodsko-posavskoj županiji, želi učiniti još više za društvo i postati
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija upoznala školarce s opasnostima Interneta

U okviru Dana medijske pismenosti

Policija upoznala školarce s opasnostima Interneta

11.4.2019. | 14:30
Cilj održavanja Dana medijske pismenost je osvijestiti javnost o medijskoj pismenosti, osnažiti građane, a posebice djecu i mlade, trudeći se stvoriti platformu za suradnju i razvoj održivih projekata kao i biti podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijal
Cilj održavanja Dana medijske pismenost je osvijestiti javnost o medijskoj pismenosti, osnažiti građane, a posebice djecu i mlade, trudeći se stvoriti platformu za suradnju i razvoj održivih projekata kao i biti podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijal
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik odlučio nagraditi najbolje osnovnoškolce

'Slatke uskrsne košarice'

Gradonačelnik odlučio nagraditi najbolje osnovnoškolce

10.4.2019. | 15:45
'Kada smo vidjeli prezentaciju Udruge 'Čokoladarnice Chade', pojavila mi se ideja da upravo vi koji ste najbolji na natjecanjima, zaslužujete biti nagrađeni za Uskrs pa i ovaj tjedan kada obilježavamo dane Ivane Brlić-Mažuranić.'
'Kada smo vidjeli prezentaciju Udruge 'Čokoladarnice Chade', pojavila mi se ideja da upravo vi koji ste najbolji na natjecanjima, zaslužujete biti nagrađeni za Uskrs pa i ovaj tjedan kada obilježavamo dane Ivane Brlić-Mažuranić.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Klince' veseli odlazak na sladoled

Danas na Korzu

'Klince' veseli odlazak na sladoled

10.4.2019. | 13:20
Osim što su obojenih lica djeca hodala držeći svog kolegu za ruku, 'piskarala' na štandu bajkopisalica te su neka odigrala i bajkoviti memory, pogledate li fotografije u galeriji, možete uočiti kako je 'klince', što je bilo i za očekivati, ipak najviše veselio odlazak na sladoled
Osim što su obojenih lica djeca hodala držeći svog kolegu za ruku, 'piskarala' na štandu bajkopisalica te su neka odigrala i bajkoviti memory, pogledate li fotografije u galeriji, možete uočiti kako je 'klince', što je bilo i za očekivati, ipak najviše veselio odlazak na sladoled
SBplus.hr, Slavonski Brod : Klinci slikali s fosforescentnim pigmentom

Vidljivo isključivo u mraku

Klinci slikali s fosforescentnim pigmentom

3.4.2019. | 16:15
Kako bi se 'klinci' što lakše pokušali prisjetiti svojih snova te njihovu interpretaciju prikazati na papiru, prostoriju u kojoj su boravili ispunjavao je miris autorove mješavine biljaka koja djeluje meditativno, kao i zvuk glazbe koja prati čitavu taktilnu priču, a upaljena su
Kako bi se 'klinci' što lakše pokušali prisjetiti svojih snova te njihovu interpretaciju prikazati na papiru, prostoriju u kojoj su boravili ispunjavao je miris autorove mješavine biljaka koja djeluje meditativno, kao i zvuk glazbe koja prati čitavu taktilnu priču, a upaljena su
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi slavonskobrodski osnovnoškolci ići će u jednu smjenu

Najavljena gradnja novih osnovnih škola

Svi slavonskobrodski osnovnoškolci ići će u jednu smjenu

13.3.2019. | 17:16
'Planiramo cjelodnevnu nastavu u jednoj smjeni, od 9 do 16, za sve osnovnoškolske ustanove u Hrvatskoj i u tom smislu imamo potporu Svjetske banke i to će biti u našem planu.'
'Planiramo cjelodnevnu nastavu u jednoj smjeni, od 9 do 16, za sve osnovnoškolske ustanove u Hrvatskoj i u tom smislu imamo potporu Svjetske banke i to će biti u našem planu.'
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovnoškolci na druženju u zgradi Županije

Domaćini ih lijepo ugostili

Osnovnoškolci na druženju u zgradi Županije

6.2.2019. | 13:45
Učenike je ipak najviše zanimalo koje su dužnosti, obveze i ovlasti županijskih dužnosnika, stoga im je zamjenik župana, Damir Mirković, ukratko pojasnio sve prednosti i mane ovih funkcija.
Učenike je ipak najviše zanimalo koje su dužnosti, obveze i ovlasti županijskih dužnosnika, stoga im je zamjenik župana, Damir Mirković, ukratko pojasnio sve prednosti i mane ovih funkcija.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nagrađeni najbolji poznavatelji propisa

Mališani u prometu

Nagrađeni najbolji poznavatelji propisa

1.2.2019. | 18:20
Zadnji 'radni' dan u tjednu, osnovnoškolci nisu proveli u iščekivanju vikenda, nego družeći se sa slavonskobrodskim plavcima.
Zadnji 'radni' dan u tjednu, osnovnoškolci nisu proveli u iščekivanju vikenda, nego družeći se sa slavonskobrodskim plavcima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnovnoškolcima stiže 636 novih lektirnih naslova

Knjige za školske knjižnice

Osnovnoškolcima stiže 636 novih lektirnih naslova

23.1.2019. | 12:50
Grad Slavonski Brod i ove će godine izdvojiti značajna sredstva kako bi pomogao školskim knjižnicama da se opskrbe novim 'naslovima'.
Grad Slavonski Brod i ove će godine izdvojiti značajna sredstva kako bi pomogao školskim knjižnicama da se opskrbe novim 'naslovima'.