Obrazovanje : Srednje

29.4.2020. u 22:00
Prikaza: 5441
|
Autor: A. Primorac

Doznali smo i što je s povratom novca

Evo koje su škole odgodile, a koje otkazale maturalne zabave

Slavonski Brod : Evo koje su škole odgodile, a koje otkazale maturalne zabaveIlustracija (fotografija nema izravne veze s događajem opisanim u članku)(Foto: SBplus/arhiva)

Što je s maturalnim zabavama i maturalnim putovanjima. Hoće li ih biti? Jesu li otkazane ili samo odgođene? Što je s novcem koji su neki uplatili? Na koji način će on biti kompenziran? Sve su to pitanja na koja su odgovori, na upit SBplusa, stigli iz brodsko-posavskih srednjih škola.

SLAVONSKI BROD/NOVA GRADIŠKA – Epidemija koronavirusa mnoge je stvari poremetila i stavila u drugi plan. Ipak zahvaljujući sve boljoj epidemiološkoj slici restriktivne mjere popuštaju. Jedna od njih odnosi se na povratak maturanata u školske klupe. Do učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola dolaze i informacije vezane uz odluke o polaganju državne mature. Ali mnogi od njih, ovih dana, ma kako se to nama starijima činilo nebitnim i nevažnima, razmišljaju o proslavama i putovanjima. Onim maturalnim.

"Maturalno putovanje, sada trećih razreda, prolongirano je, a u slučaju da bude otkazano, za povrat novca nije zadužena škola, jer je riječ o ugovorima između agencije i roditelja."

Večernje haljine i prve štikle već su kupljene, odijela sašivena, leptir mašne uparene s haljinom partnerice…već su krenuli stvarati slike kojih će se u budućnosti sjećati, a onda im se desio koronavirus. I što sada. Što je s maturalnim zabavama i maturalnim putovanjima. Hoće li ih biti? Jesu li otkazane ili samo odgođene? Što je s novcem koji su neki uplatili? Na koji način će on biti kompenziran? Sve su to pitanja na koja su odgovori, na upit SBplusa, stigli iz brodsko-posavskih srednjih škola.

Evo što su iz njih poručili svojim učenicima i njihovim roditeljima:

Srednje škole Slavonski Brod:

1. Gimnazija Matija Mesić: „Sukladno uputstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 6.3.2020.godine, o odgodi svih organiziranih putovanja, a na brojne upite škola, zaprimili smo, dana 20.3.2020. godine, i obavijest turističkih agencija s obrazloženjem i uputom vezanom uz odgode putovanja do daljnjega, i realizaciji u nekom odgođenom terminu zbog restriktivnih mjere (više sile). Također smo upućeni od voditelja agencije da će Vlada donijeti Zakon i pravilnik o daljnjem postupanju u smislu rješavanja pristiglih uplata u vidu vaučera ili novih vremenskih rokova za realizaciju ugovorenih putovanja."

2. Industrijsko-obrtnička škola: „Industrijsko-obrtnička škola planirala je proslavu maturalne zabave za dan 8. svibnja 2020. godine i izvanučioničku nastavu u Mađarsku i Grčku, ali zbog novonastale situacije vezane uz COVID-19 i zabava i putovanja su otkazani. U dogovoru između voditelja maturalne zabave i izvanučioničke nastave i turističkih agencija sva uplaćena sredstva od strane roditelja bit će vraćena u cjelokupnom iznosu."

3. Obrtnička škola: „Učenici Obrtničke škole Slavonski Brod u trenutku početka ugroze NISU imali planiranih, a samim tim ni uplaćenih, maturalnih niti drugih putovanja."

4. Ekonomsko-birotehnička škola: „Učenici Ekonomsko-birotehničke škole planirali su maturalno putovanje u Španjolsku krajem kolovoza 2020. Roditelji su sklopili ugovore s agencijom i započeli s uplatama. U kontaktu s agencijom i razrednicima dobili smo obavijest da su uplate trenutno obustavljene te da nitko za sada nije tražio povrat uplaćenoga novca. Učenici se nadaju kako će se nešto do tada riješiti i da će se maturalno putovanje realizirati."

5. Srednja medicinska škola: „Srednja medicinska škola je dobila dopis agencija u kojem navode kako će planirana putovanja koja se ne budu mogla provesti u unaprijed dogovorenom vremenu, moći realizirati u nekom drugom terminu u dogovoru s roditeljima, učenicima i voditeljima putovanja. Slijedom navedenog, naša škola, koja ima dva završna razreda, nije odgodila putovanja već će ih ili prolongirati za neki drugi termin realizacije ili će agencija izvršiti povrat novca. Maturalne zabave su odgođene. Iste nisu ni bile plaćene."

6. Tehnička škola: „Maturalnu zabavu smo po nastanku ove situacije odgodili za 9. svibnja 2020, no kako je izgledno da ni tada neće biti moguće održati ju, s dobavljačima usluga (restoran, glazba, fotografi) smo trenutno u dogovorima za novi termin. Maturanti su za opciju da se ona održi, čak i ako budu trebali čekati do rujna. U svakom slučaju, ako se ista ne održi, dobavljači usluga spremni su izvršiti povrat novca.

Što se tiče putovanja, jedino koje je ugovoreno je maturalno putovanje. Ono je za sada isto na svojevrsnom "čekanju". Naime, postoji prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja kojim predlažu da se inozemna maturalna putovanja pokušaju dogovoriti s roditeljima, učenicima i Agencijama na način da se realiziraju u Republici Hrvatskoj. U tijeku smo istraživanja stavova svih njih, te ćemo nakon prikupljenih informacija vidjeti što i kako ćemo dalje.."

7. SŠ "Matija Antun Relković": Odgovor nismo zaprimili.

8. Klasična gimnazija: „Ukoliko se ne ostvare uvjeti za putovanje, agencija će vratiti ukupan iznos novca."

Srednje škole, Nova Gradiška:

1. Gimnazija: „U Gimnaziji Nova Gradiška maturalna je zabava otkazana (22. svibnja), nema potrebe za povratom novca jer ništa nije uplaćeno. Maturalno putovanje, sada trećih razreda, prolongirano je (zapravo nije se stiglo o tome raspravljati). U slučaju da bude otkazano, za povrat novca nije zadužena škola, jer je riječ o ugovorima između agencije i roditelja."

2. Elektrotehnička i ekonomska škola: „Maturalno putovanje nismo u potpunosti otkazali jer agencija neće (ne može) vratiti novac roditeljima, te će ponuditi novi termin putovanja. Valja kazati kako roditelji nisu uplatili kompletan iznos. Maturalna zabava nije čvrsto ni dogovorena tako da zabave i svečane dodjele svjedodžbi te kvadrilje i svih događanja koja se tiču maturanata najvjerojatnije neće biti, mada trenutno ništa nije konkretno dogovoreno."

3. Industrijsko-obrtnička škola: „Planirano je i pripremano maturalno putovanje u S. Makedoniju. Osoba iz škole koja je zadužena za koordinaciju putovanja  telefonski se čula s direktorom agencije vezano za učeničko (maturalno) putovanje u S. Makedoniju. Držimo se preporuke ministrice, tako da je sve u stanju mirovanja dok Stožer ne donese službenu odluku da se prekida izvanredna situacija, tj. ukidaju sve mjere zaštite. Tek tada po isteku 180 dana imamo dvije opcije, ali koju god da odaberemo, moraju biti jednoglasne i potpisane od strane roditelja. Prva je odabrati drugi termin putovanja, a druga otkazati putovanje (prekid ugovora). Ova druga opcija podrazumijeva vraćanje novca roditeljima, ali određeni postotak (dio novca koji je utrošen na rezervaciju smještaja, tj. hotela) agencija neće moći vratiti. Dakle, čeka se odluka Stožera za daljnje djelovanje. Mislim da će u našem slučaju biti ipak ova druga opcija jer su u pitanju i dva završna razreda, no to roditelji moraju jednoglasno odlučiti i potpisati izjavu."

UPUTA O ODGODI

PDF Dokument(.pdf)

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mazalo62

mazalo62

Komentirano: 1.5.2020. | 9:23

1

E maturanti,prvo trebate svoju domovinu (koja je puna ljepota) upoznati, pa danas sutra ići dalje po svijetu. .Osobno bi zabranio sva maturalna putovanja van Hrvatske, u ovoj ( Corona ) i ekonomskoj krizi u kojoj smo se našli , vi bi u Španjolsku-Makedoniju -Grčku-Mađarsku, pa kad su vam roditelji toliko bogati i izdašni ,odite na Bali -Karibe -Kanare ili u SAD.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodskoj školi  48 mil kn za unaprjeđenje rada s učenicima

Regionalni centar kompetentnosti

Brodskoj školi 48 mil kn za unaprjeđenje rada s učenicima

26.6.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovim će srednjoškolcima država kupiti udžbenike

Za sljedeću školsku godinu

Ovim će srednjoškolcima država kupiti udžbenike

23.6.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznat broj upisnih mjesta u srednjim školama

Kreću upisi budućih srednjoškolaca

Poznat broj upisnih mjesta u srednjim školama

21.6.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I vrijeme je bilo na njihovoj strani

Generacija 2019./2020.

I vrijeme je bilo na njihovoj strani

29.5.2020. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od norijade ne odustajemo. Bit ćemo najglasniji maturanti.'

Brodski maturanti poručili:

'Od norijade ne odustajemo. Bit ćemo najglasniji maturanti.'

26.5.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uče li o hrvatskom genocidu nad Židovima, Romima i Srbima?

Saznali smo od brodskih profesora

Uče li o hrvatskom genocidu nad Židovima, Romima i Srbima?

29.1.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Božićni sajam pripremali su se već od rujna

Marljivi učenici Obrtničke škole

Za Božićni sajam pripremali su se već od rujna

19.12.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodski kolodvor stiglo 16 prepunih vagona

Grad je stao zbog dugačke kolone

Na brodski kolodvor stiglo 16 prepunih vagona

17.10.2019. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mama, ostani zdrava!'

Brodski učenici glasno poručili:

'Mama, ostani zdrava!'

7.10.2019. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici od kojih cijela Županija ima koristi

Svojim radovima uljepšavaju manja mjesta

Učenici od kojih cijela Županija ima koristi

7.10.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendije nisu rezervirane samo za studente

Prilika za brodske srednjoškolce

Stipendije nisu rezervirane samo za studente

4.10.2019. | 18:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska škola nudi sve usluge kozmetičkih salona

Uz povoljnije cijene

Brodska škola nudi sve usluge kozmetičkih salona

2.10.2019. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko je mjesta ostalo na studijskim programima

Jesenski rok državne mature

Evo koliko je mjesta ostalo na studijskim programima

12.9.2019. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo u kojim brodskim školama još ima mjesta

Jesenski upisni rok sljedeći tjedan

Provjerili smo u kojim brodskim školama još ima mjesta

17.8.2019. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred vratima jesenski rok državne mature

Za prolaz treba dobro zagrijati stolicu

Pred vratima jesenski rok državne mature

14.8.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što je ostalo za jesenski rok

Upisi u srednje škole

Evo što je ostalo za jesenski rok

27.7.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije nam teško ustati u pet kako bismo brali kupine'

Danas za građane ubrali više od sto kila

'Nije nam teško ustati u pet kako bismo brali kupine'

26.7.2019. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U strukovnim školama maturu 'prošlo' manje od 50% učenika

Gimnazijalci uspješni na Državnoj maturi

U strukovnim školama maturu 'prošlo' manje od 50% učenika

21.7.2019. | 12:00