Obrazovanje : Srednje

29.1.2020. u 13:00
Prikaza: 4306
|
Autor: Željka Gavranović

Saznali smo od brodskih profesora

Uče li o hrvatskom genocidu nad Židovima, Romima i Srbima?

Slavonski Brod : Uče li o hrvatskom genocidu nad Židovima, Romima i Srbima?Loranda Miletić(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

Jeste li znali da je Holokaust tek 2006. godine, pod tim imenom, službeno ušao u hrvatske osnovnoškolske udžbenike? O tomu kako se danas podučava u slavonskobrodskim školama te smije li osobni stav nastavnika o zločinima nad Židovima, Srbima i Romima u Drugom svjetskom ratu utjecati na to kako će temu prezentirati djeci - otkrili smo danas u Gimnaziji.

SLAVONSKI BROD - Učenici Gimnazije „Matija Mesić", Osnovne škole „Đuro Pilar" te njihovi nastavnici i stručni suradnici, kao i ostali prosvjetari-sudionici trodnevnog, 17. po redu, stručnog skupa naziva „Poučavanje i učenje o Holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti" koji se ovaj tjedan odvija u Slavonskom Brodu, jedna su od nada kako se stav društva i okoline o stradavanju Židova, Roma i Srba u Drugom svjetskom ratu (diljem Europe i na 'našim područjima') promijene te da se ne ponove neki od najvećih zločina u povijesti.

Prije petnaest godina niti jedna skupina žrtava - Židovi, Srbi, Romi, Hrvati antifašisti - nije se posebno spominjala u udžbenicima, nego se govorilo općenito o žrtvama fašizma i nacizma te ustaškim i četničkim zločinima.

S njima smo danas razgovarali na gimnazijskim hodnicima, tijekom radionica koje su se održavale kao dio tog Skupa, a povodom 27. siječnja - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Slavonski Brod zaboravio je svoje sugrađane-Židove stradale u Drugom svjetskom ratu

Koliko je Slavonski Brod zaboravio one koji su u njemu živjeli, a koji su stradali tih ratnih godina, dovoljno govori svjedočanstvo jedne gošće-predavačice.

- Želimo očuvati uspomenu na lokalne židovske zajednice koje su postojale prije Drugog svjetskog rata, a danas su doslovno nestale ili su istrijebljene, uništene i devastirane. One danas jedva životare s malim brojem članova ili ih gotovo uopće nema, kao što je to situacija u Slavonskom Brodu. Pripremajući predavanja za ovaj Skup, prolistala sam sve što na internetu piše o Slavonskom Brodu i Židovima. Nigdje nisam našla niti jednu riječ o brodskoj židovskoj zajednici, a prije Drugog svjetskog rata u ovom je gradu živjelo gotovo sedamsto Židova. To je bila velika zajednica koja je gospodarski i kulturno bila iznimno potentna te je utjecala na profil grada. Ona je doslovno nestala. Šetate li ulicama Slavonskog Broda i pitate građane znaju li što o tome, malotko će imati bilo kakvu perspektivu. Zato su projekti slavonskobrodskih nastavnika jako važni. Oni čuvaju uspomenu na te sumještane i ono što se događalo. Ne smijemo zaboraviti, to bi nam trebala biti opomena za budućnost. No, isto tako ne smijemo živjeti u prošlosti, nego iz nje trebamo učiti.- kazala je Loranda Miletić, savjetnica za nastavu Povijesti u Agenciji za odgoj i obrazovanje, s uredom u Zadru.

Upravo ona s timom ljudi, već dugi niz godina, nastoji promijeniti stvari i potaknuti ih na razgovor o temama koje su i dalje 'tabu'. Veliki je uspjeh što je Holokaust, uopće, ušao u hrvatske udžbenike.

- Kada smo počeli s poučavanjem o Holokaustu, počeli smo od nule. U nastavnim planovima i programima, prije petnaest godina, Holokaust se poimence uopće nije spominjao. Ostao je tada u upotrebi onaj stari narativ iz prethodnog režima kada se govorilo općenito o zločinima fašista, nacista i domaćih izdajnika. Niti jedna skupina žrtava - Židovi, Srbi, Romi, Hrvati antifašisti - nije se posebno spominjala, nego se govorilo općenito o žrtvama fašizma i nacizma te ustaškim i četničkim zločinima. Veliki pomak je ostvaren ulaskom Republike Hrvatske u Međunarodni savez za sjećanje na Holokaust 2005. godine, kada smo potpisali Stockholmsku deklaraciju kojom smo se obavezali promicati poučavanje o Holokaustu na svim razinama obrazovanja i uključiti ga u naš obrazovni sustav. Stoga je tek 2006. godine, s novim Nastavnim planom i programom za osnovne škole, Holokaust poimence ušao u škole. - pojasnila je savjetnica Loranda Miletić.

Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod predvodnik među školama u poučavanju o zločinima protiv čovječnosti

Kako saznajemo, prema kurikulumu se u osnovnoškolskoj nastavi Povijesti, tema Drugog svjetskog rata obrađuje deset sati, od čega se dva do tri sata govori o stanju u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i 'lokalnim stradavanjima'. Sudeći prema komentarima građana posljednjih dana, u školi se o tim temama uči - nedovoljno. Većina smatra kako je 'pametnije' govoriti o Domovinskom ratu kao da nastava Povijesti treba isključivati jedan dio prošlosti, a potencirati drugi - što je potpuno neobjektivan i krivi pristup u poučavanju. No, postoje i škole koje to rade na ispravan način.

- U našoj školi dosta se bavimo temom Holokausta. Nas pet kolegica u ovoj školi aktivno je uključeno u poučavanje o Holokaustu i sprječavanju zločina protiv čovječnosti. Sve smo prošle državne skupove, međunarodne edukacije, bile smo u Yad Vashemu u Izraelu (op.a. službeni memorijalni centar posvećen žrtvama Holokausta), Mémorial de la Shoah u Parizu i slično. Neprestano se time bavimo, ne samo u okviru nastave Povijesti u četvrtom razredu, nego i na raznoraznim radionicama, izložbama. Prošle godine smo kolegica Jelena Jakovljević i ja s učenicima napravile izložbu 'Židovi u Slavonskom Brodu' gdje smo istražili koje su bile najpoznatije židovske obitelji u gradu, čime su se bavile i slično. Većina obitelji imala je uspješne obrte. Cilj je bio učenike upoznati s tim dijelom prošlosti njihova grada jer danas gotovo da i nema članova, odnosno, potomaka tih obitelji u Slavonskom Brodu. - kazala je Marina Cvijić, profesorica Povijesti u slavonskobrodskoj Gimnaziji, naglasivši kako je ponosna što svaki učenik Gimnazije zna što se to točno svake godine obilježava 27. siječnja.

U svemu tome nastavnicima je jednako bitna podrška ravnatelja koji ih na takva usavršavanjima svesrdno potiče.

- Već dvije godine potičemo stručno usavršavanje nastavnika na ovom području. Smatramo da su Holokaust i zločini protiv čovječnosti, važne teme za mlade, posebice za nastavnike koji moraju biti educirani kako ispravno prenijeti učenicima sve o tome. Time će mladi ljudi koji usvajaju to znanje, kada odrastu, biti oslobođeni svih predrasuda. U školi je važno pričati o tome, govoriti da ne postoje tabu teme i ispravno govoriti o tim temama. Naši učenici izravno sudjeluju u mini projektima, poput snimanja filma tako da, kroz svoj rad o toj temi, sami dolaze do spoznaja, stavova, mišljenja i ispravnog razmišljanja o tomu da treba govoriti protiv zločina, a u suprotno ih kasnije nitko ne može uvjeriti. - kazao je ravnatelj slavonskobrodske Gimnazije, Zlatko Markovinović.

Učenici uspjeli nagovoriti Brođanku koja je preživjela Holokaust da im ispriča svoje svjedočanstvo

Konkretan rezultat ovogodišnjih radionica slavonskobrodskih učenika i najvrjedniji materijal koji će ostati iza njih su filmovi o židovskoj zajednici u njihovom rodnom gradu.

- Učenici naše škole snimili su film „Plamen" koji nastoji prikazati bogat kulturni život Židova prije Drugog svjetskog rata. Prikazuje njihove običaje i svojim dokumentarističkim materijalima pokazuje kako je to stvarno tako i bilo. U Državnom arhivu i Institutu za povijest, prikupili su brojne materijale, ali prava ljepota filma je da je praćen crtežima i slikama naših učenika. Teško je reći koliko je točno učenika sudjelovalo u filmu, velika je to brojka. Dva učenika, Viktor Ivandić i Silvije Damičević, sve su snimila i montirala. Uglavnom su to učenici četvrtih razreda, ali bilo je i onih iz drugih razreda. Oni vole taj oblik rada i film ćemo iskoristiti na satima razrednika kako bi mogli dodatno istraživati o Židovima u Slavonskom Brodu. Ta tema kod učenika uglavnom izazove tajac, što je neobično za tinejdžere. Nakon iscrpnog istraživanja, obično su zapanjeni. - zaključila je u izvannastavnim aktivnostima uvijek aktivna profesorica Hrvatskog jezika, Andrijana Nemet Kosijer.

Učenici su - mada pod okriljem anonimnosti (što također govori o tomu u kakvom vremenu živimo) - uspjeli snimiti i svjedočanstvo Brođanke koja je preživjela te teške godine Drugog svjetskog rata te je jedna od rijetkih pripadnika brodske židovske zajednice koji su se u Slavonski Brod i vratili.

- Dosta smo aktivni kada je u pitanju tema Holokausta u kojoj osobno sudjelujem već desetak godina, otkako predajem Povijest. Uz mene je kolegica Tamara Nikša, nastavnica Hrvatskog jezika, uz čiju pomoć svake godine obilježimo ovaj bitan dan. Prvo smo krenuli od lokalne zajednice, uspjeli smo snimiti film o brodskim Židovima. Napravili smo film koji traje sat vremena i šest minuta. Sastoji se od dva dijela - obilaska znamenitih građevina koje su pripadale židovskoj zajednici, u sklopu kojeg smo imali istraživanja u Muzeju Brodskog Posavlja i Arhivu, posjetili smo brodsko židovsko groblje; a drugi je dio posvećen jednom svjedočanstvu žene koja je preživjela Holokaust. Prema posljednjem Popisu stanovništva samo su tri Židova u Slavonskom Brodu, imamo sreće što je gospođa koja je Brođanka pristala ispričati nam svoje iskustvo. Drukčije je kada se krene iz lokalne sredine prema široj zajednici. - kazao je Ivan Ilišević nastavnik Geografije i Povijesti iz slavonskobrodske Osnovne škole „Đuro Pilar".

Kako predavati o Holokaustu ne odlučuje svaki nastavnik ponaosob, to ne smije ovisiti o osobnom stavu

Već (ili tek) četrnaest godina Holokaust je obavezna nastavna cjelina i o njemu, naglasili su iz Agencije za odgoj i obrazovanje, nastavnici moraju djecu podučavati - ne onako kako žele, nego onako kako je to zapisano te predviđeno Planom i programom.

- Predavanje o Holokaustu ne smije ovisiti o osobnom stavu nastavnika. Postoji službena državna obrazovna politika koja stoji iza toga. Odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja iz 2003. godine propisuje školama da moraju obilježiti taj Međunarodni dan, a kurikularnim programom propisano je i kako točno to činiti. U njemu postoje i obvezujuće smjernice, odnosno, preporuke Međunarodnog saveza sjećanja na Holokaust. Nastavnike ću i danas uputiti kako i što raditi u razredu. Cilj je dati im podršku, alate i strategije o tomu kako se nositi s tom osjetljivom temom koja je u posljednje vrijeme ponovno postala i kontroverzna. - dodala je Loranda Miletić.

Ipak, koliko se te obvezujuće preporuke slijede i primjenjuju u praksi, dovoljno govori izjava jednog slavonskobrodskog osnovnoškolskog nastavnika Povijesti koji je kazao kako, nakon što se zatvore vrata učionice, kod takvih tema veliku ulogu ima i osobni stav svakog od predavača, a koji uvelike određuje način na koji će tu osjetljivu i još uvijek kontroverznau temu, prezentirati djeci - oblikujući time njihove stavove i mišljenja. Činjenica da je želio ostati anoniman kako ga zbog toga što je kazao „ne bi popljuvali", također pokazuje da - za razliku od učenika i nastavnika Gimnazije „Matija Mesić" - mnogi Brođani i dalje žive začahureni u predrasudama i svojoj 'zoni udobnosti' iz koje ne izlaze tako lako.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
butumx01

butumx01

Komentirano: 3.2.2020. | 11:28

1

Da je bilo hrvatskog genocida danas nebi imali ovakve glupe i ne bitne članke, već bi se raspravljalo i pisalo o pravim temama.
Stipe

Stipe

Komentirano: 30.1.2020. | 15:35

2

vlatko - ako netko kaže japanska agresija, onda to vrijedi i za male bebe u Japanu, djecu, nemoćne starce. Gdje gore piše "hrvatski narod"?
vlatko1966

vlatko1966

Komentirano: 30.1.2020. | 12:21

3

Stipe Opet nisi razumio ako piše " hrvatski narod " ako to piše onda u tu kategoriju ulaze apsolutno svi pripadnici naroda , svi su ustaše od koljevke do groba , sa takvim stajalištem su krenuli i oni 1991 i svi jako dobro znamo kako je to završilo. Ustaše su bila djeca, žene ,nepokretni i svi ostali i svatko je mogao sa njima radit šta god je htio jer su ustaše .
Stipe

Stipe

Komentirano: 30.1.2020. | 8:19

4

vlatko - izgleda ti ne razumiješ što pišeš? Pisao si o negativnosti generalizacije, s čime se u potpunosti slažem, a ja sam samo taj tvoj princio proširio na druge narode ili skupine. U Njemačkoj je bilo protivnika nacizma, u Italiji protivnika fašizma, među Srbima je bilo protivnika agresije na RH - Srba je čak bilo i u gardi. Dakle, bilo kakvo generaliziranje je pogrešno. Nisu svi ustaše bili zlikovci, a ni svi partizani. Jesi to htio reči ili si htio samo oprati svoju nacionalnu skupoinu jer ti to ovog trenutka zbog nečega odgovara?
vlatko1966

vlatko1966

Komentirano: 30.1.2020. | 0:11

5

mrtvo_puhalo svaka čast komentar je više nego jasan i kvalitetan. Samo nekima to nikada neće biti jasno i neće shvatiti šta si napisao , njih zanima samo jedan zločin ostali ne postoje.
vlatko1966

vlatko1966

Komentirano: 30.1.2020. | 0:08

6

Stipe i ti si slab sa razumjevanjem napisanog tako da nema smisla napisati nekakvo objašnjenje šta god dalje pisao i pokušao pojasniti napisan komentar sumljam da ima neke šanse da ćeš razumjeti.
mrtvo_puhalo

mrtvo_puhalo

Komentirano: 29.1.2020. | 22:11

7

10 školskih sati o holokaustu, nacističkim zvjerstvima, ustaškim zločinima, logorima i genocidu. 10 školskih sati o partizanskim zločinima, Bleiburškom pokolju, robijanju na Golom otoku zbog "vica" i Udbinim likvidacijama . 10 školskih sati o Domovinskom ratu, velikosrpsko-četničkoj agresiji na Republiku Hrvatsku, herojskoj obrani, Bljesku, Oluji i Blagi Zadri. 10 sati o Židovskoj agresiji i zločinima nad Palestincima u pojasu Gaze. 10 sati o suvremenim "oslobodilačkim" ratovima SAD-a. Kada nam bude takav kurikumum iz povijesti u osnovnim i srednjim školama onda neće biti Đapićevih budalaština o "domoljubnom" pozdravu ZDS, niti Šimunićevih pokliča na nacionalnom stadionu, neće biti izjava Vesne Pusić na nacionalnoj televiziji da su pobijeni svečenici, časne sestre, žene, djeca u Hudinim i ostalim jamama sami krivi za to što im se dogodilo jer su bili na "krivoj strani", neće biti idiotskih izjava sadašnjeg predsjednika o "građanskom ratu" niti Beljakovih Udbaških bljuvotina na twitteru. U konačnici neće biti ni ovakvih članaka jer osim kuće i u odgojnoj ustanovi se ući biti objektivan.
mile007

mile007

Komentirano: 29.1.2020. | 20:42

8

Jebo vas holokaust,pa zar nismo imali svoj hrvatski holokaust,91.Pa o tom holokaustu se mora šutjeti da se upravo počinioci tog zločina ne bi uvrijedili,jer drže plenkijevu vladu .Mrššš i vi i holokaust.........
Stipe

Stipe

Komentirano: 29.1.2020. | 20:18

9

Po toj logici nema njemačkog nacizma, talijanskog fašizma, a bogami ni srpske agresije.
vlatko1966

vlatko1966

Komentirano: 29.1.2020. | 16:53

10

"Genocid" odnosno ubijanje , izručivanje u logore su počinili određeni ljudi pod poznatim vodstvom. Osobe koje su to uradile večinom su bile hrvati ali odvratno, glupo i besmisleno je napisati da je to hrvatski genocid jer kako je netko već napisao u FB komentaru , hrvati su bili i u NOB u, hrvati su spašavali one za koje je bio određen logor ili smaknuća, hrvati su bili i protiv tih radnji. Znaći osoba koja piše članak sve trpa u jedan koš i taj zločin pripisuje cijelom narodu i tako zastupa ono što zastupaju Šešelj , dio ili večina pravoslavne crkve i svi ostali šovinistikoji uglavnom takve činjenice zastupaju iz mržnje prema hrvatskom narodu.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodskoj školi  48 mil kn za unaprjeđenje rada s učenicima

Regionalni centar kompetentnosti

Brodskoj školi 48 mil kn za unaprjeđenje rada s učenicima

26.6.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovim će srednjoškolcima država kupiti udžbenike

Za sljedeću školsku godinu

Ovim će srednjoškolcima država kupiti udžbenike

23.6.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznat broj upisnih mjesta u srednjim školama

Kreću upisi budućih srednjoškolaca

Poznat broj upisnih mjesta u srednjim školama

21.6.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I vrijeme je bilo na njihovoj strani

Generacija 2019./2020.

I vrijeme je bilo na njihovoj strani

29.5.2020. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od norijade ne odustajemo. Bit ćemo najglasniji maturanti.'

Brodski maturanti poručili:

'Od norijade ne odustajemo. Bit ćemo najglasniji maturanti.'

26.5.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koje su škole odgodile, a koje otkazale maturalne zabave

Doznali smo i što je s povratom novca

Evo koje su škole odgodile, a koje otkazale maturalne zabave

29.4.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Božićni sajam pripremali su se već od rujna

Marljivi učenici Obrtničke škole

Za Božićni sajam pripremali su se već od rujna

19.12.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na brodski kolodvor stiglo 16 prepunih vagona

Grad je stao zbog dugačke kolone

Na brodski kolodvor stiglo 16 prepunih vagona

17.10.2019. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mama, ostani zdrava!'

Brodski učenici glasno poručili:

'Mama, ostani zdrava!'

7.10.2019. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici od kojih cijela Županija ima koristi

Svojim radovima uljepšavaju manja mjesta

Učenici od kojih cijela Županija ima koristi

7.10.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendije nisu rezervirane samo za studente

Prilika za brodske srednjoškolce

Stipendije nisu rezervirane samo za studente

4.10.2019. | 18:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodska škola nudi sve usluge kozmetičkih salona

Uz povoljnije cijene

Brodska škola nudi sve usluge kozmetičkih salona

2.10.2019. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko je mjesta ostalo na studijskim programima

Jesenski rok državne mature

Evo koliko je mjesta ostalo na studijskim programima

12.9.2019. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo u kojim brodskim školama još ima mjesta

Jesenski upisni rok sljedeći tjedan

Provjerili smo u kojim brodskim školama još ima mjesta

17.8.2019. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pred vratima jesenski rok državne mature

Za prolaz treba dobro zagrijati stolicu

Pred vratima jesenski rok državne mature

14.8.2019. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo što je ostalo za jesenski rok

Upisi u srednje škole

Evo što je ostalo za jesenski rok

27.7.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije nam teško ustati u pet kako bismo brali kupine'

Danas za građane ubrali više od sto kila

'Nije nam teško ustati u pet kako bismo brali kupine'

26.7.2019. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U strukovnim školama maturu 'prošlo' manje od 50% učenika

Gimnazijalci uspješni na Državnoj maturi

U strukovnim školama maturu 'prošlo' manje od 50% učenika

21.7.2019. | 12:00