Obrazovanje : Visoko

22.5.2019. u 17:10
Prikaza: 4431
|
Autor: Željka Gavranović

Studentice s američkog Sveučilišta:

'Došli smo učiti od vas'

Slavonski Brod : 'Došli smo učiti od vas'(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

Razmjena znanja i iskustava te učenje o novim kulturama, poručile su danas u Slavonskom Brodu američke studentice, nešto je najbolje što im se u životu dogodilo. Njihovo je daleko putovanje rezultat dugogodišnje suradnje Zavoda Brodsko-posavske županije i Sveučilišta u Georgiji.

SLAVONSKI BROD - Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, održali su danas uvodna predavanja studentima Javnog zdravstva Sveučilišta u Georgiji (SAD) na temu organizacije i rada Zavoda. Kao i ranijih godina, u Slavonski je Brod doputovala velika skupina znatiželjnih i znanja željnih studenata.

- Niz godina surađujemo sa Sveučilištem u Georgiji, točnije s njihovim Koledžom javnog zdravstva. Do suradnje je došlo tako da smo s obje strane bili zainteresirani za rad onog drugog. Prvih godina suradnje, dolazili su u Slavonski Brod samo na jedan dan tijekom kojeg bi bila održana predavanja. Sljedećih su se godina ti boravci produžili, tako da veća grupa u Slavonskom Brodu boravi od danas do subote. Upoznat ćemo ih na današnjem predavanju s radom Zavoda i pojedinim njegovim službama. - kazao je Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Dvadeset i četiri studentice Javnog zdravstva iz SAD-a, različitih smjerova obrazovanja, od okolišnog zdravlja do zdravlja žene, u Slavonskom će Brodu boraviti četiri dana, od 22. do 25. svibnja.

- Djelatnici našeg Zavoda odlazili su također, na njihov poziv, u Sjedinjene Američke Države gdje su držali predavanja o zaraznim bolestima s našeg područja, ali i o drugim bolestima. Uspostavili smo jedan vid suradnje u kojemu oni nama daju savjete kako nešto provesti, ali istovremeno i uče na našim dobrim primjerima. Osobno sam zadovoljan jer postoje izuzetno dobre stvari u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Riječ je, primjerice, o nacionalnim programima ranog otkrivanja raka dojke, grlića maternice ili debelog crijeva. Postoji i program „Živjeti zdravo" i druge javno-zdravstvene akcije koje u značajnoj mjeri utječu na prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti. - kazao je Cvitković.

Amerikanci, osim što dolaze po dobre ideje, donose i neke svoje koje bi Slavonskom Brodu itekako mogle koristiti. Tako su sa slavonskobrodskim stručnjacima razgovarali o aplikaciji koja bi onima s kroničnim bolestima pluća na pametne telefone javljala podatke odnosno obavijest u slučaju da dođe do prekoračenja određenih lebdećih čestica u zraku.

- Koristio mi je u radu njihov pogled na zarazne bolesti i način organizacije. Na banalnom primjeru pregleda ljudi koji rade s hranom to je također vidljivo. U SAD-u puno je jednostavnije doći do sanitarne knjižice ili sličnog, ali kazne su kod njih jako rigorozne. Je li to primjenjivo kod nas, teško je reći. Osim toga, surađivali smo oko karcinoma epitelnog mokraćnog mjehura. Poznato je da mi tu imamo endemsko područje na kojemu je veći broj oboljelih od endemske nefropatije pa je i veći broj oboljelih od raka mokraćnog mjehura. Radili smo neke zajedničke radove na tu temu, a predviđena je suradnja i na polju onečišćenog zraka. Razgovarali smo o mogućnosti da, primjerice, kada je koncentracija lebdećih čestica 50 mikrograma po kubnom metru, građanima na mobitel stiže obavijest o tomu. Vidjet ćemo hoće li se iz toga nešto izroditi. - otkrio je ravnatelj Cvitković.

Naš zdravstveni sustav, poznato je, koliko god manjkav bio, ima velikih prednosti u odnosu na američki. Princip zdravstvenog osiguranja tamo je puno nemilosrdniji pa će pacijenti bez 'iskaznice' dobiti hitnu pomoć, ali ne i potrebno liječenje nakon toga.

- U Americi obavezno zdravstveno osiguranje ne uplaćuju poslodavci, nego ono dolazi od plaća radnika. Svake godine u Slavonski Brod dovodimo 24-ero studenata kako bi učili o zdravstvu. Ovakvi su programi razmjene itekako korisni studentima. To širi njihov pogled na svijet, a dobiju priliku i upoznati novu kulturu, jela i načine razmišljanja, ali i činjenja stvari. Studenti mi svake godine govore kako im je ovo putovanje promijenilo život jer se radi o iskustvu koje će doživjeti samo jednom. Ovog puta je karakteristično da su sa mnom u skupini samo žene - mlade, pametne i osnažene. - kazala je doktorica Carol Cotton, voditeljica međunarodnog projekta između Hrvatske i SAD-a.

Osim posjete Zavodu za javno zdravstvo i informacija o funkcioniranju te ustanove u Hrvatskoj, studentice će tijekom boravka u Slavonskom Brodu, posjetiti romsko naselje kako bi naučile nešto o izazovima s kojima se nose pripadnici te nacionalne manjine, ali i cjelokupni sustav koji mora skrbiti o svim svojim građanima. 

- U Slavonskom Brodu svi su nas lijepo primili, velikodušni su pa uživamo u svemu. Dosta ćemo raditi u Zavodu za javno zdravstvo kako bismo naučili nešto o hrvatskom zdravstvenom sustavu, ali i kulturi. Profesorica će nam držati sate pa će biti i druženja i uživanja, ali i učenja. - Luci Ellison.

Isto tako, studentice će putovati izvan grada, u Vukovar, kako bi čule nešto o liječenju bolesnika tijekom rata. Neće nedostajati ni zadovoljstva, u Kutjevu će isprobati domaća vina. a mnogima d njih to će biti prvi put da kušaju takva pića s obzirom na različitu dobnu granicu kada je u pitanju konzumacija alkohola.

- Grad je prekrasan i nadamo se da ćemo ga narednih dana uspjeti dodatno upoznati. Želim naučiti nove stvari i više o tome kako funkcionira zdravstvo u drugim državama. - kazala je studentica Javnog zdravstva Slisha Shrestha koja je u Slavonskom Brodu danas proslavila i 21. rođendan.

- Obišli smo Zagreb i Plitvice. Izvrsno je vidjeti prirodne ljepote, ali i učiti o zdravstvenom sustavu kako bismo vidjeli što mi možemo naučiti od vas i obratno. Mislim da SAD mora poraditi na svom sustavu javnog zdravstva kako bi bio pravedniji poput vašeg kada su u pitanju davanja. - zaključila je studentica završne godine Javnog zdravstva na Sveučilištu u Georgiji, Ansley Gross.

Primjer je to dobre i korisne prakse kojom studenti usvajaju znanja koja im vjerojatno ne bi bila ponuđena u njihovoj sredini, ali i šire poglede o načinu življenja i liječenja u drugim zemljama. Osim toga, iskustva koja donose iz SAD-a svakako mogu biti korisna lokalnim stručnjacima.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su mogući rektori brodskog Sveučilišta

Tko će imati tu čast i obvezu?

Oni su mogući rektori brodskog Sveučilišta

28.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno vijest o Sveučilištu u Slavonskom Brodu

Nakon više mjeseci šutnje

Konačno vijest o Sveučilištu u Slavonskom Brodu

13.5.2020. | 23:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Očitovao se prvi čovjek Veleučilišta u Slavonskom Brodu

Nakon Rješenja o ovrsi

Očitovao se prvi čovjek Veleučilišta u Slavonskom Brodu

10.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Veleučilište savjetovat će poljoprivrednike

Budući stručnjaci dobili stipendije

Brodsko Veleučilište savjetovat će poljoprivrednike

22.1.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nikada nemojte prestati učiti i boriti se'

Danas promocija 242 studenata

'Nikada nemojte prestati učiti i boriti se'

6.12.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendijama brodskim studentima 'pumpaju' Projekt Slavonija

Prijevara 'teška' 2,5 milijardi eura

Stipendijama brodskim studentima 'pumpaju' Projekt Slavonija

9.11.2019. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski studenti zainteresirani za predavanja na engleskom

STEM "Eco&Enregetics"

Brodski studenti zainteresirani za predavanja na engleskom

7.11.2019. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj prijava otkriva stvarni položaj studenata Lijepe Naše

Velika navala na državnu stipendiju

Broj prijava otkriva stvarni položaj studenata Lijepe Naše

20.10.2019. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Senat riješio sudbinu brodskog Sveučilišta?

Jučer održana sjednica Senata

Je li Senat riješio sudbinu brodskog Sveučilišta?

26.9.2019. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li potreban još jedan studentski dom u Slavonskom Brodu?

Privremena rang lista Natječaja

Je li potreban još jedan studentski dom u Slavonskom Brodu?

19.8.2019. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendiju za studij mogu osvojiti i mladi brodski kuhari

I kuhari mogu biti visokoobrazovani

Stipendiju za studij mogu osvojiti i mladi brodski kuhari

8.8.2019. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neki studenti brodskog Veleučilišta dobit će 10 tisuća kuna

Stipendije slavonskim studentima

Neki studenti brodskog Veleučilišta dobit će 10 tisuća kuna

3.8.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : FER se pohvalio i svojim brucošima iz Slavonskog Broda

Prema rezultatima - među 5% najboljih

FER se pohvalio i svojim brucošima iz Slavonskog Broda

23.7.2019. | 9:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kod vas je sve 'pomalo' i to nam se sviđa'

Amerikanke o Slavonskom Brodu

'Kod vas je sve 'pomalo' i to nam se sviđa'

28.5.2019. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dekan: 'Čudim se što toliko čekamo na Sveučilište'

Strojarstvo u Brodu - prepuno studenata

Dekan: 'Čudim se što toliko čekamo na Sveučilište'

14.5.2019. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Suvremenim alatima učenici trebaju sami otkrivati istinu

Učenik je u centru, a ne nastavnik

Suvremenim alatima učenici trebaju sami otkrivati istinu

25.4.2019. | 13:00