Politika

10.12.2018. u 14:00
Prikaza: 3054
|
Autor: Željka Gavranović

Ministar Marić u rodnom gradu

'Brođanin sam, ali kao ministar, sve regije gledam jednako'

Slavonski Brod : 'Brođanin sam, ali kao ministar, sve regije gledam jednako'(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

Dolazak ministra financija, Brođanina Zdravka Marića, u rodni grad, bila je prilika za brojna aktualna pitanja, ali i razmatranje o tome je li njegovo 'ministrovanje' Slavonskom Brodu više koristilo ili naštetilo.

SLAVONSKI BROD - Javno je predavanje u svom rodnom Slavonskom Brodu danas održao ministar financija Republike Hrvatske, dr.sc. Zdravko Marić. S obzirom na nedavno usvajanje proračuna, ali i uvijek aktualnu raspravu o uvođenju eura i, samim time, zamjeni 'domaće valute', tema predavanja bila je „Fiskalna politika Republike Hrvatske u 2019. i put Republike Hrvatske prema euru".

S obzirom na to da je predavanje koje je u deset sati započelo u amfiteatru Kazališno-koncertne dvorane, organizirano u suradnji sa slavonskobrodskim Veleučilištem, klupe su popunili brojni studenti i njihovi profesori, ali i zainteresirani građani.

- Velika nam je čast što možemo ugostiti Brođanina i ministra financija koji znanjem i iskustvima stečenima na funkciji koju trenutno obavlja, može studentima jasno predočiti smjerove fiskalne politike. Tema je zanimljiva za sve pa smo je otvorili i za širu javnost. Iako njegujemo različite metode poučavanja, interaktivna nastava s ministrom dobrodošlo je iskustvo koje se ne ponavlja puno puta u životu. Dvorana je prepuna, interes velik. - komentirao je ministrov dolazak dekan slavonskobrodskog Veleučilišta, Krunoslav Mirosavljević.

Povratne informacije mladih ljudi te njihovo mišljenje, posebice kritike, toga 'kako vlada Vlada', ministar je naglasio kao cilj današnjeg javnog predavanja odnosno dijaloga.

- Iz razgovora sa studentima dobije se dodatna dimenzija i širina. Neopterećenost studenata svakodnevnim stvarima s kojima se mi susrećemo u političkom i gospodarskom smislu, na ovakvim druženjima, vrlo često otvori horizonte. Nastojim uvijek da to bude interakcija, a ne monolog. - kazao je Zdravko Marić.

Dolazak ministra u Slavonski Brod, bila je izvrsna i jedinstvena prilika i za razgovor o drugim bitnim temama, a s obzirom na to da će najave o tome kako će županije, gradovi i općine, u budućnosti projekte koji se financiraju iz europskih sredstava, morati sufinancirati s 30 posto iznosa, umjesto dosadašnjih 15, to je svakako bila jedna od zanimljivih tema.

- To je prijedlog višegodišnje financijske omotnice za narednih sedam godina i jedna od ključnih stvari na koje smo uložili komentar. Naša je jaka argumentacija da podizanje nacionalnog postotka za sufinanciranje projekata financiranih od Europske unije nije dobra opcija i zato smo uložili takvu vrstu prigovora. S druge strane, jedan od ključnih zakona u paketu prvog kruga porezne reforme, bile su i izmjene zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ideja je bila, što je i provedeno, da se kompletni prihod od poreza na dohodak ustupi gradovima, općinama i županijama. Jedan od razloga upravo je jačanje proračuna lokalnih jedinica u njihovom izvornom dijelu kako bismo pojačali svoje kapacitete za sufinanciranje europskih projekata. Posebice se to odnosi na ovu petu izbornu jedinicu i Brodsko-posavsku županiju gdje su kapaciteti bili iznimno ograničeni. - pojasnio je ministar Marić.

Iako je za četiri godine SDP-ove vladavine u Slavonski Brod uloženo devetsto milijuna kuna, a za dvije godine HDZ-ove niti deset posto od toga, 'brodski ministar' danas je tvrdio kako 'svježi' rezultati za prvih jedanaest mjeseci 2018. godine pokazuju kako su gradovima, općinama i županijama u proračune otišle dvije milijarde kuna više

- Posebno su dobri rezultati za Brodsko-posavsku županiju gdje je otišlo 85 posto više sredstava odnosno gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju prethodne godine, a to vrijedi i ako se pojedinačno analizira svaki grad ili općina Županije. - kazao je Marić i naglasio kako i dalje treba nastaviti proces fiskalne decentralizacije te jačanja proračuna, ali i funkcionalne decentralizacije, što bi značilo redefiniranje funkcija i zadataka povjerenih lokalnoj samoupravi.

Ministra smo upitali i koliko je novaca stiglo u Slavonski Brod za njegova 'ministrovanja'. Bez konkretnih brojki, u prvi je plan svojim odgovorom stavio Projekt Slavonije, Baranje i Srijema o kojemu je SBplus pisao i OVDJE, a koji mnogi nazivaju ispuhanim 'PR balonom' zbog činjenice da Slavonija njime nije dobila ništa više sredstava od ostalih županija, čak štoviše - dobila je puno manje, samo što u njezinom slučaju ta raspodjela novca ima i zvučan projektni naslov.

- Iako kao Brođanin imam posebne osjećaje i odnos prema Brodsko-posavskoj županiji i Slavonskom Brodu, sve regije Republike Hrvatske moram gledati jednako. Financijski gledano, Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija su među onima koji su najbolje prošli zbog spomenutog dvostrukog povećanja proračuna u odnosu na ono što su imali. Važno je naglasiti da su i Županija i Grad sastavni i integralni dio velikog projekta koji je Vlada pokrenula, a to je „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem". - poručio je Marić na pitanja SBplus-a.

Komentirajući aktualne teme na razini cijele države, ministar je 'stigao' i do Uljanika kojeg je istaknuo kao glavnog krivca za sadašnje stanje odnosa prihoda i rashoda u državnom proračunu.

- Da nije bilo Uljanika, bez imalo ustručavanja mogao bih vam danas pred kamerama reći da i ovu godinu završavamo u suficitu, to jest, višku prihoda u odnosu na rashode. Stopom rasta ne trebamo se zadovoljiti, nego činiti više za rast zaposlenosti, plaća i životnog standarda. - dodao je Marić.

O izmjeni Pravilnika Poreza na dohodak kojim je ukupni godišnji iznos neoporezivih primitaka dignut s 2500 kuna na 7500 kuna, a koji je na snagu stupio prvim danom prosinca, Marić je komentirao:

„U prvih nekoliko dana, 16 tisuća zaposlenika i građana bio je korisnik te mjere. Namjerno smo s tom izmjenom išli već u prosincu kako bi poslodavci koji imaju za to mogućnosti, do kraja godine mogli nagraditi svoje zaposlenike. Ankete govore da će tri četvrtine poslodavaca isplatiti svojim zaposlenicima više. Nije točno da se ovo ne odnosi na obrtnike, naime, i oni mogu biti korisnici te mjere.„

Uistinu, radi se o jednoj od pozitivnijih vijesti za sve građane, a nastave li poslodavci iskorištavati te mogućnosti, možda dođe i do bitnijih promjena u gospodarstvu, potaknutih drugačijim odnosom prema radniku i njihovu radu pa optimizam Ministra-Bođanina prijeđe i na sve nas.

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 11.12.2018. | 13:40

1

B_Stipic@ Logika ti je jača strana.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 11.12.2018. | 10:48

2

Sudeći po većini komentara na ovom i drugim portalima u svezi stanja u Hrvatskoj, svi mi o svemu i svima znamo sve - znači li to kako je svatko od nas izravno odgovoran za loše i izravno zaslužan za dobro?
borat

borat

Komentirano: 11.12.2018. | 8:17

3

Njemu je bio posao da ne zna što se u Agrokoru događa. Jel sljedeće predavanje drži seka?
Jerihon

Jerihon

Komentirano: 10.12.2018. | 23:58

4

Prdac mali... Smrdi čim zine...
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 10.12.2018. | 20:31

5

Pročitao sam negdje komentar o njemu: ako je znao što se događa u Agrokoru, a šutio je, to se može smatrati aktom protiv države, hrvatskih građana, jer, držao je ljestve nekome u njegovim namjerama. Ako nije znao što se događa u Agrokoru, iako je bio na visokoj funkciji, kakav je onda on stručnjak? Nikakav! Kao takav nije smio biti ministar financija! Ovako ostaje sumnja, jednom držač ljestava, uvijek držač ljestava...
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 10.12.2018. | 20:30

6

Ante Tomić kao i svaki dobri kolumnist-satiričar ima urođenu sposobnost da jednom riječju puno toga znakovitog kaže. Uvjeren sam nekako da recimo sad vidi ovdje Marića da bi jednostavno i samo kratko napisao - kenjac.
pekmez

pekmez

Komentirano: 10.12.2018. | 18:43

7

Svi izišli sa posla za vrijeme rada poslušati Marića i to iz državnih firmi i svima upisana osmica u šihtericu kao i onima koji su danas položili vijenac kod Tuđmanovog spomenika. Jesu li si direktor Josip Grgić, i gradski viječnikTomislav Tekić upisali osmicu ili im je to u sklopu opisa posla da polažu vjence za vrijeme radnog vremena. Živio HDZ i bonusi. Hvala bogu pa sam otišao u Njemačku pa ne moram više to gledati.
Detox

Detox

Komentirano: 10.12.2018. | 17:47

8

Mariću ti ne gledaš nikoga osim samog sebe i zato ne seri!
Bonaca_bonaca

Bonaca_bonaca

Komentirano: 10.12.2018. | 16:10

9

Svaka sličnost s stvarnim osobama je slučajna, https://lider.media/arhiva/452/

Broj komentara: 9

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zar ste baš na njima morali štedjeti?

Režu troškove zbog koronavirusa

Zar ste baš na njima morali štedjeti?

9.4.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U nedjelju su izbori

Ne zaboravite

U nedjelju su izbori

4.5.2019. | 22:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolinda je danas dosegnula vrhunac ljigave patetike

Nastavak predizborne kampanje

Kolinda je danas dosegnula vrhunac ljigave patetike

11.10.2018. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brani Vladu i Čermaka sotonizirajući Dusparu

Gradska vijećnica Slavica Lemaić

Brani Vladu i Čermaka sotonizirajući Dusparu

21.7.2018. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više je navijačkih nego prazničkih zastava

Kako Brođani slave državni praznik

Više je navijačkih nego prazničkih zastava

22.6.2018. | 11:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dan slavlja početka antifašističke borbe u Hrvatskoj

Čestite Grada i Županije

Dan slavlja početka antifašističke borbe u Hrvatskoj

22.6.2018. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavljena analiza proračuna i reorganizacija osnovnih škola

Nove teme, nove rasprave

Najavljena analiza proračuna i reorganizacija osnovnih škola

20.6.2018. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pirotehničari u Brod donijeli posljednju pronađenu minu

Završili čišćenje brodske županije

Pirotehničari u Brod donijeli posljednju pronađenu minu

11.6.2018. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani isprobali udobne saborske fotelje

Zabavno iskustvo

Brođani isprobali udobne saborske fotelje

6.6.2018. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ministar uživa naše nemjerljivo i bezgranično povjerenje'

Brodske udruge iz Domovinskog rata

'Ministar uživa naše nemjerljivo i bezgranično povjerenje'

4.6.2018. | 17:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođanin glasovao za 'Lopovsku kastu Borg'

Većina nezainteresirana za glasovanje

Brođanin glasovao za 'Lopovsku kastu Borg'

20.5.2018. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi brodski roditelji zadovoljni novom mjerom Grada

U domove devet obitelji stigla oprema

Mladi brodski roditelji zadovoljni novom mjerom Grada

27.4.2018. | 16:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izbori za nove članove brodskih mjesnih odbora

Dežurstvo izbornog povjerenstva

Izbori za nove članove brodskih mjesnih odbora

27.4.2018. | 15:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovana vršiteljica dužnosti predsjednika Općinskog suda

Neočekivan izbor u Slavonskom Brodu

Imenovana vršiteljica dužnosti predsjednika Općinskog suda

10.4.2018. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara opet pisao Plenkoviću

Vlada trenutno nema vremena za Brod

Duspara opet pisao Plenkoviću

29.3.2018. | 16:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Udruga bosanskih Hrvata želi ojačati djelovanje u BPŽ

Županov susret s predstavnicima Prstena

Udruga bosanskih Hrvata želi ojačati djelovanje u BPŽ

27.3.2018. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rode li drugo dijete, ono s invaliditetom država 'briše'

Roditeljska borba vraćena na početak

Rode li drugo dijete, ono s invaliditetom država 'briše'

26.3.2018. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni koji ispunjavaju uvjete bježat će u mirovinu

Nek' se spašava tko može

Oni koji ispunjavaju uvjete bježat će u mirovinu

16.3.2018. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Žene u Hrvatskoj i dalje žive u 'muškom svijetu'

Potpis Županije za ravnopravnost spolova

Žene u Hrvatskoj i dalje žive u 'muškom svijetu'

8.3.2018. | 14:00