Politika : EU fondovi

11.12.2019. u 21:00
Prikaza: 3744
|
Autor: Ina Cirkveni

'Kraći put do zdravlja'

Hoće li nova oprema i uvjeti smanjiti liste čekanja?

Slavonski Brod : Hoće li nova oprema i uvjeti smanjiti liste čekanja?prim.dr.sc. Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice "dr. Josip Benčević"(Foto: Ina Cirkveni/SBplus)

Veliki niz prednosti Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" omogućen je višemilijunskim bespovratnim sredstvima, od kojih se 33 milijuna kuna odnosi samo na vrijednost tehničke opreme. Novom opremom je, prema riječima ravnatelja slavonskobrodske bolnice, 'brodska bolnica dobila svježu krvnu sliku'.

SLAVONSKI BROD - Pored više milijunskih projekata izgradnje Luke Slavonski Brod i gradnje sustava javnog navodnjavanja Orubica koji su u tijeku na području Brodsko-posavske županije, izrazito velikih sredstava je i prvi europski projekt slavonskobrodske bolnice „Kraći put do zdravlja", čiji se proces, nakon ukupno tri i pol godine, polako privodi kraju.

- Moram priznati da nije sve baš išlo po planu. Tražili smo, naime, malo produljenje vezano uz opseg samog postupka javne nabave i medicinske opreme. Početak radova smo, isto tako, morali malo odgoditi, ali sve smo uspjeli privesti kraju. Do završetka projekta postoji još aktivnosti. Neću reći da je projekt bio zahtjevan, ali je svakako bio izazovan i zanimljiv. Projektnu prijavu smo na natječaj predali među prvima. Važno nam je što smo svojim angažmanom, kako u pripremi pa tako i u provedbi, ovim projektom mogli biti na usluzi čitavoj našoj zajednici, svim građanima naše županije. Kada se, uz ovaj projekt, završi i energetska obnova drugih objekata unutar dvorišta, brodska bolnica će zaista zasjati jednim novim sjajem. - kazala je voditeljica projekta Mirela Brechelmacher, direktorica CTR- Razvojne agencije Brodsko-posavske županije, na završnoj konferenciji.

U 'novi sjaj' Opće bolnice „dr. Josip Benčević" uloženo je gotovo četrdeset milijuna kuna bespovratnih sredstava financiranih iz Europske unije, putem Europskog fonda za reginalni razvoj, za unaprjeđenje zdravstvenog sustava projektom „Kraći put do zdravlja".

- Ovako strogo strukturiranim i određenim projektom bili su nam postavljeni jasni indikatori kao cilj koji smo morali zadovoljiti. Ispunjavajući te indikatore, koji se odnose na povećanje broja dnevnih kirurgija u odnosu na klasične hospitalizacije, doprinosimo boljoj i kvalitetnijoj zdravstvenoj skrbi. Pacijenti u takvom sustavu kraće borave u bolnici, manja je potreba za hospitalizacijom i analgeticima, brže se vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima. Minimalno invazivnim i ubrzanim metodama omogućen je kvalitetniji i bolji život naših pacijenata. - kazao je Josip Samardžić, ravnatelj slavonskobrodske bolnice.

Veliki je to niz prednosti koji je Općoj bolnici "dr. Josip Benčević" omogućen višemilijunskim bespovratnim sredstvima, od kojih se 33 milijuna kuna odnosi samo na vrijednost tehničke opreme. Novom opremom je, prema riječima ravnatelja slavonskobrodske bolnice, 'brodska bolnica dobila svježu krvnu sliku'.

- Nova oprema koju smo dobili, a za kojom smo itekako čeznuli, omogućit će nam pružanje zdravstvene zaštite po europskim standardima koju projekt „Kraći put do zdravlja" zahtijeva. Iako je teško u dahu nabrojati koju je svu opremu brodska bolnica dobila, mogu navesti kako smo projektom dobili dva nova rendgenska uređaja, novu aparaturu za vaskularnu kirurgiju, novu operacijsku salu - integralnu, za koju bih rekao da je vrh koplja suvremene medicine. Isto tako, u ovom periodu smo za jedanaest ili dvanaest odjela nabavili četrnaest ultrazvuka koji je u medicini postao nešto bez čega se ne može, kao što se prije četrdesetak godina nije moglo bez stetoskopa. - rekao je ravnatelj Samardžić.

Osim nove opreme, za unaprjeđenje zdravstvenog sustava uslijedili su i novi uvjeti unutar prostora bolnice - uređenje pedijatrije i kliničke laboratorije. Laboratorij je, bez obzira na renovaciju, radio cijelo vrijeme, a trenutno se još uvijek radi na uređenju. No, prema najavama, laboratorij bi za 'pokazivanje' trebao biti spreman od iduće godine.

- Klinički laboratorij se skroz promijenio. Prostorije više ne izgledaju kao prije jer je uvedena nova organizacija rada i novo ustrojstvo. Koliko sam razumio, postoje već zamolbe kolega iz drugih centara da dođu pogledati našu novu organizaciju, ali čak i iz drugih država, primjerice, iz Mađarske. Rekao bih da klinički laboratorij, u ovom trenutku, zadovoljava visoke standarde. - istaknuo je Ravnatelj. 

Projektom je u bolnicu također investirano u fotonaponsku elektranu koja se nalazi na krovu zgrade pedijatrije, a koja bi trebala donijeti znatne uštede već u prvoj godini.

- Fotonaponski sustav na krovu zgrade pedijatrije je 68 kilovatna elektrana. Ona će, zajedno s još jednom, koja će se raditi u sklopu energetske učinkovitosti, činiti 136 kilovata, a koliko sam dobro razumio tehnički jezik, to je negdje nešto iznad četiri posto naših potreba za energijom. Ne zvuči jako puno, ali kada se u obzir uzme činjenica da je u brodskoj bolnici potrošnja energenata 7,5 milijuna kuna godišnje, to onda predstavlja veliku uštedu već u prvoj godini. Vrijeme će pokazati kolika će ušteda biti točno u brojkama. Nadamo se kako će od sljedeće godine obje elektrane proraditi i doprinositi tome da uštede bolnice budu što veće. - kazao je Samardžić.

No, hoće li nova tehnička oprema i novi uvjeti u pružanju zdravstvene skrbi utjecati na smanjenje liste liste čekanja, odgovorio nam je ravnatelj bolnice.

- Teško je odgovoriti hoće li se liste čekanja na području zdravstvene skrbi smanjiti s novom opremom decidirano u postotku. No, ono što bih mogao reći, da ova oprema nije ušla u bolnicu i da se od prvog dana već ne koristi, liste čekanja bile bi znatno duže. Neminovno je da u ovom slučaju imamo mogućnost reagirati u slučaju da se negdje pojavi zastoj. Naime, relativno smo mala bolnica pa često ovisimo o jednom radilištu i kad se zastarjela oprema pokvari, to radilište stane i dugo traje oporavak da se vratimo na 'normalnu' listu čekanja. No, sada bi trebalo biti manje takvih problema. - poručio je.

Ovim vrijednim projektom od gotovo 40 milijuna kuna, nešto većim iznosom od financijskih sredstava uloženih u investiciju izgradnje Poliklinike, ostvarit će se itekakav pomak u ostvarivanju standarda zdravstvene zaštite za slavonskobrodsku bolnicu, ali i kompletnu zdravstvenu ulogu Brodsko-posavske županije.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
netko_sb

netko_sb

Komentirano: 12.12.2019. | 6:49

1

dali postoji i jedan skup da ovaj Mirković nije na njemu, čovjek se samo naslikava i uzima plaću!!! prestrašno!! što je on konkretno napravio za bpž???

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnova osigurala uštedu toplinske energije veću od 68 posto

Veliki objekt sada energetski učinkovit

Obnova osigurala uštedu toplinske energije veću od 68 posto

26.9.2020. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tvrđava dobila prvi lift, posjetitelji će moći i na krov

Posljednji dan dvogodišnjeg Projekta

Tvrđava dobila prvi lift, posjetitelji će moći i na krov

26.9.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U parternom uređenju vodi ih nekadašnji izgled Tvrđave Brod

Jedan projekt skoro dovršen, drugi počeo

U parternom uređenju vodi ih nekadašnji izgled Tvrđave Brod

20.9.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnovljena među posljednjima, sada je jedna od ljepših

Grad privodi kraju obnove osnovnih škola

Obnovljena među posljednjima, sada je jedna od ljepših

14.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Toliko su 'KUL' da su uspjeli pobijediti i koronavirus

Širili pozitivu, učili, radili, uživali

Toliko su 'KUL' da su uspjeli pobijediti i koronavirus

11.9.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova školska godina u energetski obnovljenoj školi

Velika gradska osnovna škola

Nova školska godina u energetski obnovljenoj školi

7.9.2020. | 7:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velikim plakatima pozvali Brođane neka ih posjete

Prilika za druženje i upoznavanje

Velikim plakatima pozvali Brođane neka ih posjete

29.8.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priključenje brodske Kuće tambure na infrastrukturu

Bageri ponovno i na krovu Tvrđave

Priključenje brodske Kuće tambure na infrastrukturu

14.8.2020. | 8:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pronašli su način i održali najavljene 'info-dane'

Nema odmora na brodskom Veleučilištu

Pronašli su način i održali najavljene 'info-dane'

8.7.2020. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko sve ima pravo na financijsku pomoć pri obnovi kuće?

Građani sami snose 40 posto troškova

Tko sve ima pravo na financijsku pomoć pri obnovi kuće?

26.6.2020. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za obnovu moraju čekati neka bolja vremena

Brojne oštećene slavonskobrodske zgrade

Za obnovu moraju čekati neka bolja vremena

29.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt od čijeg sinergijskog učinka svi mogu imati koristi

Brodsko Veleučilište s partnerima

Projekt od čijeg sinergijskog učinka svi mogu imati koristi

12.3.2020. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod-plin smanjio emisiju CO2 za 2.500 tona godišnje

Višemilijunskim ulaganjima

Brod-plin smanjio emisiju CO2 za 2.500 tona godišnje

12.2.2020. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnica će u 2020. dobiti prilaz za osobe s invaliditetom

Na glavnom ulazu stare zgrade

Bolnica će u 2020. dobiti prilaz za osobe s invaliditetom

3.2.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svoje će mišljenje o prometu, osim građana, dati niz tijela

Dug postupak donošenja važnog Plana

Svoje će mišljenje o prometu, osim građana, dati niz tijela

20.1.2020. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Industrijsko srce Slavonije treba biti u Slavonskom Brodu'

Uspostava regionalnog Centra

'Industrijsko srce Slavonije treba biti u Slavonskom Brodu'

15.1.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani bi trebali dojaviti problematična prometna mjesta

Za poboljšanje prometnih 'žila kucavica'

Građani bi trebali dojaviti problematična prometna mjesta

22.12.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog tih će kolegija studenti na tržištu rada vrijediti više

Dvogodišnja internacionalizacija

Zbog tih će kolegija studenti na tržištu rada vrijediti više

21.12.2019. | 9:00