Politika : EU fondovi

3.10.2020. u 17:00
Prikaza: 2133
|
Autor: SBplus/Promo

Projekt iz kojeg su svi profitirali

'Koliko je nama trebala pomoć, toliko je njoj trebao posao'

Slavonski Brod : 'Koliko je nama trebala pomoć, toliko je njoj trebao posao'Obitelj Koropatnicki s Anđeljkom Jovičić Šumanovac(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

U početku je, kazuje Ivanka Koropatnicki, teško pustiti nekog u kuću da umjesto vas obavlja sve poslove. Strahovala je, napominje, da će time povrijediti i svoju djecu. No, sada strahuje samo od toga da druge faze projekta neće biti. Pomoglo je ovo i korisnicima i zaposlenim ženama.

SLAVONSKI BROD - Brođanka Ivanka Koropatnicki jedna je od 518 korisnika gradskog Projekta „Zaposlena" – pružanje podrške u svakodnevnom životu starijim osobama s područja grada Slavonskog Broda. Projekt je vrijedan 9.947.797,60 kuna i provodi se već dvije godine u okviru instrumenta "Zaželi - Program zapošljavanja žena, UP.02.1.1.05" te je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali". Ugovorno tijelo je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, dok funkciju posredničkog tijela obnaša Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Gospođa Ivanka nas je ovaj tjedan primila u svoj dom i otkrila nam koliko su joj tijekom prethodne dvije godine značili svakodnevni obilasci i pomoć u kući te je li se sprijateljila sa svojom gerontodomaćicom.

- Bilo je zadovoljstvo. Ovaj projekt je hvalevrijedan, samo želimo da potraje i dalje. Koliko je pomoć trebala nama korisnicima, toliko je radno mjesto dobro došlo zaposlenim ženama. Anđeljka je za nas obavljala uglavnom kućne poslove, usisavala je, čistila. I muž i ja smo osobe s invaliditetom, a imamo veliko dvorište, tako da je ta pomoć uistinu bila potrebna. Samo utorkom i subotom bili smo bez nje, tako da smo razvili prijateljski odnos. Ona je 'dijete' iz mog susjedstva pa ćemo zasigurno taj odnos i zadržati. S punim povjerenjem smo je prihvatili. Poznajem i druge korisnice Projekta - sestričnu, šogoricu, prijateljicu - i svi su zadovoljni rezultatima. Dugo sam se nećkala hoću li prihvatiti takvu pomoć, najteže je u početku. Bojite se da ćete povrijediti svoju djecu. No, lomovi noge, operacija mrene, muževljeve dvije operacije srca, karcinom,... sve nas je to natjeralo da priznamo kako ipak trebamo dodatnu pomoć. Imamo dobru djecu, no oni rade, imaju svoje obitelji, ne mogu uz nas biti u svakom trenutku. Naravno, kada su velike radne akcije poput cijepanja drva, opet nam dolaze pomoći. Ovaj vikend će, primjerice, sin preštihati jedan dio zemlje. Mislim da sam ovime olakšala i njima i sebi. - kazala je iskreno gospođa Ivanka. 

Podsjetimo, potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, 20. srpnja 2018. godine, Grad Slavonski Brod započeo je s provedbom projektnih aktivnosti koje su imale za cilj ublaživanje rizika od siromaštva kroz zapošljavanje nezaposlenih žena, njihovo osposobljavanje i angažman u pružanju podrške u svakodnevnom životu za starije i nemoćne osobe na urbanom području Slavonskog Broda.

Od 5. studenog 2018. zaposlene su 62 žene koje su protekle dvije godine pružale podršku u svakodnevnom životu za 380 starijih osoba s područja grada Slavonskog Broda. Kako je postojala mogućnost za dodatno zapošljavanje, preraspodjelom sredstava, od 1. lipnja 2020., omogućeno je zapošljavanje dodatne 23 žene, a broj korisnika proširen je na 518.

- Najprije želim zahvaliti onomu tko je pisao Projekt. Ovi ljudi trebaju pomoć, a mi stariji od 50 trebamo posao. Dobro su nam došla druženja i sve aktivnosti u sklopu rada. Stekli smo nova prijateljstva, mnoge od njih osjećam kao svoje mame i tate jer, da su moji roditelji živi, imali bi 85 godina poput njih. I mi starimo te će nam jednog dana trebati pomoć. S takvim pristupom svakoj osobi i ispunjavanjem njihovih osnovnih prava, možemo stvarati ljepše društvo. Sa svoja četiri bračna para i dva samca koje sam obilazila, iznimno sam zadovoljna, a nadam se da je to obostrano. Rado dolazim k njima i izvan radnog vremena koje je od sedam do 15 sati. Ovaj posao podrazumijeva trčanje od jednog do drugog korisnika, odlaske liječniku, nabavku i dostavu potrepština te lijekova, plaćanje računa i slično, ali sve radimo po dogovoru i rasporedu, tako da ide glatko. Cijeli život radim s ljudima, volim to i nadam se nastavku ovog projekta. Ni s jednim od šestero korisnika nije bilo neugodnih iskustava. - kazala je Anđeljka Jovičić Šumanovac, jedna od zaposlenica koja je u sklopu Projekta prošla i tečaj njemačkog jezika.

Naime, Projektom predviđeno osposobljavanje žena za vještine i zanimanja potrebna na tržištu rada također je pri kraju tako da će po završetku Projekta 62 žene dobiti isprave o završenom osposobljavanju za: cvjećarku/aranžerku, računalnog operatera, njegovateljicu, tečaj njemačkog i engleskog jezika te vozačke dozvole.

- Zaposlene na projektu prestaju s radom 31. listopada 2020., a sam projekt završava 20. siječnja 2021., do kada se nadamo, da ćemo već imati informacije o njegovu nastavku jer je Grad Slavonski Brod prijavio drugu fazu projekta „Zaposlena". Za potrebe evaluacije projekta, ali i prikupljanja podataka o interesu korisnika za nastavak primanja usluge podrške, ovih dana provodimo anketu, što će - dođe li do druge faze provedbe - uvelike ubrzati sam početak rada s korisnicima. - poručila je voditeljica Projekta, Ivana Matić.

Nositelj projekta je Grad Slavonski Brod, a partneri u provedbi su Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Slavonski Brod, Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod, Dom zdravlja Slavonski Brod i Kreativna udruga „Obraduj sebe i druge". Podršku u provedbi projekta pruža Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda.

- O značaju i veličini Projekta, najbolje govore brojke. Vrijedan je gotovo deset milijuna kuna i radi se o sto posto bespovratnim sredstvima. U ovoj završnoj fazi, u Projekt je izravno bilo uključeno više od šesto osoba; bilo kao krajnji korisnici ili kao zaposlenici. Rad gerontodomaćica završava se krajem ovog mjeseca, ali već smo prijavili drugu fazu na nedavno otvoren Poziv. Naime, Grad je s partnerima već imao spreman projektni prijedlog. Nakon jednog dana Poziv je već zatvoren jer je stiglo previše prijava. Očekujemo da bismo neposredno nakon završetka Projekta u siječnju mogli krenuti s drugom fazom. Uvjeti su nešto izmijenjeni, smanjena su sredstva pa je maksimalni iznos oko pet milijuna kuna, ali je i trajanje projekta kraće - 16 mjeseci. Ne sumnjam da će nam 'proći' i ta druga faza Projekta. - kazao je optimistično zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Andrić.

Projekt: „Zaposlena" – pružanje podrške u svakodnevnom životu starijim osobama s područja grada Slavonskog Broda
Korisnik: Grad Slavonski Brod
Partneri u provedbi: Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Slavonski Brod
Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod, Dom zdravlja Slavonski Brod
Kreativna udruga „Obraduj sebe i druge"
Vrijednost projekta: 9.947.797,60 kuna
Iznos koji sufinancira EU: 9.947.797,60 kuna

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Grada Slavonskog Broda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cool i nakon KUL centra

Brodske udruge nastavljaju s radom

Cool i nakon KUL centra

28.10.2020. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : KUL centar nakon KUL centra

Projekt koji je oživio Centar mladih

KUL centar nakon KUL centra

27.10.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Udruge trebaju imati zajedničke, a ne pojedinačne ciljeve'

Završna poruka iz KUL centra:

'Udruge trebaju imati zajedničke, a ne pojedinačne ciljeve'

27.10.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnovljen i objekt podvinjske škole

Jednaki uvjeti obrazovanja za sve

Obnovljen i objekt podvinjske škole

26.10.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završetak slavonskobrodskog projekta 'KUL centar'

Večerašnji oproštaj

Završetak slavonskobrodskog projekta 'KUL centar'

26.10.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko poduzeće 'preraslo' start-up fazu

Uz pomoć europskih projekata

Brodsko poduzeće 'preraslo' start-up fazu

19.10.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnica dosad na energente trošila milijun eura godišnje

U budućnosti uštede veće od 60 posto

Bolnica dosad na energente trošila milijun eura godišnje

13.10.2020. | 13:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čuvari svetosti vatre filma iz Centra mladih

Paluba 7 plovi pričom filmskog sna

Čuvari svetosti vatre filma iz Centra mladih

8.10.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnova osigurala uštedu toplinske energije veću od 68 posto

Veliki objekt sada energetski učinkovit

Obnova osigurala uštedu toplinske energije veću od 68 posto

26.9.2020. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tvrđava dobila prvi lift, posjetitelji će moći i na krov

Posljednji dan dvogodišnjeg Projekta

Tvrđava dobila prvi lift, posjetitelji će moći i na krov

26.9.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U parternom uređenju vodi ih nekadašnji izgled Tvrđave Brod

Jedan projekt skoro dovršen, drugi počeo

U parternom uređenju vodi ih nekadašnji izgled Tvrđave Brod

20.9.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnovljena među posljednjima, sada je jedna od ljepših

Grad privodi kraju obnove osnovnih škola

Obnovljena među posljednjima, sada je jedna od ljepših

14.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su u dvije godine oživjeli nekad prazan Centar mladih

Ovi veliki Brođani otkrili su nam

Kako su u dvije godine oživjeli nekad prazan Centar mladih

12.9.2020. | 19:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Toliko su 'KUL' da su uspjeli pobijediti i koronavirus

Širili pozitivu, učili, radili, uživali

Toliko su 'KUL' da su uspjeli pobijediti i koronavirus

11.9.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I podvinjska škola u novom ruhu na početku školske godine

Obnovljena još jedna osnovna škola

I podvinjska škola u novom ruhu na početku školske godine

8.9.2020. | 11:46
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova školska godina u energetski obnovljenoj školi

Velika gradska osnovna škola

Nova školska godina u energetski obnovljenoj školi

7.9.2020. | 7:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velikim plakatima pozvali Brođane neka ih posjete

Prilika za druženje i upoznavanje

Velikim plakatima pozvali Brođane neka ih posjete

29.8.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priključenje brodske Kuće tambure na infrastrukturu

Bageri ponovno i na krovu Tvrđave

Priključenje brodske Kuće tambure na infrastrukturu

14.8.2020. | 8:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pronašli su način i održali najavljene 'info-dane'

Nema odmora na brodskom Veleučilištu

Pronašli su način i održali najavljene 'info-dane'

8.7.2020. | 12:50