Politika : EU fondovi

12.3.2020. u 13:10
Prikaza: 2875
|
Autor: Promo

Brodsko Veleučilište s partnerima

Projekt od čijeg sinergijskog učinka svi mogu imati koristi

Slavonski Brod : Projekt od čijeg sinergijskog učinka svi mogu imati koristiUvodna konferencija projekta(Foto: AP/SBplus)

U projektu s brodskog Veleučilišta sudjeluju nastavnici i studenti poljoprivrednog odjela. - Vjerujemo da će i njima istraživačka komponenta dobro doći u njihovoj samostalnosti i odgovornosti koja se od njih, kao budućih intelektualnih nositelja našeg društvenog razvoja, očekuje - poručio je dekan Mirosavljević, naglasivši kako je ovo projekt od čijeg sinergijskog učinka svi mogu imati koristi.

SLAVONSKI BROD - U slavonskobrodskom Hotelu "Savus" danas je održana Uvodna konferencija projekta "Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji", čiji je korisnik Veleučilište u Slavonskom Brodu, a partneri Institut Ruđer Bošković i Institutu za fiziku iz Zagreba.

- Ovo je veoma važan i aktualan projekt vezan uz klimatske promjene. To da naši partneri, kao najvažniji državni interdisciplinarni instituti, dolaze raditi ovaj projekt u Slavonski Brod, značajan je pokazatelj i naših postignuća i naše važnosti te uloge u društvenoj zajednici. Zahvalni smo svim partnerima koji su nas poduprli u ovim aktivnostima i vjerujemo da će projekt značajno doprinijeti i razvoju Veleučilišta, ali i pomoći u konačnici poljoprivrednim proizvođačima koji se u konačnici bave uzgojem salate i paprike, jer su to kulture na koje smo fokusirani. Klimatske pojave su tu, i tome svi svjedočimo, a jedan od fokusa europske politike u narednom programskom razdoblju bit će upravo prilagodba klimatskim promjenama. Kroz ovaj projekt naše Veleučilište pokazuje da prati aktualnu tematiku i da može ići u korak s istraživanjima koja su na toj razini. - istaknuo je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Mirosavljević, dekan Veleučilišta u Slavonskom Brodu, dodavši kako će se kroz aktivnosti ovoga projekta uvidjeti načini na koje se posebno tretirano sjeme ponaša u kontroliranim uvjetima poljoprivredne proizvodnje.

- Jedan dio će biti praćen u plasteniku, a drugi dio izvan plastenika i kao zaključak ćemo donijeti preporuke našim poljoprivrednicima, 'opegeovcima', koji su dionici u ovom projektu, što bi mogli napraviti kako bi povećali prinose i što lakše se prilagodili suvremenim klimatskim izazovima - poručio je dekan Mirosavljević.

 "Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji" vrijedan je 2.997.198,45 kuna od čega su 85 posto sredstva europska sredstva. Riječ je o prvom od dva projekta na temu prilagodbe klimatskim promjenama, a s njegov realizacijom krenulo se već u siječnju.

- Projekt je počeo 6. siječnja 2020. godine traje do 2022. godine. U ovom početnom razdoblju već smo izradili metodologiju istraživanja i krenuli smo s onim djelom istraživanja koji se odvija na Institutu Ruđer Bošković i Institutu za fiziku, koji su nam partneri. Riječ je o dijelovima istraživanja koja se odvijaju u laboratorijima. Nakon obrade klijanaca, sjemena u laboratorijskim uvjetima, ovdje na Veleučilištu u Slavonskom Brodu te će se povrtne kulture, posaditi i onda ćemo pratiti njihov rast i razvoj u zaštićenim i otvorenim prostorima. To istraživanje će se raditi dvije godine da bi se na kraju izradila preporuka našim poljoprivrednim proizvođačima o tome na koji način i kako raditi da bi se što bolje prilagodili klimatskim promjenama a pri tome ostvarili što bolje prinose s preporukom ekološke poljoprivrede - pojasnila je voditeljica projekta Lidija Vukojević, dodavši kako dodatna važnost projekta leži u činjenici da uključuje veliki broj dionika s područja, ne samo Brodsko-posavske županije nego i cijele Slavonije.

- Uključili smo tu veliki broj OPG-ova, DHMZ-e, Društvo agronoma, ali i neke udruge koje se bave ekologijom, a sve kako bismo što bolje saznali koji su problemi s kojima se oni susreću uzrokovani upravo klimatskim promjenama te kako bismo našu metodologiju istraživanja što bolje prilagodili tim potrebama i da bi preporuke bile što korisnije a cjelokupna zajednica od njih imala što više koristi. Tijekom projekta bit će čitav niz radionica, info dana, okruglih stolova, panel rasprava jer je jako važno, u ovom projektu, javnost obavijestiti o tome što se radi i podići svijest javnosti o klimatskim promjenama koje su već tu - najavila je Vukojević posebno apostrofiravši ovom prilikom važnost povezanosti znanstvene zajednice s gospodarskom zajednicom i poljoprivrednicima.

U projektu jedan od partnera je zagrebački Institut za fiziku. - Naš doprinos u ovom projektu očituje se kroz istraživanja primjene plazme u tretiranju poljoprivrednih kultura i utjecaj na njihov bolji razvoj. Drago mi je da možemo, sinergijski s Institutom Ruđer Bošković, ovdje lokalno potaknuti istraživačke aktivnosti koje su od konkretnog značaja i primjene u poljoprivredi. Plazma je ovdje alat za obradu biološkog alata. Sasvim sigurno ćemo tijekom istraživanja imati situacija u kojima ćemo oštetiti biljku, no krajnji cilj je otkriti parametre koji će dovesti do boljih prinosa - istaknuo je Marko Kralj, ravnatelj Instituta za fiziku.

Institut Ruđer Bošković, koji je također jedan od partnera brodskog Veleučilišta, u projektu sudjeluje kroz svoju istraživačku tradiciju u području istraživanja plazme. -  Ono što mi istražujemo je možemo li mimoići različite kemikalije u smislu zelene poljoprivrede, kao i koje bi to bile smjernice i norme koje bi se trebale zadovoljiti da se uvede što manja primjena pesticida u smislu poboljšanih svojstava prilikom klimatskih promjena kojima svjedočimo. Dakle, mi sada radimo na jednoj ograničenom laboratorijskoj skali u određenim uvjetima ali da bi sve to bilo dostupno krajnjim korisnicima potrebna su daljnja istraživanja - naglasila je Marina Ilakovac Kveder koordinator projekta na Institutu Ruđer Bošković.

U projektu s brodskog Veleučilišta sudjeluju nastavnici i studenti poljoprivrednog odjela. - Vjerujemo da će i njima istraživačka komponenta dobro doći u njihovoj samostalnosti i odgovornosti koja se od njih, kao budućih intelektualnih nositelja našeg društvenog razvoja, očekuje - poručio je dekan Mirosavljević, naglasivši kako je ovo projekt od čijeg sinergijskog učinka svi mogu imati koristi.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Veleučilišta u Slavonskom Brodu.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : KUL centar nakon KUL centra

Projekt koji je oživio Centar mladih

KUL centar nakon KUL centra

27.10.2020. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Udruge trebaju imati zajedničke, a ne pojedinačne ciljeve'

Završna poruka iz KUL centra:

'Udruge trebaju imati zajedničke, a ne pojedinačne ciljeve'

27.10.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnovljen i objekt podvinjske škole

Jednaki uvjeti obrazovanja za sve

Obnovljen i objekt podvinjske škole

26.10.2020. | 19:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završetak slavonskobrodskog projekta 'KUL centar'

Večerašnji oproštaj

Završetak slavonskobrodskog projekta 'KUL centar'

26.10.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko poduzeće 'preraslo' start-up fazu

Uz pomoć europskih projekata

Brodsko poduzeće 'preraslo' start-up fazu

19.10.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnica dosad na energente trošila milijun eura godišnje

U budućnosti uštede veće od 60 posto

Bolnica dosad na energente trošila milijun eura godišnje

13.10.2020. | 13:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čuvari svetosti vatre filma iz Centra mladih

Paluba 7 plovi pričom filmskog sna

Čuvari svetosti vatre filma iz Centra mladih

8.10.2020. | 10:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Koliko je nama trebala pomoć, toliko je njoj trebao posao'

Projekt iz kojeg su svi profitirali

'Koliko je nama trebala pomoć, toliko je njoj trebao posao'

3.10.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnova osigurala uštedu toplinske energije veću od 68 posto

Veliki objekt sada energetski učinkovit

Obnova osigurala uštedu toplinske energije veću od 68 posto

26.9.2020. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tvrđava dobila prvi lift, posjetitelji će moći i na krov

Posljednji dan dvogodišnjeg Projekta

Tvrđava dobila prvi lift, posjetitelji će moći i na krov

26.9.2020. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U parternom uređenju vodi ih nekadašnji izgled Tvrđave Brod

Jedan projekt skoro dovršen, drugi počeo

U parternom uređenju vodi ih nekadašnji izgled Tvrđave Brod

20.9.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnovljena među posljednjima, sada je jedna od ljepših

Grad privodi kraju obnove osnovnih škola

Obnovljena među posljednjima, sada je jedna od ljepših

14.9.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su u dvije godine oživjeli nekad prazan Centar mladih

Ovi veliki Brođani otkrili su nam

Kako su u dvije godine oživjeli nekad prazan Centar mladih

12.9.2020. | 19:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Toliko su 'KUL' da su uspjeli pobijediti i koronavirus

Širili pozitivu, učili, radili, uživali

Toliko su 'KUL' da su uspjeli pobijediti i koronavirus

11.9.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I podvinjska škola u novom ruhu na početku školske godine

Obnovljena još jedna osnovna škola

I podvinjska škola u novom ruhu na početku školske godine

8.9.2020. | 11:46
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova školska godina u energetski obnovljenoj školi

Velika gradska osnovna škola

Nova školska godina u energetski obnovljenoj školi

7.9.2020. | 7:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velikim plakatima pozvali Brođane neka ih posjete

Prilika za druženje i upoznavanje

Velikim plakatima pozvali Brođane neka ih posjete

29.8.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Priključenje brodske Kuće tambure na infrastrukturu

Bageri ponovno i na krovu Tvrđave

Priključenje brodske Kuće tambure na infrastrukturu

14.8.2020. | 8:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pronašli su način i održali najavljene 'info-dane'

Nema odmora na brodskom Veleučilištu

Pronašli su način i održali najavljene 'info-dane'

8.7.2020. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko sve ima pravo na financijsku pomoć pri obnovi kuće?

Građani sami snose 40 posto troškova

Tko sve ima pravo na financijsku pomoć pri obnovi kuće?

26.6.2020. | 8:10