Politika : EU fondovi

12.3.2020. u 13:10
Prikaza: 2743
|
Autor: Promo

Brodsko Veleučilište s partnerima

Projekt od čijeg sinergijskog učinka svi mogu imati koristi

Slavonski Brod : Projekt od čijeg sinergijskog učinka svi mogu imati koristiUvodna konferencija projekta(Foto: AP/SBplus)

U projektu s brodskog Veleučilišta sudjeluju nastavnici i studenti poljoprivrednog odjela. - Vjerujemo da će i njima istraživačka komponenta dobro doći u njihovoj samostalnosti i odgovornosti koja se od njih, kao budućih intelektualnih nositelja našeg društvenog razvoja, očekuje - poručio je dekan Mirosavljević, naglasivši kako je ovo projekt od čijeg sinergijskog učinka svi mogu imati koristi.

SLAVONSKI BROD - U slavonskobrodskom Hotelu "Savus" danas je održana Uvodna konferencija projekta "Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji", čiji je korisnik Veleučilište u Slavonskom Brodu, a partneri Institut Ruđer Bošković i Institutu za fiziku iz Zagreba.

- Ovo je veoma važan i aktualan projekt vezan uz klimatske promjene. To da naši partneri, kao najvažniji državni interdisciplinarni instituti, dolaze raditi ovaj projekt u Slavonski Brod, značajan je pokazatelj i naših postignuća i naše važnosti te uloge u društvenoj zajednici. Zahvalni smo svim partnerima koji su nas poduprli u ovim aktivnostima i vjerujemo da će projekt značajno doprinijeti i razvoju Veleučilišta, ali i pomoći u konačnici poljoprivrednim proizvođačima koji se u konačnici bave uzgojem salate i paprike, jer su to kulture na koje smo fokusirani. Klimatske pojave su tu, i tome svi svjedočimo, a jedan od fokusa europske politike u narednom programskom razdoblju bit će upravo prilagodba klimatskim promjenama. Kroz ovaj projekt naše Veleučilište pokazuje da prati aktualnu tematiku i da može ići u korak s istraživanjima koja su na toj razini. - istaknuo je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Mirosavljević, dekan Veleučilišta u Slavonskom Brodu, dodavši kako će se kroz aktivnosti ovoga projekta uvidjeti načini na koje se posebno tretirano sjeme ponaša u kontroliranim uvjetima poljoprivredne proizvodnje.

- Jedan dio će biti praćen u plasteniku, a drugi dio izvan plastenika i kao zaključak ćemo donijeti preporuke našim poljoprivrednicima, 'opegeovcima', koji su dionici u ovom projektu, što bi mogli napraviti kako bi povećali prinose i što lakše se prilagodili suvremenim klimatskim izazovima - poručio je dekan Mirosavljević.

 "Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji" vrijedan je 2.997.198,45 kuna od čega su 85 posto sredstva europska sredstva. Riječ je o prvom od dva projekta na temu prilagodbe klimatskim promjenama, a s njegov realizacijom krenulo se već u siječnju.

- Projekt je počeo 6. siječnja 2020. godine traje do 2022. godine. U ovom početnom razdoblju već smo izradili metodologiju istraživanja i krenuli smo s onim djelom istraživanja koji se odvija na Institutu Ruđer Bošković i Institutu za fiziku, koji su nam partneri. Riječ je o dijelovima istraživanja koja se odvijaju u laboratorijima. Nakon obrade klijanaca, sjemena u laboratorijskim uvjetima, ovdje na Veleučilištu u Slavonskom Brodu te će se povrtne kulture, posaditi i onda ćemo pratiti njihov rast i razvoj u zaštićenim i otvorenim prostorima. To istraživanje će se raditi dvije godine da bi se na kraju izradila preporuka našim poljoprivrednim proizvođačima o tome na koji način i kako raditi da bi se što bolje prilagodili klimatskim promjenama a pri tome ostvarili što bolje prinose s preporukom ekološke poljoprivrede - pojasnila je voditeljica projekta Lidija Vukojević, dodavši kako dodatna važnost projekta leži u činjenici da uključuje veliki broj dionika s područja, ne samo Brodsko-posavske županije nego i cijele Slavonije.

- Uključili smo tu veliki broj OPG-ova, DHMZ-e, Društvo agronoma, ali i neke udruge koje se bave ekologijom, a sve kako bismo što bolje saznali koji su problemi s kojima se oni susreću uzrokovani upravo klimatskim promjenama te kako bismo našu metodologiju istraživanja što bolje prilagodili tim potrebama i da bi preporuke bile što korisnije a cjelokupna zajednica od njih imala što više koristi. Tijekom projekta bit će čitav niz radionica, info dana, okruglih stolova, panel rasprava jer je jako važno, u ovom projektu, javnost obavijestiti o tome što se radi i podići svijest javnosti o klimatskim promjenama koje su već tu - najavila je Vukojević posebno apostrofiravši ovom prilikom važnost povezanosti znanstvene zajednice s gospodarskom zajednicom i poljoprivrednicima.

U projektu jedan od partnera je zagrebački Institut za fiziku. - Naš doprinos u ovom projektu očituje se kroz istraživanja primjene plazme u tretiranju poljoprivrednih kultura i utjecaj na njihov bolji razvoj. Drago mi je da možemo, sinergijski s Institutom Ruđer Bošković, ovdje lokalno potaknuti istraživačke aktivnosti koje su od konkretnog značaja i primjene u poljoprivredi. Plazma je ovdje alat za obradu biološkog alata. Sasvim sigurno ćemo tijekom istraživanja imati situacija u kojima ćemo oštetiti biljku, no krajnji cilj je otkriti parametre koji će dovesti do boljih prinosa - istaknuo je Marko Kralj, ravnatelj Instituta za fiziku.

Institut Ruđer Bošković, koji je također jedan od partnera brodskog Veleučilišta, u projektu sudjeluje kroz svoju istraživačku tradiciju u području istraživanja plazme. -  Ono što mi istražujemo je možemo li mimoići različite kemikalije u smislu zelene poljoprivrede, kao i koje bi to bile smjernice i norme koje bi se trebale zadovoljiti da se uvede što manja primjena pesticida u smislu poboljšanih svojstava prilikom klimatskih promjena kojima svjedočimo. Dakle, mi sada radimo na jednoj ograničenom laboratorijskoj skali u određenim uvjetima ali da bi sve to bilo dostupno krajnjim korisnicima potrebna su daljnja istraživanja - naglasila je Marina Ilakovac Kveder koordinator projekta na Institutu Ruđer Bošković.

U projektu s brodskog Veleučilišta sudjeluju nastavnici i studenti poljoprivrednog odjela. - Vjerujemo da će i njima istraživačka komponenta dobro doći u njihovoj samostalnosti i odgovornosti koja se od njih, kao budućih intelektualnih nositelja našeg društvenog razvoja, očekuje - poručio je dekan Mirosavljević, naglasivši kako je ovo projekt od čijeg sinergijskog učinka svi mogu imati koristi.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Veleučilišta u Slavonskom Brodu.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pronašli su način i održali najavljene 'info-dane'

Nema odmora na brodskom Veleučilištu

Pronašli su način i održali najavljene 'info-dane'

8.7.2020. | 12:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko sve ima pravo na financijsku pomoć pri obnovi kuće?

Građani sami snose 40 posto troškova

Tko sve ima pravo na financijsku pomoć pri obnovi kuće?

26.6.2020. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za obnovu moraju čekati neka bolja vremena

Brojne oštećene slavonskobrodske zgrade

Za obnovu moraju čekati neka bolja vremena

29.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brod-plin smanjio emisiju CO2 za 2.500 tona godišnje

Višemilijunskim ulaganjima

Brod-plin smanjio emisiju CO2 za 2.500 tona godišnje

12.2.2020. | 15:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolnica će u 2020. dobiti prilaz za osobe s invaliditetom

Na glavnom ulazu stare zgrade

Bolnica će u 2020. dobiti prilaz za osobe s invaliditetom

3.2.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svoje će mišljenje o prometu, osim građana, dati niz tijela

Dug postupak donošenja važnog Plana

Svoje će mišljenje o prometu, osim građana, dati niz tijela

20.1.2020. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Industrijsko srce Slavonije treba biti u Slavonskom Brodu'

Uspostava regionalnog Centra

'Industrijsko srce Slavonije treba biti u Slavonskom Brodu'

15.1.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani bi trebali dojaviti problematična prometna mjesta

Za poboljšanje prometnih 'žila kucavica'

Građani bi trebali dojaviti problematična prometna mjesta

22.12.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog tih će kolegija studenti na tržištu rada vrijediti više

Dvogodišnja internacionalizacija

Zbog tih će kolegija studenti na tržištu rada vrijediti više

21.12.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto u Domu, brodska djeca žive u obiteljskom okruženju

Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Umjesto u Domu, brodska djeca žive u obiteljskom okruženju

18.12.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nova oprema i uvjeti smanjiti liste čekanja?

'Kraći put do zdravlja'

Hoće li nova oprema i uvjeti smanjiti liste čekanja?

11.12.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo što je odrađeno u drugoj polovici 2019.

Gradilište trenutno pod vodom

Provjerili smo što je odrađeno u drugoj polovici 2019.

2.12.2019. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : I brodski aerodrom iskoristiv u prometnoj renesansi grada

Dojavite problematične točke grada

I brodski aerodrom iskoristiv u prometnoj renesansi grada

26.11.2019. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Kuća tambure - Slavonska notna bajka' - infrastruktura

Iz brodske Tvrđave

'Kuća tambure - Slavonska notna bajka' - infrastruktura

15.11.2019. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra grijanje i topla voda za sve stanare brodskog naselja

Radovi se bliže kraju

Sutra grijanje i topla voda za sve stanare brodskog naselja

10.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio stanara toplu vodu dobit će već sutra

Zbog ranije stopirane isporuke

Dio stanara toplu vodu dobit će već sutra

3.10.2019. | 15:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li zamjena toplovoda mogla biti provedena drugačije?

Zatražili smo odgovore

Je li zamjena toplovoda mogla biti provedena drugačije?

28.9.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro bez tople vode stanari Slavonije I

Grad i Brod-plin obavijestili

Uskoro bez tople vode stanari Slavonije I

18.9.2019. | 12:06