Politika : Komunalni poslovi

28.9.2020. u 21:00
Prikaza: 1685
|
Autor: A. Primorac

Hoće li to i učiniti?

'Grad grafite može prebojati i tako ih ukloniti'

Slavonski Brod : 'Grad grafite može prebojati i tako ih ukloniti'

"Ako su grafiti uvredljivog i neprimjerenog sadržaja te ako se nalaze na izričito vidljivim mjestima, Grad Slavonski Brod može iste grafite prebojati i tako ih ukloniti. Međutim, Grad Slavonski Brod ne može utjecati na takvo stanje u društvu koje kao svoj produkt ispoljava uvredljive i neprimjerene grafite."

SLAVONSKI BROD - Imena luda nalaze se svuda, samo što imena autora 'grafita' koji nagrđuju fasade, zidove i izloge Slavonskog Broda ne zna nitko. Ili ako zna, ne želi ih prijaviti. Jer misli kako to nije njegova stvar. A jeste. Jer raznorazni znakovi, pozdravi koji to nisu, pozivi na ubijanje...podliježu i zatvorskim kaznama, kada bi se imalo koga kazniti. No, dokle god svi zajedno zatvaramo oči pred ovim problemom dotle će on postojati, a mi se na njega navikavati do te mjere da više nećemo u tome pronalaziti ništa čudno.

A ako nam nije čudno da u blizini gradskog vrtića, primjerice, postoje natpisi koje netko grafitima zove, a kojima se poziva na netrpeljivost i ubijanje, onda imamo ogroman problem. No, ako već prijaviti nikoga ne možemo ili ne želimo, možemo li postojeće sanirati, pa pokazati upornost veću od autora bezbroj puta citiranog grafita 'džaba ti krečit'"? I tko je zapravo, kada se ne zna počiniteljl, dužan ukloniti grafite koji to nisu? Na obiteljskim kućama, jasno je, to je obveza vlasnika. No, ipak su meta puno češće fasade zgrada, što je vidljivo i na primjeru Naselja Andrija Hebrang u Slavonskom Brodu. Naselja koje je puno neprimjerenih grafita koje nitko ne uklanja.

Pitali smo stoga Gradsku upravu "može li Grad, i ako može na koji način, utjecati na stanare i tamošnji Mjesni odbor da urede fasade na kojima se nalazi niz besmislenih grafita među kojima su i oni sa uvredljivim sadržajima te nacionalističkim nabojem?"

"Ako su grafiti uvredljivog i neprimjerenog sadržaja te ako se nalaze na izričito vidljivim mjestima, Grad Slavonski Brod može iste grafite prebojati i tako ih ukloniti. Međutim, Grad Slavonski Brod ne može utjecati na takvo stanje u društvu koje kao svoj produkt ispoljava uvredljive i neprimjerene grafite. Na određenim mjestima, gdje je moguće i ako nije privatno vlasništvo, mogu se napraviti profesionalni grafiti i tada je manja vjerojatnost da će na tim mjestima nastajati oni grafiti uvredljiva sadržaja.", piše u odgovoru koji je SBplus dobio iz Gradske uprave.

Pa iako se dobar dio najgorih grafita u Naselju Andrija Hebrang, ne nalazi na vidnom mjestu, kakav je. prije dvije godine, bio slučaj s grafitom kojeg je gradonačelnik Slavonskog Broda dao ukloniti odmah po objavi SBplus portala, ostaje nadati se da će i u ovom slučaju biti poduzeti određeni koraci kako nam djeca ne bi odrastala uz besmislene škrabotine i poruke, nerijetko, pune mržnje koje pozivaju na uklanjanje svega različitoga. 

 

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mrtvo_puhalo

mrtvo_puhalo

Komentirano: 30.9.2020. | 21:37

1

Ivomarkic@ - treba, slažem se...ali mi nismo Njemačka. Svako dobro.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 30.9.2020. | 12:28

2

mrtvo_puhalo@ . . hajka treba biti na sve majmune koji nagrđuju zidove i bez obzira koji sadržaj stavljaju na zid...LP
mrtvo_puhalo

mrtvo_puhalo

Komentirano: 30.9.2020. | 10:01

3

ivomarkic@ - Hajke i zasjede već imaš kao preventivno-represivno sredstvo, kamere također postoje kao preventivno-represivno sredstvo. Problem je, kao što sam naveo, u selektivnom pristupu riješavanju problema za razliku od Njemačke, koju si naveo kao nešto što bi trebalo biti uzor. Za primjer, napiši sprejem na zidu da je Andrej Plenković cigan, Srbin, peder, lopov... tada automatski nastupa hajka, zasjeda i ako je moguće kamera u svrhu lociranja, indentificiranja i transferiranja počinitelja. Pravosudni sustav tada djeluje ekspresno jer stranka prati. "Slučaj Plenković" nam po kratkom postupku dokaže da i mi možemo biti Njemačka. Međutim, dolazi scena gdje se pojavljuje grafit Vlado Kosić kozojeb, katoliban, klerofašist i nikome ništa čak ni od Ž.G. ni od A.P. i ostalih komunalnih narikača koje nariču kada se dirne u "Istočnu svetinju". Budući da je tako nakaradno kako sam naveo i da se slažemo u jednome, a to je da nismo Njemačka, predložio sam u prethodnom komentaru, pristupanje problemu na "Hrvatski način"a to je niz vodu i koristiti mane rupavog sustava kojih je na pretek. Što se tiče plaćanja kazni za svoje dijete... Svatko tko u kući radi na odgoju svoje djece po defaultu bi trebao biti sposoban i spreman kritički promatrati postupke svojeg djeteta i za možebine propuste svojeg djetata odgovarati.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 30.9.2020. | 8:41

4

mrtvo_puhalo@ . . samo hajke i zasjede uspješno griješnike i lopine uhvate. Kada otac mora platiti debelu lovu za svoga "nadarenog" idiotskog sina grafitaša, drastično će se smanjiti škrabanja. Zašto je Njemačka po svim pitanjima, vezanih za komunalije, otišla najdalje od svih? Građani prijavljuju prekršitelje...Policija provjerava svaku prijavu! Kao rezultat, debele su kazne! Da li bi ti plaćao debele kazne za greške svoga sina?
mrtvo_puhalo

mrtvo_puhalo

Komentirano: 30.9.2020. | 6:32

5

Kamera i hajka ne riješavaju ništa. Problem ide iz kuće i odgoja a tu smo uz facebook roditelje već debelo zglajzali. A po pitanju komunalnog riješenja po meni veći problem je selektivan pristup osudi. U članku je navedeno kako je, zahvaljujući reagiranju ovog portala, gradonačelnik ekspresno uklonio grafit na kojem je pisalo "Z. Milanović je Srbin". Mislim da oni koji su tada najviše naricali, sada da mogu, bi ga najradije ostavili nakon odlikovanja ekipe iz HVO-a. Poslje j...nja nema kajanja. Uz takvo društvo, selektivno moraliziranje i licemjerje, problem će se očito riješiti ne farbanjem postojećih grafita već uklanjanjem novih, onih koji smetaju kliku.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 29.9.2020. | 21:11

6

Vidim kako je 52% anketiranih glasalo kako bi grad i TD Komunalac trebali čistiti škrabotine koje su mala govna ostavila na zidovima! Grad bi to morao platiti novcem iz proračuna grada kojega pune svi građani. Zašto kažnjavati roditelje koji odgajaju svoju djecu na pravi način. Treba napraviti hajku na zlotvore i točka...
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 29.9.2020. | 21:05

7

George Carlin je rekao: Ako je vaše dijete bezobrazno malo govno VI STE KRIVI! Nije društvo, nije muzika, nisu igrice, VI STE! ...U pravu je, i mislim da bi roditelji morali odgovarati za svoja mala bezobrazna, neodgojena škrabala! Lako bi se mogli uhvatili prijestupnici. Lijepo obojati zid u bijelu boju, instalirati kvalitetnu kameru i čekati! Roditelji bi morali odgovarati za kompletnu štetu koju je učinilo njegovo dijete...Dakako, i škola bi trebala biti druga instanca u odgoju djece. Štoviše, učenicima bi trebalo kupiti boju i nek rade na prekrivanju neprimjerenih sadržaja. To bi se trebalo tretirati kao "proizvodni rad". Također, tijekom tog "proizvodnog rada" razgovarati s učenicima o problemu šaranja po zidovima i o sličnim rabotama...Kamere bi se zasigurno isplatile!

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li 'pao' projekt vrijedan pola milijarde kuna?

Provjerili smo u brodskom Vodovodu:

Je li 'pao' projekt vrijedan pola milijarde kuna?

21.10.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ajde dođi, moramo pokidati ovo

Brodska djeca na Slavoniji II:

'Ajde dođi, moramo pokidati ovo

15.10.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provjerili smo tko je kriv zbog zapuštenosti okoliša

Komu se žaliti u slučaju nezadovoljstva?

Provjerili smo tko je kriv zbog zapuštenosti okoliša

13.10.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što kada izvođač radova ne odradi sve kako treba?

Garancija za obavljeni posao

Što kada izvođač radova ne odradi sve kako treba?

7.10.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najprije sanacija sustava kanalizacije, potom obnova ceste

Snimke otkrile dionice 'zrele za obnovu'

Najprije sanacija sustava kanalizacije, potom obnova ceste

3.10.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najavili početak sezone grijanja

Iz Brod-plina

Najavili početak sezone grijanja

30.9.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smanjenje cijene za još jednu kategoriju potrošača

Od listopada 2020.

Smanjenje cijene za još jednu kategoriju potrošača

29.9.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz Brod-plina o novoj ogrjevnoj sezoni

Obavijest

Iz Brod-plina o novoj ogrjevnoj sezoni

28.9.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreće dugoočekivana investicija teška pola milijarde kuna

U Brodu najavili početak Projekta

Kreće dugoočekivana investicija teška pola milijarde kuna

14.9.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Više od tjedan dana čekaju sanaciju kvara

Iako su prijavili

Više od tjedan dana čekaju sanaciju kvara

14.9.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi građani platit će sanaciju ovog divljeg odlagališta

Tko je ovdje bacio sto kubika smeća?

Svi građani platit će sanaciju ovog divljeg odlagališta

12.9.2020. | 22:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova vozila nitko nije preuzeo više od godinu dana

Nakon što ih je 'dignuo Pauk'

Ova vozila nitko nije preuzeo više od godinu dana

12.9.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obustavljena isporuka toplinske energije za toplu vodu

Otklanjanje kvara u tijeku

Obustavljena isporuka toplinske energije za toplu vodu

10.9.2020. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učenici će napokon stazom do škole

Grad poslušao molbe roditelja

Učenici će napokon stazom do škole

8.9.2020. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bez puno pompe, otvoreno treće brodsko reciklažno dvorište

Otkrivamo na kojoj lokaciji

Bez puno pompe, otvoreno treće brodsko reciklažno dvorište

2.9.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dijelovi kolodvora stižu iz Italije, a 'kroje' se u Karlovcu

Izgradnja temelja - ključna faza radova

Dijelovi kolodvora stižu iz Italije, a 'kroje' se u Karlovcu

1.9.2020. | 21:00