Politika : Komunalni poslovi

2.3.2022. u 11:50
Prikaza: 2830
|
Autor: D.Z./SBplus

U Slavonskom Brodu

Gradska uprava sređuje nered u ovom naselju

Slavonski Brod : Gradska uprava sređuje nered u ovom naseljuStanje zelenih površina prije postavljanja auto stopova i poslije; nova regulacija prometa(Foto: D.Z./SBplus)

Veliki broj ustanova, zajedno sa brojnim stambenim jedinicama, na Slavoniji I za posljedicu ima veliku posjećenost od strane korisnika, ali i zaposlenika tih institucija, što neizbježno dovodi i do velike potražnje za slobodnim parkirnim mjestima u naselju.

SLAVONSKI BROD - Naselje Slavonija I u Slavonskom Brodu smješteno je stotinjak metara od željezničkog i autobusnog kolodvora i oko 500 metara od središnjeg gradskog trga (Trg Ivane Brlić Mažuranić), kojeg Brođani vole zvati Korzo. U tom, prostorno nevelikom, naselju nalazi se veliki broj slavonskobrodskih javnih ustanova. Tu je smještena Gimnazija „Matija Mesić", Centar za socijalnu skrb, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Porezna uprava i Zdravstvena ustanova Ljekarna Slavonski Brod. U krugu od sto metara od Naselja Slavonija I nalazi se i Osnovna škola „Antun Mihanović", Dječji vrtić „Braco i seka", Hrvatski zavod za zapošljavanje, Općinski sud u Slavonskom Brodu, Državno odvjetništvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Državni arhiv u Slavonskom Brodu i Policijska uprava Brodsko-posavska.

Nedostatak parkirnih mjesta i uništavanje zelenih površina, neadekvatna briga stanara o spremnicima za otpad...

Veliki broj ustanova, zajedno sa brojnim stambenim jedinicama, na Slavoniji I za posljedicu ima veliku posjećenost od strane korisnika, ali i zaposlenika tih institucija, što neizbježno dovodi i do velike potražnje za slobodnim parkirnim mjestima u naselju. Zbog nedostatka parkirnih mjesta, u ovome dijelu grada, svakodnevno dolazi do nepropisnog parkiranja i uništavanja zelenih površina pored Gimnazije „Matija Mesić".

Najodgovorniji za stanje u kojem se nalaze spremnici su sami proizvođači otpada (stanari i poslovni subjekti) jer nisu adekvatno zaštitili svoje kontejnere. 

Pored manjka parkirnih mjesta, problem Naselja Slavonija I je i veliki broj spremnika za otpad koji se nalaze na javnoj gradskoj površini i u koje, zbog toga što nisu zaključani i zaštićeni, nerijetko otpad odlažu i oni koji nisu ugovorni korisnici tih spremnika. A one koje odlažu otpad u tuđe spremnike nazivamo divljacima jer bacanjem vreća pored spremnika stvaraju divlje deponije i na taj način neposredno povećavaju troškove Komunalcu, a posredno građanima Slavonskog Broda. A najodgovorniji za stanje u kojem se nalaze spremnici su sami proizvođači otpada (stanari i poslovni subjekti) jer moraju adekvatno zaštititi svoje kontejnere. 

Do prije tri godine, veliki problem u Naselju Slavonija I bio je i prekid opskrbe plina u zimskim mjesecima kada je dolazilo do pucanja starih toplovodnih cijevi, pa se često moglo vidjeti raskopavanje pješačkih površina u naselju kako bi se otklonio problem i nastavila opskrba. Problem neredovite opskrbe plinom u Naselju Slavonija I Grad Slavonski Brod je riješio krajem 2019. godine kada je završen projekt gradske tvrtke Brod-plin d.o.o. kojim su zamijenjeni dotrajali toplovodi za ovo naselje i za Naselje Slavonija II. Ukupna vrijednost projekta bila je 9,6 milijuna kuna, a iznos EU sufinanciranja iznosio je 3,7 milijuna kuna. Zamjenom 2.579 metara dotrajalih toplovoda dugoročno se riješio problem opskrbe i kvaliteta isporuke toplinske energije za ukupno pet tisuća stanovnika koji žive u navedenim naseljima, odnosno 1.095 priključaka na mrežu toplinske energije. Ovo ulaganje Brod-plina smanjilo je i troškove održavanja toplovoda te emisiju CO2 za oko 700 tona godišnje, što je u konačnici značajno doprinijelo zaštiti okoliša grada Slavonskog Broda. Posljedica ovoga projekta je i uređenje većeg dijela šetnice u središnjem dijelu naselja.

Sa dodatna 52 parkirna mjesta Grad će značajno popraviti stanje sa manjkom parkirališnih kapaciteta u Naselju Slavonija I

Potpuno nova parkirna mjesta u Naselju Slavonija I dobit će se izgradnjom parkirališta (sa 38 mjesta) na mjestu starih spremnika za mazut Brod-plina. To gradsko parkiralište biti će završeno za nekoliko dana i njime će upravljati Ustanova za gospodarenje športskim objektima. A nova parkirna mjesta u ovome naselju dobiti će se i novom regulacijom prometa na način da će se obilježiti 14 mjesta na trotoaru između Gimnazije i velikog parkinga uz Pilarevu ulicu te na kolniku ispred Gimnazije. S tim da će biti maknuti spremnici za otpad koji se trenutno nalaze na kolniku uz Gimnaziju. Ukupno je to 52 nova parkirna mjesta koja će itekako dobro doći prvenstveno stanarima ovoga naselja.

Nova parkirna mjesta u ovome naselju dobiti će se i novom regulacijom prometa na način da će se obilježiti 14 mjesta na trotoaru između Gimnazije i velikog parkinga uz Pilarevu ulicu te na kolniku ispred Gimnazije.

Također, zbog proširenja zone naplate u ovome naselju omogućeno je stanarima da povlaštenom kartom (50 kn mjesečno) riješe svoj problem manjka parkirnog mjesta jer sa 30-ak mjesta koja ranije nisu bila u naplati, a koja su zauzimali većinom zaposlenici okolnih ustanova, stavljeni su u bolji položaj u odnosu na sve ostale koji su samo gosti u tom naselju. Naime, cijena parkinga za zaposlenike je 100 kn mjesečno, a za sve ostale je 4 kn/h.

Proširenje zone naplate parkinga je dobra odluka Grada Slavonskog Broda jer se i na taj način može smanjiti potreba za korištenjem osobnih vozila jer naplaćivanje gradskog parkinga može djelovati demotivirajuće za vlasnike osobnih vozila koji ne žive u gradu već povremeno dolaze u Slavonski Brod. Obzirom da se na ulicama Slavonskog Broda može sve više vidjeti automobile u kojima je samo jedan putnik, proširena naplata parkiranja može potaknuti građane izvan Broda da dijele automobil  kao i da učestalije koriste javni prijevoz, a Brođane da više koriste gradski prijevoz te bicikliranje ili pješačenje. 

Novim rješenjima i do čuvanja zelenih površina

Gradonačelnik Mirko Duspara je u travnju prošle godine, osim novoga parkirališta, najavio i rješavanje problema sa uništavanjem zelenih površina u Naselju Slavonija I.

- U pripremi su stupići da se spriječi parkiranje na zelenoj površini. Što se tiče parkiranja na pločnicima, negdje nema mogućnosti pa moraju ići na pločnike, ali se mora to urediti da se zna kako se parkira i da ima normalan prolaz. Što se tiče parkiranja na Slavoniji I, mi smo upravo radi toga krenuli sa rušenjem onih rezervoara koji su služili za lož ulje, tako da ćemo tamo napraviti jedno parkiralište koje će služiti i za goste da ne diraju parkirna mjesta stanara na Slavoniji I, jer je to veliki problem. Stavit ćemo i stupiće i moramo krenuti s njima u većem dijelu grada jer ne možete urediti zelene površine kad ih vozila gaze. - kazao je Duspara. 

Prošli tjedan je Grad Slavonski Brod postavio barijere na zelene površine (24 autostopa) kod Gimnazije u Naselju Slavonija I čime bi se trebala spriječiti daljnja devastacija zelenog prostora.

Prošli tjedan je Grad Slavonski Brod postavio barijere na zelene površine (24 autostopa) kod Gimnazije u Naselju Slavonija I čime bi se trebala spriječiti daljnja devastacija zelenog prostora. Također, zadnjh mjeseci u tom naselju je uočena i pojačana aktivnost  gradskih prometnih i komunalnih redara, pa je posljedično zamiječeno i djelovanje Komunalčeve službe auto-pauka.

Pored prethodno navedenih aktivnosti gradske uprave, vrijedi podsjetiti kako je prošle godine u naselju postavljeno novo dječje igralište te sprave za vježbu na otvorenom, a uređeno je i postojeće košarkaško igralište.

Sve navedeno govori u prilog teze kako je Grad Slavonski Brod odlučio srediti nered u Naselju Slavonija I, ali moramo primjetiti kako posla još ima tako da ćemo i dalje pratiti poboljšavanje stanja u prostoru ovoga dijela grada. A možda se u budućem periodu usudimo dati i pokoji prijedlog za uređenje naselja.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
sbxt

sbxt

Komentirano: 2.3.2022. | 13:23

1

Što će im, pobogu, tolika fortifikacija? Stupovi su veličine omanjeg albanskog bunkera. Kao da se očekuju ruski tenkovi. Tim više što stupovi na tom mjestu nemaju nikakve logike jer se, prema priloženom crtežu, uz taj rub ulice namjeravaju označiti parkirališna mjesta: pa hoće li itko moći skrenuti na zelenu površinu preko parkiranih automobila sve i kad bi htio?! Što će biti s kontejnerima za smeće? Okrivljavati stanare za loše stanje oko kontejnera je van svake pameti. Pa nemaju stambene zgrade obavještajne službe koje će 0-24 motriti što se događa oko smeća. Treba pronaći sustavno rješenje za taj problem jer on nije svojstven samo jednom naselju i jednom gradu. Zašto su sve moguće službe za građane nagurane na tako mali prostor bez osiguranja dovoljnog broja parkirališnih mjesta za njihove korisnike? Grad je dovoljno velik. Preselite ih neko primjerenije mjesto s dovoljnim brojem slobodnih parkirališnih mjesta. To bi bio jedini način da se riječi "nered". Jer za "nered" nisu krivi "nekulturni" građani već loši urbanisti.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tvrtka koja 'uzgaja' travu na ulazu u Hrvatsku

Izašli smo na teren i provjerili

Tvrtka koja 'uzgaja' travu na ulazu u Hrvatsku

29.6.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li voda na Poloju sigurna za kupanje?

Pred kraj lipnja

Je li voda na Poloju sigurna za kupanje?

27.6.2022. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Niknuli' znakovi na više strana

Vozači, oprez!

'Niknuli' znakovi na više strana

27.6.2022. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad prihvatio i potom realizirao ideju SBplus-a

Novo parkiralište u Slavonskom Brodu

Grad prihvatio i potom realizirao ideju SBplus-a

26.6.2022. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li javne gradske česme 'presušile'?

Provjerili smo

Jesu li javne gradske česme 'presušile'?

24.6.2022. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novčane kazne građanima kao motivacija za brže učenje?

U Đakovu već uveli nova pravila

Novčane kazne građanima kao motivacija za brže učenje?

13.6.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo raspored odvoza biootpada

Pripremili površine za odlaganje

Donosimo raspored odvoza biootpada

31.5.2022. | 12:42
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio Vukovarske ponovno zatvoren. Donosimo zašto.

Na cesti i ovaj put stabla

Dio Vukovarske ponovno zatvoren. Donosimo zašto.

7.4.2022. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li se uskoro uspjeti riješiti vrana u parku?

Dugogodišnji problem

Hoćemo li se uskoro uspjeti riješiti vrana u parku?

26.3.2022. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda će onda drugi put upotrijebiti pamet, a ne snagu

Ako i mi obratimo pozornost

Možda će onda drugi put upotrijebiti pamet, a ne snagu

26.3.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon kritike, evo i malo pohvale gradskoj upravi

Zbog novih prometnih rješenja

Nakon kritike, evo i malo pohvale gradskoj upravi

23.3.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako će izgledati još jedan parking u Slavonskom Brodu

Objavljen je natječaj za izgradnju

Evo kako će izgledati još jedan parking u Slavonskom Brodu

19.3.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Godinama je tu 'parkiran', ali nitko ne može ništa

Što činiti u ovakvoj situaciji?

Godinama je tu 'parkiran', ali nitko ne može ništa

16.2.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U 5 minuta šetnje zabilježili smo 6 gradskih problema

Videokamerom u centru Slavonskog Broda

U 5 minuta šetnje zabilježili smo 6 gradskih problema

25.1.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li babi 'fejs'?

Kritika Brođanke

Treba li babi 'fejs'?

22.1.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kontejneri za otpad okupirali su centar grada

U Slavonskom Brodu

Kontejneri za otpad okupirali su centar grada

17.1.2022. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo što danima dostavljaju na brodske kućne pragove

Do kraja siječnja obići će sve korisnike

Saznali smo što danima dostavljaju na brodske kućne pragove

8.1.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još uvijek nema rješenja za spremnike u blizini korza

Je li nered postao prihvatljiv?

Još uvijek nema rješenja za spremnike u blizini korza

5.1.2022. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobrinite se da božićna drvca završe na pravom mjestu

Donosimo raspored odvoza

Pobrinite se da božićna drvca završe na pravom mjestu

3.1.2022. | 13:41