Politika : Komunalni poslovi

18.3.2021. u 21:00
Prikaza: 3057
|
Autor: Željka Gavranović

Brođanka iz Zvonimirove ulice pita:

Jesam li građanka drugog reda jer živim s krive strane pruge

Slavonski Brod : Jesam li građanka drugog reda jer živim s krive strane pruge(Foto: Ž.G./SBplus)

Sustav ponekad jest kompliciran, no postoje valjani razlozi zašto je takav. Ipak, to ne znači da pojedini njegovi dijelovi ne mogu biti manje kruti prema osjetljivim društvenim skupinama - primjerice, umirovljenicima.

SLAVONSKI BROD - „Mi nemamo ista prava kao oni koji žive u stambenim zgradama u centru. Pitam vas - jesam li ja građanka drugog reda zato što živim s druge strane pruge?" - dio je misli koje se 'motaju' po glavi 66-godišnje Brođanke, umirovljenice koja već 40 godina živi u Zvonimirovoj ulici, a koja se SBplus-u odlučila obratiti - barem kako bi iznijela svoje iskustvo i mišljenje.

Prošli tjedan su je, kaže, obradovali Komunalčevi djelatnici koji su došli podrezati i urediti krošnje stabala u njezinoj ulici, a koje su, prema riječima naše sugovornice, odavno prerasle normalnu visinu i širinu. No, oduševljenje je brzo splasnulo jer je shvatila kako radnici djeluju 'prema nalogu' i kako 'makeover' nije namijenjen baš svakom stablu, nego samo onima za koje je to 'naručeno' ili je tako odredio Grad. Za ona stabla koja su ostala neorezana, a koja građani smatraju neuređenima, uputili su je, moraju sami obavijestiti Grad Slavonski Brod i podnijeti zahtjev.

Zašto je sustav podnošenja zahtjeva tako kompliciran?

- U ovoj se državi sve radi prema nalogu i loptica se samo prebacuje iz ruke u ruku. Budem li ja nešto morala tražiti, zahtijevat ću to direktno od gradonačelnika Mirka Duspare. Je li normalno da moramo 'hodočastiti' u Grad kako bi bilo uređeno jedno stablo? Oni su me uputili da napišem online zahtjev, no ovo je ulica umirovljenika, nikomu od nas to nije zgodno, neki se ne znaju niti služiti internetom. Ono što je apsurd, nakon što podnesete taj zahtjev, najprije dođe dvoje ljudi iz Grada u automobilu, poslikaju to drvo, a potom šalju nalog Komunalcu koji tek tada na teren šalje svoje ljude da provjere treba li djelovati i tek onda šalju one koji stvarno djeluju, odnosno, orezuju, uklanjaju ili što je već potrebno. - ogorčena je naša sugovornica hijerarhijskim sustavom podnošenja građanskih prijava.

Kako nam je već bezbroj puta ponovio direktor Komunalca,Pero Jelinić, procedura uistinu jest takva. No, za to postoji valjan razlog.

- Sustav izravne dojave takvih problema nama ne funkcionira jer bi onda bilo slučajeva da netko uklanjanje sasvim zdravog stabla traži iz potpuno subjektivnih razloga... kako bi, primjerice, na tom mjestu mogao parkirati svoj automobil, što je neprihvatljiv razlog za sječu stabala. Ovako, nakon zahtjeva građana, nadležni gradski Upravni odjel šalje komunalnog redara na uvid, a nakon njega na teren izlazi naš tehnolog koji procjenjuje je li stablo staro, bolesno, 'zrelo' za uklanjanje ili orezivanje... ili, pak, nema objektivnog razloga za takvo što. - za SBplus kazao je direktor Komunalca, Pero Jelinić.

„Neravnopravni smo s onima u centru"

Čitateljica SBplus-a u svom se izlaganju dotaknula i činjenice da su građani prisiljeni čistiti i pokupiti lišće na javnim površinama, stazama i cestama, ispred svojih kuća, dok oni u centru grada tu obvezu nemaju, odnosno, za njih to odrade Komunalčevi djelatnici.

- Neravnopravni smo s onima u centru. Oni ne moraju kupiti lišće koje otpada sa stabala koja se nalaze uz cestu, odnosno, na javnoj površini. Mi u rubnim dijelovima grada to moramo, a imamo samo jednu smeđu kantu u koju ne stane sav taj biootpad kojeg skupimo i na ulici i u kućanstvu. Koliko sam radnih sati odradila umjesto Komunalca, čisteći svoju ulicu, trebao bi me Jelinić prijaviti kao radnicu-umirovljenicu. I nitko nas ne pita koliko dijagnoza imamo i možemo li mi to, dok se u centru grada podrazumijeva da sve to obavljaju Komunalčevi djelatnici. - nezadovoljna je Brođanka.

Vezano za taj prigovor saznajemo kako, kada je u pitanju kupljenje lišća i košenje, prioritet nije centar grada, nego veće zelene površine koje se, dakako, uglavnom nalaze u užem središtu, ali ih ima i na rubnim dijelovima. Isto tako, iz Grada Slavonskog Broda dobili smo podatak kako bi se, kada bismo pregledavali statistiku unatrag nekoliko godina, ispostavilo da Komunalac daleko veći broj naloga temeljem poziva građana izvršava na javnim površinama upravo izvan središta grada.  S druge, pak, strane za strogi centar Grad sam daje većinu naloga pa građani za to nemaju potrebe. Stoga se, kada je o analizi i usporedbi riječ, radi o 'skliskom terenu' za raspravu.

Ovisi li intenzitet održavanja o zonama kojima pripadate?

Ono što posebno 'boli', kazala je naša sugovornica, jest činjenica da je svojim radom desetljećima doprinosila, a sada uopće ne osjeća i ne vidi rezultate tog doprinosa.

Provjerili smo, potom, ima li intenzitet održavanja javnih površina ikakve veze sa zonama u kojima se nalazi pojedina javna površina, a s obzirom na postojeće razlike u komunalnim doprinosima i komunalnim naknadama. Otkrili smo, ipak, kako to nije uzročno-posljedično povezano.

Naime, komunalni doprinos je novčano javno davanje koje ulazi u prihod Proračuna Grada Slavonskog Broda i „plaća se za korištenje komunalne infrastrukture na području cijelog grada Slavonskog Broda i položajne pogodnosti građevinskog zemljišta u naselju prilikom građenja ili ozakonjenja građevine".

Za prvu je zonu on 35,60 kuna po kubnom metru, a za drugu trideset kuna.

Kada je u pitanju, pak, komunalna naknada, Grad Slavonski Brod ima ukupno četiri zone. Koeficijenti komunalne naknade po zonama su: 1,00; 0,87; 0,61 i 0,40.

Područja zona u jedinici lokalne samouprave u kojima se naplaćuje komunalna naknada određuju se s obzirom na uređenost i opremljenost područja komunalnom infrastrukturom. Prva zona je, dakle, područje jedinice lokalne samouprave koje je najbolje uređeno i opremljeno komunalnom infrastrukturom.

Prema tomu, zona (bilo komunalnog doprinosa, bilo komunalne naknade) kojoj pripadaju građani Slavonskog Broda nema nikakve veze s tim koliko će javne površine na tom gradskom području biti čišćene i održavane. Na sreću jednih, a na žalost drugih, želje građana o uklanjanju stabala ipak moraju proći određenu proceduru. U suprotnom bi nastala anarhija i prohtjevi, a ne zahtjevi, pljuštali bi sa svih strana. U konačnici, iz potpuno egocentričnih razloga, grad koji zbog onečišćenja ionako teško diše, ostao bi bez dodatnih dijelova svojih 'pluća'. To, ipak, ne znači da se kruti sustav nekad ne bi trebao prilagoditi i pomoći svojim građanima, posebice umirovljenicima.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Janjemlin

Janjemlin

Komentirano: 21.3.2021. | 10:51

1

Grad je veoma prljav i neuredan. Ništa novo. Zadnji put je Brod ličio na grad kad je bila ona direktorica Komunalca. Nakon toga je potonuo u provincijalnu zapuštenost.
Marsonia

Marsonia

Komentirano: 20.3.2021. | 6:40

2

Kroz park Klasije normalan čovjek ne moze prolaziti. Grane padaju vrane se naselile padaju grane a izmet pogotovo tamo komunalac nije prošao 10 godina jer šefovi ne prolaze stazom nego samo sirotinja.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova su brodska naselja rekorderi po količini krupnog otpada

Donosimo rezultate akcije

Ova su brodska naselja rekorderi po količini krupnog otpada

5.5.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Na ovo parkirno mjesto, mogu me spustiti samo helikopterom'

Je li moguće pronaći rješenje?

'Na ovo parkirno mjesto, mogu me spustiti samo helikopterom'

5.5.2021. | 8:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obnova igrališta kojeg su spalili vandali

Nove sprave za dječju igru

Obnova igrališta kojeg su spalili vandali

4.5.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara: „Na Slavoniji I napravit ćemo parkiralište"

Gradonačelnik potvrdio najavu SBplus-a

Duspara: „Na Slavoniji I napravit ćemo parkiralište"

16.4.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slovenci dali najnižu ponudu za gradnju 4 kazete u S. Brodu

Projekt vrijedan preko 6 milijuna kuna

Slovenci dali najnižu ponudu za gradnju 4 kazete u S. Brodu

4.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro će i Cankareva dobiti pješačko-biciklističke staze

Fond sufinancira 40 posto ulaganja

Uskoro će i Cankareva dobiti pješačko-biciklističke staze

31.3.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Najbržim prstom' osigurali nova električna vozila

U žestokoj konkurenciji

'Najbržim prstom' osigurali nova električna vozila

29.3.2021. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kućanstva u ovim brodskim ulicama sutra će biti bez plina

Obavijest potrošačima

Kućanstva u ovim brodskim ulicama sutra će biti bez plina

24.3.2021. | 17:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovaj tjedan radno iznad gradskog kupališta

Radovi ususret proljeću

Ovaj tjedan radno iznad gradskog kupališta

26.2.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ugostitelji se pripremaju za ponedjeljak

Peru mobilijare i terase

Ugostitelji se pripremaju za ponedjeljak

26.2.2021. | 10:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Srušen zid koji je prijetio prolaznicima

Više nema opasnosti

Srušen zid koji je prijetio prolaznicima

25.2.2021. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ulicu u gradskom središtu 'oživjeli' novim sadnicama

Sivilo 'razbijeno' zelenilom

Ulicu u gradskom središtu 'oživjeli' novim sadnicama

23.2.2021. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ova ograda je opća opasnost u centru grada

U Zajčevoj ulici

Ova ograda je opća opasnost u centru grada

13.2.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bošnjaković: Vodostaj bi trebao rasti idućih pet dana

REDOVITO PRATE STANJE

Bošnjaković: Vodostaj bi trebao rasti idućih pet dana

26.1.2021. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spremnici iz strogog centra grada mogli bi 'pod zemlju'

Traže nova rješenja

Spremnici iz strogog centra grada mogli bi 'pod zemlju'

16.1.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stabilno vrijeme ubrzalo radove

Vidljivi glavni obrisi novog kolodvora

Stabilno vrijeme ubrzalo radove

5.1.2021. | 19:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kaljužu zamijenio asfalt

Najveće brodsko parkiralište

Kaljužu zamijenio asfalt

4.1.2021. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iz kuće ni lijevo ni desno ne mogu bez čizama i automobila

Poplavljene slavonskobrodske ulice

Iz kuće ni lijevo ni desno ne mogu bez čizama i automobila

31.12.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliko uređenje počelo uklanjanjem više od 100 stabala

Projekt obnove najvećeg gradskog parka

Veliko uređenje počelo uklanjanjem više od 100 stabala

22.12.2020. | 19:10