Politika : Komunalni poslovi

8.2.2022. u 19:40
Prikaza: 3530
|
Autor: D.Z./SBplus

U Slavonskom Brodu

Ovdje može biti novi parking i terminal za gradski prijevoz

Slavonski Brod : Ovdje može biti novi parking i terminal za gradski prijevozNeuređeno parkiralište između trgovine Lidl i restorana McDonalds u centru Slavonskog Broda(Foto: D.Z./SBplus)

SBplus.hr je medij koji se ne bavi samo analizom i kritikom stanja u prostoru, već skromno nudi i neka potencijalna rješenja.

SLAVONSKI BROD - Gradsko zemljište veličine 3.909 m2 nalazi se između restorana McDonalds i trgovine Lidl u Slavonskom Brodu, a u zemljišnim knjigama vodi se kao parkiralište od 3.639 m2 i cesta od 270 m2. Sama parcela ima trokutasti oblik jer je ograničena željezničkom prugom (i pojasom oko nje) na sjeveru, McDonaldsom sa istočne strane, Lidlom sa zapadne strane te cestom koja ide okolo toga zemljišta. Navedenoj parceli moguće je vozilima pristupiti isključivo iz ulice Petra Svačića i to istom cestom koja vodi prema ova dva navedena objekta te prema istočnoj strani slavonskobrodskog željezničkog kolodvora.

Novoizgrađeni parking bi mogao imati 50-60 mjesta

Na tom trokutastom, većinom asfaltiranom, prostoru svakodnevno se parkiraju osobna i teretna vozila, ali i autobusi, jer tu nema naplate parkinga. Sama lokacija je udaljena 180 metara od željezničkog kolodvora i 300 metara od autobusnog kolodvora. Unutar 250 metara (zračne linije) od ovoga parkinga, između Lidla i McDonaldsa, nalaze se Porezna uprava, Centar za socijalnu skrb, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Gimnazija "Matija Mesić" i Osnovna škola "Antun Mihanović".

Navedeni prostor je neadekvatno iskorišten jer je iz priložene galerije vidljivo kako na tom zemljištu može stati puno više vozila nego što je trenutno slučaj.

Obzirom da se u Naselju Slavonija I, na relativno maloj površini, nalazi veći broj institucija, ali i veliki broj stambenih jedinica, potražnja za parkirnim mjestima značajno premašuje ponudu tih mjesta za parking. Grad Slavonski Brod je prošle godine krenuo u projekt izgradnje novoga parkirališta u ovome naselju i to na lokaciji gdje su stajali stari spremnici za mazut. Taj će novi gradski parking (sa 38 mjesta) povećati ponudu parkirališnih kapaciteta u tome dijelu grada, međutim to ipak neće biti dovoljno za sva vozila koja traže slobodno parkirno mjesto u samom naselju i oko njega. 

Kako bi se povećao broj mjesta za parking oko Naselja Slavonija I, Grad Slavonski Brod bi mogao od svoga zemljišta između Lidla i McDonaldsa iskoristiti oko 2.000 m2 (ostatak parcele potreban je za ceste) za izgradnju novoga parkirališta. Iako se ta parcela i sada koristi za parking, navedeni prostor je neadekvatno iskorišten jer je i iz priložene galerije vidljivo kako na tom zemljištu može stati puno više vozila nego što je trenutno slučaj. Zato, ako se želi urediti ova lokacija, potrebno je napraviti novo projektno rješenje kako bi se taj prostor optimalno iskoristio.

Kako je u Strosmayerovoj ulici (na 2.700 m2) Grad Slavonski Brod napravio parking za 105 mjesta, a novo parkiralište (sa 38 mjesta) u Naselju Slavonija I gradi se na 1.200 m2, potencijalno parkralište na gradskom zemljištu između Lidla i McDonaldsa moglo bi imati od 50-60 parkirnih mjesta.

Terminal za gradski prijevoz ne mora biti na autobusnom kolodvoru

Izgradnjom novoga autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu, južno od lokacije staroga kolodvora, označena su na platou uz staru zgradu autobusnoga kolodvora i dodatna stajališta (terminal) za autobuse. Trenutno ta stajališta koriste autobusi gradskog prijevoza što u udarnim terminima na kolodvoru stvara popriličnu gužvu. Primjerice, petkom od 19 do 19.30 h skoro svi novi peroni budu popunjeni autobusima međugradskog prijevoza, ali i napune se sva stajališta paralelno uz stari kolodvor sa autobusima gradskog prijevoza.

Autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu, 28.01.2022 u 7:56 h (Foto: SBplus)

Naime, putnici iz gradskog prijevoza, ostavljeni na stajalištu uz stari kolodvor, kako bi skratili put, prelaze u prostor novoga kolodvora preko površine kojom prometuju autobusi. Isti je slučaj sa putnicima međugradskog prijevoza koji izlaze na jednom od novih perona jer oni odlaze prema sjevernoj strani kolodvora zbog osvježenja u ugostiteljskom objektu ili iz nekih drugih razloga (kiosk, pekara, taxi i sl.).

Kako uz stari kolodvor nedostaje adekvatna rasvjeta vidljivost za sve sudionike u noćnom prometu je poprilično smanjena. A to uključuje i smanjenu vidljivost za sve pješake koji nisu korisnici usluga novog kolodvora već samo prelaze prostor namijenjen prometovanju autobusa.

Iz sigurnosnih razloga, nužno je razmišljati o novim prometnim rješenjima kako bi se ili smanjio broj linija gradskog prijevoza koje polaze sa autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu (recimo sa 6 na 3), ili kako bi se u potpunosti izmjestila stajališta gradskog prijevoza sa novog autobusnog kolodvora na neku drugu obližnju lokaciju.

Važno je naglasiti, baš zbog primjetne gužve u tom prostoru, da ako se već stajališta uz stari autobusni kolodvor koriste za prijevoz putnika gradskog prijevoza, onda na njih ne bi trebalo i parkirati autobuse gradskog koncesionara, već onemogućiti da satima stoje na kolodvoru.

Iako novi kolodvor (15) ima tri perona više nego što je imao stari (12), ipak se čini kako je, trenutno, teško organizirati međugradski i gradski prijevoz istovremeno na novim peronima jer svih šest gradskih linija koriste autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu kao polazišnu stanicu. A i praksa gradova u Hrvatskoj, koji imaju gradski prijevoz, pokazuje kako veći broj stajališta (terminal) gradskog prijevoza nije pozicioniran na samom autobusnom kolodvoru.

Stoga, iz sigurnosnih razloga, nužno je razmišljati o novim prometnim rješenjima kako bi se ili smanjio broj linija gradskog prijevoza koje polaze sa autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu (npr. sa 6 na 3), ili kako bi se u potpunosti izmjestila stajališta gradskog prijevoza sa novog autobusnog kolodvora na neku drugu obližnju lokaciju.

Obzirom da je SBplus.hr medij koji se ne bavi samo analizom i kritikom stanja u prostoru, već skromno nudi i neka potencijalna rješenja, kao moguću novu lokaciju za šest (ili tri) stajališta gradskog prijevoza predlažemo gradsko zemljište iz uvoda ovog članka.

Dakle, osim za potrebe izgradnje novog parkinga, navedeno zemljište između Lidla i McDonaldsa u Slavonskom Brodu može poslužiti i za izgradnju šest stajališta (kosih) za gradski prijevoz. Primjerice takvih stajališta je u Zagrebu jako puno, jer je za njih dovoljno napraviti nekoliko nadstrešnica i eventualno postaviti kontejner za prodaju karata.

Izmještanjem vozila gradskog prijevoza sa stajališta uz zgradu bivšeg kolodvora (uključujući i dva susjedna privatna objekta) povećava se sigurnost svih sudionika u prometu na autobusnom kolodvoru u Slavonskom Brodu, a ujedno se i osigurava veća vidljivost svih gospodarskih subjekata u tom prostoru, uključujući i taxi službu.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
crvenisb

crvenisb

Komentirano: 8.2.2022. | 22:34

1

Nije mi jasno zašto grad ne pokuša kupiti ili var uzeti u najam bar parkiralište od bivšeg Presofleksa, koje ima 70 ak parkirnih mjesta trenutno izvan svake funkcije. Možda bi to riješenje bilo jeftinije zbog skoro idealne lokacije., a i sama zgrada bivše trgovine možda se može prenamjeniti u nešto drugo

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tvrtka koja 'uzgaja' travu na ulazu u Hrvatsku

Izašli smo na teren i provjerili

Tvrtka koja 'uzgaja' travu na ulazu u Hrvatsku

29.6.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li voda na Poloju sigurna za kupanje?

Pred kraj lipnja

Je li voda na Poloju sigurna za kupanje?

27.6.2022. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Niknuli' znakovi na više strana

Vozači, oprez!

'Niknuli' znakovi na više strana

27.6.2022. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad prihvatio i potom realizirao ideju SBplus-a

Novo parkiralište u Slavonskom Brodu

Grad prihvatio i potom realizirao ideju SBplus-a

26.6.2022. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li javne gradske česme 'presušile'?

Provjerili smo

Jesu li javne gradske česme 'presušile'?

24.6.2022. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novčane kazne građanima kao motivacija za brže učenje?

U Đakovu već uveli nova pravila

Novčane kazne građanima kao motivacija za brže učenje?

13.6.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo raspored odvoza biootpada

Pripremili površine za odlaganje

Donosimo raspored odvoza biootpada

31.5.2022. | 12:42
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio Vukovarske ponovno zatvoren. Donosimo zašto.

Na cesti i ovaj put stabla

Dio Vukovarske ponovno zatvoren. Donosimo zašto.

7.4.2022. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li se uskoro uspjeti riješiti vrana u parku?

Dugogodišnji problem

Hoćemo li se uskoro uspjeti riješiti vrana u parku?

26.3.2022. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda će onda drugi put upotrijebiti pamet, a ne snagu

Ako i mi obratimo pozornost

Možda će onda drugi put upotrijebiti pamet, a ne snagu

26.3.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon kritike, evo i malo pohvale gradskoj upravi

Zbog novih prometnih rješenja

Nakon kritike, evo i malo pohvale gradskoj upravi

23.3.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako će izgledati još jedan parking u Slavonskom Brodu

Objavljen je natječaj za izgradnju

Evo kako će izgledati još jedan parking u Slavonskom Brodu

19.3.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradska uprava sređuje nered u ovom naselju

U Slavonskom Brodu

Gradska uprava sređuje nered u ovom naselju

2.3.2022. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Godinama je tu 'parkiran', ali nitko ne može ništa

Što činiti u ovakvoj situaciji?

Godinama je tu 'parkiran', ali nitko ne može ništa

16.2.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U 5 minuta šetnje zabilježili smo 6 gradskih problema

Videokamerom u centru Slavonskog Broda

U 5 minuta šetnje zabilježili smo 6 gradskih problema

25.1.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li babi 'fejs'?

Kritika Brođanke

Treba li babi 'fejs'?

22.1.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kontejneri za otpad okupirali su centar grada

U Slavonskom Brodu

Kontejneri za otpad okupirali su centar grada

17.1.2022. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo što danima dostavljaju na brodske kućne pragove

Do kraja siječnja obići će sve korisnike

Saznali smo što danima dostavljaju na brodske kućne pragove

8.1.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još uvijek nema rješenja za spremnike u blizini korza

Je li nered postao prihvatljiv?

Još uvijek nema rješenja za spremnike u blizini korza

5.1.2022. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobrinite se da božićna drvca završe na pravom mjestu

Donosimo raspored odvoza

Pobrinite se da božićna drvca završe na pravom mjestu

3.1.2022. | 13:41