Politika : Komunalni poslovi

1.12.2019. u 9:00
Prikaza: 4488
|
Autor: Željka Gavranović

Potvrđeno - svečanog otvorenja će biti

Tko će prerezati vrpcu na otvorenju novog dijela šetnice?

Slavonski Brod : Tko će prerezati vrpcu na otvorenju novog dijela šetnice?(Foto: Ž.G./SBplus)

Radovi na izgradnji obaloutvrde u Slavonskom Brodu u su završnoj fazi te je u tijeku priprema prijave tehničkog pregleda. Iz Hrvatskih su nam voda otkrili kako će svečano otvorenje biti održano nakon ishođenja uporabne dozvole, no ne i - tko će u njemu sudjelovati.

SLAVONSKI BROD - Portal SBplus od početka je radova (15. srpnja 2016. godine) pratio provedbu projekta 'Sanacija lijeve obale Save u Slavonskom Brodu izgradnjom obaloutvrde od km 363+100 do km 363+700'.

Tim su projektom Hrvatske vode kao investitor uredile obalu Save u samom središtu Slavonskog Broda, ali su i Brođanima omiljenu šetnicu produžili za dodatnih šeststo metara pa sada pješke kejom mogu skroz do ušća Mrsunje. Nije to pozitivno samo za one koji uživaju u bezbrižnoj šetnji uz Savu, nego i za sve građane koji žive u dijelu grada iza mosta (Jelas, Naselje Josip Rimac), a koji su dosad hodali uz cestu kada su išli prema centru.

Komplicirani uvjeti rada, zahtijevali su domišljatost

Radove vrijedne 10,2 milijuna kuna izvodila je tvrtka Brodska Posavina čiji nam direktor, Ivan Ćosić, ni po njihovu dovršetku (kolovoz 2019.) nije uskratio informacije.

- Zadovoljni smo izvedenim radovima koji su bili zaista izazovni i uvjetovali su primjenu brojnih tehnika građenja. Rad je bio na uskom i strmom terenu uz rijeku i zahtijeva, kao takav, posebnu pažnju i pristup. Korištena je raznolika mehanizacija - od brodova, odnosno, plovne mehanizacije, do posebnih bagera dugog dosega i specijalne opreme za postavljenje obaloutvrdnih blokova u pokos. Pristup gradilištu i promjene razina rijeke Save bile su problem koji je zahtijevao domišljatost u radu. Projekt svojim opsegom i vrstom poslova nadmašuje ostale projekte koji su bili u realizaciji u tijeku izgradnje obaloutvrde, ali po pitanju vrijednosti ne iznosi vrijednost veću od ostalih projekata koji su bili ili su i sada u tijeku. - za SBplus Ivan Ćosić odgovorio je na pitanja o izazovima s kojima su se njegovi radnici susreli tijekom rada na izgradnji obaloutvrde.

Vidikovci su, zapravo, točke za kontrolu protoka zaobalnih voda

S obzirom na to da mnogi građani 'vide' samo šetnicu, zamolili smo izvođača neka nam svakodnevnim jezikom pojasni što se to toliko dugo radilo na lijevoj obali Save.

- Laički rečeno, uklonjena je do tada postojeća obala i dijelovi postojeće obaloutvrde, odrađen je plovni i kopneni iskop materijala kako bi se mogao položiti projektom predviđeni kameni i šljunčani materijal koji sačinjava nožicu i tijelo nove obaloutvrde. Svaka građevina se radi od temelja te je tako po završetku ugradnje kamena i kamena u betonu, na najnižim dijelovima ispod uobičajene razine rijeke Save, pristupljeno ugradnji materijala u tijelo nove obaloutvrde te je po izradi pojedine berme (mjesta gdje je moguće hodati po obaloutvrdi), počelo zatvaranje pokosa obaloutvrdnim blokovima koji čine vanjsku zaštitu obaloutvrde te daju njezin konačan izgled. Na vrhu obaloutvrde, položena je šetnica te su na dva mjesta napravljeni vidikovci koji, zapravo, predstavljaju objekte limnigrafa i revizijskog okna sa zapornicom za kontrolu protoka zaobalnih voda. Uz objekt obaloutvrde uređen je gornji pokos koji je ukrašen žardinjerama u kojima bi trebalo biti cvijeće te su posađene sadnice drveća, a pokos je zatravljen. Uređena su brojna stubišta za pristup obaloutvrdi te je asfaltiran parking i provedena javna rasvjeta. - najkraće što je mogao naveo je i opisao direktor Brodske Posavine brojne radove.

Tehnički se još radi o gradilištu, no novi je dio siguran za nestrpljive šetače

Projekt, ipak, još nije u cijelosti priveden kraju pa se, službeno, još uvijek radi o gradilištu kojemu građani ne bi trebali pristupati. Međutim, mnogi ne mogu odoljeti pa već mjesecima uživaju u pogledu i dugačkim šetnjama uz Savu. Sami preskaču ili uklanjaju prepreke koje je izvođač postavio na početku i kraju šetnice - pitali smo je li to opasno.

- Šetnica, odnosno građevina obaloutvrde, je u završnoj fazi. Svi radovi prema projektu su odrađeni te je trenutno u fazi rješavanje papirologije i primopredaje građevine investitoru. Objekt još nije službeno otvoren te je to još uvijek gradilište, ali su svi radovi obavljeni. Kako se još uvijek radi o gradilištu, nije preporučljivo koristiti se tim dijelom šetnice. No, nisu potrebni nikakvi dodatni radovi pa, stoga, ni sigurnost građana, s tog aspekta, nije ugrožena. Međutim, do konačne primopredaje, ne preporuča se slobodno korištenje tog dijela šetnice. - pojasnio je Ćosić.

Tko će prerezati vrpcu - prvi čovjek Grada ili netko drugi?

Zaključno, pitali smo čelnika Brodske Posavine, znaju li, kao izvođači radova, kada Brođani mogu očekivati službeno otvorenje šetnice te hoće li, vezano za to, biti organizirana i nekakva svečanost. Dobili smo sljedeći odgovor: „Otvaranje obaloutvrde bilo bi dobro obilježiti, ali o tome je potrebno komunicirati s investitorom o samom datumu ili obliku svečanosti."

Isto smo pitali i Hrvatske vode te pitanje proširili na opis takvog obilježavanja otvorenja - tko bi u njemu sudjelovao i slično.

- Radovi na izgradnji obaloutvrde u Slavonskom Brodu su u završnoj fazi i u tijeku je priprema prijave tehničkog pregleda. Svečano otvorenje obaloutvrde u Slavonskom Brodu bit će održano nakon ishođenja uporabne dozvole. - za SBplus odgovorio je Mišo Čičak iz Hrvatskih voda. Pritom nismo uspjeli saznati na koji način planiraju obilježiti to otvorenje šetnice.

Hoće li gradonačelnik Mirko Duspara, kako i priliči, kao prvi čovjek grada, dobiti priliku 'službeno' otvoriti novi dio gradske šetnice i 'presjeći vrpcu' tog svečanog dana - odlučit će, dakle, investitor (Hrvatske vode).

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
provincijalac

provincijalac

Komentirano: 1.12.2019. | 23:59

1

damso1987 Svatko normalan će primjetiti ono što si ti primjetio i zaključiti isto. Bilo bi zaista zanimljivo čuti projektanta zašto pješaci koji dolaze od strane mosta moraju pješačiti do korza da bi došli npr. do glazbene škole? Kad vidim ovako besmislen propust uvjek se ponadam da će netko od odgovornih primjetiti isto, i naknadno ispraviti grešku. Pogotovo što bi to koštalo tek cca 0,1% skuplje u odnosu na ovih 10,2 milijuna koliko je utrošeno u projekt. Međutim, pošto se u našoj zemlji takve stvari rijetko mijenjaju vjerujem da se trava na tom mjestu neće morati kositi, jer je zbog stalnog penjanja i spuštanja tu neće biti.
trpimir

trpimir

Komentirano: 1.12.2019. | 17:52

2

Rado bi Babo doveo u zabludu svoje podkapacitirane glasače svojom slikom s otvaranja obaloutvrde. Kako nema apsolutno nikakve veze s istom, morat će se slikat u krugu rotora na križanju neke lijeve, desne i sporedne ulice. Ništa ga međutim neće spriječiti da se obaloutvrdom hvališe u svom Glasniku u rubrici „Projekti na području Slavonskog Broda“
walter

walter

Komentirano: 1.12.2019. | 17:41

3

Trebaju pozvati radnike ĐĐ-a da budu publika na presijecanju vrpce.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 1.12.2019. | 14:51

4

Nije baš u rangu čuvenog službenog otvaranja lifta ali je na pragu sličnog događaja povodom otvaranja okretišta za autobuse u Korenici https://tinyurl.com/rpn42ra Nekada se ovo preseravanje i naslikavanje političara koristilo pri otvaranju nekog novog proizvodnog pogona i sl. a danas produže stazu ili šetalište i evo presijecanja vrpce i vjerovatnog špricanja vodom od strane svećenika. To je jasan pokazatelj koliko smo nisko pali a čobani od toga još i feštu rade.
damso1987

damso1987

Komentirano: 1.12.2019. | 9:31

5

Sve ok lijepo izgleda ali mi nije jasno da nisu napravljene stepenice kod raskrižja sa Vukovarskom ulicom. To nema nikakvog smisla. Svi koji idu iz grada prema Jelasu i obrnuto tu silaze isto tako ako netko šeta pa želi napraviti krug ista stvar. Katastrofa. Ljudi su već sami utabali stepenice na tom dijelu. Da ne govorimo o apsrdu da tu imamo ucrtanu zebru koja sad ne vodi nikamo. Kako je uopće moguće da je takav propust napravljen da se to nije izgradilo?

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dva sata nakon oluje brodske su ulice uglavnom čiste

Zatraženo proglašenje prirodne nepogode

Dva sata nakon oluje brodske su ulice uglavnom čiste

4.8.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oluja odnijela krovove, a jedan i zapalila

U Slavonskom Brodu

Oluja odnijela krovove, a jedan i zapalila

4.8.2020. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obavijest o odvozu otpada za blagdane

Komunalac Slavonski Brod

Obavijest o odvozu otpada za blagdane

4.8.2020. | 10:14
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kazne za neuklanjanje ambrozije su do deset tisuća kuna

U 2019. godini izdan 51 nalog

Kazne za neuklanjanje ambrozije su do deset tisuća kuna

4.8.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dekorativna staza kao dio uređenja prve brodske avenije

Pune ruke posla oko ozelenjavanja grada

Dekorativna staza kao dio uređenja prve brodske avenije

24.7.2020. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ispričavamo se vozačima i čitateljima

Košarkaško igralište jest parkiralište

Ispričavamo se vozačima i čitateljima

24.7.2020. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Limeni ljubimci' na košarkaškom igralištu

'Ovo ima samo u Slavonskom Brodu'

'Limeni ljubimci' na košarkaškom igralištu

23.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nevidljive klupe postale 'kamen spoticanja'

I dalje šetnja na vlastitu odgovornost

Nevidljive klupe postale 'kamen spoticanja'

23.7.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani jasno poručili što misle o kašnjenjima s dozvolama

Godinu dana nakon dovršetka radova

Brođani jasno poručili što misle o kašnjenjima s dozvolama

17.7.2020. | 18:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prepoznajete li dosad problematično brodsko parkiralište?

Umjesto automobila, visoke hrpe zemlje

Prepoznajete li dosad problematično brodsko parkiralište?

10.7.2020. | 14:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijeme za potpunu rekonstrukciju ili 'odlazak u povijest'?

Poznati Đurin pješački most preko pruga

Vrijeme za potpunu rekonstrukciju ili 'odlazak u povijest'?

8.7.2020. | 9:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad konačno rješava problem parkiranja kod Velike crkve

Nakon upornog pisanja SBplus-a

Grad konačno rješava problem parkiranja kod Velike crkve

7.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li u potpunosti zabraniti promet kroz gradsko groblje?

Zbog kršenja zabrane u vrijeme pogreba

Treba li u potpunosti zabraniti promet kroz gradsko groblje?

2.7.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod odlučio urediti ruglo u centru grada

Izrada projektne dokumentacije pri kraju

Grad Slavonski Brod odlučio urediti ruglo u centru grada

29.6.2020. | 7:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ono što skupe bacaju u Savu'

Čitateljica upozorava:

'Ono što skupe bacaju u Savu'

24.6.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dvije godine u brodske zgrade izbijaju otpadne vode

Nerješiv problem?

Dvije godine u brodske zgrade izbijaju otpadne vode

17.6.2020. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Električna vozila možda ćemo viđati i na Gradskom groblju

'Ozelenjavanje' gradskog voznog parka

Električna vozila možda ćemo viđati i na Gradskom groblju

10.6.2020. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poznat datum tehničkog pregleda novog dijela brodske šetnice

I lipanj prolazi bez službenog otvorenja

Poznat datum tehničkog pregleda novog dijela brodske šetnice

9.6.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko će Brođane koštati odlaganje otpada?

Novosti iz Komunalca

Koliko će Brođane koštati odlaganje otpada?

6.6.2020. | 14:00