Politika : Komunalni poslovi

1.12.2019. u 9:00
Prikaza: 3659
|
Autor: Željka Gavranović

Potvrđeno - svečanog otvorenja će biti

Tko će prerezati vrpcu na otvorenju novog dijela šetnice?

Slavonski Brod : Tko će prerezati vrpcu na otvorenju novog dijela šetnice?(Foto: Ž.G./SBplus)

Radovi na izgradnji obaloutvrde u Slavonskom Brodu u su završnoj fazi te je u tijeku priprema prijave tehničkog pregleda. Iz Hrvatskih su nam voda otkrili kako će svečano otvorenje biti održano nakon ishođenja uporabne dozvole, no ne i - tko će u njemu sudjelovati.

SLAVONSKI BROD - Portal SBplus od početka je radova (15. srpnja 2016. godine) pratio provedbu projekta 'Sanacija lijeve obale Save u Slavonskom Brodu izgradnjom obaloutvrde od km 363+100 do km 363+700'.

Tim su projektom Hrvatske vode kao investitor uredile obalu Save u samom središtu Slavonskog Broda, ali su i Brođanima omiljenu šetnicu produžili za dodatnih šeststo metara pa sada pješke kejom mogu skroz do ušća Mrsunje. Nije to pozitivno samo za one koji uživaju u bezbrižnoj šetnji uz Savu, nego i za sve građane koji žive u dijelu grada iza mosta (Jelas, Naselje Josip Rimac), a koji su dosad hodali uz cestu kada su išli prema centru.

Komplicirani uvjeti rada, zahtijevali su domišljatost

Radove vrijedne 10,2 milijuna kuna izvodila je tvrtka Brodska Posavina čiji nam direktor, Ivan Ćosić, ni po njihovu dovršetku (kolovoz 2019.) nije uskratio informacije.

- Zadovoljni smo izvedenim radovima koji su bili zaista izazovni i uvjetovali su primjenu brojnih tehnika građenja. Rad je bio na uskom i strmom terenu uz rijeku i zahtijeva, kao takav, posebnu pažnju i pristup. Korištena je raznolika mehanizacija - od brodova, odnosno, plovne mehanizacije, do posebnih bagera dugog dosega i specijalne opreme za postavljenje obaloutvrdnih blokova u pokos. Pristup gradilištu i promjene razina rijeke Save bile su problem koji je zahtijevao domišljatost u radu. Projekt svojim opsegom i vrstom poslova nadmašuje ostale projekte koji su bili u realizaciji u tijeku izgradnje obaloutvrde, ali po pitanju vrijednosti ne iznosi vrijednost veću od ostalih projekata koji su bili ili su i sada u tijeku. - za SBplus Ivan Ćosić odgovorio je na pitanja o izazovima s kojima su se njegovi radnici susreli tijekom rada na izgradnji obaloutvrde.

Vidikovci su, zapravo, točke za kontrolu protoka zaobalnih voda

S obzirom na to da mnogi građani 'vide' samo šetnicu, zamolili smo izvođača neka nam svakodnevnim jezikom pojasni što se to toliko dugo radilo na lijevoj obali Save.

- Laički rečeno, uklonjena je do tada postojeća obala i dijelovi postojeće obaloutvrde, odrađen je plovni i kopneni iskop materijala kako bi se mogao položiti projektom predviđeni kameni i šljunčani materijal koji sačinjava nožicu i tijelo nove obaloutvrde. Svaka građevina se radi od temelja te je tako po završetku ugradnje kamena i kamena u betonu, na najnižim dijelovima ispod uobičajene razine rijeke Save, pristupljeno ugradnji materijala u tijelo nove obaloutvrde te je po izradi pojedine berme (mjesta gdje je moguće hodati po obaloutvrdi), počelo zatvaranje pokosa obaloutvrdnim blokovima koji čine vanjsku zaštitu obaloutvrde te daju njezin konačan izgled. Na vrhu obaloutvrde, položena je šetnica te su na dva mjesta napravljeni vidikovci koji, zapravo, predstavljaju objekte limnigrafa i revizijskog okna sa zapornicom za kontrolu protoka zaobalnih voda. Uz objekt obaloutvrde uređen je gornji pokos koji je ukrašen žardinjerama u kojima bi trebalo biti cvijeće te su posađene sadnice drveća, a pokos je zatravljen. Uređena su brojna stubišta za pristup obaloutvrdi te je asfaltiran parking i provedena javna rasvjeta. - najkraće što je mogao naveo je i opisao direktor Brodske Posavine brojne radove.

Tehnički se još radi o gradilištu, no novi je dio siguran za nestrpljive šetače

Projekt, ipak, još nije u cijelosti priveden kraju pa se, službeno, još uvijek radi o gradilištu kojemu građani ne bi trebali pristupati. Međutim, mnogi ne mogu odoljeti pa već mjesecima uživaju u pogledu i dugačkim šetnjama uz Savu. Sami preskaču ili uklanjaju prepreke koje je izvođač postavio na početku i kraju šetnice - pitali smo je li to opasno.

- Šetnica, odnosno građevina obaloutvrde, je u završnoj fazi. Svi radovi prema projektu su odrađeni te je trenutno u fazi rješavanje papirologije i primopredaje građevine investitoru. Objekt još nije službeno otvoren te je to još uvijek gradilište, ali su svi radovi obavljeni. Kako se još uvijek radi o gradilištu, nije preporučljivo koristiti se tim dijelom šetnice. No, nisu potrebni nikakvi dodatni radovi pa, stoga, ni sigurnost građana, s tog aspekta, nije ugrožena. Međutim, do konačne primopredaje, ne preporuča se slobodno korištenje tog dijela šetnice. - pojasnio je Ćosić.

Tko će prerezati vrpcu - prvi čovjek Grada ili netko drugi?

Zaključno, pitali smo čelnika Brodske Posavine, znaju li, kao izvođači radova, kada Brođani mogu očekivati službeno otvorenje šetnice te hoće li, vezano za to, biti organizirana i nekakva svečanost. Dobili smo sljedeći odgovor: „Otvaranje obaloutvrde bilo bi dobro obilježiti, ali o tome je potrebno komunicirati s investitorom o samom datumu ili obliku svečanosti."

Isto smo pitali i Hrvatske vode te pitanje proširili na opis takvog obilježavanja otvorenja - tko bi u njemu sudjelovao i slično.

- Radovi na izgradnji obaloutvrde u Slavonskom Brodu su u završnoj fazi i u tijeku je priprema prijave tehničkog pregleda. Svečano otvorenje obaloutvrde u Slavonskom Brodu bit će održano nakon ishođenja uporabne dozvole. - za SBplus odgovorio je Mišo Čičak iz Hrvatskih voda. Pritom nismo uspjeli saznati na koji način planiraju obilježiti to otvorenje šetnice.

Hoće li gradonačelnik Mirko Duspara, kako i priliči, kao prvi čovjek grada, dobiti priliku 'službeno' otvoriti novi dio gradske šetnice i 'presjeći vrpcu' tog svečanog dana - odlučit će, dakle, investitor (Hrvatske vode).

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
provincijalac

provincijalac

Komentirano: 1.12.2019. | 23:59

1

damso1987 Svatko normalan će primjetiti ono što si ti primjetio i zaključiti isto. Bilo bi zaista zanimljivo čuti projektanta zašto pješaci koji dolaze od strane mosta moraju pješačiti do korza da bi došli npr. do glazbene škole? Kad vidim ovako besmislen propust uvjek se ponadam da će netko od odgovornih primjetiti isto, i naknadno ispraviti grešku. Pogotovo što bi to koštalo tek cca 0,1% skuplje u odnosu na ovih 10,2 milijuna koliko je utrošeno u projekt. Međutim, pošto se u našoj zemlji takve stvari rijetko mijenjaju vjerujem da se trava na tom mjestu neće morati kositi, jer je zbog stalnog penjanja i spuštanja tu neće biti.
trpimir

trpimir

Komentirano: 1.12.2019. | 17:52

2

Rado bi Babo doveo u zabludu svoje podkapacitirane glasače svojom slikom s otvaranja obaloutvrde. Kako nema apsolutno nikakve veze s istom, morat će se slikat u krugu rotora na križanju neke lijeve, desne i sporedne ulice. Ništa ga međutim neće spriječiti da se obaloutvrdom hvališe u svom Glasniku u rubrici „Projekti na području Slavonskog Broda“
walter

walter

Komentirano: 1.12.2019. | 17:41

3

Trebaju pozvati radnike ĐĐ-a da budu publika na presijecanju vrpce.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 1.12.2019. | 14:51

4

Nije baš u rangu čuvenog službenog otvaranja lifta ali je na pragu sličnog događaja povodom otvaranja okretišta za autobuse u Korenici https://tinyurl.com/rpn42ra Nekada se ovo preseravanje i naslikavanje političara koristilo pri otvaranju nekog novog proizvodnog pogona i sl. a danas produže stazu ili šetalište i evo presijecanja vrpce i vjerovatnog špricanja vodom od strane svećenika. To je jasan pokazatelj koliko smo nisko pali a čobani od toga još i feštu rade.
damso1987

damso1987

Komentirano: 1.12.2019. | 9:31

5

Sve ok lijepo izgleda ali mi nije jasno da nisu napravljene stepenice kod raskrižja sa Vukovarskom ulicom. To nema nikakvog smisla. Svi koji idu iz grada prema Jelasu i obrnuto tu silaze isto tako ako netko šeta pa želi napraviti krug ista stvar. Katastrofa. Ljudi su već sami utabali stepenice na tom dijelu. Da ne govorimo o apsrdu da tu imamo ucrtanu zebru koja sad ne vodi nikamo. Kako je uopće moguće da je takav propust napravljen da se to nije izgradilo?

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za ovo nije kriv Grad, niti njegove tvrtke, nego vi stanari

Pobunjenim stanarima Slavonije II

Za ovo nije kriv Grad, niti njegove tvrtke, nego vi stanari

13.1.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prisjetili smo se tijeka radova na izgradnji obaloutvrde

U iščekivanju svečanog otvorenja

Prisjetili smo se tijeka radova na izgradnji obaloutvrde

12.1.2020. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hodali smo po novoizgrađenoj tribini Stadiona uz Savu

Skele uklonjene, ograda postavljena...

Hodali smo po novoizgrađenoj tribini Stadiona uz Savu

12.1.2020. | 9:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zavirili smo u unutrašnjost 'Palače pravde'

Doznali smo kako teče energetska obnova

Zavirili smo u unutrašnjost 'Palače pravde'

9.1.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ekskluzivno donosimo nove slike budućeg autobusnog kolodvora

Kako će izgledati 'izbliza'

Ekskluzivno donosimo nove slike budućeg autobusnog kolodvora

7.1.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Središte grada, ne samo Sl. Broda, crveni se od stida

Kontejneri pred hramovima kulture

Središte grada, ne samo Sl. Broda, crveni se od stida

4.1.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio grada koji postaje sve više povezan sa centrom

Dugoočekivane promjene

Dio grada koji postaje sve više povezan sa centrom

3.1.2020. | 8:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrtićki kapaciteti sljedeće godine veći za 120 mjesta

Jedno desetljeće - pet novih vrtića

Vrtićki kapaciteti sljedeće godine veći za 120 mjesta

28.12.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz dvorišta mladih obitelji bit će veliko sportsko igralište

Naselje izmijenjeno u zadnje tri godine

Uz dvorišta mladih obitelji bit će veliko sportsko igralište

28.12.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo raspored odvoza božićnih drvaca

TD Komunalac

Donosimo raspored odvoza božićnih drvaca

27.12.2019. | 11:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pojedini građani smatraju kako trebaju sudjelovati u svemu

'Zašto ne daju da se čuje glas naroda?'

Pojedini građani smatraju kako trebaju sudjelovati u svemu

26.12.2019. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tvrđavske građevine poprimaju novi oblik

Buduće središte događanja

Tvrđavske građevine poprimaju novi oblik

24.12.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dovršen dio pješačke staze u Cesarčevoj

Projekt rekonstrukcije 586 metara staze

Dovršen dio pješačke staze u Cesarčevoj

24.12.2019. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sredinom prve avenije posađena tristo kila teška stabla

Saznali smo koliko su plaćena

Sredinom prve avenije posađena tristo kila teška stabla

20.12.2019. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonskobrodski Advent popularna je Instagram-kulisa

Ove godine grad 'iskočio' po uređenju

Slavonskobrodski Advent popularna je Instagram-kulisa

18.12.2019. | 8:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osobno dostavio platane Gradu Slavonskom Brodu

Najveći belgijski uzgajivač stabala

Osobno dostavio platane Gradu Slavonskom Brodu

14.12.2019. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Što se bunite, nije to vaše, nego gradsko'

Uložio 5000 kuna - sada je sve razrovano

'Što se bunite, nije to vaše, nego gradsko'

14.12.2019. | 10:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sljedeće godine staze će dobiti i sporedne ulice Mikrorajona

Radove ne 'stopira' zima

Sljedeće godine staze će dobiti i sporedne ulice Mikrorajona

11.12.2019. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo raspored odvoza otpada u dane nadolazećih blagdana

Važna obavijest građanima

Donosimo raspored odvoza otpada u dane nadolazećih blagdana

10.12.2019. | 7:40