Politika : Komunalni poslovi

25.1.2022. u 20:00
Prikaza: 3430
|
Autor: D.Z./SBplus

Videokamerom u centru Slavonskog Broda

U 5 minuta šetnje zabilježili smo 6 gradskih problema

Slavonski Brod : U 5 minuta šetnje zabilježili smo 6 gradskih problemaNovoizgrađena šetnica uz Savu(Foto: D.Z./SBplus)

Netko drugi će reći kako se, za vrijeme ove naše šetnje, može primjetiti najmanje 13, a ne 6 gradskih problema koje treba žurno otkloniti. Naravno, sve je u oku promatrača.

SLAVONSKI BROD - U skladu s dosadašnjom praksom rada portala SBplus, koja podrazumijeva i objavu tekstova o problemima s komunalnom infrastrukturom u Slavonskom Brodu, ovom prigodom donosimo bilješku o tome što smo uspjeli primijetiti tijekom petominutne šetnje centrom grada. Točnije, ovdje ćemo navesti šest komunalnih problema koje smo zabilježili našom videokamerom tijekom šetnje od mosta (bivši granični prijelaz) do Korza. U prilogu je moguće vidjeti što smo snimili.

Dakako, u Slavonskom Brodu ima i većih komunalnih problema čije rješavanje zahtijeva više novaca i vremena, ali mi smo ovdje odlučili ukazati na one manje nedostatke koji se mogu otkloniti relativno brzo i koji su bili vidljivi okom videokamere tijekom naše šetnje navedenim pravcem.

Možda će netko kazati kako sve dolje prezentirano nisu nikakvi problemi te da mi samo tražimo dlaku u jajetu...

Možda će netko kazati kako sve dolje prezentirano nisu nikakvi problemi te da mi samo tražimo dlaku u jajetu jer u Slavonskom Brodu ima puno drugih stvari koje zaslužuju da budu primijećene kao gradski problemi te da za njih građani očekuju brzo rješavanje.

Netko drugi će reći kako se, za vrijeme ove naše šetnje, može primijetiti trinaest, a ne šest, gradskih problema koje treba žurno otkloniti. Naravno, sve je u oku promatrača. 

Nedostaje horizontalna signalizacija (zebra) na južnom pristupu KKD-u

Na savskoj obaloutvrdi izgrađene su stepenice za pješake koje omogućavaju pristup platou ispred Kazališno-koncertne dvorane "Ivana Brlić Mažuranić" s južne strane, međutim, na kolniku nije označena horizontalna signalizacija (zebra). Stoga je prijelaz ceste za pješake na tom dijelu Šetališta braće Radić nepropisan.

Situacija je paradoksalna jer se uz dio obaloutvrde, koji je smješten stotinjak metara zapadno od ovoga južnog pristupa platou KKD-u, na kolniku nalazi zebra koja spaja pješačku stazu napravljenu uz Vukovarsku ulicu i zelenu površinu obaloutvrde. Dakle, ta zebra nepropisno vodi na zelenu površinu i prostor na kojem nisu napravljene stepenice za silazak do šetnice obalutvrde. Ali taj slučaj sa zebrom koja vodi na zelenu površinu čak i ne bilježimo kao problem jer nam nije bio u vidokrugu tijekom šetnje.

Dozvoljeno je parkiranje na južnom dijelu (vatrogasni pristup) KKD-a "IBM"

Kod južnog pješačkog pristupa platou KKD-a vidljiv je znak koji govori kako se radi o vatrogasnom pristupu, međutim zbog označenih parkrnih mjesta, i automobila koji se nerijetko tu zateknu, pristup vatrogasnim vozillima nije moguć. Zato je potrebno ukinuti dva parkirna mjesta tj. staviti novu horizontalnu signalizaciju koja sugerira kako je na tom mjestu zabranjeno parkiranje.

Kao problem nismo videokamerom zablježili nedostatak barem dva parkirna mjesta za velike autobuse u blizini KKD-a, jer na sjevernoj strani kazališno-koncertne dvorane nalazi se parking za osobna vozila koji nije prilagođen za prihvat autobusa. S južne strane dvorane autobusi su nekoliko puta dovozili djecu te su morali privremeno stati na kolniku i remetiti redovan promet Šetalištem braće Radić, o čemu je SBplus pisao ranije. O mogućem rješenju (i) problema parkinga autobusa u blizini KKD-a pisati ćemo u danima koji dolaze.

Nedostatak pješačke staze uz uzdužno parkiralište na Šetalištu braće Radić

U ožujku 2019. godine pisali smo kako je na Šetalištu braće Radić, paralelno sa KKD-om „IBM",  uz jednosmjernu cestu obilježeno 15-ak parkirnih mjesta. Svojedobno je ta cesta, iz dvosmjerne, novom regulacijom prometa, postala jednosmjerna, pa su označena dodatna parkirna mjesta, ali novu regulaciju prometa nije pratila i adekvatna infrastruktura. Naime, nikada nisu izgrađene nove pješačke staze koje bi, na Šetalištu braće Radić, spojile Vukovarsku ulicu i Korzo. Kada vozači i ostali putnici izađu iz parkiranih vozila moraju do Korza hodati cestom ili zelenom površinom.

Kao problem nećemo zabilježiti i nepostojanje znaka kojim se vozila sa parkinga uz zgradu Hostela "Levicki" upućuju na obvezan smjer prema Šetalištu braće Radić, tj. na kretanje vozila ulijevo. Svako vozilo koje krene s toga parkinga udesno, prema Trgu Stjepana Miletića i nekadašnjoj robnoj kući "Vesna", čini prekršaj jer se radi o jednosmjernoj ulici. Takvom radnjom potencijalno ugrožava sebe i ostale sudionike u prometu. I ovaj slučaj nije zabilježen našom videokamerom.

Zbog manjka parkirnih mjesta vozila su nepropisno parkirana na kolniku

Pisali smo ranije o nedostaku parkirnih mjesta u najužem centru Slavonskog Broda te smo predložili nekoliko rješenja koja bi mogla doprinijeti povećanju parkirališnih kapaciteta u tom dijelu grada. Između ostaloga, predložili smo da se promijeni način parkiranja na dijelu Šetališta braće Radića na način da se naprave kosa parkirna mjesta, umjesto sadašnjih uzdužnih, što bi rezultiralo novim mjestima za parking.

Sukladno navedenom, manjak parkirnih mjesta u najužem centru grada je itekako vidljiv. To je posebice primjetno u vršnim satima tijekom radnog tjedna te za vrijeme održavanja raznih manfestacija na Korzu ili tijekom događanja u Kazališno-koncertnoj dvorani "Ivana Brlić Mažuranić". To za posljedicu ima i nepropisno parkiranje na kolniku na Trgu S. Miletića, što smo zabilježili videokamerom.

Opći nedostatak parkirnih mjesta u ovome dijelu grada nismo zabilježili našom videokamerom kao problem. Ovaj put.

Kontejneri za otpad na Trgu Stjepana Miletića postali su zloglasni "brend" Slavonskog Broda

O kontejnerima na Trgu Stjepana Miletića SBplus je objavio puno članaka, a jedan prije samo osam dana. Ti su kontejneri već postali zloglasni "brend" centra Slavonskoga Broda i predmet brojnih negativnih komentara, slučajnih i namjernih prolaznika. S obzirom na to da je puno članaka objavljeno na tu temu, ovdje ne želimo ponovno podsjećati što smo sve pisali ranije o postupanju s otpadom te o slici koju ta lokacija šalje u svijet. Ali ovaj smo problem zabilježili našom videokamerom.

Problem nedostatka parkirnih mjesta isključivo za dostavna vozila uz Korzo (uz zadržavanje od max. 30 min.) ovdje nismo zabilježili našom skromnom kamerom. O tome više drugom prilikom.

Nedostaju zaštitni stupići koji bi trebali onemogućavati ulaz vozilima na Korzo

U Slavonskom Brodu, u pravilu, pristup vozilima na nekada "najljepši trg u Hrvatskoj" onemogućen je sa svih strana zaštitnim stupićima kako bi se spriječilo neovlašteno prometovanje i uništavanje podloge trga te osiguralo sigurno kretanje pješačkom zonom. Međutim, kod ulaza na Korzo na prostoru između zgrade u kojoj je caffe bar "Navigator" te velika terasa caffe bara "City", netko je uništio gradsku imovinu uklanjanjem dva zaštitna stupića. Iz priloženog videozapisa vidljivo je kako je tada nedostajao samo jedan stupić na toj lokaciji, a poslije je netko uništio još jedan.

Podlogu trga koja je djelom uništena paljenjem guma ovdje nismo posebno bilježili kamerom. O izgledu nekada "najljepšeg hrvatskog traga" pisati ćemo drugom prigodom.

Također, nismo našom kamerom zabilježili manjak videonadzora na javnim površinama na Korzu koje bi mogle snimiti i pomoći u sankcioniranju osoba koje oštećuju gradsku imovinu. 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 26.1.2022. | 8:19

1

Od trajanja videa 5:13 minuta novinar se 3:24 minute steao po novoj setnici a ostalo leteci zabiljezio nedostatke gdje se cak dobro ni ne vidi nabrojano. Zasto niste spomenuli ulegnuce tlakavaca na novoj setnici oko temelja bitve za vezanje plovila? Na videu se dobro vidi da je ulegnuce skoro 5 cm.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tvrtka koja 'uzgaja' travu na ulazu u Hrvatsku

Izašli smo na teren i provjerili

Tvrtka koja 'uzgaja' travu na ulazu u Hrvatsku

29.6.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li voda na Poloju sigurna za kupanje?

Pred kraj lipnja

Je li voda na Poloju sigurna za kupanje?

27.6.2022. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Niknuli' znakovi na više strana

Vozači, oprez!

'Niknuli' znakovi na više strana

27.6.2022. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad prihvatio i potom realizirao ideju SBplus-a

Novo parkiralište u Slavonskom Brodu

Grad prihvatio i potom realizirao ideju SBplus-a

26.6.2022. | 20:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li javne gradske česme 'presušile'?

Provjerili smo

Jesu li javne gradske česme 'presušile'?

24.6.2022. | 19:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novčane kazne građanima kao motivacija za brže učenje?

U Đakovu već uveli nova pravila

Novčane kazne građanima kao motivacija za brže učenje?

13.6.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo raspored odvoza biootpada

Pripremili površine za odlaganje

Donosimo raspored odvoza biootpada

31.5.2022. | 12:42
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dio Vukovarske ponovno zatvoren. Donosimo zašto.

Na cesti i ovaj put stabla

Dio Vukovarske ponovno zatvoren. Donosimo zašto.

7.4.2022. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoćemo li se uskoro uspjeti riješiti vrana u parku?

Dugogodišnji problem

Hoćemo li se uskoro uspjeti riješiti vrana u parku?

26.3.2022. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Možda će onda drugi put upotrijebiti pamet, a ne snagu

Ako i mi obratimo pozornost

Možda će onda drugi put upotrijebiti pamet, a ne snagu

26.3.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon kritike, evo i malo pohvale gradskoj upravi

Zbog novih prometnih rješenja

Nakon kritike, evo i malo pohvale gradskoj upravi

23.3.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako će izgledati još jedan parking u Slavonskom Brodu

Objavljen je natječaj za izgradnju

Evo kako će izgledati još jedan parking u Slavonskom Brodu

19.3.2022. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradska uprava sređuje nered u ovom naselju

U Slavonskom Brodu

Gradska uprava sređuje nered u ovom naselju

2.3.2022. | 11:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Godinama je tu 'parkiran', ali nitko ne može ništa

Što činiti u ovakvoj situaciji?

Godinama je tu 'parkiran', ali nitko ne može ništa

16.2.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Treba li babi 'fejs'?

Kritika Brođanke

Treba li babi 'fejs'?

22.1.2022. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kontejneri za otpad okupirali su centar grada

U Slavonskom Brodu

Kontejneri za otpad okupirali su centar grada

17.1.2022. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Saznali smo što danima dostavljaju na brodske kućne pragove

Do kraja siječnja obići će sve korisnike

Saznali smo što danima dostavljaju na brodske kućne pragove

8.1.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još uvijek nema rješenja za spremnike u blizini korza

Je li nered postao prihvatljiv?

Još uvijek nema rješenja za spremnike u blizini korza

5.1.2022. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobrinite se da božićna drvca završe na pravom mjestu

Donosimo raspored odvoza

Pobrinite se da božićna drvca završe na pravom mjestu

3.1.2022. | 13:41