Politika : Komunalni poslovi

7.9.2019. u 10:40
Prikaza: 1752
|
Autor: A. Primorac

Biciklisti i pješaci

Većim ovlastima i novim odlukama do sigurnosti na Korzu

Slavonski Brod : Većim ovlastima i novim odlukama do sigurnosti na KorzuIlustracija(Foto: AP/SBplus/arhiva)

"Kako su prekršitelji često odbijali komunalnom redaru dati osobne podatke, tako je, u praksi, došlo do otežane provedbe odredbi o zabrani vožnje biciklima na Korzu.", odgovorili su iz Gradske uprave na upit SBplusa o kažnjavanju onih koji se propisanih Odluka nisu pridržavali. No u Gradu nade polažu u proširene ovlasti komunalnih redara koje vide kao novi alat za provedbu mjera komunalnog reda pa tako i za nadzor zabrane vožnje biciklima po glavnom gradskom trgu.

SLAVONSKI BROD - Svakodnevno smo svjedoci slika vožnje bicikla glavnim gradskim Trgom iako je važećim odredbama Odluke o komunalnom redu na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić zabranjena vožnja biciklima. Nažalost na tu se Odluku oglušuju i stari i mladi. Mnogi će reći da vlasnici ugostiteljskih objekata i trgovina na Korzu idu i korak dalje pa biciklistima nude stalke za njihove dvokotačne ljubimce, ali pri tome zaboravljaju da su ti stalci tu pod pretpostavkom kako će vlasnici bicikle Korzom gurati a ne voziti.

Problem je ovo s kojim su muku mučili i još uvijek to čine komunalni i prometni redari u Slavonskom Brodu. "Kako su prekršitelji često odbijali komunalnom redaru dati osobne podatke, tako je, u praksi, došlo do otežane provedbe odredbi o zabrani vožnje biciklima na Korzu.", odgovorili su iz Gradske uprave na upit SBplusa o kažnjavanju onih koji se propisanih Odluka nisu pridržavali. No u Gradu nade polažu u proširene ovlasti komunalnih redara koje vide kao novi alat za provedbu mjera komunalnog reda pa tako i za nadzor zabrane vožnje biciklima po glavnom gradskom trgu.

"Kako je već spomenuto, novim odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu, proširene su ovlasti komunalnih redara, čime se omogućava učinkovitije postupanje u provedbi nadzora komunalnog reda te su komunalni redari ovlašteni: 

1. zatražiti i pregledati isprave (osobna iskaznica, putovnica, izvod iz sudskog registra) na temelju kojih može utvrditi identitet stranke odnosno zakonskog zastupnika stranke, kao i drugih osoba kao i drugih osoba nazočnih prilikom nadzora

2. uzimati izjave od odgovornih osoba radi pribavljanja dokaza o činjenicama koje se ne mogu izravno utvrditi, kao i od drugih nazočnih osoba prilikom nadzora

3. zatražiti pisanim putem od stranke točne i potpune podatke i dokumentaciju potrebnu u nadzoru

4. prikupljati dokaze i utvrđivati činjenično stanje na vizualni i i drugi odgovarajući način (fotografiranjem, snimanjem kamerom, videozapisom i sl.)

5. obavljati i druge radnje u svrhu provedbe nadzora", istaknuli su u Gradskoj upravi u kojoj su se u međuvremenu suočili i sa sve učestalijom pojavom vožnje električnih romobila koji se trenutno ne spominju u važećim aktima kojima se uređuje komunalni red, dakle nije propisan niti način njihove vožnje niti eventualna ograničenja. Vožnja romobilom 'spada' pod članak 124. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine br. 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15,108/17) te je njime zabranjena na kolniku.

 No uskoro bi se, kad su u pitnaju gradske odluke i ova o romobilima mogla promijeniti."U tijeku je donošenje i rasprava o novoj Odluci o komunalnom redu pa će se problematika vožnje električnim romobilima -  koji razvijaju znatnu brzinu -  po Trgu Ivane Brlić Mažuranić i drugim pješačkim zonama, svakako razmotriti." najavili su iz Gradske uprave.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
trpimir

trpimir

Komentirano: 7.9.2019. | 21:14

1

Babycream, zebra na aveniji je neviđena glupost. Ako si ju negdje i vidio, budi siguran da je to crna točka. Problematično je s pješacima i na običnim ulicama, a kamoli da izlijeću na zebru na aveniji. Jedinu koliko-toliko protočnu cestu u gradu bi ti sj...ao pješačkim prijelazom, samo zbog vlastite komocije. A siguran sam da zebra ne da bi poboljšala sigurnost pješaka nego bi bila višestruko opasnija nego ilegalni prijelazi. Ovako su bar svjesni da moraju pazit. Da živiš u Vinogorju, jel bi tražio zebru preko autoceste jer ti je daleko pješke do grada?
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 7.9.2019. | 16:56

2

babycream@ .. ja sam namjerno primjetio ono što sam i napisao...nisi napisao kojem klanu pripadaš...Osobno ne vjerujem HDZ-njarama! Ti si počeo potencirati doseljenike, a u tvojim redovima su dominantni baš ti koji su se doselili u Brod. No problem je što bi vi rado detronirali aktualnog gradonačelnika, no ne možete...On predobro radi u okolnostima koje mu priskrbljuju upravo oni koji su spomenuti u postu ispod...Jao si brođanima kada bi bilo drugačije...Kad čovjek nema argumenata pokušava vrijeđati protivnike, no time pokazuje koliko je nemoćan. Nisi rekao kojoj hrvatskoj zajednici pripadaš. Sramiš se reći? Drugo pitanje je: ideš li u crkvu? Pružaš li ruku ljudima kada napuštaš crkvu. Odlaziš li u miru? Obzirom na ove napise ne živiš sukladno crkvenom nauku iako ideš u crkvu!
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 7.9.2019. | 14:20

3

@marketinghr kradezeovci koje si naveo rovare na županijskoj razini ali kasabu od Broda je napravio tvoj babo. Grad ima 101 problem koji ne rješavate godinama a vi se uhvatili el. romobila pa ne bi vam čovjek dao ni seosku zadrugu da vodite.
babycream

babycream

Komentirano: 7.9.2019. | 13:25

4

Mirko Filipović bi rekao da budalu ne moraš tražiti ona se sama javi... nisi shvatio bitno kao i mnogo puta dosada, ne samo ti već svi koji poskaču na riječ Bosanac i zapjene se. Ovdje se radi o mentalnoj higijeni stanovnika grada kao i onih koji nam kolo vode. I gradu i u županiji su isti, ne bih nikoga posebno izdvajao. Nije se razmišljalo o sigurnosti kad se pravila avenija da se ponegdje stavi zebra zbog starijih i djece. Nije se razmišljalo o sigurnosti kupača na Poloju kad je krenula sezona. Nije se razmišljalo o sigurnosti stanovnika kad su počeli kopati po naseljima gdje mijenjaju toplovode....i da sad ne nabrajam. Ali se vodi briga o sigurnosti šetača na korzu od strane e bikova. Idioti! Tamo gdje su ljudi životno ugroženi figa a ovdje gdje će možda biti ogrebani tu stavljamo redare sa “većim ovlastima”. Da naglasim, nebitan je DNK, putovnica, porijeklo...bitno mi je, vjerujem i svim brođanima, što manja doza primitivizma i krkanluka, šta manje sirovih i neotesanih na čelnim pozicijama ovog grada. Što manje obijesnih i isfrustriranih...
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 7.9.2019. | 12:11

5

babycream@..da li je to zato što su Danijel Marušić, Pero Ćosić i Ljubica Maksimčuk bosanci? Vole li oni šargije? A kad smo već kod toga, de molim te, napiši nam,što si ti...Šokac, Hercegovac, Ličan, Zagorac, Dalmatinac, ili netko drugi? Da, otkrilo se, nedavno, europljani vuku porijeklo iz Azije, od stanovnika koji su došli na ove prostore prije 10.000 godina...Da li si ti porijeklom iz Irana?
babycream

babycream

Komentirano: 7.9.2019. | 11:45

6

Kad čovjek pročita tekst pomisli da u ovom gradu postoji i nekakav red. Međutim istina je sasvim drugačija...bosanska prčija!

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinje rušenje 120 godina stare bolničke ograde

Štapovi podupirali oronulu konstrukciju

Počinje rušenje 120 godina stare bolničke ograde

12.11.2019. | 8:00
Stara ljepotica, nažalost, već dugo ne služi svrsi, nego, nagrižena zubom vremena, prijeti prolaznicima. Saznali smo što u vezi nje planiraju učiniti u Općoj bolnici.
Stara ljepotica, nažalost, već dugo ne služi svrsi, nego, nagrižena zubom vremena, prijeti prolaznicima. Saznali smo što u vezi nje planiraju učiniti u Općoj bolnici.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osigurao prostor za zbrinjavanje životinjskih ostataka

Ide vrijeme kolinja

Osigurao prostor za zbrinjavanje životinjskih ostataka

10.11.2019. | 16:00
Koliko će se ove godine, onih koji budu imali kolinje, pridržavati preporuka u pravilnom zbrinjavanju ove vrste otpada - teško je govoriti unaprijed, no sasvim sigurno ne mogu reći da im prostor i način nisu osigurani. Tako da je, uistinu, sve na njima.
Koliko će se ove godine, onih koji budu imali kolinje, pridržavati preporuka u pravilnom zbrinjavanju ove vrste otpada - teško je govoriti unaprijed, no sasvim sigurno ne mogu reći da im prostor i način nisu osigurani. Tako da je, uistinu, sve na njima.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U danu vodostaj Save kod Slavonskog Broda porastao za 138 cm

Hrvatske vode

U danu vodostaj Save kod Slavonskog Broda porastao za 138 cm

8.11.2019. | 11:40
Prema aktualnim podatcima Hrvatskih voda vodostaj Save na području Brodsko-posavske županije raste od tri do 6 centimetara po satu.
Prema aktualnim podatcima Hrvatskih voda vodostaj Save na području Brodsko-posavske županije raste od tri do 6 centimetara po satu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog oštećenja nastalih zamjenom cijevi, grade novu šetnicu

Iako su mnogi očekivali suprotno

Zbog oštećenja nastalih zamjenom cijevi, grade novu šetnicu

7.11.2019. | 19:00
Strpljenje Brođana bit će nagrađeno potpuno novom šetnicom koja, kroz srce naselja u središtu grada, vodi do gradskih kolodvora.
Strpljenje Brođana bit će nagrađeno potpuno novom šetnicom koja, kroz srce naselja u središtu grada, vodi do gradskih kolodvora.
SBplus.hr, Slavonski Brod : S ovog mjesta u gradu, nitko ne odlazi čist

Poslije ovog, Brođani ne mogu ni u crkvu

S ovog mjesta u gradu, nitko ne odlazi čist

7.11.2019. | 12:10
Jedna jača kiša i sve - pliva. Dodajte tomu gužvu karakterističnu za područje u blizini Gradske tržnice i dobit ćete - blatni kaos.
Jedna jača kiša i sve - pliva. Dodajte tomu gužvu karakterističnu za područje u blizini Gradske tržnice i dobit ćete - blatni kaos.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko će dugo trebati da sve vrate u prvobitno stanje?

Saznali smo

Koliko će dugo trebati da sve vrate u prvobitno stanje?

3.11.2019. | 9:30
Iako su radovi same zamjene toplovoda kraju privedeni sredinom listopada, izvođač radova još ima pune ruke posla jer sve što je oštećeno - od ceste do staza - mora vratiti u prvobitno stanje.
Iako su radovi same zamjene toplovoda kraju privedeni sredinom listopada, izvođač radova još ima pune ruke posla jer sve što je oštećeno - od ceste do staza - mora vratiti u prvobitno stanje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani pitaju: 'Komu se obratiti u ovakvim situacijama?'

Veliki pas jučer se 'motao' oko škole

Građani pitaju: 'Komu se obratiti u ovakvim situacijama?'

30.10.2019. | 22:00
Sklonište za životinje 'Sretna šapica' s radom je započelo prije nekoliko mjeseci. Građanima je još uvijek nepoznata procedura i način rada djelatnika tog Azila. Donosimo odgovor na pitanje - Kako postupiti i komu se obratiti uočimo li na slavonskobrodskim ulicama lutalice?
Sklonište za životinje 'Sretna šapica' s radom je započelo prije nekoliko mjeseci. Građanima je još uvijek nepoznata procedura i način rada djelatnika tog Azila. Donosimo odgovor na pitanje - Kako postupiti i komu se obratiti uočimo li na slavonskobrodskim ulicama lutalice?
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radno vrijeme Komunalca za blagdan Svih svetih

Obavijest građanima

Radno vrijeme Komunalca za blagdan Svih svetih

30.10.2019. | 11:45
Iz Komunalca su obavijestili građane Slavonskog Broda o tome kako će raditi i koje će usluge obavljati na blagdan Svih svetih.
Iz Komunalca su obavijestili građane Slavonskog Broda o tome kako će raditi i koje će usluge obavljati na blagdan Svih svetih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani i dalje dojavljuju o čestim zamućenjima vode

O problemima moraju obavijestiti Vodovod

Građani i dalje dojavljuju o čestim zamućenjima vode

26.10.2019. | 10:00
- U ovom je trenutku dnevni prosjek distribucije sa crpilišta Sikirevci 150 L/s. Zbog promjena smjera toka vode uzrokovane povećanim količinama vode sa crpilišta Sikirevci te učestalih kvarova i povećane potrošnje uslijed toplog vremena, očekivana su zamućenja vode u sustavu Slav
- U ovom je trenutku dnevni prosjek distribucije sa crpilišta Sikirevci 150 L/s. Zbog promjena smjera toka vode uzrokovane povećanim količinama vode sa crpilišta Sikirevci te učestalih kvarova i povećane potrošnje uslijed toplog vremena, očekivana su zamućenja vode u sustavu Slav
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nitko ne reagira na hrpe otpada koje dovoze uz Glogovicu

Novo divlje odlagalište u nastajanju

Nitko ne reagira na hrpe otpada koje dovoze uz Glogovicu

25.10.2019. | 21:00
Prije nekoliko tjedana, upozorili smo na vreću smeća koja je odbačena u idiličan krajolik uz potok Glogovicu. Jedna je prerasla u dvije, dvije u tri, a sada se već na tom mjestu u Slavonskom Brodu, polako, ali sigurno, formira novo divlje odlagalište. Tek još jedno u nizu.
Prije nekoliko tjedana, upozorili smo na vreću smeća koja je odbačena u idiličan krajolik uz potok Glogovicu. Jedna je prerasla u dvije, dvije u tri, a sada se već na tom mjestu u Slavonskom Brodu, polako, ali sigurno, formira novo divlje odlagalište. Tek još jedno u nizu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Idućeg tjedna nastavlja se jesenska deratizacija

Peti tjedan provođenja

Idućeg tjedna nastavlja se jesenska deratizacija

25.10.2019. | 9:15
Pogledajte točan raspored gradskih lokacija na kojima će biti obavljena jesenska deratizacija u petom tjednu provođenja.
Pogledajte točan raspored gradskih lokacija na kojima će biti obavljena jesenska deratizacija u petom tjednu provođenja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što se događa s vodom u Slavonskom Brodu?

Građani zabrinuti i u neznanju

Što se događa s vodom u Slavonskom Brodu?

22.10.2019. | 16:00
Građani već tjednima pokušavaju saznati zašto je voda koja teče iz njihovih slavina mutna. Donosimo odgovor na to pitanje.
Građani već tjednima pokušavaju saznati zašto je voda koja teče iz njihovih slavina mutna. Donosimo odgovor na to pitanje.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Stalno smo u dimu, a nitko ne provjerava što se pali'

Bablje ljeto produžilo boravak vani

'Stalno smo u dimu, a nitko ne provjerava što se pali'

20.10.2019. | 18:40
'U Brodskom Varošu, na Livadi, u Podvinju pa i Plavom polju koje je praktički u centru, stalno se pali. Dima ima posvuda, a nitko ne kontrolira što izgara osim lišća i granja. Nekidan sam naišao na radnike koji su, po završetku posla, palili preostali otpad, čak i plastiku.' - tv
'U Brodskom Varošu, na Livadi, u Podvinju pa i Plavom polju koje je praktički u centru, stalno se pali. Dima ima posvuda, a nitko ne kontrolira što izgara osim lišća i granja. Nekidan sam naišao na radnike koji su, po završetku posla, palili preostali otpad, čak i plastiku.' - tv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pusti ljude da utabaju stazu, pa onda gradi put

Ima li volje za djelovanjem?

Pusti ljude da utabaju stazu, pa onda gradi put

18.10.2019. | 20:00
Postoji kod starih ljudi ona izreka da prvo treba pustiti ljude da utabaju stazu, a onda na njenom mjestu graditi put. Činjenica je, kako je danas nemoguće u svim situacijama djelovati po toj staroj narodnoj, jer jednostavno prometna rješenja ne dozvoljavaju takve intervencije zb
Postoji kod starih ljudi ona izreka da prvo treba pustiti ljude da utabaju stazu, a onda na njenom mjestu graditi put. Činjenica je, kako je danas nemoguće u svim situacijama djelovati po toj staroj narodnoj, jer jednostavno prometna rješenja ne dozvoljavaju takve intervencije zb
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nedovršeni i desetljećima napušteni motel sve više propada

Ruglo na ulazu u grad

Nedovršeni i desetljećima napušteni motel sve više propada

18.10.2019. | 13:30
Nedovršeni i desetljećima napušteni motel urastao je u korov, sve više propada i najveće je ruglo na ulazu u grad. A rješenje se i dalje ne nazire.
Nedovršeni i desetljećima napušteni motel urastao je u korov, sve više propada i najveće je ruglo na ulazu u grad. A rješenje se i dalje ne nazire.