Politika : Ostalo

4.2.2020. u 10:40
Prikaza: 13521
|
Autor: Željka Gavranović

U prijavi Povjerenstvu

Gradonačelnika optužili za korupciju, nepotizam, pogodovanje

Slavonski Brod : Gradonačelnika optužili za korupciju, nepotizam, pogodovanjeGradonačelnik Mirko Duspara(Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)

U prijavi zaprimljenoj protiv Mirka Duspare navodi se kako je, od društva Osijek Koteks d.d., dobio veliki stan u Osijeku za višemilijunski ugovor sklopljen s Vodovodom. Prijava spominje i trgovačka društva Komunalac, Vodovod i Brod-plin koja, navodno, imaju po dva direktora te niz drugih malverzacija koje se gradonačelniku stavljaju na teret.

SLAVONSKI BROD - Uočivši kako je u prošlotjedni dnevni red sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, bio uključen i predmet koji se tiče slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Duspare, točnije, Povjerenstvo je donosilo Odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka vezanog za njega - provjerili smo o čemu se radi.

Od glasnogovornice Povjerenstva dobili smo ekspresnu informaciju.

- Nastavno na Vaš upit obavještavam Vas da je Povjerenstvo na 76. sjednici održanoj u petak, 31. siječnja 2020. godine, donijelo odluku da se postupak protiv dužnosnika Mirka Duspare, gradonačelnika Grada Slavonskog Broda NEĆE pokrenuti. Izrada navedenog akta je u tijeku te će isti, nakon što bude izrađen i potpisan od strane predsjednice Povjerenstva, biti javno objavljen na mrežnim stranicama Povjerenstva. - SBplus-u je odgovorila pravnica Martina Jurišić.

Pokušali smo, potom, istražiti o čemu je Povjerenstvo konkretno odlučivalo, no ti podatci nisu bili javno objavljeni pa smo im se još jednom obratili za pomoć te opet kroz nekoliko sati dobili odgovor u kojemu je sve pojašnjeno.

- Obavještavamo Vas da se u prijavi zaprimljenoj protiv dužnosnika Mirka Duspare u bitnome navodi kako je dužnosnik Mirko Duspara od trgovačkog društva Osijek Koteks d.d. navodno dobio veliki stan u Osijeku za višemilijunski ugovor sklopljen s Vodovodom. Nadalje se upućuje na trgovačka društva Komunalac, Vodovod i Brod-plin koja navodno imaju po dva direktora, od kojih je jedan iz stranke Mirka Duspare, a drugi je iz SDP-a te da su tako kupljeni glasovi na izborima. U prijavi se upućuje i na to da je Grad promijenio poslovnu banku uz obrazloženje da je navedeno učinjeno radi kvalitetnijeg poslovanja, ali nikada nije predstavljeno što je novo i kvalitetnije u poslovanju preko PBZ-a naspram Raiffeisen banke. U prijavi se spominju i gradski pročelnici koji su navodno „poslani" u trgovačko društvo Cestar d.o.o. s ciljem „izvlačenja novca" za lokalne izbore te da pročelnici i ostali službenici koji nisu bili u stranci Mirka Duspare više ne rade u Gradskoj upravi. Podnositelj nadalje upućuje na izvođače radova za Grad Slavonski Brod, između ostalih Ingart d.d. u vlasništvu Željka Devčića koji, navodno, svake godine nekoliko puta donira Dusparinu stranku, zatim PZC – vlasnik kojega je Tomo Opačak koji je, navodno, u prosincu sklopio s Gradom ugovor vrijedan nekoliko milijuna kuna. U prijavi se također navodi da u trgovačkim društvima Komunalac i Vodovod rade simpatizeri stranke Mirka Duspare. Spominju se i ostali članovi stranke, a potom rodbinske i kumovske veze s gradonačelnikom. Nadalje, trgovačko društvo Vodovod je, navodno, odabralo Osijek Koteks kao glavnog izvođača radova na postavljanju nove kanalizacijske mreže, a niti jedna lokacija nije odrađena po propisima struke. Upućuje se i na slučajeve bespravne gradnje i izgradnju rotora, kao i prometovanje biciklima na Korzu, te gospodarenje komunalnim otpadom. - završila je poduže nabrajanje sadržaja 'optužnice' glasnogovornica Jurišić.

Prijava je, dakako, anonimna.

Ono što zapanjuje je količina optužbi i njihova širina. Prema tim navodima - gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara, nema za što nije kriv.

Ipak, Povjerenstvo je, odlučujući po tko zna koji put (što na vlastiti zahtjev gradonačelnika, što temeljem anonimnih prijava) o slučaju vezanom za Mirka Dusparu, odlučilo kako sumnjivih radnji - nema.

Građanski nadzor rada svakog dužnosnika, pa i gradonačelnika Mirka Duspare dakako, dobrodošao je prilog demokratizaciji društva. Istodobno, svako politikantsko podmetanje i lažno optuživanje, ustvari, učvršćuje dužnosnika na njegovoj funkciji, a anonimne prijavljivače raskrinkavaju kao zamagljivače informativnog prostora. Zbog toga, poštenim ljudima sugeriramo neka svoja saznanja o marifetlucima dužnosnika dostave neovisnim medijima, a zavidnim gubitnicima neka šute i ne odmažu. 

Broj komentara: 29

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 16.2.2020. | 18:22

1

https://www.index.hr/vijesti/clanak/plenkovic-otkrio-koju-bi-zgradu-uredio-za-kolindu-rekao-i-da-bi-je-vratio-u-hdz/2157187.aspx ovo je nepotizam lažno domoljublje , neka je vodi kući pa neka rade
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 16.2.2020. | 18:20

2

Baš u izbornoj godini , biti će svega u izobilju ,odjednom diplome , to se moralo riješiti ranije isto i mostarske ,Oprostili smo mostarskom učilištu 217 miliona kuna a za brodsko nema ni pet miliona kuna dokle tako Baš me zanima što će nam još obećati,8000 eu za rad od kuće,što kolinda to ne radi od kuće nego joj treba ured
Gejmer

Gejmer

Komentirano: 16.2.2020. | 17:22

3

Gdje je babin sin nabavio papire za vatrogasca? https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/divjak-republika-srpska-odbija-provjeravati-diplome-na-hrvatski-zahtjev-vise-se-nitko-nece-moci-zaposliti-s-diplomom-iz-tog-entiteta-20200216
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 9.2.2020. | 18:44

4

walter, ja mogu izjaviti da si ti mali š.pak, no trebalo bi to i argumentirati. I bilo bi pošteno. Ti ne prilažeš argumente...Dakle, zaista si šup.ić.
walter

walter

Komentirano: 9.2.2020. | 10:10

5

marketinghr - ta priča s novogradnjom je toliko već izlizana da ju ni sam duspara vjerojatno ne bi spomenuo kao neki svoj domet. Međutim, odlično služi kao alibi za počinjene opačine i posvemašnju niškorist.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 8.2.2020. | 17:34

6

FIskal ,ovaj današnji igrokaz u Zagrebu između Bandića i hdz , kako to tvoji iz hdz komentiiraju, kao normalnu stvar
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 8.2.2020. | 17:12

7

Fiskal@ sve je dobro dok je MD dobrog zdravlja i dok ima strpljenja zajebavat se s nama...Uvijek se sjetim poruke Brune Bušića, ono, a kad naši dođu, ZNA SE koji, otišli smo u tri ku.ca. Pokušavaju ga izbaciti iz kolotečine anonimnim prijavama, ali odolijeva...inspekcije ništa ne nalaze. Na žalost anonimaca!
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 6.2.2020. | 11:56

8

Fiskal , predstava hdz i Bandića ili bolje igrokaz , sve je dogovoreno još stoljeća sedmog mi smo kolateralne žrtve jednog sistema kojeg nazivamo ortački kapitalizam ,
Fiskal

Fiskal

Komentirano: 6.2.2020. | 11:40

9

Hoće li i babo ovako jednom da kaže,kad ga budu razvlačili, https://net.hr/danas/hrvatska/prosvjed-ispred-skupstine-uoci-rasprave-o-bandicevom-gup-u-zbog-hdz-ovih-amandmana-nova-odgoda-je-sasvim-izvjesna/
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 6.2.2020. | 10:41

10

Marketing, tvoj komentar je na mjestu, nitko nije savršen ni imun kada vidiš što se dešava oko tebe, nitko ne gleda što je dobro napravljeno nego samo loše stvari koji sigurno ima.Međutim kada pogledaš kompletnu situaciju u državi gdje je cenzura postala normalna stvar,gdje se zataškavaju računi na kajmanskim otocima i kojekakvim bankama,gdje je sudstvo i pravo ne postoje ,gdje novinari dođu do istine prije uskoka i dorha i kada dođu leže u uskoku ili sudu do zastare , nema nama naprijed,Država u kojoj postoje nezamjenjivi i nedodirljivi nije država ma koLiko god mi to htjeli .Da se vratimo na temu MD nalazi državne revizije ok za ĐĐ nije kriv nego vlada ili vlade koji su postavljali nesposobne ljude, za iseljavanje nije kriv ,pa ne daje on plaće u privatnom sektoru ,javna poduzeće ni bolja ni lošija nego drugim mjestima.Uvijek će biti oponenata a jednom kada dođu na vlast,vidjeti će da voditi nešto i nije lako i u svemu tome se griješi nekad prema pojedincu ili grupama . Problem je u državi koja ne funkcionira i grčervita borba za fotelje u saboru ili vladi Kada jednom sistem postane učinkovit tj. dok nekoliko ljudi najebe nema napretka,Kakva je to kazna nisi ministar ,nego si u saboru , ja bih odmah prihvatio tu kaznu,šutiš digneš ruku kada ti kažu i legne ti mirovina
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 6.2.2020. | 9:49

11

12345@ Da li je ovo dovoljno za pohvalu...MD i grad su svojevremeno vodili sudsku bitku s Novogradnjom za 57.000.000 kuna. Novogradnja je htjela naplatiti jedan obavljen posao dva puta, a drugi puta s kamatama za prije već plaćene radove. Taj posao je odrađen još prije domovinskog rata na Korčuli, a problem je naslijedio MD kao gradonačelnik. Da je odustao od parnice brod bi bio olakšan za gore navedeni iznos. I ne samo to, tužitelji su tražili 50.000.000 kuna u kešu, a za 7.000.000 kuna su htjeli da im grad da poljoprivredno zemljište, koje bi oni kasnije pretvorili u građevinsko. Tada bi grad, čitaj građani, iz proračuna morali nakon prenamjene zemljišta, dovesti svu infrastrukturu na to zemljište. Bilo bi to dodatnih 30-40 milijuna kuna. Dakle, duplo golo! I sada, negdje sam pročitao, ako tih 57.000.000 kuna pretvorimo u plaću gradonačelnika, ispada da je MD zaradio svoju bruto plaću za slijedećih 160 i više godina. A mogao je odustati i pravit se Englez i nitko mu ne bi mogao zamjeriti. Bila bi to odluka suda, nije bio umješan u radove na Korčuli. Jednostavno, kao gradonačelnik je naslijedio problem. A tada, kada se radilo na Korčuli, vjerojatno nije ni sanjao da će biti gradonačelnik!
12345

12345

Komentirano: 6.2.2020. | 8:48

12

... MD = HDZ = MB.... Samo je pitanje kome će se dokazat više kome manje putra na glavi... Za normalnog čovjeka ovi navedeni su isti... A najsmješnije je što se jedni drugima rugaju tko je veći lopov, neradnik i pronevjeritelj... Da ne bi bilo da je lijevica bolja primjer je onaj nakazni bivši ministar poljoprivrede što ni trgovinicu nije mogao vodit, a skrasio se kad mu je stota žena dobila dobar posao... Da svako svoga konja hvali tu izreku znamo, a ovdje po komentarima samo viču kako je tuđi gori... Čekamo pohvale... Načekat ćemo se...
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 6.2.2020. | 0:48

13

Ovdje ima bolesnika koji su na sisi HDZ-a...ne bi plaćali komunalne usluge? To normalan čovjek neće niti pomisliti. Ne plaćati svoje dugove, pa gdje toga ima? Samo među HDZ-ovcima. Po tome su i poznati. Čitamo svaki dan, afera do afere, ne plaćaju svoje dugove državi/domovini...a nazivaju se domoljubima, vjerodostojnima...Umrijet ćemo od smijeha...
babycream

babycream

Komentirano: 5.2.2020. | 22:40

14

Ne znam šta mu se sve stavlja na teret i nezanima me. Niti mogu reći da je kriv niti da nije... ali ga bez grižnje savjesti proglašavam krivim, i to isključivim krivcem, da je od grada napravio kasabu. To što je zdrobio naše novce na silne kubike i tone betona mu nimalo ne umanjuje krivnju. Okružio se sebi sličnima I bahati se gdje god stigne. Nije mi jasno kako netko tko ima imalo soli u glavi i smatra se intelektualcem može s njim sjesti za isti stol i nešto dogovarati. Pri tome mislim na sve te njegove direktorčiće i koalicijske partnerčiće. Svi oni koji su bili ljudi a radili su s tom “veličinom” su davno otišli.... i ne vidim kako bi moglo drugačije...
Stipe

Stipe

Komentirano: 5.2.2020. | 20:13

15

Pa ne znam što bi vi htjeli? Uspješni projekti poput bazena, kajak-kanu kluba su dovoljni za proračune jednog mandata. Kome je to premalo, nek doda i ne baš uspješnu tržnicu i to je puna šaka brade. Proračuni drugog mandata su otišli na tekuće održavanje (jako loše, al tako nas zapalo), trećeg na plaće uposlenika, a ostalo je završilo u nekoj dalekoj crnoj rupi. Dobro, imamo još nekih dugova, kredita, al nećemo biti toliko sitničavi.
trpimir

trpimir

Komentirano: 4.2.2020. | 23:56

16

Slijedeće godine neću platit komunalno jer ću na sudu moći dokazati da nisam dobio uplatnice. Genijalci ;P
trpimir

trpimir

Komentirano: 4.2.2020. | 23:52

17

Uguze, ubuduće šaljite preporučeno i onaj tariguz od Glasnika kojim nas silujete. I to bi moralo s potvrdom isporuke, ko i rješenje. Toliko si duboko gurnio glavu da uopće ne vidiš da nije problem koliko se gradi, nego kako se gradi. Neplanski, nekvalitetno i skupo. Činjenično, proračun je narastao nekoliko puta za Babinih mandata, ali to nije njegova zasluga. Da te neupućen sluša, rekao bi da Babo gradi iz osobnih sredstava. Da mu ne bi možda još spomenik što troši javne novce?
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 4.2.2020. | 22:38

18

I pkus, ako niste primjetili, uz uplatnice koje ste dobili stiglo je i rješenje koje mora biti poslano s potvrdom isporuke. Ne radim u gradskoj upravi, samo nisam ignorantdki kreten.
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 4.2.2020. | 22:36

19

Kao i uvijek, puno drame ni za što. Nemojte uspoređivati našeg gradonačelnika s Bandinjom, protiv njega su dignute optužnice a ima političko zaleđe. Pa kradezeovce bi jedva dočekale da mu mrlju nađu, a ne mogu. Zato svoje domove, nasilnike, milijune i slatkice sakrivaju kao zmija noge. Traže trn u tuđem oku, a u svoje balvane ne vide. U gradu nikad više nije bilo građeno, pitanje je samo da li se hoće priznati!?
Josipa15

Josipa15

Komentirano: 4.2.2020. | 20:43

20

Meni recimo nisu još uopće došle uplatnice, niti ima obavijesti u sandučiću...

Broj komentara: 29

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo (i) koliko će im biti plaćen rad na izborima

Na zahtjev čitatelja

Donosimo (i) koliko će im biti plaćen rad na izborima

26.5.2020. | 17:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja velikog sportskog objekta bliži se kraju

I to je moguće - radovi teku prema planu

Izgradnja velikog sportskog objekta bliži se kraju

27.4.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zapošljavat ćemo se u, godinama zanemarivanoj, poljoprivredi

Njenu važnost potencirala je kriza

Zapošljavat ćemo se u, godinama zanemarivanoj, poljoprivredi

14.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani uživaju u teretani pod vedrim nebom

Tjelovježbom protiv panike i straha

Brođani uživaju u teretani pod vedrim nebom

20.3.2020. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li djelatnici brodskog Centra danas sigurniji?

Promjena radnih uvjeta

Jesu li djelatnici brodskog Centra danas sigurniji?

4.3.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su gradski poslovni prostori koje je moguće zakupiti

Dobre lokacije i niske početne cijene

Ovo su gradski poslovni prostori koje je moguće zakupiti

19.2.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trol, hejter ili jedini zainteresiran?

On za Dusparu ima puno pitanja

Trol, hejter ili jedini zainteresiran?

15.2.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik Mirko Duspara ugostit će lokalne čelnike

Okupljanje u Slavonskom Brodu

Gradonačelnik Mirko Duspara ugostit će lokalne čelnike

13.2.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : A što je to STEM?

Pitali smo ravnatelja

A što je to STEM?

6.2.2020. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mjesto za reklamiranje dobit će 'najpovoljniji' ponuditelj

Znate li koliko takva lokacija košta?

Mjesto za reklamiranje dobit će 'najpovoljniji' ponuditelj

3.2.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije moguće u istom gradu slaviti Budaka i sjećati se Židova

Rijetki mare za izgubljene živote

Nije moguće u istom gradu slaviti Budaka i sjećati se Židova

26.1.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kada će mlade obitelji useliti u nove stanove?

Zainteresiranih je puno

Kada će mlade obitelji useliti u nove stanove?

14.12.2019. | 9:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Od policije nisam tražio nikakvo postupanje'

Pero Ćosić:

'Od policije nisam tražio nikakvo postupanje'

12.12.2019. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hodajte 'uspravno' kako ne biste razbili glavu

Ne čekajte reakciju drugih

Hodajte 'uspravno' kako ne biste razbili glavu

2.12.2019. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodskoj liječnici moraju vratiti oduzeto oružje

Epilog slučaja starog šest godina

Brodskoj liječnici moraju vratiti oduzeto oružje

12.11.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara solidaran s 'Đurinim' radnicima u štrajku

Da nije tako bilo bi naopako

Mirko Duspara solidaran s 'Đurinim' radnicima u štrajku

25.10.2019. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U digitalni oblik prebačena i većina matičnih knjiga

Digitalizacija arhivske građe

U digitalni oblik prebačena i većina matičnih knjiga

23.10.2019. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obavijest roditeljima i učenicima vezano uz današnji štrajk

Iz Gradske uprave Slavonskog Broda

Obavijest roditeljima i učenicima vezano uz današnji štrajk

21.10.2019. | 8:30