Politika : Ostalo

26.5.2021. u 10:40
Prikaza: 849
|
Autor: Gradska knjižnica Slavonski Brod

Slavi 73. godinu postojanja

Njezina vrata nikada nikomu nisu zatvorena

Slavonski Brod : Njezina vrata nikada nikomu nisu zatvorena

Gradska knjižnica Slavonski Brod danas raspolaže bogatim fondom od nešto više od 144.000 jedinica knjižne građe, 300 naslova e-knjiga, nizom od 74 naslova novina, časopisa i drugih periodičnih izdanja.

SLAVONSKI BROD - U Slavonskom Brodu svoj Dan slavi Gradska knjižnica koja, kao uzdanica kulture, i u 73. godini svoga postojanja plovi svojim jedrima, a bogati, razvojni profesionalni put svjedoči o njezinom kulturološkom, sociološkom i društvenom utjecaju.

Kako Gradska knjižnica Slavonski Brod ima status matične knjižnice, svoju stručnu i savjetodavnu pomoć u temeljnim i razvojnim poslovima pruža na čak 51 knjižnicu unutar Brodsko-posavske županije i to na 7 narodnih knjižnica (2 gradske i 5 općinskih) te 44 školske knjižnice (33 knjižnice osnovnih škola i 11 knjižnica srednjih škola).

Gradska knjižnica Slavonski Brod danas raspolaže bogatim fondom od nešto više od 144.000 jedinica knjižne građe, 300 naslova e-knjiga, nizom od 74 naslova novina, časopisa i drugih periodičnih izdanja.

Korisnicima je na raspolaganju u slobodnom pristupu više od 90.000 jedinica knjižne građe i 2.500 jedinica neknjižne audiovizualne građe (glazba, filmovi).

Mogućnost je sudjelovanja i uključivanja u raznovrsne programe zainteresiranih korisnika svih dobnih skupina, a nove oformljene zbirke, Zbirka Rem i Zbirka Hrvata Bosanske Posavine okosnica su i vodilja uspješnosti rada ove ustanove.

Kako ni ratna razaranja devedesetih nisu zaustavila Knjižnicu u njezinu radu te je pružala knjižnične usluge građanima u izmještenom prostoru, tako i u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom, unazad nešto više od godinu dana, Knjižnica ne samo da je radila, nego je pojačavala svoju aktivnost.

Ništa nije moglo zaustaviti snagu duha, pa ni zatvorena vrata Knjižnice, čiji je ključ u bravi škljocnuo točno 17. ožujka 2020. godine. Automatizmom, socijalna i fizička distanca u svim smjerovima nametnula je drugačiji način rada s korisnicima, preselivši se u virtualne prostore. Brzom i efikasnom organizacijom rada od kuće, svi knjižničari prionuli su drugačijem poslovanju i zadacima, povezujući se svakodnevno s korisnicima putem društvenih mreža, Facebooka i Instagrama, koordinirajući različite virtualne sadržaje.

Posebno dogovorena ekipa knjižničara je putem elektroničke pošte vodila pisanu korespondenciju s građanima i odgovarala na sva pitanja koja su ih za tih neizvjesnih mjeseci mučila. Upravo zbog nametnutih okolnosti, Knjižnica je omogućila svim građanima besplatnu upisninu i obnovu članstva na tri mjeseca, kao i oprost zakasnine do 31. svibnja 2020. godine. Sve je vodilo k tomu, da je neizbježna nabava e-knjiga, koje su korisnici s oduševljenjem dočekali te su od kuće putem ZaKi Book aplikacije i pina posuđivali željene e-naslove. Zbog nužnosti obavljanja određenih poslova u fizičkom prostoru Knjižnice, određeni broj zaposlenika je svoje radne zadatke obavljao iz ustanove.

Ono što je zaista dodatno okarakteriziralo 2020. godinu je svakako ugradnja i postavljanje kompaktnih regala i polica za opremanje skladišnog prostora. Naime, putem raspisanog Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2020. godinu, Ministarstvo kulture i medija je prepoznalo i odobrilo sredstva za provođenje programa investicijske potpore za 2020. godinu po programskoj djelatnosti Opremanje - Nabava kompaktnih regala i polica za opremanje skladišnog prostora. Tako je za ljetnih mjeseci izmješteno oko 9.000 knjiga te je u potpunosti pripremljen prostor za postavljanje kompaktusa. Uz odobrena sredstva Ministarstva kulture i medija, vlastita sredstva, podršku brodskih gospodarstvenika, a sve uz suglasnost osnivača Grada Slavonskog Broda, kompaktusi su u svom punom sjaju, po svim valjanim kriterijima i mjerilima zabljesnuli unutar skladišnog prostora ustanove. Na oko 42 kvadrata prostora, umjesto prijašnjih 9.000 knjiga, smješteno je 19.500 knjiga. Prava revolucija u smislu iskoristivosti prostora, pretraživosti, praktičnosti i lakoće pokretanja regala.

U rujnu se već treću godinu zaredom organizirala akcija besplatnog učlanjenja prvašića Brodsko-posavske županije na Dječjem odjelu, kojoj se pridružila i akcija besplatnog učlanjenja učenika prvih razreda svih srednjih škola Brodsko-posavske županije. Sukladno svim epidemiološkim mjerama, manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2020. je iznjedrila brojne programe, zaokruživši je promocijom knjige Željka Čeglaja „Vjera u Boga i povijesna događanja u Brodskoj Posavini", u izdanju Grada Slavonskog Broda i Gradske knjižnice Slavonski Brod.

Kao jedan od suorganizatora 2. književne manifestacije „Tadijine jeseni" na temu Sto godina Tadijinog pjesništva, Gradska knjižnica je u predulazu organizirala postavljanje izložbe „Počeci Tadijinog pjesništva". Od iznenađujućeg broja izložbi usljed koronakrize izdvojiti treba još dvije izložbe, postavljene u predulazu knjižnice: „Krhka ljepota porculana" u suradnji s udrugom Hrvatsko filatelističko društvo Slavonski Brod te izložba slika pod nazivom „Kistom i perom Loco-moto 2020." članova udruge Loco-moto.

Zahvaljujući mrežnoj povezanosti i odličnoj organiziranosti, Čitateljska grupa je održala kontinuitet rada bez obzira na prekide u vrijeme kada je Knjižnica bila zatvorena za korisnike u ožujku i travnju.

Važno je također istaknuti kako su tri zaposlenika Knjižnice zdušno radila na pisanju stručnog članka koji će u mjesecu lipnju biti objavljen u recenziranom časopisu „Knjižničarstvo", Glasniku društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema.

U ovoj godini Ministarstvo kulture i medija itekako je prepoznalo potrebu brodske Knjižnice za određenim programima te je odobrilo sredstva za opremanje multimedijalne dvorane u iznosu od 100.000 kuna, kao i program knjižnične djelatnosti Dječjeg odjela „Junaci koji su promijenili svijet" u iznosu od 4.000 kuna.

Ugovori o suradnji jedni su od temelja rada u zajednici, temelja unaprjeđivanja djelatnosti, kao i uključivanja drugih članova društva u knjižnični sustav. Tako je, tijekom mjeseca travnja, Knjižnica potpisala Ugovore o suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe iz Zagreba i Savezom izviđača Hrvatske i Zakladom izviđačkog prijateljstva

Odlično koncipiran program manifestacije Svijeta bajki Ivane Brlić Mažuranić, vješto kombinirajući virtualno i stvarno, okrunjen je dolaskom jednog od najpoznatijih hrvatskih književnika Pavla Pavličića u Noći knjige, 23. travnja.

- Gradska knjižnica Slavonski Brod korača dalje svojim i malim i velikim koracima, svojim radom i postignućima, znanjem i vjerom. Svim zaposlenicima sretan Dan Knjižnice, a vjernim korisnicima velika zahvala na ukazanom povjerenju i ljubavi ka knjizi. - poručili su na svoj dan iz Gradske knjižnice.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Doznali smo tko je ove godine sugrađanima poklonio smreke

Postavljene na četiri lokacije

Doznali smo tko je ove godine sugrađanima poklonio smreke

25.11.2021. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fasada devastirana vulgarnim slikama i riječima

Kultna zgrada u Slavonskom Brodu

Fasada devastirana vulgarnim slikama i riječima

25.11.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na tu bi poziciju trebali prosvjetari, a ne članovi stranki

Hoće li ovaj put poštovati Zakon?

Na tu bi poziciju trebali prosvjetari, a ne članovi stranki

23.11.2021. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Loš položaj u društvu, natjerao ih je da zaborave tko su

Većina ne govori službeni romski jezik

Loš položaj u društvu, natjerao ih je da zaborave tko su

6.11.2021. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Po ovomu je Slav. Brod bolji od drugih slavonskih gradova

Je li bolji vrabac ili golub?

Po ovomu je Slav. Brod bolji od drugih slavonskih gradova

30.10.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Suzbili smo invaziju na javnu površinu

Ipak se nešto mijenja

Suzbili smo invaziju na javnu površinu

8.10.2021. | 18:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Polaznici Ratne škole posjetili Slavonski Brod

Studijsko putovanje

Polaznici Ratne škole posjetili Slavonski Brod

4.10.2021. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li dopuštena ovakva invazija na javnu površinu?

Odluka o komunalnom redu

Je li dopuštena ovakva invazija na javnu površinu?

20.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ponosna sam što nosim policijsku odoru'

Amela (28), polaznica Akademije:

'Ponosna sam što nosim policijsku odoru'

16.8.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Parkovi danas trebaju biti terapeutska mjesta'

Ona je osmislila najnoviji brodski park

'Parkovi danas trebaju biti terapeutska mjesta'

4.8.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo kako će raditi u četvrtak

Blagdan i neradni dan

Donosimo kako će raditi u četvrtak

3.8.2021. | 8:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 0d dojave do izlaska na intervenciju prođe šezdeset sekundi

Službe koje život znače (2)

0d dojave do izlaska na intervenciju prođe šezdeset sekundi

29.7.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kosovski premijer stiže u Slavonski Brod

Službeno potvrđeno:

Kosovski premijer stiže u Slavonski Brod

25.7.2021. | 15:19
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Slavonskom Brodu i dalje žive posljednji borci

Prenose sjećanja

U Slavonskom Brodu i dalje žive posljednji borci

22.6.2021. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Objavom Natječaja počele pripreme za ljeto na Poloju

Početak sezone za 20 dana

Objavom Natječaja počele pripreme za ljeto na Poloju

31.5.2021. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nazire se novo lice brodskog Autobusnog kolodvora

Ponosno će primati putnike

Nazire se novo lice brodskog Autobusnog kolodvora

18.5.2021. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smijete li fotografirati svoj glasački listić?

Donosimo kako ispravno glasovati

Smijete li fotografirati svoj glasački listić?

16.5.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo popis biračkih mjesta u Slavonskom Brodu

Otvorena birališta

Donosimo popis biračkih mjesta u Slavonskom Brodu

16.5.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kome prijaviti povredu izborne šutnje i kolike su kazne?

U ponoć je krenula predizborna šutnja

Kome prijaviti povredu izborne šutnje i kolike su kazne?

15.5.2021. | 9:00