Politika : Ostalo

22.6.2020. u 11:15
Prikaza: 1858
|
Autor: Željka Gavranović

Ipak nije prošlo bez podjele

Vijenci su ove godine položeni na točan datum

Slavonski Brod : Vijenci su ove godine položeni na točan datumŽupan Danijel Marušić(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

Iako su predstavnici Grada, Županije i političkih stranaka, Dan antifašističke borbe, konačno, obilježili na točan datum, neki od njih odbili su slijediti službeni protokol.

SLAVONSKI BROD - Nakon što su predstavnici Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda polaganje vijenaca povodom Dana antifašističke borbe, prethodnih godina 'obavljali' dan ranije, točnije, 21. umjesto 22. lipnja, ove godine tu su praksu odlučili promijeniti.

Stoga su danas, na Dan kada uistinu slavimo antifašističke tekovine, zajedno s građanima, predstavnicima političkih stranaka i Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Slavonskog Broda, obišli Gradsko groblje u Slavonskom Brodu te svijeće zapalili i vijence položili - najprije ispred Središnjeg križa, a potom i kod Spomen-kosturnice.

- Znamo svi da je na današnji dan osnovan Prvi sisački partizanski odred. Kad govorimo o značaju antifašizma i NOB-a onda, kada je o Hrvatskoj riječ, moramo istaknuti još nešto, a to je da je NOB donio cjelovitost hrvatskog teritorija kakvog danas poznajemo. Potkrepljuju to sljedeće povijesne činjenice - u Rapallu, malog gradu kod Genove, 1920. godine, između kraljevina Jugoslavije i Italije potpisan je ugovor kojim je Kraljevina Italija dobila gotovo cijelu Istru, dobar dio otoka, priobalja,… Nadalje, 1941. godine potpisan je Rimski sporazum između Ante Pavelića i Kraljevine Italije gdje je dodatni dio hrvatskog teritorija prepušten Italiji. Kada je krenuo Drugi svjetski rat, Mađarska je bila na strani fašizma i za nagradu je dobila Međimurje, što je javnosti manje poznato i na to se zaboravlja. Da nije bilo NOB-a i partizana, pregovaračke pozicije Hrvatske ne bi bilo iza Drugog svjetskog rata, a moramo podsjetiti i na činjenicu da je britanska vlada koja je igrala važnu ulogu u tim pregovorima, tražila od Tita i njegovih suradnika, da u Vladu uđu Draža Mihajlović čiji je projekt bio Velika Srbija sa zapadnim granicama Virovitica-Karlobag-Karlovac i kralj Petar. Možemo zamisliti što bi se sa Hrvatskom dogodilo, a vidimo što se događa sa Sirijom, da nije bilo NOB-a i partizana. Istaknula bih još jednu činjenicu; tim istim rapalskim ugovorom Austrija je izgubila Južni Tirol koji nikada nije vratila. Zašto? Jer nije bila među pobjednicima Drugog svjetskog rata. To je nešto što uvijek i zauvijek moramo pamtiti i što mladi moraju znati. - kratko je o povijesnom razvoju događaja sve one zaboravljive i ove godine podsjetila neumorna predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Slavonskog Broda, Zvjezdana Grčević Ćurković.

No, iako su konačno pogodili dan na koji to trebaju napraviti, protokolu su se neki oduprli, odnosno, nisu u njemu sudjelovali do kraja. Naime, predstavnici HDZ-a (Pero Ćosić, Ljubica Maksimčuk, Sanda Livia Maduna, Tomislav Tekić, Tomislav Teskera, Ante Cvitković i Dubravko Galović), prisutni su bili samo kod Središnjeg križa na Gradskom groblju, gdje je bio i svećenik - zajedno s njim zaobišli su Spomen kosturnicu pa, samim time, niti nisu istinski sudjelovali u obilježavanju ovog Dana.

Dio službenog protokola nije bio ni predsjednik Gradske organizacije SDP-a, Stribor Valenta koji je pola sata uoči službenog događaja obilježavanja Dana antifašističke borbe, vijenac položio ispred Spomen-kosturnice. U zajedničkom polaganju ipak su sudjelovali drugi SDP-ovci, predvođeni šeficom županijske organizacije, Marinom Bilić Opačak.

- Nažalost, ovaj dan u našem društvu nije vrednovan onako kako bi to trebao biti i kako ga demokratski svijet obilježava. Volim često reći kako se neki samo na današnji dan sjete da su antifašisti. Mislim da to treba biti životna filozofija, da se ovaj dan obilježava i živi tijekom cijele godine. Pogotovo u trenutku kada u našem društvu, na svakom koraku, raste pojava fašizma. I među mlađim generacijama i u obrazovnom sustavu. To nije dovoljno dobro uređeno. Radovalo bi me kada bi polaganje vijenaca baš na današnji dan označavalo pomake u društvu, no bojim se da je to samo dio predizbornog folklora te da, u narednim godinama, nećemo to imati prilike gledati. - za SBplus kazao je Stribor Valenta.

Brodskoposavski župan, Danijel Marušić, sa zamjenikom Damirom Mirkovićem, poštovanje prema ovom danu pokazao je ostavši do kraja na službenom protokolu, ali i uputivši prigodne i nadasve jasne poruke putem medija.

- Prisjećamo se svih onih koji su poginuli u borbi protiv totalitarnog režima, režima koji je učinio zlo cijelom svijetu pa tako i Hrvatskoj. Takvim ljudima treba odati počast. Cijeli moderni svijet zasniva se na antifašizmu. Poslije toga, nastupili su razni drugi totalitarni režimi, ali to nam je opomena da svaki čovjek mora imati pravo na mišljenje i život, a fašizam je ono što nam nikad ne treba. Mlade generacije toga bi trebale biti svjesne jer se takve tragedije ne smiju događati i ponavljati. Nitko u demokratskom svijetu ne može tvrditi kako je fašizam bio nešto dobro. To je zlo, to je čovječanstvu donijelo neopisive tragedije. Mladi moraju znati što je bio fašizam, koliko je svijet izgubio mladosti da bi on bio pobijeđen te da bismo znali i mogli živjeti u današnjem demokratskom svijetu. - kazao je župan Marušić.

Prošlogodišnjom anketom, objavljenom uoči današnjeg dana, potaknutom činjenicom da se vijenci nikada ne polažu točno 22. lipnja, nego uvijek koji dan ranije, ispitali smo javno mnijenje i došli do rezultata da 66 posto 'glasača' smatra kako političari državne praznike trebaju svečano obilježavati baš na njihove točne datume jer samo time uistinu odaju počast. Kako je izdavač portala SBplus Udruga za promicanje lokalne uprave i samouprave, radujemo se i ovogodišnjim pomacima - bez obzira na nepoštivanje današnjeg Dana koje su neki svojim postupcima pokazali.

Kada su u pitanju gradovi Požega, Nova Gradiška i Slavonski Brod te županije Brodsko-posavska i Požeško-slavonska, jutros je samo na službenoj stranici Grada Slavonskog Broda bila objavljena poruka građanima, povodom Dana antifašističke borbe. U nastavku je prenosimo u cijelosti.
„Dragi Brođani i Brođanke,
22. lipnja 1941. godine formiran je prvi antifašistički odred u Hrvatskoj. Tim činom Hrvatska se našla na strani antifašizma koji, od samih svojih začetaka, predstavlja simbol snažne želje za demokracijom, zaštitu ljudskih vrijednosti te promicanje mira i tolerancije.
Na Dan antifašističke borbe prisjećamo se i osjećamo zahvalnost prema svim hrvatskim braniteljima koji su ustali protiv fašističke sile, obranili našu Domovinu i omogućili nam stvaranje temelja državne suverenosti i mogućnost da danas živimo u slobodnoj državi Hrvatskoj.
Stoga, u svoje osobno ime i u ime Gradske uprave Grada Slavonskoga Broda, čestitam Dan antifašističke borbe svim građanima i građankama Slavonskoga Broda."

Gradonačelnik
Mirko Duspara, dr. med.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
bezmalo

bezmalo

Komentirano: 22.6.2020. | 19:44

1

Ajde, bar mi ovaj komentar niste obrisali.
bezmalo

bezmalo

Komentirano: 22.6.2020. | 13:19

2

Drago mi je čuti je obitelj Opačak (Bilić) prava partizanska komunistička obitelj koja poštuje tekovine antifašizma i NOB-a. Oni su pravi primjer obitelji koja živi ono što politički zastupa. Šteta što se i Tomo nije došao pokloniti crvenoj zvijezdi petokraci. Dobro da postoje dosljedne obitelji koje ni za koje novce svijeta neće odstupiti ni milimetra od antifašističke komunističke ideologije koju u svakom segmentu svog života žive i njeguju. Kad vidiš ovakav primjer da netko živi ono što zasupa, jasno ti je za koga treba glasati.
lalakoala

lalakoala

Komentirano: 22.6.2020. | 12:47

3

Slava palim u Domovinskom Ratu! Čist reda radi!
lalakoala

lalakoala

Komentirano: 22.6.2020. | 12:41

4

Slava svim Hrvatskim ratnicima u svim ratovima i na svim bojištima! Slava pobjednicima i njihovim žrtvama!!!
Partizan_mika

Partizan_mika

Komentirano: 22.6.2020. | 11:36

5

Crkvi i njezinim predstavnicima nije mjesto na ovom događaju. I nemaju šta tu da traže.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog nesavjesnog liječenja u zatvor će na godinu dana

Presedan u sudskoj praksi

Zbog nesavjesnog liječenja u zatvor će na godinu dana

18.9.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog 'klevetnika' Bašića ni Duspara nije morao na Sud

Tužba za pet godina stare komentare

Zbog 'klevetnika' Bašića ni Duspara nije morao na Sud

10.9.2020. | 12:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : I ove su godine na ljetovanje mogli potpuno besplatno

Djeca iz dva slavonska grada

I ove su godine na ljetovanje mogli potpuno besplatno

14.8.2020. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li tužba Duspare protiv Bašića u zastaru?

Na sudu zbog komentara na portalu SBplus

Hoće li tužba Duspare protiv Bašića u zastaru?

14.8.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Štetu je dosad prijavilo pedeset slavonskobrodskih obitelji

Na području grada zbrajaju štetu

Štetu je dosad prijavilo pedeset slavonskobrodskih obitelji

12.8.2020. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Grad Slavonski Brod u potrazi za gotovo 60 novih pomoćnika

Za novu školsku godinu

Grad Slavonski Brod u potrazi za gotovo 60 novih pomoćnika

11.8.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Danas dvije osobe ozlijeđene, za sutra izdan meteoalarm

Oglasio se Stožer CZ

Danas dvije osobe ozlijeđene, za sutra izdan meteoalarm

4.8.2020. | 19:33
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnica naknadno 'ubačena' na spisak kandidata za posao

Pojašnjeno je i zbog čega

Vijećnica naknadno 'ubačena' na spisak kandidata za posao

30.7.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stožer se očitovao o gledateljima na utakmici NK Marsonije

Na traženje SBplus portala

Stožer se očitovao o gledateljima na utakmici NK Marsonije

9.7.2020. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Utakmica desetljeća ipak pred gledateljima

Fišijada se otkazuje

Utakmica desetljeća ipak pred gledateljima

8.7.2020. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : M. Opačak Bilić: 'Što su mi sve radili dobro sam prošla'

Parlamentarni izbori 2020.

M. Opačak Bilić: 'Što su mi sve radili dobro sam prošla'

5.7.2020. | 19:03
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nije mi problem staviti maskicu, a i sigurnije je'

Obišli smo birališta

'Nije mi problem staviti maskicu, a i sigurnije je'

5.7.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutros su u sedam sati otvorena birališta

Parlamentarni izbori 2020.

Jutros su u sedam sati otvorena birališta

5.7.2020. | 7:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove godine glasovanje prema posebnim kriterijima

Poznate preporuke za birače

Ove godine glasovanje prema posebnim kriterijima

30.6.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ukidamo samoizolaciju za one koji ulaze iz BiH'

Ministar Božinović:

'Ukidamo samoizolaciju za one koji ulaze iz BiH'

29.6.2020. | 13:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada (još) nemamo Sveučilište, dobili smo drugog rektora

Hoće li se prošlost ponoviti?

Mada (još) nemamo Sveučilište, dobili smo drugog rektora

25.6.2020. | 12:30