Politika : Ostalo

17.10.2019. u 15:30
Prikaza: 6010
|
Autor: Željka Gavranović

Za pobjedu su se dobro preznojili

Zastava je danas stigla s neba

Slavonski Brod : Zastava je danas stigla s nebaPobjednik Memorijala: Petar Conjar iz Interventne policije Varaždin(Foto: Željka Gavranović/SBplus)

Pedesetak natjecatelja koji su željeli pokazati koliko su spremni za obavljanje policijske dužnosti, jutros su startali s finalnom utrkom Memorijala, no do cilja su morali proći štošta - jučerašnje veslanje uskim kanuima, demonstraciju rukovanja vatrenim oružjem na improviziranom strelištu, gdje su si preciznim pogocima osigurali bolju startnu poziciju, trčanje s deset kilograma opreme u ruksacima, snalaženje po šumi pomoću karte i kompasa, dvokilometarski uspon na vidikovac, bacanje bombi,...

SLAVONSKI BROD - Na stadion u Tomici zastavu Lijepe Naše donio je danas pripadnik specijalne policijske postrojbe koji se padobranom spustio na njegov travnjak. Sve to povodom prvog u nizu memorijala „Šimo Đamić", nazvanog prema hrvatskom branitelju i zapovjedniku policijske jedinice za posebne namjene - brodskih specijalaca. Memorijal je osmišljen kao posebno natjecanje za izbor najspremnijih pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova.

- Čast mi je pozdraviti vas kao sin specijalne policije Policijske uprave brodsko-posavske koja je prošla sva ratišta - od Vukovara do Dubrovnika, a čiji je zapovjednik bio Šimo Đamić. On nam je bio otac i majka, brat i sestra,… kad je bilo najteže, bio je tu. U čast njemu i svim poginulim policajcima, organizirali smo natjecanje u kojemu će kolege pokazati što znaju, savladavajući štošta - od uobičajenih zadaća policajaca pa sve do onih koje zahtijevaju posebnu fizičku spremu. - kazao je načelnik Policijske uprave brodsko-posavske, Antun Valić.

Šimo Đamić bio je policajac pozornik, pirotehničar, operativac, inspektor prve klase, a današnji su ga govornici nazvali „hrabrom i časnom, ali skromnom ljudinom". Dana 12. rujna 1991. postao je zapovjednik brodskih specijalaca s kojima je obišao ratišta diljem Hrvatske - Glinu, Petrinju, Medački džep, Bljesak, Maslenicu, bitke za oslobađanje Velebita, u kojima je i ranjen, ali je nastavio biti ratnik. Preminuo je 2010. godine, a sada natjecanje za najspremnijeg pripadnika MUP-a nosi njegovo ime.

- Veseli me što i ovaj put hrvatska policija pokazuje punu spremnost i sposobnost za izvršavanje najsloženijih zadaća koje građani od njih i očekuju. Sport i policija idu ruku pod ruku, stoga uvijek promičemo zdrav stil života kroz bavljenje sportskim aktivnostima. U policijskim su redovima vrhunski sportaši koji vlastitim primjerom pokazuju pravi sportski duh, fair play i pozitivnu stranu navijanja. - poručio je Nikola Milin, glavni ravnatelj policije.

Današnjoj je svečanosti, održanoj na završnici i cilju natjecanja MUP-ovaca, prisustvovao i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

- Današnji program vodi Krešimir Šimić kojega svi znaju iz filma „Smije li ratnik plakati?" pa želim da mu svi zajedno zaplješćemo. Šimo je simbol snage policije koja je dala nemjerljiv doprinos Domovinskom ratu i time stvorila kamen temeljac za sve buduće generacije policajaca najspremnijih štititi građane. Spremnost su pokazali i današnji natjecatelji koji su na 25 kilometara dugoj stazi demonstrirali vrhunsku sposobnost, znanje i odlučnost. Biti najbolji, zahtijeva veliki trud i puno odricanja. Oni su naši anđeli mira. Moja poruka svim pripadnicima hrvatske policije glasi: „Živite svoj poziv onako ponosno i časno kako ga je i Šimo živio". - kazao je ministar Božinović.

Pripadnici Specijalne jedinice policije PU Brodsko-posavske „Šimini anđeli pakla", kao i članovi Šimine obitelji, danas su bili najponosniji kada su se spominjali trenutci iz njegova života - ne samo kao ratnika, nego i kao čovjeka.

- Prvi je put ranjen na Mitnici u Vukovaru. Liječnica je tada inzistirala na operaciji jer je Šimo bio pun olova i izranjavanih nogu, ali on je napola mrtav mrmljao kako ima važnijeg posla - provjeriti što je s njegovim specijalcima. Takav je bio i na svim ostalim ratištima. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, redom bana Jelačića i kneza Domagoja s ogrlicom. - u potresnoj interpretaciji priče o Šiminom životu kazala je Sandra - 'dijete Vukovara'.

Pedesetak natjecatelja koji su željeli pokazati koliko su spremni za obavljanje policijske dužnosti, jutros su startali s finalnom utrkom Memorijala, no do cilja su morali proći štošta - jučerašnje veslanje uskim kanuima, demonstraciju rukovanja vatrenim oružjem na improviziranom strelištu, gdje su si preciznim pogocima osigurali bolju startnu poziciju, trčanje s deset kilograma opreme u ruksacima, snalaženje po šumi pomoću karte i kompasa, dvokilometarski uspon na vidikovac, bacanje bombi iz ležećeg položaja te rješavanje ispita kojim su pokazali kako pod stresom također moraju poznavati svako slovo zakona, odnosno, ono što im dopušta ili u čemu ih ograničava.

Prvi je u cilj, oko 13.30, nakon pretrčanih 25 kilometara, utrčao Petar Conjar iz Interventne policije Varaždin; drugo je mjesto zauzeo njegov imenjak, Petar Volarević iz dubrovačke policije, a treći se na tron popeo Luka Špehar iz Policijske uprave krapinsko-zagorske. Čestitali su im i članovi Šimine obitelji te se s njima, potom, fotografirali.

Ovaj jedinstven događaj, održan po prvi puta, trebao bi postati tradicija kojom će se svake godine trenirati granice i mogućnosti pripadnika hrvatske policije.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ove godine glasovanje prema posebnim kriterijima

Poznate preporuke za birače

Ove godine glasovanje prema posebnim kriterijima

30.6.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ukidamo samoizolaciju za one koji ulaze iz BiH'

Ministar Božinović:

'Ukidamo samoizolaciju za one koji ulaze iz BiH'

29.6.2020. | 13:32
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada (još) nemamo Sveučilište, dobili smo drugog rektora

Hoće li se prošlost ponoviti?

Mada (još) nemamo Sveučilište, dobili smo drugog rektora

25.6.2020. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijenci su ove godine položeni na točan datum

Ipak nije prošlo bez podjele

Vijenci su ove godine položeni na točan datum

22.6.2020. | 11:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sutra otvorenje vanjskog dijela Gradskih bazena

Sve je spremno za ljeto

Sutra otvorenje vanjskog dijela Gradskih bazena

19.6.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija objavama pokušava 'trenirati strogoću'

Imaju li smisla pojedine informacije

Policija objavama pokušava 'trenirati strogoću'

12.6.2020. | 19:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Donosimo (i) koliko će im biti plaćen rad na izborima

Na zahtjev čitatelja

Donosimo (i) koliko će im biti plaćen rad na izborima

26.5.2020. | 17:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja velikog sportskog objekta bliži se kraju

I to je moguće - radovi teku prema planu

Izgradnja velikog sportskog objekta bliži se kraju

27.4.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zapošljavat ćemo se u, godinama zanemarivanoj, poljoprivredi

Njenu važnost potencirala je kriza

Zapošljavat ćemo se u, godinama zanemarivanoj, poljoprivredi

14.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani uživaju u teretani pod vedrim nebom

Tjelovježbom protiv panike i straha

Brođani uživaju u teretani pod vedrim nebom

20.3.2020. | 8:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li djelatnici brodskog Centra danas sigurniji?

Promjena radnih uvjeta

Jesu li djelatnici brodskog Centra danas sigurniji?

4.3.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su gradski poslovni prostori koje je moguće zakupiti

Dobre lokacije i niske početne cijene

Ovo su gradski poslovni prostori koje je moguće zakupiti

19.2.2020. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Trol, hejter ili jedini zainteresiran?

On za Dusparu ima puno pitanja

Trol, hejter ili jedini zainteresiran?

15.2.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik Mirko Duspara ugostit će lokalne čelnike

Okupljanje u Slavonskom Brodu

Gradonačelnik Mirko Duspara ugostit će lokalne čelnike

13.2.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : A što je to STEM?

Pitali smo ravnatelja

A što je to STEM?

6.2.2020. | 8:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mjesto za reklamiranje dobit će 'najpovoljniji' ponuditelj

Znate li koliko takva lokacija košta?

Mjesto za reklamiranje dobit će 'najpovoljniji' ponuditelj

3.2.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije moguće u istom gradu slaviti Budaka i sjećati se Židova

Rijetki mare za izgubljene živote

Nije moguće u istom gradu slaviti Budaka i sjećati se Židova

26.1.2020. | 18:30